פחות זה יותר בריא: מנות עם כמות בשר קטנה שישביעו משפחה שלמה

הראש אומר לכם לאכול פחות בשר, אבל הבטן אומרת שהיא לא תוותר בקלות? הנה הצעה לפתרון: גרסאות למנות קלאסיות שמכילות 250 גרם בשר בלבד

קציצות עוף ובורגול ברוטב סלק (צילום: בועז לביא)
קציצות עוף ובורגול ברוטב סלק (צילום: בועז לביא)

קציצות עוף ובורגול ברוטב סלק

 

המרכיבים

14 קציצות / 4 מנות

 

לקציצות

  • 1/2 כוס בורגול דק
  • 1 בצל קלוף, מגורר
  • 250 גרם בשר עוף טחון
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • 1/2 כפית קינמון טחון
  • 1 ביצה
  • 1/2 כוס פירורי לחם
  • 1/2 כוס עלי כוסברה, קצוצים
  • שמן קנולה לטיגון חצי עמוק

 

לרוטב

  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל, קלוף וקצוץ
  • 2 שיני שום, קלופות וכתושות
  • 3 כוסות מים
  • 3-2 סלקים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • מיץ מחצי לימון
  • 2 כפיות סוכר
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 2-1 עלי דפנה

 

אופן ההכנה

  1. הקציצות: שמים את הבורגול בקערה, מכסים במים רותחים עד פני הבורגול ומשהים כחצי שעה, עד שהמים נספגים והבורגול מתרכך.
  2. מוסיפים לקערת הבורגול את שאר מרכיבי הקציצות (למעט השמן) ומערבבים לעיסה אחידה. יוצרים קציצות אחידות בגודלן.
  3. הטיגון: מחממים את השמן במחבת גדולה. מטגנים את הקציצות עד שהן זהובות משני הצדדים ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
  4. הרוטב: מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים קלות. מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב, מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 40-30 דקות, עד שהסלק מתרכך (נועצים מזלג ובודקים).
  5. מוסיפים את הקציצות לסיר וממשיכים לבשל כ-20 דקות, על להבה נמוכה. מגישים חם, מומלץ לצד אורז.

 

  • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.

 

 

חצילים קלויים עם בשר טלה, גרגירי חומוס וטחינה

 

חצילים קלויים עם בשר טלה וגרגירי חומוס (צילום: בועז לביא)
    חצילים קלויים עם בשר טלה וגרגירי חומוס(צילום: בועז לביא)

     

    המרכיבים

    4 מנות

     

    • 4 חצילים קטנים
    • 2 כפות שמן קנולה
    • 1 בצל, קלוף וקצוץ
    • 2 שיני שום, קלופות וקצוצות
    • 250 גרם בשר טלה טחון
    • 2 עגבניות, קצוצות
    • מלח, פלפל שחור גרוס
    • 1/2 כפית כמון טחון
    • 1-1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ
    • 1/2 כוס כוסברה או פטרוזיליה, קצוצה
    • 1/2 כוס גרגירי חומוס מבושלים, אפשר קפואים ומופשרים, או משומרים, שטופים ומסוננים
    • להגשה: סלט טחינה, סומק

     

    אופן ההכנה

    1. קולים את החצילים על להבה גלויה (או על גריל פחמים) מכל הצדדים. מצננים מעט וקולפים.
    2. מחממים את השמן במחבת בעלת דפנות גבוהות ומטגנים את הבצל, עד שהוא מתרכך ומזהיב. מוסיפים את השום ומטגנים עד שהוא מתרכך. מוסיפים את הבשר ומפוררים אותו תוך כדי ערבוב, עד שהוא משנה את צבעו. מוסיפים את העגבניות, את התבלינים ואת הפלפל החריף ומבשלים כ-5 דקות, עד שהם מתרככים. טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את גרגירי החומוס ומבשלים עוד כדקה. מסירים מהכיריים ומוסיפים את עשבי התיבול.
    3. ההגשה: משטחים את החצילים על צלחות הגשה, עורמים מתערובת הבשר על כל חציל, יוצקים מעט טחינה, מפזרים מעט סומק ומגישים.

     

    • איך שומרים? עד 3 ימים בכלי אטום המקרר.

     

     

    פאי בשר וירקות

     

    פאי בשר וירקות (צילום: בועז לביא)
      פאי בשר וירקות(צילום: בועז לביא)

       

      המרכיבים

      תבנית מלבנית בגודל 20X30 ס"מ

       

      • 5 כפות שמן קנולה
      • 1 זוקיני, חתוך לקוביות
      • 1 בצל, קלוף וקצוץ
      • 2 שיני שום, קלופות וכתושות
      • 2 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
      • 3-2 גבעולי סלרי, פרוסים דק
      • 250 גרם בשר בקר טחון
      • 1 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
      • 1/4 כוס מים
      • מלח, פלפל שחור גרוס
      • 1 כפית אורגנו מיובש
      • 2-1 עלי דפנה
      • 2 כוסות אפונה קפואה, מופשרת (חלוטה במים רותחים לכדקה)
      • 3 עלי פילו מופשרים

       

      לציפוי

      • 1 ביצה טרופה
      • שומשום

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים את התבנית.
      2. מחממים כף מהשמן במחבת רחבה ומטגנים את קוביות הזוקיני כ-3 דקות, עד להזהבה קלה. מוציאים ומניחים בצד. מוסיפים למחבת 2 כפות שמן ואת הבצל ומטגנים עד לריכוך קל. מוסיפים את השום, את הגזר ואת הסלרי וממשיכים לטגן עד שהם מתרככים.
      3. מוסיפים למחבת את הבשר, מערבבים ומפוררים אותו עד שצבעו משתנה. מוסיפים את העגבניות, המים והתבלינים, מערבבים ומבשלים כ-5 דקות. טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את האפונה והזוקיני ומערבבים. מעבירים את תערובת הבשר לתבנית.
      4. מברישים את עלי הפילו בשמן, מקפלים אותם לחצי, מברישים שוב ומניחים אותם זה על גבי זה, מעל תערובת הבשר. תוחבים את קצוות עלי הבצק פנימה סביב דפנות התבנית.
      5. הציפוי: מברישים את פני הבצק בביצה ומפזרים את השומשום.
      6. אופים כ-25 דקות, עד להזהבה. מגישים חם.

       

      • איך שומרים? עד יומיים במקרר, מומלץ לחמם בתנור לפני ההגשה.

       

       

      מיני המבורגר בשר בקר ופטריות

       

      מיני המבורגר בשר בקר ופטריות (צילום: בועז לביא)
        מיני המבורגר בשר בקר ופטריות(צילום: בועז לביא)

          

        המרכיבים

        4 מיני המבורגרים בקוטר 8 ס"מ כל אחד, 80 גרם לקציצה

         

        • 2 חבילות (200 גרם) פטריות שיטאקי טריות
        • שמן קנולה
        • 1 בצל, קלוף וקצוץ דק
        • 2 שיני שום, קלופות וכתושות
        • 1/2 כף רוטב סויה
        • 250 גרם בשר בקר טחון
        • 1/2 כוס פירורי לחם
        • מעט מלח, פלפל שחור טחון
        • להגשה: לחמניות המבורגר, עלי חסה, עגבנייה פרוסה, בצל פרוס, גזר מגורר, חמוצים, רטבים (קטשופ, מיונז, חרדל וכדומה)

         

        אופן ההכנה

        1. מסירים את רגלי הפטריות ונפטרים מהן. קוצצים את הפטריות דק.
        2. מחממים מעט שמן במחבת רחבה ומטגנים את הבצל עד שהוא מתרכך. מוסיפים את השום ואת הפטריות הקצוצות ומטגנים עד שנפח הפטריות מצטמצם. מבשלים כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את רוטב הסויה וממשיכים לבשל עד שכל הנוזלים מתאדים. מסירים מכיריים ומצננים.
        3. שמים בקערה את הבשר, פירורי הלחם, תבשיל הפטריות, מלח ופלפל ולשים היטב בידיים לעיסה אחידה. יוצרים קציצות בגודל אחיד, מומלץ בעזרת רינג. מעבירים למקרר לכשעתיים.
        4. כחצי שעה לפני הטיגון מוציאים את הקציצות ומניחים אותן בטמפרטורת החדר.
        5. משמנים קלות מחבת כבדה (מומלץ מחבת פסים) וצורבים את הקציצות משני הצדדים עד לרמת העשייה מתאימה.
        6. ההגשה: מגישים מיד בתוך לחמנייה, יחד עם חסה, בצל, פרוסות עגבנייה וחמוצים.

         

        • איך שומרים? את הקציצות המוכנות (אחרי הטיגון): עד יומיים בכלי אטום במקרר.

         

         

        מעורב עוף, פטריות וכרובית

         

        גרסה עשירה בירקות למנת ה"מעורב" המוכרת: השתמשנו ברצועות חזה העוף כבסיס ותגברנו בפרחי כרובית ופטריות. מכינים את המרכיבים בנפרד, בשלבים, ואחר כך מאחדים למנה אחת שכיף להגיש עם פיתות, בצל בסומק, טחינה וסלט ירקות.

         

        מעורב עוף, פטריות וכרובית (צילום: בועז לביא)
          מעורב עוף, פטריות וכרובית(צילום: בועז לביא)

            

          המרכיבים

          4 מנות

           

          • 2 כפיות פפריקה מתוקה
          • 1 כפית כורכום
          • 2 כפיות כמון טחון
          • מלח, פלפל שחור טחון
          • 1/2 ראש (350 גרם) כרובית, מופרדת לפרחים
          • 6 כפות שמן קנולה
          • 3 בצלים, קלופים ופרוסים דק
          • 250 גרם חזה עוף, חתוך לרצועות
          • 2 חבילות פטריות שמפיניון (אפשר גם שמפיניון ופורטבלו), פרוסות

           

          אופן ההכנה

          1. שמים בקערה את כל התבלינים, מערבבים ושומרים בצד.
          2. ממלאים סיר במים עם מעט מלח ומביאים לרתיחה. מוסיפים את פרחי הכרובית וחולטים 5-4 דקות, עד לריכוך קל. מסננים.
          3. מחממים 2 כפות מהשמן במחבת גדולה על להבה גבוהה ומטגנים בצל אחד עד להזהבה. מוסיפים את רצועות העוף ומטגנים משני הצדדים. מוסיפים כשליש מתערובת התבלינים, מערבבים היטב, מעבירים לכלי נפרד ושומרים בצד.
          4. מוסיפים לאותה המחבת (אין צורך לנקות) 2 כפות מהשמן ומחממים על להבה גבוהה. מוסיפים בצל אחד ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את הפטריות וכשליש מתערובת התבלינים ומטגנים עד הזהבה. מעבירים לכלי נפרד ושומרים בצד.
          5. מוסיפים לאותה המחבת (אין צורך לנקות) את יתרת השמן (2 כפות) ואת הבצל האחרון ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את הכרובית ויתרת תערובת התבלינים ומטגנים עד להזהבה.
          6. מוסיפים למחבת את הפטריות ורצועות העוף (ללא הנוזלים שהצטברו בכלי) ומחממים ביחד כ-2 דקות. מסירים מהכיריים ומגישים חם.

           

          • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          כשר בשרי
          דרגת קושי בינונית
          דירוג הגולשים (0 מדרגים)
          לחצו על הלבבות כדי לדרג