לא רואים, לא שומעים: כשהזכוכית שומרת על הפרטיות והשקט שלנו

לכאורה אין בה דבר חוץ ממה שרואים - בעיקר דרכה, אבל בעשור האחרון השתנה לחלוטין תפקידה של הזכוכית, והיא איננה מיועדת רק למובן מאליו

מיטל ר. פישמן - בשיתוף פניציה

|

21.06.18 | 08:18

   (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תחשבו רגע על זכוכית. אנחנו רואים אותה כמעט בכל מקום - בבית, במשרד, ברחוב, ברכב ואפילו במוצרים בסיסיים כמו הטלפון הסלולארי שלנו. אין ספק שהיא אחד החומרים המבוקשים ביותר בשנים האחרונות, בין היתר בקרב אדריכלים ומעצבי פנים משום שיש לה יתרונות רבים שיכולים לתרום לאיכות החיים בבית ובמשרד.

 

לזכוכית יש היום פוטנציאל כמעט אינסופי בעיצוב הבית, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה פרקטית, וההתקדמות הטכנולוגית בשנים האחרונות רק מרחיבה את פוטנציאל השימוש בה- החל ממגוון צבעים, האפשרות להזמין אותה במגוון של עוביים, גדלים ושקיפויות והיא מאפשרת למעצבים ולאדריכלים קשת תכנונית רחבה.

לא רק כדי להסתכל על הנוף (צילום: Shutterstock)
    לא רק כדי להסתכל על הנוף(צילום: Shutterstock)

    אז מה יש בה בזכוכית?

     

    הזכוכית מבודדת רעש

    עברתם לבית חלומותיכם, אבל גיליתם שלידכם ממוקם בית ספר רועש ברוב שעות היום, או שהרכבת החלה לעבור במסלול קרוב יותר לביתכם והכבישים נהיו עמוסים ורועשים יותר בגלל שינוי בתוואי המסלולים? אתם לא לבד. הרעש הוא אחת הבעיות המרכזיות בחיים המודרניים שלנו וכשהוא מגיע לרמות גבוהות של מעל 85 דציבלים, הוא עלול להזיק לבריאות ולגרום לתופעות כמו מתח, נדודי שינה וחוסר ריכוז.

     

    בידוד רעש הוא אחד היתרונות הגדולים ביותר של הזכוכית. חלון עם זכוכית מונוליטית (כלומר, חלון עם שכבה אחת יחידה) לא יכול לעשות הרבה כדי למנוע חדירת רעש מן החוץ, אבל היום אפשר למצוא זכוכיות בעלות הרכב שכבות אקוסטי ששוברות את גלי הקול, משבשות את התדר ומפחיתות את הרעש בלי להפריע לקרני האור לחדור מבעדן.

     

    ולא רק בבית – מחיצות וחלוקות מזכוכית אקוסטית הן פתרון אידיאלי גם למשרדים כי הן יוצרות מרחב פתוח ושקט.

    יושבים בחדר ישיבות? רואים אותנו אבל לא שומעים דבר (צילום: Shutterstock)
      יושבים בחדר ישיבות? רואים אותנו אבל לא שומעים דבר(צילום: Shutterstock)
       

      אור טבעי בלי להסתנוור מהשמש

      שימוש באור טבעי הוא הא'-ב' של כל עיצוב אדריכלי בימינו. רק תחשבו איך זה לחיות בבית או לעבוד במשרד אפלולי בלי חלונות. אור השמש תורם לנו לתחושה הרבה יותר שלווה, וכבר מזמן הוכח שאנחנו עובדים טוב יותר ומרגישים רגועים יותר בבית ובמשרד עם חלונות שמכניסים אור טבעי במשך היום.

       

      אבל לא רק חלונות - הזכוכית מיושמת היום במגוון שימושים בבית ובמשרד כמו קירות מסך, חלונות גג (סקיילייט), מעטפות בניין וחלונות עם מפתחים גדולים. פתרונות עיצוביים אלו תורמים לא רק למראה אלגנטי ויוקרתי, אלא גם לניצול של אור השמש הטבעי וכתוצאה מכך הפחתת הצורך בתאורה מלאכותית שמבזבזת חשמל ואנרגיה.

       

      חשוב לזכור שהשמש היא דינמית במהלך היום ומאירה את חלל הבית והמשרד בזוויות שונות במהלך מסלולה. אם אור השמש לא יילקח כגורם מרכזי בתהליך אפיון הזכוכית, יתקבל מצב של סנוור או אור בוהק מאוד במהלך כל שעות היום. סיטואציה כזאת תחייב שימוש באמצעי הצללה כמו וילונות אבל הם יסתירו את הנוף ויחשיכו את החדר ובכך יבטלו את היתרונות של הזכוכית.

       

      אחד הפיתוחים בתחום הוא זכוכית ה-® True Color. זוהי זכוכית שקופה במיוחד בעלת מגוון עוביים ונטולת גוון (בניגוד לגוון הירקרק של הזכוכית השטוחה הסטנדרטית), מה שמעניק לה יותר מ-96% של צלילות ומעבר גבוה במיוחד של אור. הזכוכית מיוצרת במגוון עוביים וניתנת לחיסום, לכיפוף ולעיבוד. אגב, אם תרצו, תוכלו לבקש הדפסות מיוחדות על הזכוכית מה שהופך אותה למיוחדת יותר ואף ממותגת במיוחד עבורכם.

       

      עוד חידושים בתחום הזכוכית היא ה-SunScreen שמסננת 99% מקרינת ה-UV המזיקות של השמש וה-Shades, זכוכית שכבות בגווני נוף טבעי שמאפשרת הפחתה של עוצמת אור השמש החודר דרכה.

      הזכוכית שלא נשברת - הכל עניין של בטיחות (צילום: Shutterstock)
        הזכוכית שלא נשברת - הכל עניין של בטיחות(צילום: Shutterstock)
          

        הזכוכית היא גם בטיחותית

        רובנו מכירים את הזכוכית בתור חומר שברירי ונפיץ ובבואנו לעצב את הבית אנחנו חוששים לפעמים מפני שימוש בו בגלל התכונות האלו שעלולות להיות לא בטיחותיות. אבל גם זה משתנה בשנים האחרונות - כיום מיוצרות זכוכיות בטיחות שעל ידי עיבוד מיוחד שלהן הן הופכות לחזקות ועמידות  מהזכוכיות הסטנדרטיות - עד כדי כך, שזכוכית שנשברת נשארת כמקשה אחת ואינה מתנפצת לרסיסים.

         

        ניתן למצוא היום מגוון של זכוכיות בטיחותיות וחזקות במיוחד, וגם זכוכיות רבודות רב שכבתיות ממוגנות אשר עמידות בפני ירי או הדף פיצוץ וזכוכיות מעכבות פריצה אשר עומדות בפני תקיפה ממושכת בכלים שונים או זכוכיות עמידות בפני פגיעה של עצמים במזג אויר קיצוני.

         

        לגור בבית זכוכית לא אומר לאבד את הפרטיות

        בית פארנסוורת' הוא אחד מיצירות האדריכלות החשובות והיפות ביותר של המאה ה-20. הבית החד קומתי, שתוכנן על ידי האדריכל מיס ון דר רוהה המזוהה עם הסגנון המינימליסטי והטבעי, ממוקם באזור כפרי מרוחק באילינוי שבארצות הברית. בשנות החמישים בו נבנה הוא נחשב לפאר החדשנות המודרנית כי קירותיו נבנו מזכוכית בלבד. בעלי הדירה גרו פשוטו כמשמעו בתוך בית מזכוכית שקוף ופתוח לכל.

         

        את ההשפעה של ון דר רוהה אפשר לראות עד ימינו – חלונות זכוכית בעלות מפתח גדול הם אלמנט עיצובי אהוב מאוד על אדריכלים, אך רבים מבעלי הדירות, בעיקר אלו שגרים בסביבות אורבניות, נרתעים ממנו בגלל התחושה שהוא גורם לאיבוד הפרטיות.

        בית מזכוכית - רואים הכל ולא רואים אתכם (צילום: Shutterstock)
          בית מזכוכית - רואים הכל ולא רואים אתכם(צילום: Shutterstock)
           

          אחד החידושים בתחום היא Privacy - זכוכית אולטרה שקופה בעלת טקסטורת קטיפה המאפשרת לאור לחדור דרכה, אך לא משקפת החוצה דבר. בשונה מזכוכיות חלביות רגילות, פני השטח של הזכוכית נוצרים בתהליך של צריבת חומצה המשאירים משטח חלק ואחיד הניתן לניקוי בקלות..

           

          את הזכוכית האולטרה שקופה אפשר למצוא היום במגוון רחב של שימושי פנים וחוץ כאשר נדרשת פרטיות יחד עם מעבר אור גבוה כגון חלונות בחדרי שירותים, מעקות במרפסות, קירות מחיצה עיצוביים ושילוב בדלתות כניסה.

           

          אז היא מעוצבת במיוחד לטעמכם, שומרת עליכם מקרני השמש, אך בו בזמן נותנת לאור להיכנס פנימה, מבודדת מרעש ובמקביל מאפשרת לכם להיות חלק מהנוף - בקיצור, זכוכית היא לא רק חומר שנועד לחלונות או דלתות, יש בה לא מעט שכבות.

           

          בשיתוף פניציה

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד