תאכלו אבקה: 4 מזונות על
שימלאו אתכם באנרגיה

קריר, גשום ואתם חייבים משהו שירים אתכם? קצרו תהליכים והכינו לעצמכם שייק עם מעט אבקת פלא שעל הדרך גם תמלא לכם חוסרים של ויטמינים ומינרלים חיוניים

שרון קוצר

|

21.11.17 | 09:04

ארבעה מזונות על שאתם חייבים להכיר
סמודי מחוזק ב'אבקת קסם' - איזו בדיוק? תבחרו אתם (צילום: Shutterstock)
סמודי מחוזק ב'אבקת קסם' - איזו בדיוק? תבחרו אתם (צילום: Shutterstock)

 יש מישהו שיכול להשוויץ בכך שהוא ישן הלילה שמונה שעות ברציפות? על אף שאנשים מבוגרים זקוקים לשבע-שמונה שעות שינה בלילה, מעטים הם שיכולים לאפשר לעצמם שנת לילה טובה. לחלופין, כמה מכם יכולים להתגאות בבדיקות דם מושלמות המצביעות על תזונה איכותית? לקצב החיים המודרני השפעה מרחיקת לכת על בריאותנו: אנחנו אוכלים מזון מעובד יותר, ישנים פחות ומתמודדים עם לחצים שונים. שגרה כזאת, נותנת את אותותיה ומובילה בין היתר לחוסרים של מרכיבים חיוניים לגוף, מה שבסופו של דבר פוגע בבריאות ובחיוניות שלנו.

 

אנחנו עייפים יותר, בין היתר בגלל החוסרים שנוצרו לנו במערכת ולא מדובר רק על מחסור בשעות שינה. לצערנו, שינוי הרגלים גם אם הוא התשובה הנכונה, הוא לא תמיד אפשרי ולכן אנו נוטים לחפש פתרונות פשוטים יותר לשיפור המצב. אחד מהם הוא שימוש מושכל במזונות העל המרכזים בתוכם את החומרים החיוניים שחסרים לנו. בתןך חבילות קטנות (אם זה גרגיר או אבקת שורש טחון) מרוכז אוצר של מרכיבי תזונה חיוניים והדרך להנות ממנו היא פשוט לאכול אותו כמו שהוא, לשלבו בתוך סמודי או שייק או בכל צורה אחרת שמעדיפים. אך כדי לעשות זאת, חשוב להכיר אותם ואת יתרונותיהם. להלן 4 מזונות על להיכרות ראשונית:

 

1) גרין מגמה (או: מישהו מוכר שכבר הספקנו לשכוח)

לפני כמה שנים לא היה דוכן מיצים אחד שלא התהדר בשוטים של מיץ בצבע ירוק זרחני - הלוא הוא מיץ נבט חיטה. המיץ הזה היה מוכר בשל סגולותיו הבריאותיות והוא אומץ בחום ע"י שוחרי אורח חיים בריא. לאחרנה, כמו כל טרנד: המיץ הירוק רוצה לחזור, אם כי מדובר על גרסה חדשה ומשופרת שלו. גרין מגמה הוא למעשה מיצוי של עשב שעורה שגדל בגידול אורגני והוא רווי בחומרים מזינים ומתהדר בערך תזונתי גבוה. האבקה היא תוצר של תהליך שנועד לשמר ולרכז את החומרים המועילים שיש במיץ השעורה, כך שריכוזם בה הוא פי 30 מהצמח עצמו.

 

אבקת מיצוי השעורה מכילה ויטמין A, ויטמין C וויטמין K, חומצה פולית, סידן, ברזל, מגנזיום, חומצות אמינו, אנזימים, פיטוכימיקלים, נוגדי חמצון וכלורופיל. הכלורופיל ידוע כנוגד דלקות, שומר על בריאות העור, מסייע בתהליכי עיכול והחלמה ומטיב עם הדם.  

גרין מגמה נחשבת לאחד ממקורות הטבעיים לאנזים נוגד החמצון SOD הידוע כ"אנזים האנטי-אייג'ינג" המשתתף בהגנה על הגוף מפני הנזקים של רדיקלים חופשיים. מחקר קליני מצא כי שילוב גרין מגמה בתזונה מסייע בנטרול רדיקלים חופשיים ומפחית את הסיכון לבעיות מטאבוליות שונות הקשורות לתזונה ולאורח החיים המודרני כמו מחלות לב וכלי דם וסוכרת.

 

2) ספירולינה (או: כבר ראינו אותך פה בסביבה) 

אצה מיקרוסקופית שמקורה במים מתוקים ומהווה את אחת מצורות החיים הקדומות ביותר ששרדה עד לתקופתנו. ראינו אותה כקישוט לסלט במסעדות, במדף הצמחי תבלין בסופר בהמלצות שונות מפי מומחים ולא בכדי: הספירולינה מכילה כ- 60% חלבון זמין וחומצות אמינו חיוניות, ויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן, ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום, סלניום, אבץ, וכן כמות גדולה של כלורופיל ונוגדי חמצון עוצמתיים.

 

כל הטוב הזה הקנה לה את השם של 'מזון העתיד' על ידי האו"ם. ארגון הבריאות העולמי אף הכיר בה כמקור של חלבון זמין ובטא-קרוטן והועיד אותה לסיוע עבור ילדים שנמצאים במצב של תת תזונה בארצות מתפתחות. היא מתאימה לצמחונים ולטבעוניים כחלופה טבעית לתוספי תזונה וכן לאנשים שתזונתם מבוססת בעיקר על מזון מעובד ו/או אינה מספקת. מחקרים הראו כי ספירולינה תורמת לשיפור מדדי אנמיה, מטיבה עם מערכת החיסון, תורמת לירידה במשקל, בעלת תפקיד בניקוז רעלים ומתכות כבדות ואף מסייעת לספורטאים בשיפור הכושר הגופני.

 

בכף אחת של ספירולינה תוכלו למצוא (בין היתר):

  • 4 גרם חלבון
  • 11% מהכמות היומית המומלצת של B1
  • 15% מהכמות היומית המומלצת של B2
  • 4% מהכמות היומית המומלצת של B3
  • 21% מהכמות היומית המומלצת של נחושת
  • 11% מהכמות היומית המומלצת של ברזל
  • ורק 20 קלוריות

 

3) אבקת שורש המאקה (או: שמענו אבל לא ניסינו)

קרוב משפחה של המצליבים, המאקה הוא צמח המאכל היחידי בעולם שמצליח לשרוד בגובה של 4000 מטר מעל פני הים בתנאי אקלים קיצוניים. התכונות שמאפשרות לצמח זה לשרוד הן שהופכות אותו למזין כל כך. השורש אוגר בתוכו רכיבי תזונה ייחודיים ונדירים שנמצאים בקרקע הסלעית של האנדים הפרואניים. אופיו מאפשר לצרוך אותו במגוון צורות: אפשר לאכול את השורש עצמו (אם תצליחו להשיגו), את מיצויו, את הגרסה המיובשת והטחונה שלו או לחלופין ליטול אותו בצורת כדורים.

 

 פקעות המאקה מכילות ריכוזים גבוהים של מינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו, פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים בעלי ערך תזונתי רב. בשנים האחרונות המחקר מגלה עניין רב בשורש הזה ובוחן את הסגולות המיוחסות לו בתחום הליבידו, הפריון, סיבולת, חיוניות ועוד. השורש נחשב למעורר תנועה: בגוף ובמוח, כאשר הוא מעלה את רמות האנרגייה, מגביר את הסיבולת הגופנית, משפר את חילוף החומרים, את מצב הרוח ותפקודים קוגניטיביים שונים. 

 

4) מורינגה (או: פעם ראשונה ששמעתי עליך) 

גם הצמח הזה זכה לתואר הלוחם בבת תזונה במדינות המתפתחות. המורינגה נחשב לצמח מאכל מרפא בעל השפעה מיטבה על כלל מערכות הגוף. הוא הוכר על ידי ארגונים בינלאומיים כמזון טבעי ומזין במיוחד שיש לרתום אותו למאבק בתת התזונה בעולם. מקורו של הצמח הוא באזורים הטרופיים של אסיה ואפריקה, שם עלי הצמח הם חלק מהתפריט היומי. מאחר והוא מכין מגוון רחב של רכיבים תזונתיים, העלים נטחנים לאבקה מרוכזת המשמשת כתוסף לילדים במצבי תת תזונה ולנשים מניקות ולאחר לידה.

המורינגה מכיל כ-27 גרם חלבון ל-100 גרם, חומצות שומן, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים בהם סידן, ברזל, ומגנזיום. כמו כן הוא מכיל למעלה מ־40 נוגדי חמצון שונים. בשנים האחרונות המחקר המדעי מגלה במורינגה עניין רב בהקשר של מחלת הסוכרת, איזון רמות כולסטרול, ריפוי כיבים ואפילו הגברת החלב בנשים מניקות.

 

שרון קוצר הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים'

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד