בעקבות הביקורת הגוברת: שנקר מודיעים על ביטול קורס הפרוות

פרסום ראשון: לאחר ימים של סערה ציבורית גועשת, והכנות להפגנה של ארגוני זכויות בע"ח, המחלקה לאופנה במוסד הנחשב נסוגה ומסירה את הקורס מתוכנית הלימודים

איתי יעקב

|

30.03.16 | 10:23

בעשור האחרון יש גידול של לפחות 70 אחוז בשימוש בפרווה בבתי האופנה. תצוגת סתיו-חורף 2016-17 של מארק ג'ייקובס (צילום: gettyimages)
בעשור האחרון יש גידול של לפחות 70 אחוז בשימוש בפרווה בבתי האופנה. תצוגת סתיו-חורף 2016-17 של מארק ג'ייקובס (צילום: gettyimages)
הפרווה הפכה לחלק בלתי נפרד מתעשיית האופנה העולמית. אלכסנדר מקווין (צילום: www.fur-style.com)
הפרווה הפכה לחלק בלתי נפרד מתעשיית האופנה העולמית. אלכסנדר מקווין (צילום: www.fur-style.com)

המחלקה לאופנה בשנקר עמדה בשלושת הימים האחרונים מול ביקורת גדולה ברשתות החברתיות ובתקשורת, בעקבות קורס ללימודי פרווה ועור שנערך בסמסטר הקודם. פעילים לזכויות בעלי החיים בארץ התגייסו למתקפה על המחלקה, שנפתחה ביום ראשון עם עצומה אינטרנטית הקוראת לסגירת הקורס בשנקר, שאספה תוך יומיים למעלה מ-3,500 חתימות, המשיכה בתגובות בדף הפייסבוק של שנקר, וצפויה להגיע לשיאה ביום ראשון הקרוב עם הפגנה של שלושה ארגוני זכויות בעלי חיים - "אנונימוס", "תנו לחיות לחיות" ו"מחתרת הפרווה".

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

לאה פרץ. "אני יכולה לספר לך שהסטודנטים שמחו מאוד על ההזדמנות להתנסות בפרווה, וקיבלנו מהם פידבקים חיוביים" (צילום: גל חרמוני)
    לאה פרץ. "אני יכולה לספר לך שהסטודנטים שמחו מאוד על ההזדמנות להתנסות בפרווה, וקיבלנו מהם פידבקים חיוביים"(צילום: גל חרמוני)
     

     

    במהלך היומיים האחרונים התגייסו גולשים רבים כדי להוריד את הדירוג של דף הפייסבוק של שנקר, שעומד היום על 1.9 מתוך 5. בין עשרות התגובות כתבו הגולשים על הצעד האלים, לכאורה, של בית הספר, וגיבו את הדברים בהודעה של המעצב ג'ורג'יו ארמאני מהשבוע שעבר, שהכריז כי בית האופנה שלו יפסיק את השימוש בפרווה בעיצוביו.

     

    לא מודאגת מזכויות בעלי החיים? קנדל ג'נר (צילום: Gettyimages)
      לא מודאגת מזכויות בעלי החיים? קנדל ג'נר(צילום: Gettyimages)

       

      "אם ארמני מבין עניין ומבטל את השימוש בפרוות, אתם... רגע.. הולכים אחורה? לא הבנתי, אנחנו בסיביר 1920?", כתבה הגולשת עדי גאון.

       

      "העולם מתקדם למקום של ערכים, כבוד, שוויון והתנגדות לאלימות ולהתעללות בחסרי ישע", הוסיפה נופר הדר. "הבחירה שלכם בשימוש בפרוות ששייכות לבעלי חיים ותלישתן בצורה אכזרית ומלאת ייסורים, דם וסבל היא איומה ומייצגת תמיכה ישירה באלימות וזלזול בוטה בערך החיים".

       

      המעצב יואב מאיר, בוגר שנקר, כתב: "מתבייש שבקורס תיקים עיקמו לי פרצוף כשבחרתי בדמוי עור (והייתי היחיד בכיתה!). מתבייש שמקום שאמור להיות מתקדם לא מאמץ חומרים שלא כלול בהם סבל".

       

      תעשיית הפרוות מגלגלת 40 מיליארד דולר בשנה. דריס ואן נוטן (צילום: Gettyimages)
        תעשיית הפרוות מגלגלת 40 מיליארד דולר בשנה. דריס ואן נוטן(צילום: Gettyimages)
         

         

        המחלוקת סביב שנקר החלה במהלך החודש האחרון, עם דבר זכייתה של הסטודנטית דניאל כוכבי בפרס הראשון בתחרות Remix, שנערכה בחסות מגזין האופנה ווג איטליה ופדרציית הפרוות הבינלאומית, שבראשה עומד מארק אטון. בין השופטים בתחרות נמנו העורכת שרה מיינו מווג איטליה, המנהלת האמנותית ורוניקה אטרו מבית האופנה האיטלקי אטרו, ולאה פרץ, ראש המחלקה לאופנה בשנקר.

         

        כוכבי היתה אחת הסטודנטיות בקורס החדש, שלדברי פרץ, נולד במטרה להביא את הסטודנטים שלה להישגים בינלאומיים ולהעניק להם יכולות עיצוביות שיאפשרו להם להיות חלק מהתעשייה הבינלאומית שמשתמשת בפרווה כחומר גלם פופולארי. בכל הנוגע לפופולאריות של הפרווה באופנה הבינלאומית, פרץ צודקת.

         

        הצצה בקולקציות סתיו-חורף 2015-16 או בקולקציות החורף לשנה הבאה מוכיחה כי הפרווה נמצאת בשימוש תדיר כמעט בכל בתי האופנה המובילים: מפראדה ועד פנדי, מלנוון ועד נינה ריצ'י. בעשור האחרון יש גידול של לפחות 70 אחוז בשימוש בפרווה בבתי האופנה, התאוששות שהציגה התעשייה האכזרית לאחר שבשנות ה-90 היא עמדה בפני ביקורת של ארגוני זכויות בעלי החיים. בשנים האחרונות פועל לובי חזק לשימור תעשיית הפרוות שמגלגלת 40 מיליארד דולר בשנה. 

         

        ג'יין הלוי. "פרווה היא אופנה מתה והגיע הזמן לקבור אותה ואת התרבות האלימה שהיא מייצגת" (צילום: איתמר רותם)
          ג'יין הלוי. "פרווה היא אופנה מתה והגיע הזמן לקבור אותה ואת התרבות האלימה שהיא מייצגת"(צילום: איתמר רותם)

           

          לדברי ג'יין הלוי, יו"ר הקואליציה הבינלאומית נגד פרוות, הבחירה לקיים קורס מיוחד בשנקר, מוסד לימודים מוכר וידוע בישראל, אינה מקרית, והיא תוצאה של פעילות הארגון הבינלאומי לחיזוק הפרווה בישראל - המדינה הראשונה בעולם שמנסה לחוקק חוק האוסר על ייצור, מכירה והפצה של פרווה.

           

          "השיטה שלהם היא להפיץ את הפרווה על כוכבות צעירות, בתצוגות אופנה ובקרב מעצבים צעירים שאין להם את הכסף לרכוש פרווה", אומרת הלוי. "אם ישראל תהיה המדינה הראשונה בעולם שלא תאפשר מכירה של פרווה, אני מאמינה שזה ישפיע גם על מדינות אחרות בעולם. נכון להיום מכירה של פרווה אסורה במערב הוליווד, בסאו פאולו בברזיל, ובעיר דבלין ובמחוז פינגל באירלנד".

           

          הכריז כי בית האופנה שלו יפסיק את השימוש בפרווה בעיצוביו. ג'ורג'יו ארמאני (צילום: Gettyimages)
            הכריז כי בית האופנה שלו יפסיק את השימוש בפרווה בעיצוביו. ג'ורג'יו ארמאני(צילום: Gettyimages)

             

            בתגובה להאשמות אומרת פרץ כי היא לא מעורה בפוליטיקה ואינה יודעת כיצד להתייחס להנחה של הלוי, בעיקר כי היא לא מכירה אותה באופן אישי או את הניסיון לחוקק חוק נגד פרווה בישראל. על שאלת Xnet האם פדרציית הפרוות הבינלאומית תמכה בקורס מבחינה כלכלית או נתנה לו חסות, בדומה לשיתופי פעולה אחרים שנעשו בעבר בין שנקר לגופים מסחריים, ענתה פרץ נחרצות כי "הפדרציה לא נתנה חסות לקורס. את החומרים קיבלו הסטודנטים ממספר פרוונים בינלאומיים".

              

            פרוות גם בתצוגת האופנה של פנדי (צילום: Gettyimages)
              פרוות גם בתצוגת האופנה של פנדי(צילום: Gettyimages)

               

              מה עמד מאחורי ההחלטה לפתוח קורס בחירה של פרוות דווקא השנה?

              "זה קורס בחירה מתוך שמונה קורסי בחירה הניתנים לסטודנטים. זהו קורס המתמקד בעבודה עם חומר, כמו שיש לנו עבודה בחומרים כמו ג'ינס. אני יכולה לספר לך שהסטודנטים שמחו מאוד על ההזדמנות להתנסות בפרווה, וקיבלנו מהם פידבקים חיוביים".

               

              לא היתה להם בעיה מוסרית להירשם לקורס כזה?

              "לא. היתה לנו בקורס גם תלמידה טבעונית שנרשמה לקורס וסיימה אותו. אני רוצה להדגיש כי הקורס התמקד בעורות ופרוות, אבל רק הפרווה קיבלה את הפוקוס בתקשורת".

                 

              הפרווה עדיין נמצאת בשימוש תדיר כמעט בכל בתי האופנה המובילים. לנוון (צילום: Gettyimages)
                הפרווה עדיין נמצאת בשימוש תדיר כמעט בכל בתי האופנה המובילים. לנוון(צילום: Gettyimages)

                 

                האם נחשפת פעם לדרכים בהן מומתות חיות בתהליך הייצור של פרווה? חלקן מחושמלות, אחרות מופשטות מפרוותן בעודן בחיים?

                "לא נחשפתי לזה".

                 

                האם הקורס עסק גם בתנאי הגידול וההמתה של החיות?

                "אני לא מונעת מאף סטודנט אפשרות למידע. היום יש סרטונים ברשת שפתוחים לכולם. בנוסף היו דיונים על נושא גידול הפרווה עם מרצים בכיתה, ולסטודנטים ניתנה אפשרות לעזוב את הקורס לאחר שבועיים".

                 

                בשיחה עם Xnet אתמול בצהריים, פרץ עוד נשמעה אמביוולנטית לגבי המשך קיומו של הקורס בשנה הבאה. במקביל, פורסמה באתר הפייסבוק של שנקר הודעה ממלכתית שבה נמסר כי הוועדה האקדמית תבחן שנית את הנושא. שעתיים לאחר מכן הוחלט על ביטולו באופן סופי. "המועצה האקדמית של המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר החליטה לא לקיים את קורס הפרוות בשנה הבאה מתוך רגישות לתגובות בוגריה והסטודנטים", נמסר לנו מיחסי הציבור של המחלקה.

                 

                ג'יין הלוי מסרה בעקבות ביטול הקורס ל-Xnet: "אנחנו מברכים על החלטת שנקר לבטל את הקורס, להשמיע את קולם של בעלי החיים ולנקוט עמדה חינוכית ברורה לפיה בעלי חיים אינם חומרי גלם, ופרוותם יפה רק כאשר היא על גופם. פרווה היא אופנה מתה והגיע הזמן לקבור אותה ואת התרבות האלימה שהיא מייצגת. הגיע הזמן להתקדם אל עבר עולם שמקדם ערכי חמלה ולא אכזריות".

                 

                נכון למועד פרסום הכתבה, עדיין לא בוטלה ההפגנה המתוכננת מול שנקר.

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד