בית דירות ראשון בישראל משווק במכירה מוקדמת ללסביות, להומואים, לטרנסג'נדרים ולביסקסואלים, שייהנו מקדימות ברכישת הדירות (Pre-Sale) וקבלת הנחה על העסקה. מדובר בבניין ברחוב הגדוד העברי 53 בדרום תל אביב, סמוך לכיכר המושבות ולתחנה המרכזית הישנה, וקבוצת הרכישה של הפרויקט נפתחת בשלב ראשון ללהט"בים בלבד.
בשבוע שעבר נערך מפגש שיוק של הפרויקט במשרדי חברת eWave נדל"ן, בקידום חברת השיווק לקהילה הגאה "לירלור" ובשיתוף האגודה לשמירת זכויות הפרט. אנשי חברת הנדל"ן הודיעו לכמה עשרות משתתפים במפגש, כי קבוצת הרכישה תיפתח בשלב ראשון ללהט"בים, ובשלב שני - בהמשך חודש אפריל - תיפתח לציבור כולו.
הבניין, בתכנון משרד האדריכלים ADMA, אמור לכלול 24 דירות בנות 2-3 חדרים ותהיה לו חניה. כעת הוא ממתין לקבלת היתר בנייה, ואנשי החברה אמרו לנוכחים כי הם עתידים לקבל מפתחות לדירות בתוך שנתיים וחצי. בערב השיווק, שקיבל את המיתוג "נדל"ן להט"בי" והוגדר כ"אירוע הנדל"ן הראשון לקהילה", נאמר למשתתפים כי אזור התחנה המרכזית הישנה והחדשה הוא המקום הלוהט הבא בתחום הנדל"ן בתל אביב - כי המחירים בו עדיין נמוכים יחסית, אך המהפך כבר בחיתוליו ומתבטא בבנייני מגורים חדשים, ובפיתוח עירוני ופרטי שאמור להתעצם בשנים הקרובות. יש כאן הזדמנות, נאמר למשתתפים, ואם אתם "חברי הקהילה" - תוכלו ליהנות מהנחה מיוחדת בסך 50 אלף שקל על מחיר הדירה בפרויקט.
למה להתמקד בגייז ולמה להעניק להם הנחה? יאיר זוהר, מנהל מכירות בחברת eWave נדל"ן, שהציג לי את הדירות (המשווקות במחיר התחלתי של 1.55 מיליון שקל ומגיעות ל- 2.35 מיליון שקל לפנטהאוז) הבהיר לי: "אנחנו לא עושים לשם שמיים". או במלותיו של אסף כהנר, מנכ"ל חטיבת השיווק בחברה, שהרצה באותו ערב: "כשאני מכניס לדירה שלי הומו, אני יודע שהיא תימכר יותר טוב, היא תעוצב יותר טוב, והוא ישלם טוב". ואת הקורלציה-לכאורה הזו, בין נטייה מינית לערך של נכס, הדגים המתווך שון אמורפור, שסיפר לנוכחים באירוע: "באותו בניין מכרתי דירה שהושכרה לפיליפינים ב-1.6 מיליון שקל, לעומת דירה דומה שהושכרה לגייז ומכרתי אותה ב-1.72 מיליון שקל".
אין להכחיש: מאחורי קירות ונדל"ן תמיד עומדים בני אדם, והם אלה שקובעים את ערך הנדל"ן, הרבה יותר ממפרט עשיר או דירות מרווחות. אותו בניין דירות ישן עם אותם חלונות ואותה מדשאה יהיה סיפור נדל"ני שונה לגמרי, אם הוא ממוקם בנווה אביבים או בשכונת שפירא. וכדי שהיזמים יקפיצו את ערך הנכסים שלהם הם זקוקים לשינוי דמוגרפי, מה שנקרא בלועזית ג'נטריפיקציה: אוכלוסייה חזקה מזהה מקומות חלשים ומוחלשים, רוכשת שם נכסים ומשנה את פני האזור וערכו.
"בבניינים חדשים שנבנים בנוה שאנן לא תראו אריתראים, אבל כן תראו פיליפינים, כי הם משלמים סכומים גבוהים", הסביר כהנר לקהל הרוכשים הפוטנציאליים. "זה מקום עם אוכלוסייה מאתגרת", הוא הודה, "אבל האזורים האלה משתנים, ובגלל שאנחנו שם האוכלוסייה משתנה. בנוה שאנן אנחנו השוק. לקחנו פוזיציה על שכונה שהולכת להיות הדבר הבא. הגיע הזמן שהקהילה תיהנה מהמהלך שהיא מזיזה בנוה שאנן".
והוא הביא דוגמה עם מספרים: "בפרויקט שלנו ברחוב אייגר 20, מתוך 24 דירות, 21 הומואים גרים בבניין, כשעשרה מתוך 12 בעלי בתים הם גייז ו-29 שוכרים גייז". מה שגרר קריאת הערכה מהבחור שישב לידי: "נורא מכבד!"
"לגאול בניין מבתוליו זה רגע דרמטי עבורנו", אמר כהנר ושיתף את הנוכחים בהזדמנות ששמורה כרגע רק להם. "החזקנו את הבניין בכוח בשביל זה. יש פה אפשרות לקהילה לעשות סטייטמנט. זה בניין עם גלאמור. לא בניין זול עם מפרט סביר באזור לואו, אלא הבאנו פה בניין עם קטע ויציאה ומחשבה מי הדיירים. דירות לא גדולות ולא קטנות. יאפשר לכם לגור בכיף אבל גם למכור לכם אותן בכיף. יש אאוטדור ג'ים להרמת משקולות, במרתף יש לאונדרי קלאב - מכבסה מגניבה. לא סתם יש לנו כוכבים מעל הבניין", אמר והפנה את מבטו אל ההדמיה שהתנוססה מאחוריו.
לעומת הכוכבים הפזורים מעל הבניין, הבניין עצמו נראה אלגנטי ומאופק. קווים ישרים וצבעי לבן ושחור, הרחק מצבעים ססגוניים, וגם מפרט הדירות לא מרמז על "גלאמור" או גימיק כלשהו: גרניט פורצלן ברצפה, אסלות תלויות, שיש קיסר וברזי פרח. שיתוף הפעולה עם אגודת הלהט"ב מתבטא בכך, שחברת הנדל"ן תתרום על כל דירה שתימכר 15 אלף שקל לאגודה. התקשרתי לאגודה כמתעניין ברכישה, מבלי להציג עצמי כעיתונאי, כדי לברר מה תנאי הפרויקט:
אוהד חיזקי, מנכ"ל האגודה, צריך להיות חבר באגודה כדי לקנות שם דירה?
"רצוי להיות חברים באגודה. אבל גם אם לא, תגיד שאנחנו שלחנו אותך, ורצוי שתסדיר חברות בלי שום קשר".
מה הרעיון, לא הבנתי?
"אנחנו רוצים ליצור הנגשה של עולם הנדל"ן לקהילה הגאה דרך פרויקטים".
זה באמת הולך להיות בניין רק של חברי הקהילה?
"אין לנו שום עניין בבינוי ספציפי לקהילה".
אז זה לא שיהיה בניין אחד להומואים או ללסביות.
"לא. לא לשם אנחנו מכוונים".
הדמיית המבנה עם כוכבים ונצנצים. מתוך פרוספקט שחולק בערב ההשקה. באדיבות ewave נדל"ן
אפשר לתהות אם קהילה שבמשך שנים סבלה מאפליה ומבידוד, צריכה לשאוף לבניין מבודד משלה שרכישה דירה בו מכוונת קודם כל לבעלי נטייה מסוימת. נכון, חברת השיווק נזהרת שלא לנקוט אפליה ברכישת דירה בפרויקט, והיא מאפשרת "גם לחברים של חברים בקהילה" לרכוש כאן דירה, אבל נשאלת השאלה אם הקהילה צריכה להתבודד מההמון הישראלי במקום להשתלב בו כחלק מהמרקם הרב-גוני של עיר תוססת.
ובעצם, מה יש להלין: הרי מדובר בתופעה ותיקה שהתחילה בשבטי ישראל, נמשכה בשטייטעל, עלתה ארצה לקיבוצים ולמושבים, ומלבלבת בשלל יישובים קהילתיים והרחבות קיבוציות עם ועדות קבלה - שמקבלים לשורותיהם רק את אלה שדומים להם. הממשלה משכללת את המודל יותר מכולם: היא מתכננת בנגב את העיר "כסיף" שמיועדת לחרדים בלבד, בונה שכונות לחרדים בלבד בערים כמו עפולה, טבריה וקרית גת, ולערבים היא מייעדת עיר בגליל המערבי.
חזרתי ליאיר זוהר, מנהל המכירות, ושאלתי אם מי שאינו להט"ב לא יוכל לקנות דירה בפרויקט. "גם חברים של הקהילה יכולים", הוא ענה. "זה בא דרך האגודה, אבל מיועד גם למשפחות, חברים, הורים. אבל בוא קודם תתרשם ותראה שזה בכלל מתאים ושיש לך את ההון ההתחלתי - 50 אחוז מערך הדירה".
כמה דירות כבר מכרתם?
"מתוך 24 מכרנו כבר שלוש, ולהערכתי תוך חודש ימים מהיום - הכל נמכר. בפרויקט שלנו בגדוד העברי 57 סיימנו תוך חודש. בסלמה 117 סיימנו תוך חודשיים וחצי. אתה מכיר את השכונה?"
קצת.
"כל האזור - העיניים עליו עכשיו, בדיוק כמו שקרה בפלורנטין ובמונטיפיורי. שיכון ובינוי קנו את התחנה הישנה ועושים פרויקט של אלף יחידות דיור. להקת בת שבע עוברת לתחנה, בית ספר מנשר. מתי אתה רוצה להיפגש?"