הקיץ הזה תשתי לבן: כי הוא בריא לא פחות מהאדום ונהוג להגיש אותו קר

היין משמח לא רק את הלב, הוא יכול לשמח גם את הריאות, להילחם במחלות, לסייע בירידה במשקל או כנגד אלצהיימר ועוד. ההפתעה היא שלא מדובר רק על היין האדום

חיים גן

|

07.05.18 | 08:41

עונת האירועים כבר פה, אנחנו כאן כדי לעזור לכם להחליט מה לשתות (צילום: Shutterstock)
עונת האירועים כבר פה, אנחנו כאן כדי לעזור לכם להחליט מה לשתות (צילום: Shutterstock)

תופתעו: יין עושה הרבה יותר מ'רק' לשמח לבב אנוש: הוא תורם לבריאות הלב, מונע שפעת והצטננות, משפר זיכרון ואפילו תורם למניעת אלצהיימר. אבל אם תעשו סקר קצר, תגלו שהרוב חושבים כי כל הטוב הזה נמצא רק ביין האדום וחבל כי זה ממש לא נכון. ליין הלבן יש גם תכונות בריאות, בדיוק כמו האדום ואפילו מעבר לכך.

 

לפני שארחיב על היתרונות הבריאותיים שלהם, חשוב תחילה להבין את ההבדל בין היינות אדומים ליינות הלבנים. ההבדל העיקרי הוא בתהליך הייצור ובזני הענבים בהם נעשה שימוש לשם הכנתם: היין האדום מיוצר מזני ענבים אדומים ואילו עבור היין הלבן משתמשים בענבים ירוקים בהירים.

 

צורת ההתססה של שני הסוגים שונה גם היא: היין הלבן מיוצר על ידי הוצאת העסיס מתוך גוף הענבים והתססת המיץ הנקי בלבד. ביין האדום ההתססה מתבצעת יחד עם קליפת הענב וחתיכות הפרי, שמחזקות את צבעו הבוהק. שיטת ההתססה משפיעה לא רק על צבע היין, אלא גם על תכונותיו, רכיביו והחומרים הפעילים שבו.

 

אדום עולה – יתרונותיו של היין האדום

היסטוריונים מאמינים כי יין אדום הופק לראשונה באזורי אירופה ואסיה, בייחוד בשטחי גאורגיה ואירן. יש עדויות כי הוא שימש לצרכים רפואיים עוד מלפני הספירה. היפוקרטס למשל, שיבח כבר בשנת 450 לפנה"ס את סגולותיו וציין כי ביכולתו לסייע בהורדת חום, למנוע זיהומים ולשמש כחומר משתן. ככלל, עד המאה ה-18, יין נחשב לבטוח יותר לשתייה בהשוואה למים. היום, אפשר לדבר על יתרונותיו הבריאותיים הנוספים שמגובים ע"י מחקר:

 

מסייע לבריאות הלב - במשך שני העשורים האחרונים המחקר המדעי מצביע על כך שצריכה מתונה של אלכוהול משפרת את בריאות הלב וכלי הדם. בשנת 1992 חוקרים מאוניברסיטת הרווארד כללו צריכה מתונה של אלכוהול בין 'שמונת הדרכים להורדת הסיכון למחלת לב כלילית'. זאת בעקבות גילוי משנת 1990 של ה'פרדוקס הצרפתי' (הארעות נמוכה של מחלות לב בקרב הצרפתים, למרות תזונה עשירה בשומן רווי). 

 

ההשערה הייתה כי הסיבה לכך היא שתיית יין אדום, המהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות הצרפתית. היין האדום מכיל כמויות גדולות של טאנין, נוגד חמצון יעיל שמונע הצטברות שומן בעורקים והסתיידותם, שומר על כלי הדם נקיים ובכך מפחית את הסיכוי ללקות בהתקף לב ומחלות אחרות. הוא המעניק ליין תכונות המגנות על הלב מפני מחלות אלה, בדומה להשפעה של אספירין.

 

מונע שפעת והצטננות - מקוררים? גם במקרה זה נוגדי החמצון שביין האדום, המסייעים לגוף להילחם בחיידקים ובנגיפים השונים, עשויים לעזור לכם להעביר את השפעת בקלות. במהלך מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד בקרב 4,000 נחקרים, התגלה כי אלו שהנחקרים ששתו כמות מדודה של יין אדום בכל שבוע במשך שנה אחת, נמצאו בסיכון של 40% פחות לחלות בשפעת או הצטננות, לעומת אלו שלא צרכו מן היין. המדענים טוענים כי שתיית המשקה מפחיתה את השפעת הדלקות השונות על האף ודרכי הנשימה, וכך מסייעת למערכת החיסונית להילחם בווירוסים.

 

מועיל לשיפור הזיכרון ומניעת אלצהיימר - נוגד חמצון בשם רסברטרול (Resveratrol) הקיים ביין האדום יכול לשמש כגורם משמעותי שיחזק את יכולתכם לשמור על זיכרון חד לאורך זמן. החומר הפעיל הזה הוכח במחקרים כמרסן את התפתחו של חלבון הנקרא בטא עמילואיד, שהוא שחקן משמעותי בהקשר של מחלת האלצהיימר. כך שככל שהתפתחותו במוחכם תתעכב, כך ייטב לכם. כדי לשמור על זיכרון טוב ומוח מתפקד המומחים ממליצים לשתות יין אדום, ולהתמיד בפתרון תשבצים ופאזלים.

 

לא סתם אומרים 'לחיים' (צילום: Shutterstock)
    לא סתם אומרים 'לחיים'(צילום: Shutterstock)

     

    חגיגי וצחור – יתרונותיו של היין הלבן

    יינות לבנים כמו סוביניון בלאן, פינו גריג'יו וריזלינג מיוצרים ברחבי העולם ומוערכים בשל טעמם הפריך והתאמתם למזונות שונים. בשנים האחרונות מתברר לחוקרים כי היין הלבן לא נופל בהכרח ביתרונותיו הבריאותיים מהיין האדום. אומנם כמות נוגדי החמצון שבו היא קטנה  מהכמות הנמצאת ביין האדום, אך בסופו של דבר השפעתם על תאי הגוף דומה מאוד.

     

    תורם לבריאות הריאות - יין אדום הוא טוב ללב, אבל הריאות מעדיפות יין לבן. חוקרים באוניברסיטת באפלו בארה"ב ערכו מחקר בקרב 1,555 בני אדם ומצאו כי אלו שנהגו לשתות יין לבן, היו בעלי ריאות בריאות יותר. למרות שהיין האדום מכיל יותר נוגדי חמצון, נראה כי דווקא החומרים שקיימים ביין הלבן (גם אם בכמויות קטנות יותר), הם יעילים יותר בשמירה על בריאות הריאות וניקיונן. נמצא כי בעוד שיין אדום משפיע לטובה על יכולת הנשימה, השפעתו חלשה יותר.

     

    בעל תכונות אנטי בקטריאליות - ליין הלבן ולאלכוהול הנמצא בתוכו ישנן תכונות אנטי בקטריאליות המונעות זיהומים ומחלות. בעבר היה נהוג להשתמש ביין זה על מנת לחטא פצעים וחבלות. הרסברטרול שנמצא בו בכמויות מדודות, מחליש ומפחית את השפעתן של דלקות שונות ולא מאפשר את התחמצנותו של כולסטרול רע, מה שמונע מכדוריות דם ליצור קרישי הדם שעלולים לגרום להתקף לב.

     

    מסייע להורדה במשקל - זה לא רק בגלל שביין הלבן יש פחות קלוריות מאשר ביין האדום. נמצא כי יש לו תכונות המסייעות בהורדה במשקל. במחקר שנערך בגרמניה בשנת 2004 אפשר היה לראות כי המשתתפים שהקפידו על דיאטה דלת פחמימות ושילבו בה יין לבן הצליחו להשיל יותר ממשקלם מאשר אלו שנמענו משתייתו. דיאטה שבה שולבו כ-10% קלוריות שנבעו שתיית יין לבן נמצאה כיעילה להורדה במשקל כמו דיאטה שבה 10% מהקלוריות הנצרכות נבעו משתיית מיצים טבעיים.

     

    אז איזה סוג יין בריא יותר?

    עד כה התשובה האוטומטית הייתה: יין אדום. החומרים הפעילים ביין זה (טאנין, רסברטרול ועוד), כמו גם הרכבו התזונתי, תרמו לתדמיתו כעדיף. בשנים האחרונות למרבית ההפתעה ישנו שינוי - לאט לאט מתגלות סגולות נוספות של היין הלבן ששמות אותו באותה מדרגה כחברו האדום. אנו עדים ליותר מחקרים עדכניים המדגישים את יתרונותיו של היין הלבן, כך שאי אפשר יותר להתעלם ממנו. בכל מקרה, לא משנה איזה יין תבחרו, הקפידו על צריכה מתונה של כוס אחת או שתיים ליום תזכו בחיזוק משמעותי לבריאותכם.

     

    מגוון יינות לבנים איכותיים, בריאים וצוננים יחכו לכם בפסטיבל 'White - יין לבן על הים' . הפסטיבל, ששם את היינות הלבנים בקדמת הבמה, חוגג עשור ויתקיים השנה בתאריכים 09-10.05.2018 במרינה הרצליה. הקהל מוזמן להגיע וליהנות מיותר מ - 130 יינות לבנים מהארץ והעולם  מוזיקה, סדנאות ומתחם קולינרי.

     

    חיים גן הוא הבעלים של 'איש הענבים', מומחה יין בינלאומי ומפיק פסטיבל White

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד