סלמון אקספרס: שלושה מתכונים
פשוטים במיוחד בתנור או במחבת

לא צריך לעבוד קשה כדי להכין סלמון עסיסי: כמה דקות של עבודה - ויש לכם דג נהדר עם שמן זית ובצל ירוק, ברוטב צ'ילי מתוק או בלימון וחרדל

אסנת לסטרפורסם: 15.02.16 09:11
סלמון בשמן זית ובצל ירוק (צילום: אסנת לסטר)
סלמון בשמן זית ובצל ירוק (צילום: אסנת לסטר)

במעלה רחוב הרצל שבנתניה שכנה חנות מכשירי חשמל קטנה ועמוסה (נדמה לי שהיא היתה שייכת לאחים פיקס). בגיל 13-12 ממש לא עניינו אותי מכשירי חשמל, ובכל זאת בכל בפעם שאמא שלחה אותי לשלוח מכתב מהדואר הייתי הולכת לחנות הזאת ועומדת מולה מוקסמת שעה ארוכה. בין המגהצים שבחלון הראווה עמדה בובת ציפור קטנה, שהיתה מתכופפת ושותה מים מכוס, מתרוממת, מתכופפת שוב – וממשיכה לעשות זאת שוב ושוב בלי להתעייף לעולם. הציפור לא היתה מצוידת בשום מנגנון חשמלי ולא חוברה בחוט לדבר, ובכל זאת התנדנדה כך יומם ולילה – וכילדה, זו היתה בעיני חידה קסומה.

 

השנים חלפו, אבל כל פעם שהגעתי לנתניה ועברתי ברחוב הרצל נזכרתי בציפור שהיתה שותה מים מכוס. סיפרתי עליה גם לבעלי צביקה ולילדי.

 

כשחזר מאחת הנסיעות שלו לחו"ל הכריז צביקה שיש לו הפתעה גדולה בשבילי. הוא הוציא חבילה מהמזוודה, מילא כוס במים, התיישב ליד השולחן וקרא לי להצטרף אליו. לאט ובזהירות פתח את החבילה, וכשגיליתי שבתוכה הסתתרה ציפור זהה לזו שעמדה בחלון הראווה קפצתי משמחה. יחד הרכבנו את החלקים והעמדנו אותה לשתות מים מהכוס.

 

מאז אני שומרת את הציפור עטופה היטב במגירה ומדי פעם מוציאה אותה, מעמידה אותה, משקה אותה במים ונהנית לראות אותה שוב מתנדנדת ושותה.

 

עכשיו, כשחזרתי לגור בנתניה, החלטתי לבקר בכל המקומות שהזיכרונות מוליכים אותי אליהם, והגעתי גם למעלה רחוב הרצל ולחנות שבה ראיתי את הציפור לראשונה. כיום מוכרים שם דברים שונים לחלוטין ובקושי זוכרים את עברה של החנות - וגם היתה לי הרגשה שהסתכלו עלי קצת מוזר.

 

כשחזרתי הביתה הוצאתי את הציפור מהמגירה, פתחתי בזהירות את האריזה שבתוכה היא נשמרת והעמדתי אותה במטבח ליד כוס מים. ישבתי וצפיתי בה מרותקת במשך זמן רב, בדיוק כמו אז, כשראיתי אותה בחלון הראווה.

 

לא מתעייפת לעולם. צפו בבובת הציפור שהקסימה את אסנת:

 

 

סלמון בשמן זית ובצל ירוק

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

4-3 מנות

 

  • כ-750 גרם פילה סלמון פרוס לנתחים
  • שמן זית לטיגון

 

לרוטב
  • 1 כוס בצל ירוק חתוך לטבעות (כולל החלק הלבן)
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1/3 כוס רוטב סויה
  • 3 כפות סוכר חום

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב, עד שהסוכר נמס. שומרים בצד.
  2. מחממים במחבת שמן זית על אש גבוהה. מוסיפים את הסלמון כשהעור פונה כלפי מעלה, וצורבים 3-2 דקות. הופכים את הדג וצורבים 3-2 דקות נוספות.
  3. יוצקים את הרוטב על הסלמון ומבשלים 4-3 דקות על אש קטנה, עד שהרוטב מצטמצם מעט.

 

סלמון בתנור ברוטב צ'ילי מתוק (צילום: אסנת לסטר)
    סלמון בתנור ברוטב צ'ילי מתוק(צילום: אסנת לסטר)
     

     

    סלמון בתנור ברוטב צ'ילי מתוק

     

    מתכון של מרק איסייב מנצרת עילית.

     

    מרכיבים

    4-3 מנות

     

    • כ-750 גרם פילה סלמון פרוס לנתחים

     

    לרוטב
    • 1/3 עד 1/2 כוס מיץ לימון
    • 1/2 כוס שמן זית
    • 1/2 כוס רוטב צ'ילי מתוק
    • 1 כף מלאה גרגירי חרדל
    • עלים מ-6-5 גבעולי טימין

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
    2. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים לתבנית. מניחים מעל את נתחי הסלמון.
    3. מכניסים לתנור, ומרגע שהרוטב מתחיל לרתוח (זה יקרה לאחר כ-15 דקות) אופים 10 דקות נוספות.

     

    סלמון בתנור ברוטב לימון וחרדל (צילום: אסנת לסטר)
      סלמון בתנור ברוטב לימון וחרדל(צילום: אסנת לסטר)
       

       

      סלמון בתנור ברוטב לימון וחרדל

       

      מתכון של ציפי בר ששת מצפת.

       

      מרכיבים

      4-3 מנות

       

      • כ-750 גרם פילה סלמון פרוס לנתחים

       

      לרוטב
      • 1/2 כוס שמן זית
      • 1/4 כוס מיץ לימון
      • 5 כפות רוטב טריאקי
      • 1 כף מלאה מיונז
      • 1 כפית חרדל דיז'ון עם גרגירים

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים את התנור ל-150 מעלות.
      2. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב.
      3. מניחים את נתחי הסלמון בתבנית ויוצקים עליהם את הרוטב (בשלב זה ציפי נוהגת לכסות את התבנית ולהניח אותה במקרר לשעה עד לילה לספיגת טעמים – אבל מניסיוני המנה טעימה גם אם שולחים אותה לתנור מיד).
      4. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים 30-20 דקות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)