מערבבים שמחה בשמחה: מעצבת החתונה עיצבה גם את דירת הנופש של הזוג

שימוש בהמון צבעים וטקסטורות, הקפדה על תאורה מדויקת, ניצול כל ס"מ פנוי לאחסון וקריצה לשורשים השוויצריים - הופכים את 65 המ"ר בשכונת ממילא לחגיגה צבעונית

בסלון, פרטי נגרות מעץ טבעי קורצים לסגנון השוויצרי, ארץ מוצאו של בעל הבית (צילום: עוזי פורת)
בסלון, פרטי נגרות מעץ טבעי קורצים לסגנון השוויצרי, ארץ מוצאו של בעל הבית (צילום: עוזי פורת)
עוד אלמנט עיצובי מרכזי הוא רצפת העץ בדוגמת אדרת דג (Fish Bone), שמוסיפה לחלל תחושה של יוקרה אירופאית (צילום: עוזי פורת)
עוד אלמנט עיצובי מרכזי הוא רצפת העץ בדוגמת אדרת דג (Fish Bone), שמוסיפה לחלל תחושה של יוקרה אירופאית (צילום: עוזי פורת)
הבחירה בחומרים טבעיים כמו עץ או, למשל, כיסאות העור בפינת האוכל, מאפשרת לבית להתיישן היטב (צילום: עוזי פורת)
הבחירה בחומרים טבעיים כמו עץ או, למשל, כיסאות העור בפינת האוכל, מאפשרת לבית להתיישן היטב (צילום: עוזי פורת)
בתהליך השיפוץ היסודי, שכלל שינוי מסיבי של כל חדרי הבית, חולק חדר השינה הגדול לשתי סוויטות שינה בעלות אופי שונה ומובחן, שלכל אחת מהן שירותים צמודים – בעתיד מתוכנן אחד מחדרי השינה להפוך לחדר ילדים (צילום: עוזי פורת)
בתהליך השיפוץ היסודי, שכלל שינוי מסיבי של כל חדרי הבית, חולק חדר השינה הגדול לשתי סוויטות שינה בעלות אופי שונה ומובחן, שלכל אחת מהן שירותים צמודים – בעתיד מתוכנן אחד מחדרי השינה להפוך לחדר ילדים (צילום: עוזי פורת)
 עושר של צבעים וטקסטורות בחדר הרחצה (צילום: עוזי פורת)
עושר של צבעים וטקסטורות בחדר הרחצה (צילום: עוזי פורת)

המפגש בין בעלי הדירה בשכונת ממילא בירושלים, זוג עולים חדשים משווייץ ומקנדה בשנות ה־30 לחייהם, לבין המעצבת נטלי מן, היה ללא ספק יוצא דופן. מן, מעצבת אירועי קונספט יוקרתיים שהרחיבה את עיסוקיה גם לעיצוב פנים, פגשה את בני הזוג כשהייתה מופקדת על עיצוב חתונתם - שנה לפני שהתחילו בשיפוץ הדירה. "זו הייתה חתונה מפוארת, צבעונית ושמחה", היא מספרת, "ובמפגש הם הבינו שאני גם מעצבת פנים. כשהם הגיעו לשלב שרצו לשפץ את הדירה הם פשוט פנו אליי. החיבור היה טבעי".

 

אתגרים רבים עמדו בפני המעצבת עם תחילת התהליך: לוח זמנים צפוף, תכנון מקורי בעייתי שהיה צורך לשנות מן היסוד, ומגבלת שטח (65 מ"ר בלבד) שדרשה פתרונות יצירתיים לאורך כל הדרך. במקור כללה הדירה חדר שינה גדול עם חדר אמבטיה וגם שירותי אורחים עם מקלחת נוספת, שמוקמו בסלון. בתהליך השיפוץ היסודי, שכלל שינוי מסיבי של כל חדרי הבית, חולק חדר השינה הגדול לשתי סוויטות שינה בעלות אופי שונה ומובחן, שלכל אחת מהן שירותים צמודים – בעתיד מתוכנן אחד מחדרי השינה להפוך לחדר ילדים; חצי מהמטבח הארוך הפך לחדר אמבטיה נוסף. במסדרון שולבה עבודת נגרות מיוחדת, כדי לספק מקום אחסון ולאפשר ניצול מיטבי של השטח.

 

תהליך העבודה המשותף על הדירה - שבני הזוג מחלקים את זמנם בינה לבין דירה נוספת - התבצע למעשה בשלט רחוק. כיוון שבני הזוג לא מבלים בירושלים את כל זמנם, הם רצו שהדירה בעיר הבירה תהיה באווירה שונה, ותעניק להם תחושה של חופשה בבית מלון יוקרתי - ממש כמו אלה שנמצאים בשכנות להם בשכונת ממילא.

 

בדירה שני חדרי שינה שבכל אחד מהם דלת מקושתת לחדר רחצה פרטי (צילום: עוזי פורת)
    בדירה שני חדרי שינה שבכל אחד מהם דלת מקושתת לחדר רחצה פרטי(צילום: עוזי פורת)

     

    חצי מהמטבח הארוך הפך לחדר אמבטיה נוסף (צילום: עוזי פורת)
      חצי מהמטבח הארוך הפך לחדר אמבטיה נוסף(צילום: עוזי פורת)

       

       אין כמו עץ, ואין צורך להתייחס אליו כאל חומר גלם פגיע אלא כאל משהו חי שמשתנה וגם משתפר עם הזמן (צילום: עוזי פורת)
        אין כמו עץ, ואין צורך להתייחס אליו כאל חומר גלם פגיע אלא כאל משהו חי שמשתנה וגם משתפר עם הזמן(צילום: עוזי פורת)

         

        נקודת המוצא הייתה החתונה הצבעונית שהעידה על ההעדפות של בני הזוג; אבל מן מעידה שרק אחרי ביקור בבית הוריה של בעלת הדירה היא הבינה לעומק את החיבור של השניים לעולם האסתטיקה והצבע: "החתונה שלהם הייתה מאוד צבעונית ושמחה. צבע זה באמת משהו מאוד מרומם. כשאת נכנסת לחלל ויש בו הרבה גוונים ועניין, מצב הרוח מתרומם מייד. באופן כללי אני חושבת שעולם העיצוב הולך היום לכיוון הזה. אם מסתכלים על כל מה שיש עכשיו במגזינים אפשר לראות הרבה יותר צבע, הרבה יותר טקסטורות, קרמיקות עם הבלטות, הרבה עניין".

         

        הסוד הוא בחזרתיות

        למן היה ברור מההתחלה שעיצוב הדירה חייב להתחבר למיקום הירושלמי המיוחד בשכונת ממילא, הסמוכה לעיר העתיקה. "ירושלים רוחנית ויש בה חיבור בין הרבה מאוד עולמות", היא אומרת. "רגע אתה נכנס בשער אחד, רגע יוצא מאחר, והסמיכות המיוחדת של הרובע היהודי, הארמני, הנוצרי והמוסלמי, עם האנשים הכל כך שונים שחיים זה ליד זה, הייתה משהו שרציתי להתייחס אליו". בכל פינה בבית שזורות בעדינות נגיעות ירושלמיות שמחברות את הפנים לחוץ - החל בחיפוי הקרמיקה הצבעוני שעל קירות המטבח, שמייצג את קו הרקיע של העיר העתיקה, שאותו רואים מייד עם הכניסה לבית; עבור בתמונות, שנבחרו בחנות צילום ותיקה בעיר העתיקה ומוסגרו דווקא במסגרות פרספקס צבעוניות; וכלה במוטיב החוזר של הקשתות, בפתחים ובחלונות. מעל הכול בולט השימוש ההרפתקני בצבעוניות עזה, כזו שפחות מקובל לראות בבתים בארץ.

         

        "כדי לחבר את הכול למרות מגוון הצבעים, דאגתי לחזור על צורות ועל צבעים מסוימים במקומות שונים בדירה", מסבירה מן. "אם באחד מחדרי השינה והרחצה נעשה שימוש בכחול, דאגתי שגם בסלון יהיו שתי כורסאות כחולות. אם בחדר השני פלטת הצבעים הייתה ורודה ועדינה יותר, הצבתי בסלון ארונית טלוויזיה שתתכתב איתה. גם מבחינת החומרים הקפדתי על חזרתיות. מעל פינת הטלוויזיה, במקום עוד הנמכת גבס שגרתית, השתמשתי בעץ. בעל הדירה הוא כאמור שוויצרי, אז החלטתי לתת קריצה לשורשים שלו עם עץ נקי וטבעי. חזרתי על השימוש בעץ כזה במקומות נוספים, כמו דלתות המזווה, כדי שבכל מבט ברחבי הדירה יתקבל איזשהו חיבור ותחושה של סדר. בעיניי אין כמו עץ, ואין צורך להתייחס אליו כאל חומר גלם פגיע אלא כאל משהו חי שמשתנה וגם משתפר עם הזמן, ונוספים לו חיים. בכלל, הבחירה בחומרים טבעיים כמו עץ או, למשל, כיסאות העור בפינת האוכל, מאפשרת לבית להתיישן היטב".

         

        כדי לחבר את הכול למרות מגוון הצבעים, דאגה המעצבת לחזור על צורות ועל צבעים מסוימים במקומות שונים בדירה (צילום: עוזי פורת)
          כדי לחבר את הכול למרות מגוון הצבעים, דאגה המעצבת לחזור על צורות ועל צבעים מסוימים במקומות שונים בדירה(צילום: עוזי פורת)

           

          הקפדה על חזרתיות גם בצבעים וגם בבחירת החומרים (צילום: עוזי פורת)
            הקפדה על חזרתיות גם בצבעים וגם בבחירת החומרים(צילום: עוזי פורת)

             

            גם פתרונות אחסון הם עניין גדול בדירה קטנה. כל סנטימטר פנוי במסדרון נוצל באופן חכם ויצירתי כך שיכיל הכל, מכריות ועד סדינים. לטובת הסטיילינג גויס מגוון של ואזות שנקנו בשוק של העיר העתיקה. בכל חדר שינה נבנה ארון קאסטם־מייד מקושת, בהשראת שעריה השונים של העיר, וכל ארון כזה גם מוביל לחלל רחצה. עוד אלמנט עיצובי מרכזי הוא רצפת העץ בדוגמת אדרת דג (Fish Bone), שמוסיפה לחלל תחושה של יוקרה אירופאית. הרצפה, כמו הקרמיקות, הכלים הסניטריים והחיפויים, נקנתה ב־HeziBank.

             

            המרפסת הזעירה שמעבר לחלון המקושת זכתה גם היא להתייחסות (צילום: עוזי פורת)
              המרפסת הזעירה שמעבר לחלון המקושת זכתה גם היא להתייחסות(צילום: עוזי פורת)

               

              אלמנט בולט נוסף בבית הוא החלון המקושת בחלל המרכזי. מה שהיה קודם ארגז תריס מגבס מצהיב מעל החלון, הפך עם השיפוץ לאלמנט קישוטי מכוסה פורניר מטאלי, שאותו מתארת מן כמעין קריצה ל"ירושלים של זהב". "המרפסת הקטנה היא נטו ניצול של שטח. המעקה היה קיים אבל יצרתי מעין מידוף שהפך אותה לפינת עישון קטנטנה. את החלון כיסיתי בווילונות קטיפה עבים ועשירים, ממש כמו במלון מפנק. נכון שנקודת הפתיחה הייתה מוצלחת לכאורה, בגלל מיקומה של הדירה בשכונת ממילא היפה, אבל הדירה המקורית היה מיושנת מאוד ומעוצבת בצורה לא נוחה. היום היא ההפך הגמור: נוצצת, מלאת עניין ועומק, והכי חשוב - כיפית ומפנקת כמו שבני הזוג דמיינו".

               

              עוד בגיליון אוקטובר של גו סטייל - הטיפים של מן לחיים מעוצבים במרחב מצומצם

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד