צחי רוזליס, בעל "אומנות שיפוץ הבית", אוהב לעבוד עם הידיים. רוזליס (31), שיפוצניק בעל התמחות בצבע, החל את הקריירה בגיל 16. "רציתי גיטרה חשמלית, ולא חשבתי שההורים שלי צריכים לקנות לי אותה - אז התחלתי לעבוד בשיפוצים", סיפר. כיום, כסטודנט שנה רביעית לאדריכלות, הוא מברך על הבחירה ההיא, מדגיש שלא מדובר בעבודת סטודנטים וסבור שכל אחד מעמיתיו לעתיד צריך לבלות לפחות שנה בעבודה בבניין. "הארכיטקטורה נותנת לזה תוקף, אבל בכל דבר שעושים - חייבים להבין את החומר כדי לבנות בצורה הגיונית", הסביר.
"היום אנחנו בעידן של דודו - עשה זאת בעצמך - וכשאין ניסיון וידע בסיסי, שזה משהו שנרכש רק בעבודה, רואים הבדל עצום בתוצאה". מבחינתו, ההשקעה בכלי עבודה מקצועיים משתלמת גם בטווח הקצר: "כלי עבודה טוב יהפוך כל עבודה לקלה, מהירה ויעילה יותר", הוא אומר ונותן דוגמה עדכנית במיוחד לפסח: "קחי למשל את הרולר שמקבלים מתנה כשקונים צבע. אנשים משתמשים בו במקום להשקיע 60-70 שקלים ברולר טוב, שמחזיק 10 שנים ומאפשר לצבוע קירות שלמים בלי להתיז אפילו טיפת צבע. זה שווה את הטירחה של לנקות את הבית ואת עצמך. עדיף לעבוד נקי מלנקות", הוא מחייך.
בארגז הכלים שלו, אליו נלווית שקית בד רב-פעמית, יש מגוון כלי עבודה, ומלבד מקדחה, מברגה ודיסק של היטאצ'י, ציוד החובה שלו לעבודות צבע כולל חמישה שפכטלים: "הגדולים משמשים כתבנית להחזקת החומר או למילוי חורים וסדקים. כשיש חור גדול או קילוף בקיר משתמשים בשפכטל הגדול ליצירת משטח חלק", הוא מבדיל. לצידם הוא מחזיק גם פלייר, קאטר ומברגים, שאיתם הוא שולף דיבלים שתקועים עמוק בקיר (השיטה הכי טובה להוציא אותם, ייעץ, היא להבריג בורג לחצי הדרך ואז למשוך אותו החוצה עם הצבת).
בשקית אפשר למצוא גם שני רולרים ומספר מברשות. הרולר משמש אותו ליצירת משטחי צבע על הקיר, המברשת העבה והגדולה נועדה לסיוד תקרות, חדרי שירותים או אמבטיה והקטנה משמשת למשל ליצירת פס ההפרדה בין הקיר לתקרה. "יש עזרים, כמו מסקינג-טייפ או ספוגים, אבל זה בזבוז של חומר, של זמן וכסף, ואני חושב שהשיטה הכי טובה היא לקחת נשימה עמוקה ולעשות את זה עם מברשת. זה נשמע מצחיק, אבל אפשר לתאם את המשיחות עם קצב הנשימה", הציע.
הגישה הבלתי אופיינית שלו למקצוע מתבטאת גם בצורה מעוררת הקנאה שבה הוא מדבר על העבודה עצמה; "עבדתי בבית במושב בית חשמונאי, שהיו בו חלונות פרופיל בלגי שצריך היה לחדש להם את הצבע. במשך חודש קילפתי את הצבע הישן, ניקיתי את המשטחים וצבעתי מחדש. זו עבודה מרוכזת ושקטה, עבודה איטית עם משיחות מדויקות לאותו כיוון - אני אוהב את זה, זה כמו מדיטציה. הצביעה מרגיעה אותי".
קצת על הכלים
מרית קרמיקה משוננת
משמשת למריחת וחריצת דבק לפני התקנת אריחי קרמיקה על קיר (בתמונה: צד שמאל למעלה).שפכטלים: שני הגדולים באמצע - נוחים להכנת קיר לצביעה, החלקה וסתימת חורים וסדקים. אחד מהם עשוי ברזל והשני פלדת אל-חלד, ומלווים אותו כבר 8-9 שנים. שני הקטנים, שעברו אליו בירושה מהקבלן שאיתו עבד כשהיה בן 16, נועדו לסתימת חורים בפינות או ליד משקופים. החמישי הוא "מסטרינה", המשמשת גם לערבוב וגם להתזת חומר לסתימת חורים גדולים.
לדברי רוזליס, "אחד הכלים הכי חשובים לצבעי שמכבד את עצמו היא סכין ניקוי, כי למרות הכל לא תמיד מצליחים לעבוד נקי לגמרי, ויש התזות וטיפות על הרצפה או החלונות, ועם הכלי הזה, שדומה לסכין יפני, אפשר לנקות כל משטח: זכוכית, פאנלים וכדומה, בלי שריטות" (בתמונה: למעלה, ליד השפכטלים).
מסכה - מבחינתו מדובר בפריט חיוני מאין כמותו, ממש כמו כפפות לטקס. "יש כל מיני סוגים של מסכות - עם מפוח, עם פילטר או פשוטות, אבל זה משהו שחייבים. כל החומרים האלה מזיקים לגוף", הבהיר (בתמונה: צד ימין למטה).