שונית אלמוגים של עולם הבקטריות או למה יש פטרייה בתה הקר שלי?

לא כל כך יפה ולא נמכרת בכל סופר אבל יודעת להפוך את התה שלכם לקומבוצ'ה - משקה פרוביוטי עשיר בחיידקים ובחומרים מזינים אחרים שיטיב עם מערכת העיכול

ענבר חוברה

|

17.06.18 | 09:55

פרוביוטי, קר ונהדר (צילום: Shutterstock)
פרוביוטי, קר ונהדר (צילום: Shutterstock)

לפני הכול כל הבריאות הזאת פחות מתאימה לאנשים עם נפש עדינה: זה לא אסטתי ולא יצטלם טוב לאינסטגרם שלכם. מה שכן, אם תעשו את הכול נכון, תזכו למשקה נפלא שיחזיר לכם שבעתיים על כל ההשקעה שלכם.

 

הקומבוצ'ה היא בעצם תה מפוצץ בפרוביוטיקה (או: ה'חיידקים הטובים') שהוכן באדיבות 'סקובי' (SCOBY- Symbiotic Culture Of Bacteria). יש שמגדירים את הסקובי כפטרייה ('פטריית תה'), אבל מדובר על מארג סימביוטי של בקטריות ושמרים, מה שהופך אותה ללא מתאימה לרגישים לשמרים. הסקובי נראית כקרום עבה על פני השטח של התה, בתוכו היא חיה. מיקרואורגניזמים שיוצרים את הקרום ניזונים אלה מאלה ובסופו של דבר הופכים את התה למשקה תוסס, מלא חיים תרתי משמע.

 

אגב, כמו בכל תהליך התססה שמכיל סוכר, שמרים ובקטריות, גם בקומבוצ'ה יכול להיווצר אלכוהול, אבל תצטרכו לשתות יותר מ-2 ליטר מהתה (מה שממש לא מומלץ), כדי לקבל את הבאז של בירה אחת.

 

סקובי בתוך צנצנת עם תה (צילום: עודד חוברה)
    סקובי בתוך צנצנת עם תה(צילום: עודד חוברה)

     

    לפני שמתחילים: חשוב מאוד להתייחס לכל כללי ההכנה - הסקובי מאוד רגישה ויש לשים לב למצבה בכל זמן התהליך. שינוי בצבע, מרקם וריח של הפטריה או המשקה מצביעים על אפשרות שהתקלקלה ואז יש להיפטר מצנצנת. מרקם של ג'לי בגווני חום בהיר מצביעים שהכול עובד כהלכה וכך גם ריח רענן או חמצמץ של המשקה. לעומת זאת נקודות ירקרקות או שחורות של עובש וריח גבינתי או רקוב, מאותתים לכם שאין לכם מה לחפש בצנצנת הזאת.

     

    סדר וניקיון: ודאו שכל הכלים שאתם משתמשים בהם נקיים לחלוטין. למען השקט הנפשי כדאי להרתיח את הצנצנת ואת הכלים בהם תשמשו, לשטוף את הידיים טוב במיוחד ובאופן כללי לעבוד באזור נקי.

     

    סקובי לא אוהבת מתכת: לכן, כל כלי העבודה שתשתמשו בהם בתהליך הכנת הקמבוצ׳ה (שנוגעים בסקובי) חייבים להיות מכל חומר אחר (עץ, פלסטיק, זכוכית).

     

    סקובי הכי לא אוהבת חרקים וברחשים - קרה והגיעו ברחשים או חרקים לבקר בצנצנת הקמבוצ׳ה שלכם, עדיף להפרד לשלום כי סקובי כנראה מתה ובכל מקרה אתם לא רוצים לשתות את התה.

     

    עדיף לדבוק באותו סוג התה שסקובי קיבלה בעבר - תשאלו את האדם שממנו קיבלתם את הסקובי, באיזה סוג תה הוא השתמש.

     

     לא מוסיפים תבלינים או טעמים במהלך תהליך הכנת הקמבוצ׳ה - אם תרצו לעדן את טעם הקמבוצ׳ה, עשו זאת אך ורק אחרי. התה שנותנים לסקובי הוא אך ורק תה טבעי ללא טעמים ותוספות (ירוק או שחור).

     

    הקומבוצ׳ה גדלה - אל תבהלו, הקמבוצ׳ה תגדל ותמלא את הכלי שבו שמתם אותה. כשהיא גדלה מאוד כדאי לתת חלק ממנה לאנשים שמחפשים (בקבוצות שונות בפייסבוק) או כמתנה מקוריות במיוחד למשפחה ולחברים - ואל תשכחו את ההוראות. אם הפטריה נראית לכם גדולה מדי, בדקו אם ואיך חותכים אותה: יש לא מעט מדריכים ברשת (רובם אומנם באנגלית) שמלמדים כיצד ומתי כדאי לעשות זאת.

     

    תה קומבוצ'יה קר ,מתובל בפירות יער  (צילום: Shutterstock)
      תה קומבוצ'יה קר ,מתובל בפירות יער (צילום: Shutterstock)

       

      כך תכינו תה קומבוצ'ה

      1) מקבלים סקובי מחבר. הסקובי צריכה להיות בצנצנת יחד עם תה קומבוצ'ה. זה הזמן לשאול איזה סוג תה זה, כדי שתוכלו להמשיך להשתמש באותו סוג. תה קומבוצ'ה ללא סקובי רגיש מאוד לבקטריות ויש להתייחס אליו בזהירות מירבית.  

       

      2) מכינים תה טרי, בכלי נקי עם מים רותחים - על כל ליטר של מים רותחים שמים לפחות שקית תה אחת וכמות יפה של סוכר (התה צריך להיות מתוק, אבל לא מתוק מדי). אפשר להשתמש בתה שחור בתפזורת או בשקיות תה שחור רגיל/ירוק. חשוב להדגיש שוב כי אין להשתמש בחליטות, תה בטעמים או תה שחור כגון ארל גריי. תה שחור/ירוק רגיל הוא האידיאלי. מניחים לתה להתקרר.

       

      3) כשהתה קר, אפשר לסנן את עלי התה/להוציא את התיונים, וליצוק לצנצנת מעוקרת ביחד עם סקובי והקמבוצה הישנה. חשוב מאוד שתהיה קצת קמבוצה ישנה בתוך הצנצנת. לא ממלאים את הצנצנת עד הסוף, כך שהסקובי תצוף במקום הכי רחב שלה.

       

      4) מכסים את הצנצנת בבד נושם, או כמה שכבות גאזה ומהדקים. צריך למנוע מחרקים או ברחשים להגיע לתוך הצנצנת אבל גם לתת לה לנשום.

       

      5) נותנים לסקובי לעשות את העבודה בשקט. שמרו את הצנצנת במטבח, בפינה מוצלת, בטמפרטורת החדר. במשך כ-5 ימים עד שבועיים. ככל שתתנו לסקובי יותר זמן, יהיה במשקה פחות סוכר ויותר פרוביוטיקה. וכן, גם הטעם יהיה חזק יותר, אבל אל דאגה כי תכף מגיע השלב הבא!

       

      6) השתמשו בכף מרק או במסננת לא ממתכת, כדי לסנן את נוזל הקמבוצ׳ה מהצנצנת לתוך בקבוק חדש. אל תשכחו להשאיר קצת מהנוזל בצנצנת לפעם הבאה. בשלב הזה אתם צריכים להכין תה חדש (סעיף 2).

       

      7) אפשר לשתות ישר את תה הקומבוצ'ה שסיננתם או לשים במקרר. אם אתם רוצים לעדן את הטעם החזק של הקומבוצ׳ה, אפשר

      להכין ממנו משקאות טעימים ובריאים בעזרת פירות ותבלינים.

       

      כמו בכל דבר טוב - לא כדאי להגזים. התחילו לשתות כמויות קטנות של קומבוצ'ה - רבע כוס משקה בלבד, יחד עם ארוחה פעם ביום. עם הזמן, תגבירו לפעמיים ביום ואז תעלו את הכמות לאט ובהדרגה - וגם אז אל תגזימו. הפרוביוטיקה מועילה מאוד למערכת העיכול אבל גם עלולה להפתיע את הגוף בשימוש מופרז.

       

      אזהרות נוספות: טיפול קלוקל בסקובי ובקומבוצ'ה יהרוג את הפטריה ויתיר אתכם עם משקה מקולקל שאין לצרוך אותו. כך שאם יש לכם הרגשה שמשהו לא הלך טוב, עדיף לזרוק. התססת יתר או שתיה מרובה של קומבוצ'ה עלולה להיות מזיקה גם היא. כמו כן, עדיף להימנע אם מדובר בילדים, נשים בהריון או בעלי מערכת חיסון חלשה. אומנם תופעות הלוואי השליליות הן נדירות אך כדאי לשים לב אליהן.

       

      איך יודעים שהקמבוצ׳ה מוכנה?

      חשוב לתת לקמבוצ׳ה לשבת לפחות 7-5 ימים, תלוי בטמפרטורת החדר (אם חם, התהליך יהיה מהיר יותר). במשך הזמן הזה כל היתרונות של הקמבוצ׳ה- הפרוביוטיקה, האנזימים, הויטמינים והחומצות רק מתחילים להיבנות.  לאחר שבוע, תוכלו לבדוק אם הקמבוצ׳ה שלכם מוכנה לפי הפרמטרים הבאים:

       

      ריח - הריח של הקמבוצ׳ה יתן לכם מושג באיזה שלב הקמבוצ׳ה שלכם נמצאת. אם הריח עדיין מתוק, כמו התה שהכנתם בהתחלה, אתם כנראה עדיין בתחילת/אמצע התהליך. כשהריח מתחיל להיות חמצמץ, אתם יודעים שאתם מתקדמים. כשהריח מזכיר חומץ - הקמבוצ׳ה מוכנה.

       

      צבע - תהליך ההחמצה מבהיר את צבע הקומבוצ׳ה (כמובן בהתאם לתה שהכנתם בהתחלה שחור/ירוק). אם צבע הקמבוצ׳ה הבהיר, סימן שאתם מתקדמים בהתליך.

       

      טעם - אפשר לקחת קש, להכניס אותו עמוק לצנצנת  (כי בדרך כלל בחלק העליון של הקמבוצ׳ה תצוף הקמבוצ׳ה הישנה שהשארתם עם סקובי לפני שהכנסתם אם התה החדש), לאטום את החור של הקש עם האצבע ככה שהנוזל נשאר בתוך הקש, להוציא ולהעביר לכוס ממנה תוכלו לטעום את הקמבוצ׳ה. לא כדאי לשתות מתוך הצנצנת עצמה כדי לא להכניס חיידקים מהפה שלכם לנוזל.

       

      אם הטעם מתוק, הקמבוצ׳ה שלכם עדיין מכילה סוכר ולכן יש לתת עוד זמן להתליך. אם הטעם חמוץ, סקובי כנראה התסיסה כבר את כל הסוכר לפרוביוטיקה והקמבוצ׳ה מוכנה.

       

      אם אתם בקטע של מעבדות - בדיקת PH תגלה לכם איפה אתם עומדים. אפשר לקנות דפי PH ולבדוק את הקמבוצ׳ה שלכם, ה-PH המושלם הוא 3-2.5.

       

      עוד דרך לוודא שהסקובי שלכם חייה נושמת ובועטת - אפשר לראות שהיא ממשיכה לגדול ושנוצרת סקובי חדשה מעל הנוזל שמתאימה לגודל הכלי שלכם. אפשר גם לראות בועות מתחת לסקובי.

       

      עכשיו: גם יפה וגם פרוביוטי (צילום: Shutterstock)
        עכשיו: גם יפה וגם פרוביוטי(צילום: Shutterstock)

         

        מתכונים להכנת קמבוצ׳ה בטעמים

        >>היחס הוא: 20% פירות או תבלינים ו- 80% קמבוצ׳ה.

         

        מכניסים את הקמבוצ׳ה ביחד עם שאר המרכיבים לתוך צנצנת זכוכית, משהים במקרר במשך יומיים עד חמישה (תלוי במידת הטעם המועדפת), מסננים, ושותים. אפשר לשמור במקרר עד שבועיים. להלן רעיונות טעימים ובדוקים:

         

        קמבוצ׳ה נעימה לעיכול

        • 300 מ"ל קמבוצ׳ה
        • 25 גרם אננס, חתוך לקוביות (אפשר גם קפוא)
        • 25 גרם פפאיה, חתוך לקוביות (אפשר גם קפוא)
        • 5 גרם ג'ינג׳ר טרי, חתוך
        • קורט קינמון או רבע מקל קינמון

         

        קמבוצ׳ה מרעננת

        • 300 מ"ל קמבוצ׳ה
        • 30 גרם אבטיח, חתוך לקוביות
        • חופן עלי נענע, שטופים

         

        קמבוצ׳ה צ׳אי הודי

        • 300 מ"ל קמבוצ׳ה
        • 1 מקל קינמון
        • 7 פולי הל (פתוחים)
        • 7 מקלוני ציפורן
        • 5 גרם ג׳ינג׳ר טרי, חתוך

         

        קמבוצ׳ה מהיער השחור

        • 300 מ"ל קמבוצ׳ה
        • 40 גרם פירות יער מכל הסוגים (אפשר קפואים)
        • 20 גרם חתיכות תפוז או 20 מל מיץ תפוזים סחוט טרי

         

        קמבוצ׳ה תפוח וקינמון

        • 300 מ"ל קמבוצ׳ה
        • 40 גרם תפוח, חתוך לקוביות
        • 2 מקלות קינמון

         

        קמבוצ׳ה אננס ריחני

        • 300 מ"ל קמבוצ׳ה
        • 30 גרם אננס, חתוך לקוביות (אפשר קפוא)
        • חופן עלי בזיליקום, שטופים

         

        ענבר חוברה היא בעלת בלוג Endless Trip  העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות

         

        ______________________________________________________

         

        רוצים עוד משקה פרוביוטי? נסו קפיר

         

         לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
        לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד