חליפת "מחנה ריכוז" ב-1,840 דולר: כעס ברשת על מותג היוקרה לואווה

הגולשים לא יכלו להתעלם מהדמיון הבולט בין החליפה של בית האופנה הספרדי למדים שהוכרחו היהודים ללבוש בשואה. בעקבות הסערה, הפריטים הוסרו מהמדפים

איתי יעקב

|

24.11.19 | 10:47

בית האופנה הספרדי לואווה זכה בסוף השבוע למטר של ביקורת, בעקבות חליפת פסים בשחור ולבן מקולקציית קפסולה בהשראת אמן הקרמיקה והסופר הבריטי וויליאם דה מורגן, שהושקה בשבוע שעבר. עוקבים רבים ברשתות החברתיות, כולל העמוד הפופולארי דיאט פראדה, "כלב השמירה" של ענף האופנה, כעסו על הדמיון הבולט בין חליפת המכנסיים בעיצוב בית האופנה למדים של אסירי מחנות הריכוז וקורבנות השואה במלחמת העולם השנייה. מחירו של האנסמבל ה"מעוצב" הוא 1,840 דולר (6,367 שקל) והדמיון למדי האסירים לא מסתכם רק בדוגמת הפסים, אלא גם בכיס החולצה שמזכיר סוג של טלאי.

 

בכך הצטרף בית האופנה שמנווט המנהל האמנותי ג'ונתן אנדרסון לרשימה מפוקפקת של מותגים שיצרו פריטי לבוש המזכירים בגדים של קורבנות השואה או קציני האס.אס, כמו רשת האופנה זארה שיצרה "חולצת טלאי צהוב" לילדים, שלדבריה עוצבה בהשראת "כוכבי שריף מסרטי מערבונים", או לוגו הנשר של המותג "בוי לונדון" המזכיר את סמל המפלגה הנאצית. בכל המקרים הוסרו הפריטים מהמדפים לאחר שחברות האופנה הוקעו בתקשורת וברשתות החברתיות.

 

   

גם בלואווה הסירו את הפריט מהמדפים ומאתר האינטרנט של המותג. "הובא לידיעתנו שאחד ה'לוקים' מקולקציית הקפסולה של וויליאם דה מורגן (אמן שהיה חלק מתנועת Arts and Crafts בלונדון בסוף המאה ה-19, א"י), יכול להתפרש באופן שגוי המתייחס לאחד הרגעים המצערים בתולדות האנושות", נכתב בהצהרה שפרסם בית האופנה, "זו מעולם לא היתה כוונתנו ואנו מתנצלים בפני כל מי שעלול להרגיש שאנחנו לא רגישים לזכר הקדושים שנרצחו. המוצרים שהוצגו הוסרו מהמצאי המסחרי שלנו".

 

המקרה של לואווה אמור לשמש כתמרור אזהרה למותגי אופנה. כיצד לא עלה בדעתו של אף גורם בתהליך העיצוב המתקיים בכל עבודה על קולקציה, קטנה כגדולה, הדמיון הוויזואלי בין מדים של אסירי מחנות הריכוז לבין חליפת הפסים היוקרתית? אומנם לא כל חליפה עם פסים לאורך היא בהכרח מדי אסיר, אך עובי הפסים ומיקום הפאץ' בכיס החולצה, יצרו כאן דמיון מטריד.

 

החליפה של לואווה מזכירה גם את זו שהשיק ב-27 בינואר 1995, יום השנה ה-50 לשחרור מחנה אושוויץ, בית האופנה היפני קום דה גרסון בשבוע האופנה לגברים בפריז. שם הקולקציה, Sleep, אומנם קרץ לפיג'מות, אך כשעל המסלול עלה דוגמן קצוץ שיער לבוש בחליפת מכנסיים בדוגמת פסים מלווה בז'קט צמר אפור שעל חלקו האחורי הוטבע המספר 56189 – קשה היה להתעלם מההקשר שבו הוצגה החליפה.

 

מעצבת קום דה גרסון ריי קוואקובו הואשמה אז על ידי הקונגרס היהודי העולמי בטריוויאליזציה ובנליזציה של השואה, ובעקבות המחאה הוציאה המעצבת מהקולקציה את הפריטים השנויים במחלוקת. יחד עם זאת, בראיון שערכתי איתה בשנת 2008, הכחישה המעצבת כל קשר בין הקולקציה לשואה. "תאריך התצוגה נקבע על ידי השמברה סינדיקל דה לה הוט קוטור (ארגון הגג של שבוע האופנה הצרפתי, א"י)", הסבירה קוואקובו היפנית שאף נשואה ליהודי, איש העסקים ונשיא החברה אדריאן יופה. "נושא הקולקציה היה שינה, והתצוגה הציגה תשעה בנים עם שיער ארוך וסתור, שחלקם לבשו פיג'מות סאטן צבעוניות, אשר נראו כאילו התעוררו זה הרגע משינה. רק דוגמן אחד היה עם שיער מגולח. לצערי זה היה צירוף מקרים נורא".

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד