סופר חיסכון: 14 טיפים שיעזרו לכם להוציא פחות בקניות בסופרמרקט

מה כדאי לעשות עם הטלפון לפני שיוצאים לקניות? למה כדאי להשפיל מבט מול המדפים? ואיך להתמודד עם הילדים? אסנת לסטר עוזרת לכם לשמור את הכסף בכיס

אסנת לסטרפורסם: 01.03.18 20:05
רוצים להימנע מהפתעות בקופה? קבעו תקציב שבועי, ולא רק חודשי (צילום: shutterstock)
רוצים להימנע מהפתעות בקופה? קבעו תקציב שבועי, ולא רק חודשי (צילום: shutterstock)

אני לא מאלה שיודעים כמה צריך לעלות כל מוצר בסופר, אבל עם השנים למדתי איך לא לבזבז כסף סתם כך. זה התחיל כשגרנו באנגליה, שם עשה צביקה בעלי את ההתמחות שלו בכירורגיית פה ולסת. חיינו על תקציב מוגבל ובנוסף לכך, כתושבים ארעיים אסור היו לנו להיכנס לאוברדרפט. באותה תקופה למדתי כמה פטנטים לחיסכון בקניות בסופר, ועם השנים המשכתי להתעניין בנושא – וקיבלתי עוד המון עצות טובות. הנה הבולטות מביניהן.

 

1. הכלל הראשון והחשוב ביותר: קבעו תקציב שבועי – לא רק חודשי. חשוב לדעת מה ההגבלה שלנו כשאנו יוצאים לקניות, כדי שנוכל לעצור ולא לחרוג מהתקציב. אני מאמינה שבעתיד הלא כל כך רחוק תצויד כל עגלת קניות במחשב שיסרוק כל מוצר שנכניס אליה, כך שנדע בכל שלב מה אמורה להיות ההוצאה שלנו. אבל כבר היום אפשר לצמצם את הסיכוי להפתעה בקופות: הקצו בעגלה אזור נפרד (או שקית מיוחדת) לכל הדברים הפחות חשובים והכרחיים. בזמן התשלום העבירו קודם בקופה את הפריטים החשובים – ורק אם עדיין נשארתם במסגרת התקציב העבירו גם את מה ששמתם בצד.

 

2. אם תקדישו בבית כמה דקות לתכנון הארוחות למשך השבוע תחסכו קניות מיותרות: כשלכל פריט שקונים יש כבר "כתובת" בתבשיל מסוים, יש הרבה פחות סיכוי שתזרקו בסוף דברים. כדאי ממש לכתוב תפריט על נייר ולתלות על המקרר.

 

עדיף שרשימת הקניות תהיה בטלפון ולא על דף נייר (צילום: shutterstock)
    עדיף שרשימת הקניות תהיה בטלפון ולא על דף נייר(צילום: shutterstock)

     

    3. למרות מה שכתוב בפסקה הקודמת, אין ספק שעם הזמן יצטברו אצלכם מוצרים. לכן, יום אחד בכל שבוע אכלו רק את מה שיש במקרר ובמזווה, כדי להשתמש באותן "שאריות" במקום לזרוק אותן בסוף. זה מפליא כמה ארוחות יצירתיות ונהדרות נולדות ביום כזה.

     

    4. מובן מאליו שצריך להגיע לסופר עם רשימת קניות מסודרת. אבל גם בעניין הזה יש לי עצה: עדיף לכתוב את הרשימה בטלפון ולא על דף נייר. כמה וכמה פעמים יצאתי מהבית ורק בסופר גיליתי ששכחתי את הרשימה. קרה לי גם שהשארתי את הרשימה אי שם על המלפפונים או על מדף השימורים. את הטלפון לא נשכח בבית ואם נשכח בטוח נחזור לקחת אותו. אני ממליצה בחום להשתמש באחת האפליקציות הייעודיות לעריכת רשימת קניות, שמפשטות את התהליך. אני משתמשת ב-"out of milk" ("אזל החלב"), אבל קיימות עוד אפליקציות רבות – קחו כמה דקות, בדקו אותן והחליטו איזו הכי מתאימה לכם.

     

    5. לפני שאתם יוצאים לסופר צלמו את מה שיש לכם במקרר ובארונות. כך, אם באמצע הקניות תצטרכו להיזכר כמה עגבניות יש במקרר או אם יש טעם לקנות שישיית טונה במבצע – תוכלו לבדוק מה המצב בבית.

     

    השאירו את כרטיס האשראי בבית והגיעו לסופר רק עם מזומן (צילום: shutterstock)
      השאירו את כרטיס האשראי בבית והגיעו לסופר רק עם מזומן(צילום: shutterstock)

       

      6. אל תלכו לקניות כשאתם רעבים. כשרעבים כל מוצר קורץ לנו ומבטיח שנוכל להכין ממנו ארוחה. אבל יש רק מספר מוגבל של ימים בשבוע ואי אפשר להכין בו הכל.

       

      7. ערכו קניות בסופר רק פעם אחת בשבוע. לפעמים נדמה שאם עורכים כמה קניות קטנות חוסכים כסף, אבל ההפך הוא הנכון. כשיודעים שהקנייה היא לכל השבוע חייבים לתכנן אותה ולא סתם להכניס לעגלה את מה שרואים. לכל אחד יש היום והמקום שבהם הוא מעדיף לקנות, אבל אני למדתי בדרך הקשה שבימי ראשון אין כמעט ירקות טריים או שהרבה ירקות פשוט חסרים. יהודית, חברה מנתניה, לימדה אותי אותי שבשוק קונים בשר טרי ביום שלישי כי ביום ראשון מתבצעת השחיטה, ביום שני הכל מגיע לחנויות וביום שלישי מסדרים על המדפים את הסחורה החדשה. השורה התחתונה: פירות וירקות כדאי לקנות בשוק מאמצע השבוע ועד לסופו.

       

      8. הגיעו לסופר עם כסף מזומן והשאירו את כרטיס האשראי בבית. כך לא תוכלו לחרוג מהסכום שאתם רוצים להוציא.

       

      9. כולם אוהבים מבצעים. הבעייה היא שלפעמים מתפתים לקנות משהו במבצע רק בגלל שהוא במבצע ולא בגלל שבאמת צריכים אותו. אם יש הנחה משמעותית על מוצרים שיכולים להישאר במזווה שנים רבות (שימורים, סוכר, מלח, דבש וכדומה) אולי שווה לקנות אותם. אבל בשביל הנחה של 2 שקלים על מוצר שלא באמת צריכים לא כדאי לחרוג מהתקציב.

       

      בדרך כלל המוצרים שבמדפים התחתונים והעליונים זולים יותר (צילום: דנה קופל)
        בדרך כלל המוצרים שבמדפים התחתונים והעליונים זולים יותר(צילום: דנה קופל)

         

        10. שימו לב: המצרכים שנמצאים על המדפים ממש בגובה העיניים שלכם הם של חברות ששילמו להיות שם - וזה ממש לא אומר שהם זולים יותר. הרימו את העיניים למעלה והורידו אותן למטה: יכול להיות ששם תמצאו מוצרים זולים יותר ולא פחות טובים.

         

        11. מוצרים של מותגים ידועים עולים יותר ממוצרים דומים של חברות קטנות או של המותגים הפרטיים של רשתות השיווק – על אף שהם לא בהכרח טובים יותר. ערכו ניסוי והשוו שני מוצרים דומים, קופסאות שימורים למשל, של חברה גדולה וחברה קטנה. הרבה פעמים תגלו שהמרכיבים דומים מאוד ולפעמים אפילו שבדיוק אותו בית חרושת ייצר את שני המוצרים.

         

        פעמים רבות מוצרים של חברות קטנות זולים יותר, ועדיין איכותיים מאוד (צילום: צביקה טישלר)
          פעמים רבות מוצרים של חברות קטנות זולים יותר, ועדיין איכותיים מאוד(צילום: צביקה טישלר)

           

          12. כשאנחנו רואים שני מוצרים דומים על המדף ברור שנבחר בזול יותר. אבל לא תמיד מה שנראה יותר זול הוא באמת יותר זול. השוו את המשקל (או הנפח) של שני המוצרים: האם המוצר הזול באמת שוקל (או מכיל) כמו המוצר היקר?

           

          13. כשהולכים לקניות עם הילדים ההוצאות נוטות להיות גדולות יותר, אבל זה לא חייב להיות ככה. הגדירו מראש סכום שכל ילד יכול להוציא ותנו לו להסתובב בין המדפים שמעניינים אותו ולבחור את המצרכים שהוא רוצה - וגם לחשב אם הם נמצאים במסגרת התקציב שעומד לרשותו. זו תעסוקה כיפית לילדים, ועל הדרך הם לומדים איך לחשב הוצאות.

           

          14. שימו לב לתאריכי התפוגה של המוצרים. בדרך כלל את הטריים יותר מחביאים מאחור ומקדימה ניצבים המוצרים שתאריך התפוגה שלהם קרוב.

           

          • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)