השקט שאחרי הארוחה: כך תרגיעו מערכת עיכול רעשנית

אולי לא שמתם לב אבל הגוף שלכם ממש לא מרוצה אחרי שאכלתם אבוקדו או שאולי הוא בעצם שונא את משפחת המצליבים? הדרך הארוכה והקצרה לגילויים מרעישים

ברוריה טל

|

24.12.17 | 09:29

הבטן עושה מלא רעש? יש דרכים להרגיע אותה (צילום: Shutterstock)
הבטן עושה מלא רעש? יש דרכים להרגיע אותה (צילום: Shutterstock)

מכירים את הבטן הרעשנית ששומעים אותה עובדת אחרי האוכל ולפעמים גם כשהיא ריקה? לעיתים מתלווים אליה גם סימפטומים פחות נעימים של גזים, נפיחות, עצירות ואף שלשולים. עולם הרפואה מכנה מצב זה בשם 'מעי רגיז' ובדיקה קצרה מגלה שמדובר על הפרעה שכיחה שרבים סובלים ממנה ברמות שונות.

 

הפתרון המוצע על ידי חוקרי התזונה הוא שינוי הרגלי חיים ותזונה שמקל על הסימפטומים. מדובר על שיטת תזונה דלה בסוכרים תוססים או בשמה המוכר בעולם, דיאטת נטולת ה FODMAPs. סוכרים אלה אינם נספגים טוב במערכת העיכול שלנו ולכן גורמים לגזים, התנפחות, הפרעות בתנועתיות המערכת ועוד.

 

הדיאטה מחולקת לשני שלבים. בשלב הראשון ממליצים החוקרים להימנע מהמזונות הבאים למשך שלושה שבועות:

 

  • פירות שיש להימנע מהם: אבוקדו, תפוחי עץ, משמשים, תמרים, דובדבנים, פירות מיובשים, תאנים, גויאבה, ליצ'י, מנגו, נקטרינה, פפאיה, אפרסקים, שזיפים, אפרסמונים ואבטיח

 

  • ירקות שיש להימנע מהם: ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, סלק, כרישה, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, קולורבי, צנון, צנונית, שומר, שעועית ירוקה, פטריות ואפונה סינית

 

  • דגנים שיש להימנע מהם: חיטה ומוצריה, חיטת קמוט, כוסמין, שיפון, צ'יקוריה ומוצרים שמכילים סיבי אינולין

 

  • קטניות שיש להימנע מהן: שעועית יבשה, עדשים, חומוס, סויה, פול ואפונה

 

  • במקביל יש לבחור במוצרי חלב דלי לקטוז ובלחם ופסטה ללא גלוטן. מבין הפירות העדיפו בננות, פירות יער, מלון, ענבים, אשכוליות, קיווי (אם כי יש להימנע ממנו אם אתם סובלים משלשולים), תפוזונים סיניים, לימונים, ליים, מנדרינות, תפוזים, פסיפלורה ואננס.

 

  • מבין הירקות העדיפו פלפלים, מלפפונים, גזר, סלרי, קישואים, עגבניות, חצילים, חסה, תרד, מנגולד (עלי סלק), עלים ירוקים לסלט ודלעת. מבין הירקות העמילניים העדיפו תפוחי אדמה, תירס ובטטות.

 

בשלב השני, מחזירים בזהירות ובהדרגה את המזונות שהורדנו. בכל פעם מוסיפים מזון חדש ובודקים את תגובת מערכת העיכול. בהתאם לתגובתה מחליטים אם להמשיך להימנע מאותו מזון או שאפשר להחזירו לתפריט הקבוע. עדיף שהחזרת המזונות תעשה בפיקוח איש/ת מקצוע שיוכלו לעזור בבחירת הסדר הנכון להחזרת המזונות.

 

דיאטה זו נשמעת נוקשה וקשה לביצוע, בגלל האיסורים הרבים אולם היא נמצאה כמשפרת את התחושה לא רק של הסובלים ממעי רגיש או רגיז אלא גם הסובלים ממחלות דלקתיות במערכת העיכול. החוקרים שפיתחו את השיטה ממליצים שהיא תהיה הטיפול הראשוני שמנסים לפני שפונים לקבל כל טיפול אחר.

 

נשמע קשה מדי? אולי תשקלו זאת שוב אחרי האוכל (צילום: Shutterstock)
    נשמע קשה מדי? אולי תשקלו זאת שוב אחרי האוכל(צילום: Shutterstock)

     

    במטרה לקצר את תהליך ניסוי וטעייה (המייגע יש לומר) של החזרת המזונות שמכילים סוכרים תוססים פיתחו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת ייל בשיתוף אוניברסיטת קורנל שיטת אבחון של רגישות למזון שמספקת במהירות את רשימת המזונות אליהם רגיש המטופל באופן אישי.

     

    כרציונאל למחקר* החוקרים הסבירו כי כחמישית מהעולם המערבי סובל מהפרעות עיכול בעוד שרגישויות ואי סבילות למזונות רק תורמים להחמרת התסמינים. במטרה להפחית את התסמונת ואולי אף לרפאה, בדקו החוקרים את יעילותה של בדיקת דם לאבחון רגישות למזון לחשיפת מוצרי המזון בעייתיים במטרה להורידם מהתפריט האישי.

     

    במחקר השתתפו 58 אנשים שסבלו מתסמונת המעי הרגיז. כל המשתתפים עברו בדיקת דם לאבחון הרגישויות למזון ולאחר מכן הם קיבלו הדרכה לגבי הדיאטה שעליהם לאמץ. מחצית הנבדקים קיבלו דיאטה ללא סוכרים תוססים, ללא התחשבות באבחון הרגישויות למזונות. המחצית השנייה של המשתתפים קיבלה ההדרכה אישית מפי דיאטנית קלינית להימנע ממזונות שנמצאה אליהם רגישות גבוהה. מזונות שנמצאה אליהם רגישות בינונית, יכלו הנבדקים לאכול אחת לארבעה ימים. שאר המזונות יכלו להופיע בתפריט ללא הגבלה.

    משתתפי המחקר לא ידעו לאיזה קבוצה הם שייכים. לפני תחילת המחקר ובסופו, הם מילאו שאלונים רפואיים ששאלו על הסימפטומים של המעי הרגיז ועברו בדיקות דם על מנת לאתר סימנים של הבראה.

     

    בסיום, נרשם שיפור משמעותי בהרגשה והפחתה משמעותית בסימפטומים של נפיחות הבטן, כאבי בטן, שלשולים, עצירות, וכן שיפור בסמנים חלבוניים בדם בקרב המשתתפים שקיבלו דיאטה שהתחשבה ברגישויותיו האישיות של כל אחד. חשוב לציין כי שיפור נמצא גם בקרב קבוצת הדיאטה שקיבלה הנחיות כלליות, אך הוא היה בדרגה נמוכה יותר.

     

    החוקרים סיכמו כי בדיקת דם המאבחנת את המזונות שגורמים לרגישות, או אי סבילות, יכולה לקצר את משך הטיפול לאלה הסובלים מהפרעות במערכת העיכול. בארץ אפשר למצוא מרפאות שעוסקות ברפואה משלימה, שמבצעות בדיקת דם לרגישות למזון בשיטה דומה. כמו כן, קיימות מרפאות שבודקות את התגובה האלקטרומגנטית של העור למזונות שונים. השיטות מקצרות וחוסכות את התהליך המייגע של דיאטת ה- FODMAP. עם זאת, החוקרים מציינים שהמחקר נעשה על מספר קטן של נבדקים, ודרוש המשך שיאשר את הממצאים.

     

    * BMJ Open Gastro 2017;4:e000164. doi:10.1136/bmjgast-2017-000164

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד