יום האישה: תפסיקו להתעסק בקניות ותתחילו לדרוש שוויון זכויות

איך הפך יום האישה הבינלאומי לעוד חגיגה צרכנית שבה גברים הם הנותנים ונשים הן המקבלות? גילי קנלבאום מזכירה לכן כי עדיין יש ה־מ־ו־ן על מה להיאבק

מצעד מחאה השבוע בלוס אנג'לס. ובינתיים בתל אביב? שופינג (צילום: Gettyimages)
מצעד מחאה השבוע בלוס אנג'לס. ובינתיים בתל אביב? שופינג (צילום: Gettyimages)
יום האישה מגיע השבוע, ולקראתו אתן עשויות לפגוש אי אלו כתבות על מצבנו העגום בגופי התקשורת השונים. אבל אתן עשויות לא פחות לפגוש בתיבת המייל שלכן הזמנות לאירוע חברה לרגל יום האישה שיכלול הרצאה מקושקשת כלשהי. סביר אפילו יותר שתפגשו במודעות על מבצעים למכירת תכשיטים או פרחים שאתן אמורות לקבל במתנה במסגרת גלגולו של יום האישה הבינלאומי לכדי חיקוי צרכני נוסף של יום האהבה או יום האם, זאת אומרת עוד הזדמנות שבה גברים אמורים לקנות מתנות ונשים אמורות לקבל אותן.

 

השנה היא 2017. נשים מרוויחות בערך שליש מגברים, הן מהוות רק חמישית מחברי הכנסת ועוד פחות מזה חברות בהנהלה הבכירה של חברות גדולות. בראש המדינה הגדולה בעולם עומד אדם שנתפס בהקלטה כשהוא אומר את המשפט המבחיל "Grab them by the pussy"
דבר לא יכול להיות רחוק יותר מהמקור של יום האישה הבינלאומי, שבראשיתו – תאמינו או לא – נקרא היום הבינלאומי לנשים עובדות. היום התחיל את דרכו בשנת 1909, כשהמפלגה הסוציאליסטית האמריקאית יזמה אירוע לציון שביתת הענק של איגוד עובדות תעשיית הטקסטיל, שהתרחשה שנה קודם לכן. משם הוא התפשט והפך ליום משמעותי דווקא במדינות הגוש הקומוניסטי, שאולי לא היו חזקות בזכויות אדם באופן כללי, אבל דווקא בכל הקשור לקידום נשים עשו לא מעט.

 

העשורים חלפו, הגוש הקומוניסטי נפל, זכות הבחירה ניתנה לנו ברוב מדינות העולם וגם עבודה של נשים היא כבר עניין די מובן מאליו. אז למה בכלל צריך עדיין את היום הזה? קבלו כמה דוגמאות, ממש על קצה המזלג:

השנה היא 2017. נשים מרוויחות בערך שליש מגברים, הן מהוות רק חמישית מחברי הכנסת ועוד פחות מזה חברות בהנהלה הבכירה של חברות גדולות. בראש המדינה הגדולה בעולם עומד אדם שנתפס בהקלטה כשהוא אומר את המשפט המבחיל "Grab them by the pussy". איקאה ישראל הוציאה לאחרונה קטלוג שיועד לחברה החרדית ומצולמים בו גברים וילדים ממין זכר בלבד. ואני יכולה להמשיך, אבל יש לנו מגבלת מילים פה.

 

 

מפגינות למען זכות הצבעה לנשים, 1914  (צילום: Gettyimages)
    מפגינות למען זכות הצבעה לנשים, 1914 (צילום: Gettyimages)

     

    למרות כל אלה, היום שהתחיל, כאמור, בשביתה של פועלות טקסטיל מקופחות הפך לחגיגת קנייה של פריטים שלרוב מיוצרים על ידי המקבילים בני זמננו של אותן פועלות טקסטיל אמריקאיות: ילדים אסייתים. אז לא, חברות. יום האישה הבינלאומי רחוק מאוד מלהיות מיותר, והוא וגם אנחנו זקוקים נואשות לקריאת השכמה שתחזיר אותנו למהותו האמיתית: יום אחד בשנה שבו אנחנו קוראות לשוויון זכויות לנשים בחברה שבה מצבנו מעולם לא הצליח ליישר קו עם זה של הגברים, ובמקומות מסוימים הוא אף הולך ומידרדר.

     

    צריכים להיות 365 ימים כאלה, אבל גם אחד עדיף על כלום. ואם לבן הזוג שלכן בכל זאת ממש דחוף לקנות לכן מתנה? אישור על תרומה לארגונים כמו ויצו, נעמת או שדולת הנשים יכול להיות מקום מצוין להתחיל בו.

     

     (צילום: תמר קרוון)
      (צילום: תמר קרוון)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד