חסר בתפריט היומי אבל חיוני לגוף:
7 סימנים שמעידים על מחסור ביוד

לא תגלו זאת בהכרח בבדיקת דם רגילה, אבל את התסמינים של המחסור ביוד תרגישו בוודאות בגלל מעורבותו בתהליכים פיזיולוגיים, הורמונאליים וקוגניטיביים בגופנו

מיטל ר. פישמן - בשיתוף סיקורה

|

22.10.18 | 09:40

עייפה, עצובה ובעלת עור יבש? יכול להיות שחסר לך יוד (צילום: Shutterstock)
עייפה, עצובה ובעלת עור יבש? יכול להיות שחסר לך יוד (צילום: Shutterstock)

בסוף 2017 התפרסם סקר לאומי שהוציא מהארון את היוד, מינרל שמעטים ייחסו לו חשיבות עד אז. הסקר שבוצע על ידי מכבי שירותי בריאות בשיתוף האוניברסיטה העברית ובית חולים ברזילי,  מצא ערכים נמוכים של יוד ביחס לנורמה המומלצת אצל 2,097 נשים הרות וילדים.

 

בעקבות הממצאים הנחה משרד הבריאות את הרופאים, טיפות החלב וגם את האיגוד למיילדות וגניקולוגיה להמליץ על תוסף יוד במינון של 150 מיקרוגרם ליום.

 

"היוד הוא מינרל חיוני שהגוף לא יודע לייצר", מסבירה אביטל הראל, תזונאית בכירה בחברת סיקורה. "הוא אחראי על תפקוד בלוטת התריס ולפיכך גם על הפרשת ההורמונים המשפיעים על קצב חילוף החומרים ואלה חיוניים לתפקוד תקין של המערכות השונות בגופנו."

 

"היוד גם אחראי על ההתפתחות התקינה של מוח העובר. חוסר ביוד אצל עוברים פוגע בהתפתחות המוח וזהו מצב בלתי הפיך. לאחרונה הגיעו לממצאים שקושרים בין חוסר חמור ביוד אצל עוברים לבין אוטיזם".

 

איך תדעי שחסר לך יוד? רק בשיטת האלימינציה

 

למרבה הצער, בניגוד לוויטמינים ולמינרלים כמו B12, סידן, חומצה פולית ואשלגן שאת חסרונם ניתן לבדוק בבדיקת דם שגרתית, אין כיום בדיקה המוצעת בקופות החולים שיכולה לאבחן מחסור ביוד. "הבדיקה האמינה היחידה שאכן מוודאת מחסור ביוד, היא איסוף שתן ל-24 שעות במשך 10 ימים, אך גם זאת אינה מונגשת לאוכלוסייה", מציינת הראל.

 

אז איך בכל זאת אפשר לזהות חוסר ביוד?

"עושים בדיקה על דרך האלימינציה: ראשית יש לבדוק את תפקודי בלוטת התריס באמצעות בדיקת דם. אם תוצאות הבדיקה מעידות שבלוטת התריס בתת פעילות או שאחד ההורמונים שקשורים אליה חסר, אפשר להניח שייתכן ומדובר על חוסר יוד (אלא אם מדובר בבעיה אוטואימונית וגם זה אינו חד משמעי, לכן חשוב להיוועץ ברופא). חוסר ביוד הוא מצטבר ובא לידי ביטוי לאחר הרבה שנים, כשיש כבר פגיעה בבלוטה. כלומר, יכול להיות שחסר לנו יוד אבל הערכים של הבדיקות עדיין נראים תקינים."

 

האם כל מי שסובל מבעיה בבלוטת התריס חסר לו יוד?

"סביר להניח שכן. אלא אם כן יש בעיות אוטואימוניות של מערכת החיסון שתוקפות את הבלוטה ואז החסר הוא לא חד משמעי. ברוב המקרים חוסר ב- T4 מסמן חוסר ביוד".

 

מנשירת שיער ועד בעיות בריכוז: אלו הסימנים שחסר לך יוד

 

1) נשירת שיער

"נשירת שיער היא דבר טבעי, אבל אם את קמה בבוקר ומוצאת יותר מ-100 שערות על הכרית או על מברשת השער, סימן שמדובר בנשירת שיער שיש לטפל בה", אומרת הראל.

 

"בחלק מהמקרים נשירת השיער היא על רקע של חוסר ביוד ולעיתים נגרמת בשל אנמיה, מתח, חוסר ברכיבי תזונה כמו אבץ או וויטמינים מקבוצת B או על רקע גנטי.. כדאי לדעת שאכן מדובר בחוסר יוד יש לשלול את המצבים הנ"ל וגם מצבים של תת פעילות קלינית ותת קלינית של פעילות הבלוטה."

 

2) עלייה במשקל

אחד הסימנים הבולטים למחסור ביוד הוא עלייה בלתי צפויה במשקל: כאשר רמות הורמון של בלוטת התריס נמוכות, הגוף שורף פחות קלוריות במנוחה. כתוצאה מכך, הקלוריות שאנו צורכים מאוחסנות בגוף בתור שומן, מה שמוביל לעלייה במשקל.

 

"חשוב לזכור כי גם לעלייה במשקל יש סיבות רבות. אך אם קיים מצב של תת פעילות בלוטת התריס והסיבות האחרות נשללו, סביר להניח שההשמנה היא על רקע זה. תוספת של יוד ירוק מאצת אלווה אורגנית או למשל מולטיקס - קומפלקס אצות המכיל יוד וסיבים תזונתיים, עשויה לשפר את המצב בתנאי שמדובר בשלב ראשוני של הבעיה", מציינת הראל.

 

3) עייפות וחולשה

אדם הסובל ממחסור ביוד עלול להרגיש חולשה ועייפות עד כדי כך שפעולות יומיומיות רגילות כגון הרמת חפצים מהרצפה הופכות לקשות. מחקרים הראו כי כמעט 80% מהאנשים עם רמות הורמוני בלוטת תריס נמוכות, מרגישים עייפים, איטיים וחלשים. תסמינים אלה מופיעים כאשר הורמוני בלוטת התריס, בהם מצוי היוד ואשר מסייעים לגוף לייצר אנרגיה, נמצאים ברמות נמוכות.

 

"גם במקרה הזה, לעייפות ולחולשה יש סיבות רבות, ובין היתר: אנמיה, מצבים נפשיים ומצבים רפואיים שונים", מדגישה הראל. "על מנת לבדוק שהעייפות והחולשה מגיעים בשל מחסור ביוד, יש לשלול את הגורמים האחרים. אך אם תסמים זה מצטרף לתסמינים נוספים הקשורים לחסר ביוד (שאינם מטופלים בתרופות), סביר להניח שנטילת תוסף תזונה המותאם לקצובה היומית המומלצת ע"י משרד הבריאות או אכילת מזון המכיל יוד כמו אצת אלווה אורגנית, עשוי לשפר את המצב."

 

4) אובדן חשק מיני

חשק מיני מעיד רבות על הבריאות הכללית שלנו, לכן כאשר ישנן בעיות בליבידו, חשוב מאוד לטפל בהן. היעדר חשק מיני למשך מספר חודשים ויותר הוא סימפטום נפוץ בעיקר בקרב נשים הסובלות מתת תפקוד של בלוטת התריס.

"גם כאן, חוסר משק מיני יכול להיות על רקע סיבות שונות כגון גיל מעבר, נטילת תרופות וגלולות, רקע פסיכיאטרי וקשרים לא תקינים. אם שללנו את כל הגורמים האחרים, יש לבדוק את תפקוד בלוטת התריס".

 

5) עור יבש

חוסר ביוד משפיע רבות על העור ויכול לגרום לו להיסדק, להתקלף, לגרד או ליובש. הורמוני בלוטת התריס, המכילים יוד, עוזרים לחידוש התאים. מחסור בהורמונים אלה עלול לגרום לתאי עור מתים להצטבר וכתוצאה מכך לגרום לתופעות של עור יבש וסדוק.

 

6) דיכאון

כאשר אדם מפתח דיכאון הפוגע בתפקוד היומיומי שלו, כל תשומת הלב מתמקדת במוח וברגשות, אבל גם איברים אחרים יכולים להיות מקור הבעיה וביניהם בלוטת התריס. רמות נמוכות של הורמוני הבלוטה, מביאות להאטה של מערכות פנימיות, שיוצרת מגוון רחב של תסמינים, כולל דיכאון.

 

במצבים אלה חשוב להיוועץ ברופא המטפל.

 

7) בעיות בריכוז ובזיכרון

גם קשיים בריכוז ובזיכרון, שלעיתים מיוחסים להפרעות קשב וריכוז עלולים להופיע כתוצאה מחוסר ביוד, גם בגילאים צעירים. אביטל הראל מציינת שבמקרה הזה, החוסר ביוד קשור גם לרמות הורמונים נמוכות של בלוטת התריס וגם לפגיעה בתפקודי המוח, שנגרמת בשלב העוברות והיא איננה הפיכה.

"מחקר מצא כי חוסר ביוד בעוברות עלול לגרום לירידה של 12-10 נקודות ברמה של מנת המשכל ובמצבים חמורים אף לגרום לאוטיזם. לפיכף חשוב ליטול כבר בשלב תכנון ההיריון תוסף יוד בהתאם להמלצת משרד הבריאות."

 

חסר לי יוד - מה עושים?

יוד הוא מינרל נדיר בטבע - הוא נמצא במעט מאוד מזונות, בהם דגים מסוימים, ביצים וחלב. מדובר במזונות שחתך גדול מהאוכלוסייה אינו צורך, אם בשל טבעונות או רגישות ללקטוז. נוסף על כך, כמות היוד במזונות האלה אינה גבוהה במיוחד: על מנת להשלים את המינון המומלץ של 250-150 מיקרוגרם יוד ליום, יש לצרוך כ-חצי קילו דגים (!).

 

לכן, תוספי התזונה המכילים יוד עשויים להיות מקור אופטימאלי להשלמת המינון המומלץ. עם זאת, לפני שבוחרים את התוסף, רצוי לקרוא את רשימת המרכיבים ולבחור בכזה שמכיל יוד איכותי, טבעי ואורגני. "תוספים רבים עשויים יוד סינתטי - זהו יוד שנוצר בתנאי מעבדה. עדיף ליטול תוספים שמופקים ממקור טבעי, כי אלו חומרים שהגוף מכיר ויודע", מדגישה הראל.

 

מהם תוספי יוד המופקים מרכיב טבעי? במקרה של סיקורה, שהשיקה לאחרונה את סדרת תוספי היוד שלה בהתאם להמלצות העדכניות של משרד הבריאות, היוד מופק מאצות אלווה אורגניות, הגדלות בבריכות על היבשה בטכנולוגיה ייחודית. האצות גדלות בתנאים קפדניים בהתאם לתקנים בינלאומיים הנוגעים להימצאות מתכות כבדות, מזהמים ביולוגיים וחומרי הדברה שעלולים להימצא באצות הגדלות בים.

 

* הכתבה בשיתוף חברת סיקורה - חווה לגידול אצות ים

 

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד