עם חיזוק של בצל ושום. מרק עגבניות מעולה עם "קרוטוני" עגבניות שרי (צילום: טל סורסקי)
מרק עגבניות מעולה עם "קרוטוני" עגבניות שרי
תשכחו מאבקות מרק וממסמיכים: שימוש בשורשים יהפוך כל מרק לעשיר וטעים במיוחד. הבסיס הוא שורש גדול של סלרי ושורש של פטרוזיליה, ומוסיפים להם חיזוק של בצל ושום. טיגון ארוך של כולם משחרר ארומות נפלאות וטעמים מעולים למרק.
במרק העגבניות המעולה הזה גם הסלרי וגם העגבניות עצמן מוסיפים אוממי – הטעם החמישי, שתפקידו הוא לגרום לכל שאר התבלינים להיות טעימים יותר.
לא חייבים לקלף את העגבניות, אבל קחו בחשבון שאם לא תעשו זאת, לאחר הטחינה יישארו במרק חתיכות קטנות של קליפה.
מרכיבים
10 מנות
למרק
- 10 עגבניות בשלות ומוצקות
- 1 בצל
- 3 שיני שום
- 1 שורש סלרי גדול
- 1 שורש פטרוזיליה
- 3 כפות שמן זית
- 3 עלי דפנה
- 3 גבעולי תימין
- 2 ליטר מים
ל"קרוטוני" העגבניות
- 10 יחידות עגבניות שרי
- עלים מ-2 גבעולי תימין
- 4 כפות שמן זית
אופן ההכנה
המרק
- מסירים את החלק העליון של כל עגבנייה. הופכים אותה ובעזרת סכין חורצים בה צורת X גדולה שהמרכז שלה בבסיסה.
- מכסים את העגבניות במים רותחים וממתינים 10 דקות. מסננים, מקררים מעט ומקלפים (הן יתקלפו בקלות בזכות ההשריה). חותכים את העגבניות לרבעים.
- חותכים לקוביות קטנות את הבצל, השום והשורשים.
- מחממים את שמן הזית בסיר, מוסיפים את השורשים, הבצל והשום ומטגנים כמה דקות, עד לריכוך.
- מוסיפים את העגבניות ומבשלים כמה דקות, תוך ערבוב, עד שהן מתרככות מעט.
- מוסיפים את המים, עלי הדפנה והתימין. מביאים לרתיחה, מנמיכים ללהבה בינונית ומבשלים 30-25 דקות.
- מוציאים את עלי הדפנה והתימין ומתבלים במעט מלח. טוחנים את מרק העגבניות למרקם חלק בעזרת בלנדר מוט.
- מגישים עם "קרוטוני" עגבניות (ראו להלן).
"קרוטוני" העגבניות
- מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- חוצים את עגבניות השרי לאורכן, ומערבבים עם שמן הזית ועלי התימין.
- מניחים את העגבניות בתבנית כשצדן החצוי פונה כלפי מעלה ומפזרים מלח גס.
- צולים 25-20 דקות, עד שהעגבניות משחימות.
מרק פטריות עשיר
גם כאן המרכיב המרכזי עשיר באוממי, והשימוש בפטריות מיובשות מעצים את טעמי המרק אפילו יותר. כמו במרק העגבניות, אין פה שום אבקות ושום הסמכות עם קמח או קורנפלור. פשוט בסיס טוב של ירקות שורש - ופטריות.
מרכיבים
- 100 גרם פטריות מיובשות
- 200 גרם פטריות שמפיניון
- 200 גרם פטריות פורטבלו
- 1 שורש סלרי גדול
- 1 שורש פטרוזיליה
- 3 שיני שום
- 3 גבעולי תימין
- 2 ליטר ציר ירקות או ציר עוף או מים
- 3 כפות שמן זית
- 1 בצל סגול
אופן ההכנה
- שמים את הפטריות המיובשות בקערית, מוסיפים מים רותחים ומשרים כ-20 דקות.
- מנגבים את הפטריות הטריות (כדי לנרות אותן) וקוצצים לקוביות בינוניות.
- חותכים לקוביות קטנות את הסלרי, הפטרוזיליה, הבצל והשום.
- מחממים את שמן הזית בסיר גדול. מוסיפים את הבצל, השום, הסלרי, הפטרוזיליה והתימין, ומטגנים כ-5 דקות, עד לריכוך הירקות.
- מוסיפים את הפטריות ומטגנים 5 דקות נוספות.
- בעזרת כף מחוררת מוציאים בזהירות את הפטריות מנוזלי השריה ומעבירים לסיר. חשוב שלא לערבב יותר מדי את הנוזלים, כדי שהמשקעים יישארו בתחתית.
- מוסיפים לסיר את הציר (או המים) ומערבבים היטב. מוסיפים גם את נוזלי ההשריה של הפטריות, ללא המשקעים שבתחתית.
- מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית 30-25 דקות.
- מתבלים את מרק הפטריות במלח ובפלפל שחור. טוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם גס.
- עוד מתכונים מעולים של טל סורסקי - בבלוג "מה יש לאכול"
ויש גם שני מרקים כתומים פשוטים, אבל עשירים. לחצו על התמונה כדי לעבור למתכונים