ציידת הבגדים: תשעה חוקי
ברזל לרכישת וינטג' חכמה

נסטיה ליסנסקי, אושיית אינסטגרם, מעצבת אופנה ובזבזנית מחוננת, עם כמה כללים שאת צריכה להכיר לפני שאת נופלת על צווארו של תיק השאנל המיוחל

מטפחת: הרמס (קיבלתי בירושה); ז׳קט: קלווין קליין (קניתי בבריק ליין מארקט בלונדון), משקפיים: Valley ל–Trash, טבעת: מיה גלר  (צילום: אלון שפרנסקי)
מטפחת: הרמס (קיבלתי בירושה); ז׳קט: קלווין קליין (קניתי בבריק ליין מארקט בלונדון), משקפיים: Valley ל–Trash, טבעת: מיה גלר (צילום: אלון שפרנסקי)
נסטיה ליסנסקי. חולצה: בוטיק זאזא (שינקין 12, ת"א), מכנסיים: משוק הפשפשים בפריז, נעליים: קלואה (צילום: אלון שפרנסקי)
נסטיה ליסנסקי. חולצה: בוטיק זאזא (שינקין 12, ת"א), מכנסיים: משוק הפשפשים בפריז, נעליים: קלואה (צילום: אלון שפרנסקי)

אני מנסה למנות לעצמי את הסיבות לאובססיה הישנה/חדשה שלי לפריטי וינטג'. חזרתן של שנות ה־90. הקמפיינים של גוצ׳י. המיאוס מאותם פריטים שיש בכל רשת. ההתבאסות על פריטים שאני לרוב לא יכולה להרשות לעצמי. צפייה בלופ ב"סקס והעיר". שינוי תפיסה לגבי המלתחה האישית שלי (כל פריט הוא אוצר!), או בעצם פשוט כי עולם האופנה הוא גלגל ענק, פעם אתה למעלה ואחרי עשור אתה ממש למטה, ואופנת הווינטג' פשוט עושה את דרכה חזרה אל על.

 

>> שופינג מסביב לעולם? שאלו את קורין אברהם כיצד

 

כך או כך, לאחרונה מצאתי את עצמי מחפשת שוב בשווקים, באתרים ובחנויות וינטג' פריטים שיהיו רק לי. בגלל שווינטג׳ זה לא זארה ואחוזי ההצלחה הם לא מאה מתוך מאה, הנה כמה חוקי ברזל לרכישת וינטג׳ חכמה (נוסה על ידי בהצלחה):

 

לשלב לשלב ולשלב!

אם את לא פטיט מלר או דמות אקסהיביציוניסטית אחרת, קראי טוב טוב: חובה, אבל ח־ו־ב־ה לשלב פריטי וינטג׳ עם פריטים חדשים, עדכניים וטרנדיים. זו לא פארודיה, זה פאשן סטייטמנט!

 

שמלה: בוטיק זאזא (שינקין 12, ת"א), מגפונים: טופשופ  (צילום: אלון שפרנסקי)
    שמלה: בוטיק זאזא (שינקין 12, ת"א), מגפונים: טופשופ (צילום: אלון שפרנסקי)

     

    ערבבי בין עשורים

    אם בכל זאת המרת את פי ובחרת לשלב יותר מפריט וינטג׳ אחד בהופעה שלך, את חייבת לערבב בין עשורים. שוב, המטרה היא אאוטפיט מתקדם אופנתית ולא תחפושת. הגבול בין סטריט־סטייל קול בניחוח שנות ה־90 לבין קופי פייסט על "הנסיך המדליק מבל אייר", הוא דק מאוד.

     

    חובה למדוד!

    גם לשופּרית מדופלמת שכמותי, שיודעת בדיוק איך היא נראית כבר שלושה עשורים, אין מנוס ממדידה, שהיא החלק הכי מעיק ומיותר בחוויית הקנייה. אני נאלצת לפשוט את המעיל, הצעיף, הסוודר ואת שש השכבות שמתחתיו ולמדוד. נכון שההיסטוריה חוזרת על עצמה ואיתה הטרנדים והגזרות, אבל אלוהים נמצא בפרטים הקטנים: אידיאל היופי משתנה כל הזמן ואיתו הדיוקים בגזרות. גם אם הכתפיים הרחבות והבולטות חזרו, וַדאי שהן לא רחבות מדי או כאלו שיגרמו ללוק שלך להיראות תחפושתי.

     

    * אם מדובר באוצר אמיתי ששווה את ההשקעה, אין דבר שתופר טוב לא יוכל לתקן.

     

    במחלקת הווינטג׳ הימנעי מתיקים, מנעליים ומסריגים

    לא חוק שחקוק בסלע, אבל נכון ב־99 אחוז מהזמן. פריטים אלו אינם יודעים להזדקן יפה, במיוחד אחרי שימוש מרובה, ונדיר למצוא אותם במצב מושלם, ישר מהניילונים. לרוב המראה יהיה ישן ומשומש, ופריט שנראה ישן ומשומש, לא משנה איזו יצירת מופת הוא היה בעבר, לא רק שלא ישדרג את האאוטפיט, אלא אפילו יוריד אותו. החוק אינו תקף לחנויות וינטג' שמתמחות באביזרים יוקרתיים ומעבירות את הפריטים סינון רציני.

     

    סוודר: Chelsy True Closet (מקווה ישראל 22 ,ת"א), מכנסיים: וינטג׳ משוק בניו יורק, נעליים: נייקי  (צילום: אלון שפרנסקי)
      סוודר: Chelsy True Closet (מקווה ישראל 22 ,ת"א), מכנסיים: וינטג׳ משוק בניו יורק, נעליים: נייקי (צילום: אלון שפרנסקי)

       

      היעזרי ברפרנסים

      עולם האופנה הוא עגול וטרנדים מעשורים קודמים חוזרים בווריאציות חדשניות. זה הזמן לפנות למקור להשראה: מוזיקה, קולנוע וטלוויזיה מעשורים קודמים. תעשי גוגל על דמויות אייקוניות כמו ג׳יין בירקין, קייט מוס וקארי בראדשו ותעקבי אחר חשבונות אינסטגרם קונספטואליים – זה עוזר ובגדול.

       

      בררי על ההיסטוריה של הפריט

      מאיזו מדינה ועשור הגיע, מהם הרכבי הבד שלו, ואולי אפילו למי היה שייך. בניגוד לקנייה ברשת אופנה, קניית וינטג׳ דומה לרכישת פריט אמנות. יש רק אחד כזה ולא יהיו עוד, הוא בא עם נשמה והיסטוריה. כמו טבעת של סבתא או ציור של אמן, זה תמיד יהיה הפריט שתרגישי בת־מזל להיות הבעלים שלו ושיגרום לך להרגיש מיוחדת. ככה בונים מלתחה שווה. טפלי בו יפה!

       

      למדי להבדיל בין וינטג׳ אמיתי לבין יבוא מהמזרח

      במזרח יש מענה לכל צורך אנושי, ממגרפה חשמלית ועד פריטים דמויי וינטג׳. הדמיון יכול לעתים לבלבל, אבל כמו בכל תחום בחיים, החיקוי הוא אף פעם לא הדבר האמיתי. לאחר שיטוט ממושך בחנויות כבר תדעי לזהות לבד את ההבדלים – החומרים, הגימורים ואפילו מראה התוויות. בשלב הראשון אפשר פשוט לשאול את המוכר.

       

      שמלה: בוטיק זאזא (שינקין 12, ת"א), נעליים: פנדי  (צילום: אלון שפרנסקי)
        שמלה: בוטיק זאזא (שינקין 12, ת"א), נעליים: פנדי (צילום: אלון שפרנסקי)

         

        קני פריטים במצב טוב

        נשמע מובן מאליו, אבל דווקא בווינטג׳ אפשר להתבלבל. פריטים יפהפיים ונדירים או של מותגי־העל הכי נחשקים עשויים להימצא בחנויות ואפילו במחיר טוב. הפיתוי עצום, אבל אם הפריטים אינם במצב טוב (בגדים שכובסו הרבה וצבעם דהה, משקפי שמש עם שריטות או אקססוריז משופשפים), אין טעם לרכוש אותם. לא חייט, לא מכבסה ולא האמא הכל יכולה יגרמו להם להיראות טוב. אז גם אם מדובר בשאנל, לא בכל מחיר. 

         

        התמקדי בפריטי מפתח

        הפריט הקטן הזה שירים את ההופעה, יוסיף לה את הטוויסט האופנתי ויבדל אותך משאר הנוף האופנתי הרחב, בין אם זו מטפחת צבעונית שתקפיץ כל סוודר, חגורה מעניינת או זוג עגילים בולט.   

         ___________________________________________ 

         

         (צילום: גיא כושי ויריב פיין)
          (צילום: גיא כושי ויריב פיין)

           

           

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד