חליטות מצמחי מרפא אביביים שינקו לכם את הגוף לקראת האביב שבפתח

מתכננים לנקות את הארונות ואת המקרר? אולי גם הגוף שלכם צריך ניקוי, במיוחד אם אתם רוצים להגיע לחג בריאים, מאוזנים ומוכנים להתמודד ראש בראש עם מאכלי החג

אבי ציטרשפילר

|

20.03.18 | 07:31

מה פתאום הפסקת תה? אני באמצע הניקיונות (צילום: Shutterstock)
מה פתאום הפסקת תה? אני באמצע הניקיונות (צילום: Shutterstock)

חג הפסח מאופיין בעבודות ניקיון נמרצות המתמקדות בסביבת הבית ובניקוי החמץ מביתנו ואולי גם מחיינו. המירוק היסודי של פעם בשנה אינו רק פיזי, הרבה פעמים מדובר גם על ניקיון רגשי וייתכן שכדאי להפוך אותו גם לגופני באמצעות צמחים אביביים זמינים ששימשו למטרה זו עוד בתקופה קדומה.

 

גופינו אוגר פסולת ורעלים ולכן חשוב לנקותו מידי פעם, לפחות כמו שאנו דואגים לעשות טיפול לרכב. כיום, מקורות הזיהום הם רבים ונמצאים גם באוויר שאנחנו נושמים (קרינה סלולרית למשל), גם בכלים בהם אנו משתמשים (מיכלים וכוסות מפלסטיק), גם במזון שלנו שיש בו שאריות חומרי הדברה חקלאיים ותעשייתיים וחומרים משמרים, גם בחומרי ניקיון, גם בקוסמטיקה שלא הוכנה כהלכה ועוד ועוד.

 

חוויות של מתח ועומס לאורך זמן גורמות אף הן לזיהום פיזי ורגשי והן מקשות על יכולת הפינוי והניקוי הטבעית, מחלישות את פעולת התאים ואברי הפינוי, פוגעות באיברים ומכניסות אותנו למעגל שקשה לצאת ממנו. אורח החיים והשגרה שלנו הן בהחלט חלק מהעניין ולכן, כדאי לנקות את גם את הגוף (בנוסף לארונות) ולרענן אותו מידי פעם. בימים אלו אנו נמצאים בעונת מעבר ולכן זו תקופה נהדרת להתנקות מרעלים ולאפשר מעבר מסודר מהעונה החולפת לזו הנכנסת.

 

איך מנקים את הגוף?

ראשית, כמובן, חשוב לשמור על תזונה בריאה, לאכול בעיקר את מה שצומח ולהכין בעצמנו את עיקר מזונותינו. בתקופה זו, כדאי לבחור צמחים שעוזרים לחזור לאיזון אחרי עונת החורף וגם תורמים לניקוי פסולת ורעלים מרמת התאים ועד רמת האיברים והמערכות בגופינו. להלן כמה צמחים שיעשו את העבודה:

 

עלי אזוב (זעתר)

במסורת היהודית האזוב נחשב לצמח מנקה ומטהר פיזית, ריגשית ורוחנית. אבותינו, שהאזוב גדל בסביבתם הקרובה השתמשו בו ושילבו אותו במאכליהם ומנהגיהם. נקודה מעניינת המתקשרת לחג הפסח, היא שבזמן המתת בכורי המצרים, בני ישראל נדרשו לסמן את משקופי הבתים עם אגודות אזוב טבולות בדם ובכך שמרו על בכוריהם. השימוש באזוב היה סמל לניקיון כאמור - כאן הכול נקי ואין סיבה להרוג את בכורינו. גם דוד המלך  פנה לסמליות זו באומרו 'חטאני באזוב ואטהר' כאשר פנה לאלוהים.

 

צמח האזוב מלבלב באביב וכדאי להוסיפו בנדיבות למזוננו. השימוש בו יתרום לספיגה טובה יותר של חומרים מזינים, ישפר תהליכי עיכול, יסייע בפינוי וניקוז רעלים ושומנים מהכבד, יחטא מפני זיהומים בקטריאליים במערכת הנשימה ומערכת העיכול ויגביר חיוניות ריכוז וזיכרון.

 

אופן השימוש: חלטו ושתו חליטות של עלי אזוב עד 3 פעמים ביום – כמה עלים טריים או חצי כפית מהעלים היבשים יספיקו לכם לכוס חליטה אחת. בנוסף, שלבו את תערובת הזעתר בתפריט שלכם, בעיקר במנות קרות ובארוחות הבוקר והערב.

 

עלי סרפד טריים ומיובשים (צילום: Shutterstock)
    עלי סרפד טריים ומיובשים(צילום: Shutterstock)

     

    סרפד קמומיל וציפורן החתול

    מדובר בשלושה צמחים המופיעים באביב בטבע ועומדים לרשותינו בתקופת הפסח.

     

    סרפד (בערבית ג׳וריס) - צמח מזין שמכיל רכיבים חשובים כמו סידן וכלורופיל, ויטמין C, ויטמין E ומינרלים שונים. הצמח יגביר את יעילות הפינוי של הפסולת ממערכת השתן והכליות ובכך ינקז ויטהר את מערכת הדם. הוא ישפר מצבי חולשה כמו אנמיה, ייגביר את ייצור החלב במניקות, ישפר תהליכי פירוק מזון במערכת העיכול וספיגה שלהם בדם.

     

    קמומיל (קחוון בשפתינו/ בבונג׳ בערבית) - יסייע לנקות את מערכת העיכול והכבד מרעלים, פסולת, זיהומים וגם דלקות. הקמומיל יסייע לכבד להיות פחות שומני ויגן עליו. כמו כן הוא מוכר כמרגיע מערכת עצבים ועיכול.

     

    ציפורן החתול (קלנדולה) - הצמח מסייע למערכת הלימפה ובכך תורם לפינוי הפסולת מגופנו באמצעות הכליות ומערכת השתן. הצמח מגביר את תהליכי פירוק רכיבי המזון במערכת העיכול, ומסייע לספיגת חומרים מזינים לדם. כמו כן הוא משפר את פעילותם של תאים מפרישי ריר במערכת העיכול ותורם להתחדשות וליצירת תאים ורקמות בעיקר בעור.

     

    אופן השימוש: הכינו תערובת משלושת הצמחים בחלקים שווים - עלי סרפד, פרחי קמומיל ופרחי קלנדולה (ניתן לרכוש את הצמחים מיובשים בחנויות הטבע או ללקט אותם ממש בטבע בימים אלו בקלות ולייבש לבד). הכינו חליטה של כפית מתערובת הצמחים בכוס מים רותחים. המתינו 10 דקות ושתו. ניתן לשתות מהחליטה מספר פעמים ביום.

     

    זרעי גדילן (צילום: Shutterstock)
      זרעי גדילן(צילום: Shutterstock)

       

      זרעי גדילן

      זרעי הגדילן מופקים מצמח הגדילן המצוי וגם את זרעיו ניתן ללקט בטבע בימי האביב. הרכיבים הפעילים בגדילן הם נוגדי חמצון חזקים, שמגנים על הכבד ומגבירים את יכולתו לנקות עצמו מרעלים, כימיקלים, תרופות והורמונים. הכבד בסיוע גדילן מוגן יותר מדלקות כבד אקוטיות וכרוניות, ותאי הכבד יצמחו וישגשגו בעזרתו. הזרעים משפיעים גם על מערכת העיכול ומשפרים את יכולת הספיגה של חומרים מזינים אל הדם. לעיסת זרעי גדילן מומלצת לצרכני אלכוהול כבדים ובתום ארוחת החג.

       

      אופן השימוש: יש להרתיח כוס מים עם כפית זרעים למשך כ-15 דקות. מסננים ושותים פעם אחת ביום. בנוסף, ניתן לאכול כחצי כפית מהזרעים ביום. טעמם של הזרעים הוא מר ולכן מומלץ לשתות כוס מים עם אכילת הזרעים.

       

      התחילו כבר עכשיו לנקות את הגוף וכך תהנו מהכנה מקדימה לצונאמי של האוכל בחג ולשינוי התזונתי הצפוי. טיפ נוסף לסיום, רבים סובלים בזמן החג ולאחריו מנפיחות וגאזים וכדי להפיג זאת, כדאי לצרוך חליטה של זוטא לבנה – חצי כפית, בכוס מים, לפני כל ארוחה.

       

      אבי ציטרשפילר הוא הרבליסט קליני והבעלים של חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד