סדר בחדר על תזונה וכולסטרול:
המועיל, המזיק ועוד כמה הפתעות

הידעתם שרוב הכולסטרול בגופנו בכלל אינו מגיע ישירות מהמזון שאנו אוכלים? ועם זאת, פרופ' הנקין מסביר מה ישפר את מצב כלי הדם שלכם ומה יזיק להם

פרופ' יעקב הנקין

|

29.10.17 | 06:43

  (צילום: Shutterstock)

לפעמים כדאי לעשות סדר בתפיסות שלנו בתחום התזונה והבריאות. הדברים משתנים והידע מתחדש ומתחדד כל הזמן וחשוב להתעדכן ולוודא שהכול עדיין נכון (או לא). אחד הנושאים הפופולאריים הוא נושא הכולסטרול, כאשר הדבר הראשון שצריך לדעת בעניינו הוא שהכולסטרול כשלעצמו אינו בהכרח דבר רע. מדובר על אבן בניין חשובה בגופנו: הוא מסייע לגוף בבניית תאים וייצור הורמונים, ולשם כך הוא עובר בכלי הדם, על מנת להגיע לאיברים השונים.  

 

הבעיה הגדולה עם הכולסטרול היא שכאשר הריכוז שלו בדם גדול מידי (יותר ממה שהגוף שלנו צריך), הוא עלול להצטבר בדפנות העורקים ולגרום להיצרות שלהם – ובכך, לגרום להתקפי לב ולשבץ מוחי. לכן, כדאי לדעת אילו מאכלים מזיקים (כלומר, מגדילים את כמות הכולסטרול בכלל והכולסטרול "הרע" בפרט בדם) ואילו מועילים (כלומר, לא מגדילים את הכולסטרול בגוף ואף מיטיבים עם כלי הדם).

 

עם זאת, מרבית הכולסטרול הזורם בכלי הדם שלנו אינו מגיע ישירות מאוכל. רובו מיוצר בכבד, ולאו דווקא ממזון בעל רמות כולסטרול גבוהות. למשל, לא הוכח שאכילת ביצים (שמכילות הרבה כולסטרול) מעלה את הסיכון להתקפי לב. ומכאן שאם פעם היה חשש מסוים מביצים, רוב ההמלצות הפורמאליות היום מדברות על כך שאין להגביל את צריכתן כי החשש מכולסטרול שבהן מתגמד אל מול המרכיבים החשובים שיש בהן.

 

רק אחד מכל אלה אינו מזיק לכם (צילום: Shutterstock)
    רק אחד מכל אלה אינו מזיק לכם(צילום: Shutterstock)

     

    מזונות מזיקים לכולסטרול

    אחת ההטעיות הגדולות ביותר של חברות המזון היא לציין שאין במוצר כולסטרול. מה שבאמת צריך לעניין אותנו זה לא כמות הכולסטרול במזון מסוים, אלא כמה שומן מן החי (רווי) יש בו. מחקרים רבים מצביעים על כך כי תזונה עשירה בשומן רווי, מובילה לעלייה של ה-LDL (הכולסטרול הרע) בדם. אך חשוב לציין כי זה אינו חד משמעי, שכן נמצא כי השומן הרווי במזון מעלה גם את הכולסטרול הטוב וקשה מאוד להוכיח (גם במחקרים מבוקרים היטב) כמה נזק גורם השומן הרווי.

     

    התפיסה המקובלת היום היא שכן כדאי להפחית את כמות השומן הרווי בתפריט ובייחוד את השומן מן החי. רק חשוב לשים לב במה מחליפים אותו. אם התחליף הוא מזונות מקבוצת הפחמימות, ובעיקר פחמימות פשוטות (לחם לבן, פסטה, אורז לבן), תהיה עלייה בייצור שומנים טריגליצרידיים וברמת הסוכר בדם, המובילים להשמנת יתר, סוכרת ולמחלות נוספות.

     

    • מה שכן מאוד מזיק, ועל זה אין ויכוח, אלה הם מוצרים עם שומן טראנס. שומן טראנס כמעט ולא קיים בטבע והוא למעשה מיוצר בתעשייה בתהליך של הקשיית שמן (הדוגמאות הקלאסיות: מרגרינה ומזון מעובד). החומר הזה לא רק מעלה את רמות הכולסטרול ה'רע', אלא גם מוריד את רמת הכולסטרול ה'טוב', שתפקידו לפנות את הכולסטרול מדפנות כלי הדם.

     

    • מרכיב תזונתי נוסף, שלא יפתיע אף אחד הוא הסוכר. הגוף לא יודע לאגור גלוקוז (אגב, גם פחמימות פשוטות הופכות לגלוקוז במעיים), וכשרמת הסוכר בדם עולה, הוא פשוט הופך לשומנים בדם.
    • המזון השלישי אינו בעל קשר ישיר לכולסטרול דווקא והוא המלח, שמעלה את לחץ הדם ולכן אינו מומלץ לאנשים עם סיכון לטרשת עורקים.

     

    מזון שמועיל לכולסטרול? גם אנחנו הופתענו (צילום: Shutterstock)
      מזון שמועיל לכולסטרול? גם אנחנו הופתענו(צילום: Shutterstock)

       

      מזונות מועלים לכולסטרול

      ההמלצה היום היא להחליף את השומן הרווי, ובוודאי את שומן טראנס, בשומן צמחי (בלתי רווי) כדוגמת שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים. שמן הקוקוס לעומת זאת אינו נכנס לרשימת השמנים הבריאים מכיוון שהוא השמן הצמחי היחיד כמעט שמעלה את רמת הכולסטרול בדם. כמה טיפות של השמן בתבשילים מידי פעם לא יהוו בעיה, אבל מאוד לא מומלץ להשתמש בו כתחליף לשמן רגיל ובטח שלא כתחליף לשמן זית. 

       

      תחליפו את השומן הרווי גם בפחמימות מורכבות, כדוגמת קמח מלא ושיבולת שועל. יתר ההמלצות וודאי מוכרות לכם, ועם זאת יש כמה נקודות ששווה להזכיר בהקשר זה:

       

      • פירות וירקות מיטיבים עם כלי הדם והלב ומפחיתים את הסיכון להתקפי לב.

       

      • דגים ובעיקר דגי ים שמכילים אומגה 3, חומצת שומן שמונעת נזקים בכלי הדם והלב.

       

      • מוצרי חלב שאומנם מכילים שומן רווי, אך מחקרים רבים מצביעים על כך שחלב לא מעלה את הסיכוי להתקפי לב ואף מוריד לחץ דם. לפיכך, מומלץ לצרוך חלב ומוצריו (בעיקר דלי שומן שביניהם).

       

      • אולי תופתעו למצוא ברשימה הזאת את הקקאו ואת הקפה שמטיבים עם כלי הדם והלב כאשר נצרכים בכמות מתונה. הכוונה היא לשוקולד מריר עם אחוז גבוה של קקאו ולא לשוקולד חלב, המורכב בעיקר משומן וסוכר.

       

      • גם אלכוהול בכמות קטנה נחשב למועיל, אף כי קשה כרגע להצביע על כמות מדוייקת שיש לשתות.

       

      אם אנחנו רוצים להתייחס לתזונה מועילה מבחינת כולסטרול בכמה מילים, ניתן להגיד תפריט ים תיכוני. כלומר, תזונה המבוססת בעיקר על פחמימות מורכבות, שמן זית, ירקות, פירות, דגים ומעט מזונות אחרים. תפריט זה כבר הוכח כמפחית תחלואה ותמותה. בנוסף למזון עצמו, יש לשים לב להרגלי התזונה, כאשר ההמלצה היא לאכול שלוש ארוחות ביום עם דגש על ארוחת בוקר, ולהימנע מארוחות בשעות ערב מאוחרות.

       

      מזונות בריאים, מזינים ולא פחות חשוב - טעימים (צילום: Shutterstock)
        מזונות בריאים, מזינים ולא פחות חשוב - טעימים(צילום: Shutterstock)

         

        והתרופות?

        הטיפול בכולסטרול הוא כמובן לא רק באמצעות תזונה נכונה. עבור רבים הטיפול צריך להיות הוליסטי - אימוץ אורח חיים בריא בנוסף לדיאטה בריאה. במקרים בהם יש צורך להוריד ולאזן את רמות הכולסטרול נסתייע גם בתרופות, בהתאם למידת הסיכון של האדם (מעבר לכולסטרול – האם הוא מעשן? מה רמת לחץ הדם שלו? האם סובל מסוכרת?). הסטטינים הם התרופות הוותיקות שהראו יעילות רבה מזה עשרות שנים, והם שיסייעו למרבית החולים.

        תוספת של אזטרול מחזקת את פעילות הסטטינים ללא הגברת תופעות הלוואי. במקרים בעייתיים במיוחד ניתן להיעזר בדור החדש של התרופות מסוג נוגדנים לחלבון PCSK9 (רפאטה ופראלואנט, הניתנות בזריקה פעם בשבועיים) שהראו אף הן הצלחה בהורדה משמעותית של רמות הכולסטרול בדם. לאחרונה פורסם מחקר גדול שהוכיח שטיפול ברפאטה הפחית בצורה ניכרת את התחלואה ממחלות לב.

         

        פרופ' יעקב הנקין הוא מנהל השירות למניעת מחלות לב וטיפול בשומני הדם במערך הקרדיולוגי של המרכז הרפואי סורוקה

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד