שיפוץ יכול להיות דבר לא קל בכלל. למרות שיש לי ניסיון של 12 שנה כאדריכלית פנים, ולמרות שנורא קל לי לתכנן לאחרים ולהגיד בהחלטיות מה עדיף לבחור ואיך כדאי לבצע, בזמן אמת, אף אחד מאלה לא עוזר, כשמדובר בשיפוץ הבית הפרטי שלי. כשצריך לעמוד בגבורה בפני כמות אינסופית של החלטות ואפשרויות בחירה, גרף החרדה עולה רק מהמחשבה שאתה עומד לעשות טעות גורלית, שלא פחות ולא יותר, תהרוס את שארית חייך. במילים אחרות - גם אני הייתי שם... והיום אני כאן בשבילכם.
אז קחו כדור הרגעה ובואו נתחיל לבדוק אילו עצות קטנות וחשובות יכולות להקל על הנשימה, ולא פחות מזה, על מערכת יחסים עם בן או בת הזוג בתקופה הזאת.
בתפריט להיום: המטבח
בואו נקדיש הפעם כמה מילים למטבח, שהפך להיות חלק בלתי נפרד מהסלון ומאזור האירוח. המטבח, שמהווה היום מוקד מרכזי ומקום מפגש, הוא אינו אותו החדר בקצה השני של הבית, אליו "הוגלתה" עקרת הבית לעסוק במלאכת הבישול. ככל שגדלו הדרישות מה"סופרוומן", בעקבות המהפכה הפמיניסטית, כך גדלו דרישותינו מתכנון המטבח, שנחשף לעיני כל, וצריך להיות גם מרהיב ביופיו (לפחות כמו הסלון) וגם מתפקד בצורה האולטימטיבית.
אז איך עושים את זה? להלן מספר עצות קטנות אך חשובות, שימנעו עוגמות נפש מיותרות:1. התארגנות כללית - על מנת להקל על העבודה במטבח ולצמצם את ה"תיזוז" המיותר מקצה אחד של משטח העבודה לקצהו השני, כדאי להכין רשימה כללית של כלים ומוצרים, שיש לכל אחד מכם במטבח, ולבדוק מהו סדר הפעולות בעבודה איתם. בתרגום פשוט: כנראה, שרובנו לפחות, לא ייהנו להוציא עגבנייה מהמקרר, לפסוע איתה אל הכיור שנמצא בקצה ה"אי" (או ה"איילנד" בשפת המעצבים), לשטוף אותה ולטפטף לכל אורך הרצפה עד למשטח החיתוך שמול האי, לפנות שמאלה למגירת הסכינים שנמצאת בקצה השני של אותו המשטח, וכן הלאה. זה מתחיל בחשק קל לסלט קצוץ ועלול להסתיים ברצפה מוכתמת ומאמץ יותר.
2. משטח העבודה -המשטח העיקרי, בו מתבצעת מרבית העבודה במטבח הוא המשטח שבין הכיור לכיריים. חשוב להקדיש למשטח זה את מירב המקום, וכדאי שרוב כלי העבודה היומיומיים יהיו קרובים אליו. במידה ושטח המטבח שלכם אינו גדול, כדאי שיתר המשטחים יהיו משטחים משניים בלבד ויהוו עזר להנחת כלים במהלך העבודה. בנוסף, מומלץ לבדוק באיזה מוצרים וכלים ממעטים להשתמש, ועבורם לתכנן מקומות אחסון פחות נגישים, כגון מדפים גבוהים וארונות, הרחוקים, באופן יחסי, ממשטח העבודה העיקרי.
3. החוקים הסטנדרטיים -נכון, יש כללי עיצוב שנחשבים לסטנדרט, אבל מניסיוני למדתי, שלפעמים את הכללים הסטנדרטיים כדאי להשאיר בספרים. כמו בכל תחום, גם במטבח, לכל אחד יש סדר התנהלות שונה, כלים מיוחדים והרגלים משונים שרכש לו במשך השנים (או קיבל בירושה מהוריו).
4. המדיח -חברת המטבחים תכננה מטבח למופת ומיקמה את המדיח, כמו בספרים, מימין לכיור, אבל אתם בכלל שמאליים, וכדי להכניס את הצלחת למדיח, אתם צריכים לעקוף את האוזן הימנית דרך כתף שמאל (אל תתפסו אותי במילה) ועדיין לשמור על שיווי משקל. אל תשכחו לבדוק באיזה צד של הכיור נוח לכם להכניס ולהוציא כלים מהמדיח. אל תתנו לחברת המטבחים להחליט עבורכם היכן ובאיזה צד למקם אותו.
5. התאורה -השקעתם כמה אלפי שקלים על גוף תאורה מקסים במרכז המטבח ואין ספק שהמטבח מואר היטב ונראה מצויין במבט מהסלון. אבל כשאתם ניגשים לבשל על משטח העבודה, חושך בעיניים... גוף התאורה היוקרתי מאיר על הגב שלכם, יוצר צל כבד על משטח העבודה, ויש סיכוי שאם תכבו את האור, תגלו שאפילו האור הבוקע מחלון דירת השכנים, מאיר את המשטח שלכם טוב יותר. במילים אחרות: תאורת עבודה תמיד תמוקם מעל המשטחים ולא רק (או בכלל לא) במרכז המטבח, כפי שנהוג, לצערי, למקם דירות קבלן רבות.
6. המקרר 1 - לעולם אל תשכחו לבדוק את כיוון פתיחת המקרר לפני שאתם מזמינים אותו, או לפחות אם אפשר להחליף את כיוון הפתיחה, אחרת יש סיכוי גבוה שתמצאו את עצמכם עומדים מול דלת מקרר פתוחה, בלי יכולת לעבור ולהוציא ממנו דבר.
7. המקרר 2 - מצב מביך נוסף באגף המקרר (לא תאמינו, אבל גם עליו כבר שמעתי) - הנישה המרווחת, שהכינותם מראש עבור המקרר המפלצתי שרכשתם, אכן נפלאה, אבל הדרך שצריך לעבור המקרר כדי להגיע לייעדו, צרה מידי ומאלצת פירוק של חצי מטבח. תמיד כדאי לבדוק, לא רק את מיקום המכשיר החשמלי, אלא גם את היכולת לשלוף אותו ממקומו ולתפעל אותו, אם וכאשר הוא יזדקק לתיקון (זה נכון גם לגבי מכונת כביסה שלא תמיד עוברת בדלת הקטנה של מרפסת השירות).
8. מדפי האחסון - איזו המצאה גאונית היא המדפים הנשלפים במטבח (שלא לדבר על השליפה המלאה והטריקה השקטה). נראה כ"כ חדשני מבפנים. מדפים נשלפים הם אכן המצאה יעילה, אך לא מתאימה לכל מקום. תפקידם לחסוך מאיתנו את המאמץ הפיזי המוגזם, שכרוך בהוצאת כוס מעומק המדף, הלא פרופורציונאלי לאורך הידיים שלנו. חשוב לשים לב, שמגירה נשלפת מעל גובה הראש שלכם, הופכת לתקרה נשלפת, ומחייבת ביצוע פעלולים מסובכים כדי להגיע אל היעד הנכסף. לכן, בגובה זה, אל תתחכמו והסתפקו במדף רגיל.
9. הצבעוניות - צבע זה עניין של טעם ואין סיבה להסס להשתמש בו. למרות זאת כדאי לזכור, שלעיתים, אהבה לצבע מסוים שייכת לתקופה ספציפית בחיים, וגם אם אתם מגדירים את עצמכם כאנשים "צבעוניים", שגוונים ניטראליים כלל לא מדברים אליהם, עדיין אל תשכחו: מלבד ארונות המטבח עצמם, נוספים אלמנטים דקורטיביים רבים, המאפשרים שילוב צבעים וגוונים. באמצעות אלמנטים צבעוניים אלה, כגון משטח שיש, חיפוי קיר, מגבות, צנצנות, ידיות ועוד שאר אלמנטים. ניתן להעניק למטבח מראה צבעוני ורב גוני, ויתרה מכך, ניתן להחליפם ביתר קלות, לאחר זמן שימוש ממושך, או סתם מתוך צורך בשינוי.
- כתבה נוספת: 10 טיפים לשיפוץ האמבטיה