"לגדל ילדים ללא אפליה": מעצבי אופנה למען קידום חוק הפונדקאות

בזמן שדברי שר החינוך פרץ מעוררים זעם בארגוני הלהט"ב, מעצבים ישראלים יוצרים עגלות תינוק לקידום המאבק לשוויון זכויות: "היום זו הקהילה הגאה, מחר כל אדם"

איתי יעקב

|

13.01.20 | 09:41

"לא מקובל ששר חינוך ידבר כך". גדי אלימלך ולי גרבנאו עם העגלות שעיצבו לתרומה (צילום: שי יחזקאל)
"לא מקובל ששר חינוך ידבר כך". גדי אלימלך ולי גרבנאו עם העגלות שעיצבו לתרומה (צילום: שי יחזקאל)
כל ההכנסות ממכירת העגלות ייאספו כתרומה לקרן "לנצח נשאר" שהוקמה בשנת 2019 ע"ש אמיר פרישר גוטמן למען עידוד חוק הפונדקאות ומאבקו בנושא. ענבל דרור ואורי להבי (צילום: שי יחזקאל)
כל ההכנסות ממכירת העגלות ייאספו כתרומה לקרן "לנצח נשאר" שהוקמה בשנת 2019 ע"ש אמיר פרישר גוטמן למען עידוד חוק הפונדקאות ומאבקו בנושא. ענבל דרור ואורי להבי (צילום: שי יחזקאל)

ביום שישי האחרון, בזמן שההתבטאויות ההומופוביות של שר החינוך רפי פרץ בראיון למוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" עוררו זעם מצד חברי הקהילה הגאה והציבור בכלל – התכנסו שורה של מעצבי אופנה לטובת צילומים שמטרתם קידום חוק הפונדקאות. רצה הגורל, ובסטודיו של צלם האופנה שי יחזקאל התכנסו יחד – מחזה נדיר כשלעצמו – מעצבי שמלות הכלה והערב לי גרבנאו, ענבל דרור, המותג אייזן שטיין (המעצבות יעל אייזנברג וחלי קלקשטיין) ובני הזוג ויוי בלאיש וגדי אלימלך; המעצבת איריס אדלר ממותג בגדי הילדים הבינלאומי נונונו (יחד עם שותפתה טלי מילכברג); הבעלים ומנהל אמנותי אורי להבי ממותג האביזרים דניאלה להבי; והמעצב מעוז דהאן ממותג בגדי הגברים והנשים נובוריש דוג.

 

המעצב ויוי בלאיש והעגלה בעיצובו (צילום: שי יחזקאל)
    המעצב ויוי בלאיש והעגלה בעיצובו(צילום: שי יחזקאל)

     

    כל אחד מהמעצבים יצר עגלת תינוק בשיתוף עם המותג סייבקס, כאשר כל ההכנסות ממכירת העגלות באירוע שיתקיים בסוף החודש ייאספו כתרומה לקרן "לנצח נשאר" שהוקמה בשנת 2019 ע"ש אמיר פרישר גוטמן למען עידוד חוק הפונדקאות ומאבקו בנושא. בעידן שבו כל התבטאות שנויה במחלוקת עלולה לפגוע במותגים – התגייסות לנושא נפיץ כמו פונדקאות, שמעורר אמוציות וביקורת מימין ומשמאל, מגברים ומנשים, היא צעד שמצריך גב איתן. "שמנו לנו למטרה לקדם תרומה למטרת שוויון מגדרי ומעורבות חברתית", אומר אריאל דבורה, מנכ"ל סייבקס ישראל, "העלאת המודעות למען עידוד חוק הפונדקאות, עיצוב תודעה ציבורית כחברה המעצבת את דור העתיד וקבלת השונה והאחר – הם העקרונות המובילים שלי כמי שעומד בראש החברה".

     

    חוק הפונדקאות בישראל מאפשר הליך פונדקאות רק לבני זוג – איש ואישה, כאשר לאישה קשיים רפואיים לשאת היריון. ביולי 2008 הרחיב החוק את מעגל הזכאים להליך פונדקאות גם לנשים ללא בן זוג הסובלות מבעיה רפואית. הקהילה הגאה הוחרגה מהחוק, מה שגרם לעשרות אלפים לצאת להפגין למען שוויון זכויות בקיץ ההוא. כיום יכולים גברים יחידנים וזוגות גאים לבצע תהליך פונדקאות בארצות הברית בעלויות של מאות אלפי שקלים. על אימוץ אין מה לדבר בכלל.

     

    "מדהים איך בכל פעם אזרחי ישראל והקהילה הלהט"בית בפרט, מקבלים תזכורת כמה אנחנו רחוקים מפתיחות וקבלה של האחר". ינאי פרישר גוטמן עם בנו רוי (צילום: פלג לו)
      "מדהים איך בכל פעם אזרחי ישראל והקהילה הלהט"בית בפרט, מקבלים תזכורת כמה אנחנו רחוקים מפתיחות וקבלה של האחר". ינאי פרישר גוטמן עם בנו רוי(צילום: פלג לו)

       

      "שיתוף הפעולה של חברת סייבקס עם מעצבי אופנה ישראלים הוא מבורך ומרגש, בוודאי בימים אלה", אומר בשיחה עם Xnet המעצב ינאי פרישר גוטמן, ממקימי העמותה, שהיה אמור לעצב גם הוא עגלה, אך בשל לוח זמנים צפוף תמך מהצד. "מדהים איך בכל פעם אזרחי ישראל והקהילה הלהט"בית בפרט, מקבלים תזכורת כמה אנחנו רחוקים מפתיחות וקבלה של האחר. היום זה מאבק של זכויות הקהילה הלהט"בית – מחר זאת זכות בסיסית של כל אדם ואזרח. הפרויקט הזה חשוב עוד יותר בימים שבהם שר החינוך מרשה לעצמו לומר דברי שנאה ואמירות אפלות ואיומות".

       

      פרישר גוטמן, שיחד עם בן זוגו אמיר ז"ל הביאו לעולם בהליך פונדקאות בהודו את בנם רוי, מתנגד לביקורת הטוענת כי תהליך הפונדקאות מנצל נשים מוחלשות כלכלית. "לא כל מי שבוחרת לשמש כפונדקאית היא בהכרח מוחלשת", הוא אומר, "הפונדקאית שלנו בהודו פגשה את רוי ואמרה לנו כי בזכותו היא יכולה לממן חינוך גבוה לילדים שלה. אפשר להסתכל על זה בצורה צינית, אבל כל הצדדים מרוויחים. אולי כדאי שיראיינו את הנשים האלה שבוחרות לעשות טוב לאנשים".

       

      המעצב מעוז דהאן ממותג האופנה נובוריש דוג (צילום: שי יחזקאל)
        המעצב מעוז דהאן ממותג האופנה נובוריש דוג(צילום: שי יחזקאל)

         

        "חייבים לשנות את חוק הפונדקאות שיהיה נגיש לכולם"

        רוב מעצבי האופנה שלקחו חלק בפרויקט בחרו "להלביש" את העגלה בכתב ידם. המעצבת איריס אדלר יצרה עגלה בסגנון אורבני מחוספס, בדומה לבגדי הילדים שהיא מעצבת; אורי להבי כיסה את העגלה בגדילי עור כסופים, המזכירים את תיקי הגדילים של המותג; וענבל דרור כיסתה את העגלה בבד לורקס שחור. אחת המעצבות הבודדות שיצאו מאזור הנוחות שלה היא לי גרבנאו, שיצרה עגלת דובי עם אוזני עור חומות, דוגמת דב עשויה אבני סברובסקי הרקומה על העגלה ותיק החתלה נלווה בצורת דב.

         

        עגלה בסגנון אורבני מחוספס. איריס אדלר ממותג בגדי הילדים נונונו (צילום: שי יחזקאל)
          עגלה בסגנון אורבני מחוספס. איריס אדלר ממותג בגדי הילדים נונונו(צילום: שי יחזקאל)

           

          "חשבתי על עצמי כאם לשני בנים בגילאים חמש ושלוש וחצי", היא אומרת, "וכמעצבת שרוצה לשבור שגרה ולצאת מאזור הנוחות שלי". המעצב גדי אלימלך בחר ללכת עם הקו שלו עד הסוף, וקישט את העגלה בפרחים חתוכים בלייזר בצבעים פודרה ושחור עם אבקנים עשויים ניטים שחורים. "רציתי ליצור עגלה שימושית ולא אנדרטה", הסביר.

           

          האם העגלה שעיצב נוצרה בעצם עבורו ועבור בן זוגו, ויוי בלאיש? "זאת שאלה טובה", הוא אומר, "הבאת ילדים לעולם כרגע לא על הפרק, אבל אני לא פוסל בעתיד. בהנחה שזה יקרה, אעשה זאת יחד עם חברה טובה שתהיה אם נוכחת".

           

          המעצבות יעל אייזנברג וחלי קלקשטיין מהמותג אייזן שטיין (צילום: שי יחזקאל)
            המעצבות יעל אייזנברג וחלי קלקשטיין מהמותג אייזן שטיין(צילום: שי יחזקאל)

             

            למרות העדפתו האישית להורות משותפת, הוא רואה חשיבות רבה בהשתתפות בפרויקטים מסוג זה לקידום פונדקאות לכולם. "אני מאוד מעריך זוגות חד מיניים שעושים ילדים בפונדקאות. כמה מחבריי הטובים הם הורים גאים, וכשאני רואה ב'הכוכב הבא לאירוויזיון' את הנער אור עמרמי ברוקמן (שאומץ באוקראינה, א"י) שגדל לזוג גברים, אני רואה איזה ילד מקסים, חכם ומדהים הוא גדל להיות. חייבים לשנות את חוק הפונדקאות שיכלול גם זוגות חד מיניים וגברים יחידניים, ושיהיה פשוט ונגיש לכולם".

             

            איך הגבת לדברים של שר החינוך שפורסמו ביום שישי?

            "אני מתבייש ומזועזע שבשנת 2020 דברים כאלה עוד נאמרים במדינת ישראל. האם זה המסר ששר החינוך רוצה לומר לנערים עם בעיות זהות מינית? אני מקווה שבבחירות הבאות או הבאות-הבאות, הוא כבר לא יהיה במשרד החינוך".

             

            גם גרבאנו מציגה עמדה ברורה נגד האמירות של שר החינוך. "לא מקובל ששר חינוך ידבר כך", היא אומרת, "הבן הבכור שלי יעלה בשנה הבאה לכיתה א' ויש לו חברים מכל סוגי המשפחות. אני מאמינה שחשוב לגדל ילדים באהבה וללא אפליה. אסור שתהיה כזאת".

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד