אוכלים עם דמעות בעיניים: כופתאות מאודות מבצק שמרים עם רוטב וניל

אסנת לסטר מדגימה כיצד מכינים את הדאמפנודל, אחותה הבווארית של הכופתה המופלאה שכבשה את הטלוויזיה. כי גם לכם מגיע לקבל את סינר הזהב מידי המשפחה

אסנת לסטרפורסם: 17.12.20 09:00
צפו: כך מכינים בקלות את הכופתאות שכבשו את הטלוויזיה
זה כמו לאכול ענן: כופתאות מתקתקות מאודות בחלב עם רוטב וניל (צילום: אסנת לסטר)
זה כמו לאכול ענן: כופתאות מתקתקות מאודות בחלב עם רוטב וניל (צילום: אסנת לסטר)

לפי האגדה הדמפנודל Dampfnudel נולד במאה ה-17 בגרמניה בזמן מלחמת 30 השנים. לעיירה קטנה אחת בשם פרקנפלד נכנסו חיילים שוודים רעבים מאד. הם קראו לכל תושבי העיירה והודיעו כי הם דורשים אוכל חם וטעים במיוחד שאם לא כן הם הולכים לבזוז את העיירה ולהרוג את תושביה. אופה העיירה התייצב מול החיילים והודיע כי הוא נענה לאתר. עם מעט מאד קמח וקצת חלב הצליח האופה להכין 1286 כופתאות דמפנודל ברוטב יין לחיילים הרעבים וכך ניצלה העיירה.

 

הרבה מיוצאי גרמניה נזכרים בטעם המאפה הזה בגעגועים רבים וביניהם גם אמא שלי, שנהגה לעצום את עיניה ולומר כי אין יותר טעים מזה. ואכן, כופתאות אלה רכות ונמסות בפה. הגישו אותן עם רוטב וניל ותערובת אגוזים טחונים עם סוכר וקליפת לימון מגוררת.

 

* המתכון הזה הוא של עליזה מרמלשטיין מחיפה, שלמדה אותו מאמא שלה לאה גרינשטיין ברנר.  

 

דמפנודל - כופתאות בצק שמרים מאודות בחלב

 

מרכיבים

10-8 יחידות

 

לכופתאות
  • 500 קמח
  • קורט מלח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 300 מ"ל חלב פושר
  • 70 גרם סוכר
  • 2 ביצים
  • 80 גרם חמאה
  • קליפה מגורדת מלימון אחד
  • 1 שקית סוכר וניל

 

לאידוי

  • 300 מ"ל חלב
  • 1 כף סוכר
  • 60 גרם חמאה

 

אופן ההכנה

  1. הכופתאות: שמים בקערת המיקסר את כל חומרי הבצק ומעבדים עד לקבלת בצק רך מאד, חלק ומבריק.
  2. מכסים את הקערה במגבת ומניחים לבצק לתפוח עד להכפלת נפחו.
  3. יוצרים כופתאות קטנות במעט מכדור טניס ומניחים אותן על קרש מוקמח היטב להתפחה נוספת. מכסים במגבת.
  4. האידוי: מחממים את החלב, הסוכר והחמאה בסיר רחב ושטוח בעל מכסה תואם שאוטם היטב את הסיר, תוך כדי ערבוב עד להמסת הסוכר והחמאה.
  5. מניחים את הכופתאות בתוך הסיר, מכסים ומבשלים 5-4  דקות על אש בינונית. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל על אש קטנה 50-40 דקות. חשוב מאד לא לפתוח את הסיר בזמן הבישול. במהלך הבישול הנוזלים נספגים לגמרי בכופתאות ולקראת סופו יכולים להישמע קולות פצפוץ מן הסיר - זהו סימן שהכופתאות מוכנות. מגישים עם רוטב וניל.

 

 

רוטב וניל

 

מרכיבים

  • 4 חלמונים
  • 3/4 כוס סוכר
  • 1 כפית קורנפלור
  • 1/4 1 כוסות חלב
  • 1 מקל וניל חצוי או 1 כפית תמצית וניל

 

אופן ההכנה

  1. מקציפים את החלמונים עם הסוכר עד שמתקבלת קציפה בהירה מאד. מוסיפים את הקורנפלור ומקציפים עוד דקה.
  2. בזמן הקצפת החלמונים מחממים את החלב עם מקל הווניל (שגירדנו את גרגריו לתוך הסיר) ומביאים לרתיחה. אם משתמשים במקל וניל ולא בתמצית, מבשלים 3-2 דקות נוספות על אש קטנטנה ומוציאים אותו.
  3. יוצקים את החלב החם באיטיות רבה לתוך קציפת החלמונים תוך כדי הקצפה.
  4. מחזירים את הבלילה לסיר ומבשלים על אש קטנה תוך כדי ערבוב מתמיד עוד דקה-שתיים, עד שהקרם מסמיך מעט.

 

 

>> לכל הסרטונים של אסנת לסטר, הכנסו לערוץ ה-YouTube שלה

 

 

>> לכל הפרקים של הבלוג "ללמוד משהו חדש במטבח עם אסנת לסטר"

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

(צילום: אסף אמברם)