התמודדות של 'אמא חורגת': אוהבת את בעלי, לא מצליחה לאהוב את בתו

האם ראוי להסתובב בבית בתחתונים, ולמה חשוב להכין צוואה? אלה חלק מהשאלות שמעסיקות את חברות קבוצת 'אמא משלבת' של נשים בפרק ב' או בזוגיות עם גרוש

מה עובר על אישה שמרגישה שאינה אוהבת את הילד של בן זוגה מנישואיו הקודמים?  (צילום: Shutterstock)
מה עובר על אישה שמרגישה שאינה אוהבת את הילד של בן זוגה מנישואיו הקודמים? (צילום: Shutterstock)
 
מה קורה לאישה שמרגישה שאינה אוהבת את הילד של בן זוגה מנישואיו הקודמים? לרוב היא תשמור את זה בינה לבין עצמה. אלא שלא מזמן אמא "חורגת" אחת בחרה להעלות את התחושות שלה בפוסט בפייסבוק: "אני אוהבת את בן זוגי אהבת אמת", כתבה בקבוצת הנשים "אמא משלבת". "גם הוא אוהב אותי מאוד. ובאמת שניסיתי! אבל אני פשוט לא מצליחה לאהוב את הבת שלו! אפילו לא מחבבת! אני מרגישה רע עם זה, אבל זה חזק ממני. ההתנהגות של גרושתו עוד יותר מעוררת בי רגשות שליליים כלפי הילדה, ובכלל כלפי כל החבילה שלו. אני תוהה: אם בחיים לא אוהב את הבת שלו, האם הזוגיות שלנו תוכל לשרוד לטווח ארוך? יש פה מישהי שמעולם לא הצליחה לאהוב את הילד/ה שלו ועדיין שרדה כדי לעודד אותי ולהגיד לי שיש לנו סיכוי?"

 

התגובות לסטטוס היו מגוונות: היו נשים שביקשו ממנה לנסות להבין את הסיבה לרגשות השליליים ("ברגע שתביני את המקור תוכלי לטפל בזה ולשנות הכל"), היו שתהו אם יש לה ילדים משלה ("גם אני סלדתי לא בצדק מהבן של בן זוגי, אבל ברגע שנולדה הבת שלי משהו השתנה"), והיו שהזדהו ואמרו שגם הן חשות כמוה, אבל למדו שלא חייבים לאהוב: צריך רק לכבד.

 

מור רביב־ניר, מייסדת "אמא משלבת", קראה את כל התגובות וחייכה בסיפוק. לפני שבע שנים גם היא יצרה זוגיות עם אבא לילד מנישואים קודמים. היא אוהבת מאוד את הבן ה"חורג", אבל פתחה את הקבוצה בגלל הסוגיות המורכבות שמעורר פרק ב'. "בניגוד לעבר, היום גירושים זה דבר שבשגרה. יש הרבה קבוצות תמיכה בגירושים, אבל אין קבוצות שעוסקות ספציפית בהתמודדות עם גידול ילדים משולבים", היא מסבירה.

 

מורן רביב־ניר. היה לי ברור שאני לא קוראת לקבוצה 'אמא חורגת' בגלל כל הסטריאוטיפים" (צילום:  מתן אליחי)
    מורן רביב־ניר. היה לי ברור שאני לא קוראת לקבוצה 'אמא חורגת' בגלל כל הסטריאוטיפים"(צילום: מתן אליחי)

     

     

    אהבה אחרת

    רביב־ניר (32), מנהלת מדיה בחברת כתבי עת, נשואה זה חמש שנים לניצן ניר (43), יזם וסטארט־אפיסט. השניים גרים במושב בני־ציון ומגדלים את נועם (תשע), עתי (שלוש) ואגם (שנה וחצי). "אני מגדירה את עצמי 'אמא לשלושה ילדים, ששניים מהם ילדתי בעצמי'", היא אומרת. את נועם, בנו הבכור של בעלה, פגשה כשהיה בן שנתיים: "בניגוד לרווקות רבות בגילי, שהיו נרתעות להיכנס לקשר עם אב גרוש, אני פחות היססתי כי הוריי התגרשו כשהייתי בת תשע. זמן קצר אחרי זה שניהם מצאו זוגיות חדשה. ידעתי שלא אשמע מהם 'בשביל מה את צריכה את החבילה הזו?' הפיכתי לאמא 'משלבת' (מושג שמשמעותו משלבת זוגיות עם אב לילד מזוגיות קודמת. י"מ) הזכירה לי הרבה מהתחושות שליוו אותי בילדות ועודדה אותי לפתוח את הקבוצה.

    רביב-ניר: "בת הזוג של אבא שלי הביאה לזוגיות בת מנישואים קודמים. הפריע לי שאני ואחותי הקטנה רואות את אבא פעם בשבוע ובכל סוף שבוע שני, בעוד שיש ילדה שזוכה לגור איתו ולראות אותו כמעט מדי יום"

     

    "למשל, בת הזוג של אבא שלי הביאה לזוגיות בת מנישואים קודמים, שהייתה גדולה ממני בשנה. אני זוכרת שלקחתי את זה קשה. הפריע לי שאני ואחותי הקטנה רואות את אבא פעם בשבוע ובכל סוף שבוע שני, בעוד שיש ילדה שזוכה לגור איתו ולראות אותו כמעט מדי יום. היום אני בקשר טוב מאוד איתה, אבל בילדותי זה גרם לי לקנא בה. אחרי זה אמא שלה ואבא שלי הביאו לעולם שני ילדים משותפים ובהתחלה זה גרם לי תחושת ריחוק. היום כולנו בקשר מצוין, אבל בילדות היו רגעים לא פשוטים".

