כולנו קצת קצרים בכסף, וכולנו רוצים להיראות נפלא. עבור מרביתנו, הפתרון הוא לעבור למותגי קוסמטיקה עממיים (מי אמר קוסמטיקה בסופרמרקט ולא קיבל?!) או סתם לצמצם את שגרת הטיפוח לחד-שבועית ולא דו-יומית. המקוריים שבינינו רואים בכך הזדמנות להמציא מחדש את הגלגל, וממלאים את יוטיוב במדריכים הזויים לרקיחת תכשירים קוסמטיים מחומרים כמו נייר כסף, ביצה וחומץ. אנשים מהסוג הזה נשמעים לי נערצים ויצירתיים לחלוטין, עד שאני מגלה שהם מזריקים שמן בישול לפנים במקום סיליקון.
תופעה חדשה ומפוקפקת הולכת ומתפתחת בעולם הקוסמטיקה הפלסטית: עשה זאת בעצמך. מדובר באנשים שמזריקים לעצמם חומרים שונים החל משמן בישול, דבק ועד מלט (?!) על מנת למלא קמטים ולתקן יתר פגמים קוסמטיים. השיטה מוכרת (שלא נאמר נפוצה) כבר באמריקה ובדרום קוריאה. אחד המקרים המתוקשרים הוא של הדוגמנית הקוריאנית האנג מיו, היום בת 48, שהחלה לעבור טיפולים פלסטיים בגיל 28. היא התמכרה לניתוחים ולהזרקות, ובשלב בו מרבית הרופאים הלגיטימיים סירבו לטפל בה ודאגו שהיא זקוקה למעשה לטיפול פסיכיאטרי ולא קוסמטי, מיו עברה להזרקות פיראטיות עם חומרים מהשוק השחור. היא החלה להזריק לעצמה חומרי סיליקון שקיבלה מאחד מהרופאים שהסכימו לטפל בה, ובהמשך כשכספה אזל, עברה להזרקה עצמית של שמן בישול. במהרה, הפנים שלה התעוותו לחלוטין.פסיכוטי ככל שזה נשמע, מסתבר שהתופעה כבר פילסה את דרכה לישראל, שכן גם בארץ נתקלים רופאים בצעירים שמזיקים לגופם באמצעות זריקות עצמיות מחומרים לא מאושרים לשימוש. "אנו נתקלים יותר ויותר במקרים בהם גברים צעירים, למשל, מזריקים שמן פראפין לעיבוי איבר המין, ומקרים נוספים בהם נשים מתנסות בטיפולי פלסטיקה אישיים, ונגרמים להן נזקים לצמיתות", מספר ד"ר אריאל טיסונה, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, בבית החולים תל השומר.
טיסונה מספר שהוא נתקל בתופעה זו אצל אנשים שהחליטו להשתמש בחומרים שונים על דעת עצמם, אבל גם בכאלה שביקרו אצל אנשי מקצוע קוסמטיים לכאורה שהשתמשו בחומרים שאינם מאושרים למטרות רפואיות אלו. מה הנזקים האפשריים של הזרקה עצמית?החל מגושים תת עוריים כואבים, עד זיהומים למיניהם, נמק של העור ואפילו נמק של רקמות עמוקות. לדוגמא, אם מזריקים חומר לא מאושר לישבן יכול להיגרם נמק של השריר או של השומן וזה מאוד כואב ויכול להסתיים בעיוות משמעותי.
באלו חומרים לא מאושרים משתמשים?חוץ משמן הפראפין לאיבר המין, מזריקים גם חומרים כדוגמת וזלין, שהרי המטרה היא להחליף את חומרי הסיליקון השומניים למיניהם שמשמשים כחומרי מילוי. על מלט עדיין לא שמעתי בישראל.
במפתיע, או שלא, "גם מומחים" למיניהם עלולים להתגלות ככאלו שמשתמשים בחומרים פיראטיים, קרי, לא מאושרים לשימוש רפואי המיועד למטרה הנ"ל. ד"ר גרג לוין, רופא אסתטיקה בכיר ברשת מרפאות פרופורציה, טוען שאחד מהסימנים הראשונים לכך שאתם עתידים לעבור הליך קוסמטי מסוג ההזרקות על ידי אנשים לא מיומנים וללא אישורים מתאימים, הוא מחיר נמוך מדי. במיוחד כאשר מדובר בהליך אסתטי, זול הוא יקר מדי: מחיר חומרי ההזרקה המאושרים על ידי משרד הבריאות הוא גבוה, וממנו נגזרת עלות הטיפול. אם הציעו לכם הזרקות במחיר נמוך משמעותית ממחירי השוק, סביר להניח, שמדובר בחומר מהול או שאינו מאושר לשימוש למטרות אלו או בחומר שפג תוקפו. מומלץ לבקש לראות את תאריכי התפוגה של החומר המוזרק לכם.