     

    אילו קשיים את חווה כיום?

    "אחרי שילדתי הבנתי שעם כל האהבה הגדולה שלי לנועם, זו אהבה אחרת. זה כמובן הוליד מיד המון רגשות אשמה. למשל אחרי שילדתי את עתי, ניצן רצה להביא את נועם, ואני עניתי: 'למה למהר? תהיה איתי ועם הבן שלנו קצת'. כשילדתי את אגם אמרתי לו: 'לך מהר להביא את הילדים'. רק אז הבנתי כמה חשוב לראות את כולם אחרי הלידה.

     

    "בבית שלנו החוקים שונים מאלה של אמא של נועם - יש התנגשויות ולפעמים אני מעירה לו. בעוד שלגיטימי שאעיר לילדים שלי, ילד משולב עלול לומר: 'את לא אמא שלי, את לא תגידי לי מה לעשות'.

     

    "יש הרבה סיטואציות כואבות. הרבה פעמים הילדים שלי מתגעגעים לנועם כשהוא לא איתנו. לפעמים נועם מציק להם. עד גיל שש נועם היה ילד יחיד ופתאום נולדו לו שני אחים ממני ומאבא שלו, ועוד שני אחים מאמא שלו ומבן זוגה. אני מבינה את הקנאה והכאב שהוא בוודאי חש ומשתדלת לא להתערב כשהוא מציק, אבל הלב שלי נשבר".

    רביב-ניר: "לפני כמה שנים נועם היה מגדיר אותי 'אמא חורגת', עד שיום אחד אמר: 'את לא אמא חורגת, כי את אמא טובה'"

     

    לפני חצי שנה הקימה את "אמא משלבת" והיא מנהלת אותה בעזרת קרן חודיר. "היה לי ברור שאני לא קוראת לקבוצה 'אמא חורגת' בגלל כל הסטריאוטיפים", היא אומרת. "לפני כמה שנים נועם היה מגדיר אותי 'אמא חורגת', עד שיום אחד אמר: 'את לא אמא חורגת, כי את אמא טובה'".

     

    הקבוצה כוללת אמהות משלבות בכל הווריאציות: נשים בזוגיות עם אב גרוש שטרם ילדו, נשים בפרק ב', נשים בזוגיות עם אלמן, אלמנות ואפילו זוגות לסביות. גם הנושאים שעולים בה מגוונים, אבל כמה מהם פופולריים במיוחד - למשל צוואות. "אם אב המשפחה מת, 50 אחוז מהרכוש שלו עוברים לאשתו ו־50 אחוז מתחלקים בין ילדיו. אם אין צוואה, נטל המזונות לילדיו מנישואיו הקודמים נופל על אשתו הנוכחית. בגלל זה מומלץ לעשות צוואה וביטוח במקביל - במקרה של אסון, הביטוח ישלם לגרושה", אומרת רביב־ניר.

     

    ישנם גם הרבה דיונים על חשבון משותף.

    "כל עוד בני הזוג מנהלים חשבונות נפרדים והגבר משלם מזונות מהחשבון שלו, זה לא אמור להפריע. העניינים מסתבכים אחרי שמביאים ילדים יחד - ההוצאות גדלות וברוב המקרים נאלצים לעבור לחשבון משותף, כי קשה להתחשבן. זה מוסיף הרבה מתח כי לפעמים האישה מרגישה שחלק גדול מכספה הולך לגרושה של בעלה".

     

    נושא פופולרי נוסף בקבוצה הוא לינה משותפת. "הרבה פעמים מדובר במצב מורכב", מסכימה רביב־ניר. "למשל, ילדה נהגה להיכנס למיטת האם באמצע הלילה. עכשיו ישן בה גם בן הזוג של האם. מה לעשות? ולהפך - הילדה אוהבת לישון עם אביה ובת הזוג החדשה מרגישה שהיא נדחקת. עוד פוסט שעורר אצלנו דיון לוהט היה 'איך להתהלך בבית עם ילדים משולבים'. אבא של ילדה בת 12 לא אהב לשמוע שבזמן שהיא אצל אמה, בן הזוג מסתובב בתחתונים. מצד שני, זה ביתם - האם הוא לא יכול להסתובב בתחתונים בביתו?

     

    "הרבה פעמים אין תשובות חד־משמעיות לשאלות. מה קורה כשהמשפחה של בן הזוג אוהבת את גרושתו, ממשיכה להזמין אותה לאירועים וגורמת לזוגתו הנוכחית להרגיש שלא בנוח? חלק אמרו שזה מצוין, כי היא בכל זאת אם ילדיו, אחרות טענו שצריך לכבד את בת הזוג הנוכחית. המטרה העיקרית של הקבוצה היא שהנשים לא ירגישו לבד ויוכלו לתמוך זו בזו".

     

    למה אין בקבוצה גם אבות משלבים?

    "היה לי חשוב להקים קבוצה להעצמת נשים. ידעתי שאם הקבוצה תהיה לנשים בלבד, הן ירגישו יותר חופשיות. לאחרונה אחת החברות בקבוצה שכנעה את בעלה להקים קבוצה לגברים בלבד - 'אבא משלב'".

     

    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד