שנתיים אחרי מותו: תערוכה על האדריכל אברהם יסקי במוזיאון ת''א

יצירות קנוניות של האדריכל המשפיע והפורה יוצגו בגלריה לעיצוב ולאדריכלות, באוצרותו של דן הנדל. מאוחר יותר ב-2016: תערוכה מסקרנת של מוזיאון ויטרה

הילה שמר

|

15.12.15 | 10:52

צפו: אברהם יסקי מתראיין ל-Xnet
צילום, בימוי ועריכה: ניצן דרור צילום סטילס : נקיטה פבלוב
הפרויקט הראשון שלו, אותו תכנן עם שמעון פובזנר - כיכר מלכי ישראל בתל אביב (לימים, כיכר רבין) (צילום: אמית הרמן )
הפרויקט הראשון שלו, אותו תכנן עם שמעון פובזנר - כיכר מלכי ישראל בתל אביב (לימים, כיכר רבין) (צילום: אמית הרמן )
שיכון רבע הקילומטר בבאר שבע, מהעבודות המוכרות ביותר שלו (צילום: רועי אבנטוב)
שיכון רבע הקילומטר בבאר שבע, מהעבודות המוכרות ביותר שלו (צילום: רועי אבנטוב)
המרכז העירוני של גילה, ירושלים (צילום:מיכאל יעקובסון)
המרכז העירוני של גילה, ירושלים (צילום:מיכאל יעקובסון)
אנדרטה לזכר הנופלים בניצנים במלחמת השחרור. פרויקט משותף עם פובזנר ומשה ציפר, 1953 (באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)
אנדרטה לזכר הנופלים בניצנים במלחמת השחרור. פרויקט משותף עם פובזנר ומשה ציפר, 1953 (באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

תערוכה שתיפתח באפריל 2016 תוקדש לאברהם יסקי, מהאדריכלים הישראלים הפוריים והמשפיעים ביותר, שהלך לעולמו במארס 2014. התערוכה תוצג בגלריה לעיצוב ולאדריכלות באגף החדש של מוזיאון תל אביב, ותנסה להקיף את מכלול עבודתו של יסקי, שנמשכה שישה עשורים ונעה במנעד רחב של סגנונות.

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

יסקי, שנולד ב-1927 ברומניה, אחראי במידה רבה לעיצוב המרחב הישראלי. כשהיה בן 25 תיכנן יחד עם שותפו שמעון פובנזר פרויקט מרכזי – כיכר מלכי ישראל בתל אביב (לימים, כיכר רבין). אחד הפרויקטים האחרונים שלו הוא המגדלים החדשים בכיכר המדינה, שלפני כחודש אושרה תוכנית העיצוב האדריכלי שלהם. בין שני פרויקטים איקוניים אלה נפרשת יריעה רחבה של עבודות, הכוללת בתים פרטיים, בנייני מגורים משותפים, בתי חולים, מבני חינוך, מבני משרדים ותעשייה, שכונות וערים. יסקי חתום על יצירות מוכרות כמו הפקולטה לכלכלה ומדעי החברה בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית בירושלים (1955), שיכון רבע הקילומטר והשכונה לדוגמה בבאר שבע (1960), בניין IBM בתל אביב (1978) ומגדלי עזריאלי בתל אביב (1992-2008) – וגם על שיכוני מגורים בערי פיתוח.

מהפרויקטים המפורסמים ביותר של יסקי - מגדלי אקירוב בתל אביב (צילום: שאול גולן)
    מהפרויקטים המפורסמים ביותר של יסקי - מגדלי אקירוב בתל אביב(צילום: שאול גולן)

    במהלך הקריירה החליף יסקי שותפים מדי עשור, דילג בין פרויקטים ציבוריים לפרטיים, ובין מבנים מודרניסטיים חמורי סבר לכאלה שהושפעו מפוסט-מודרניזם משועשע. יסקי קידש את האדריכל הצרפתי לה-קורבוזיה כמקור השראה בלעדי, ובמקביל ייבא ארצה משרדים בסגנון אמריקאי; היה אדריכל תל אביבי במהותו, אך בנה גם מעבר לקו הירוק. באלפי הפרויקטים הבנויים שלו הדגים חידושים בתכנון עירוני ובפיתוחים טכנולוגיים, ארגוניים ואסתטיים, שפתחו אפשרויות חדשות באדריכלות הישראלית ושיבואו לידי ביטוי בתערוכה החדשה.

    "התערוכה תתחיל בעבודות קנוניות ומוכרות של יסקי", אומר לערוץ האדריכלות של Xnet אוצר התערוכה, האדריכל דן הנדל, "ותתרחב בהדרגה אל הערכים והתכנים הפוליטיים, החברתיים והכלכליים השזורים בעבודותיו". בחלל הגלריה יוצגו אובייקטים מחומרים שבהם השתמש יסקי לאורך הקריירה שלו, מתחנות אוטובוס עשויות בטון ועד מגדלי זכוכית שתכנן לתאגידים.

    פרויקט נוסף של יסקי - היכל התרבות באור יהודה (צילום : מיכאל יעקובסון)
      פרויקט נוסף של יסקי - היכל התרבות באור יהודה(צילום : מיכאל יעקובסון)

      בית IBM בתל אביב (צילום: גרשון ציפור באדיבות אאי )
        בית IBM בתל אביב(צילום: גרשון ציפור באדיבות אאי )

        נהרסו בינתיים. ''שיכוני יסקי'' בקרית גת (צילום: מיכאל יעקבסון)
          נהרסו בינתיים. ''שיכוני יסקי'' בקרית גת(צילום: מיכאל יעקבסון)

          התערוכה שתוקדש ליסקי תחליף את תערוכתם המוזמנת של האחים המעצבים הצרפתים רונאן וארוון בורולק "17 מחיצות", שבה מוצגות עבודות שלהם שעוצבו בהזמנה עבור החלל ודנות בערכה של האמנות דרך פועלם כמעצבים תעשייתיים. תערוכה זו תסתיים בסוף מארס.

          ולאחר מכן: ויטרה מגיעים למוזיאון

          תערוכה נוספת שתיפתח ב-2016 במוזיאון תל אביב, ובוודאי עשויה למשוך קהלים רחבים, תיערך בשיתוף מוזיאון ויטרה לעיצוב בשווייץ. מדובר בתערוכת עיצוב שתיקרא The Bauhaus # itsalldesig, בשיתוף המוזיאון של בית העיצוב הנודע.

          סגנון הבאוהאוס משנות ה-20 של המאה הקודמת יעמוד לבחינה מחודשת תוך בדיקת הרלוונטיות שלו למאה ה-21. התערוכה תציע מבט עכשווי על יצירות ומוצרים בסגנון זה ותבדוק אותו כמקור לתפישת העיצוב הפתוח - Open Design. האוצרת של המוזיאון, יולאנטה קוגלר, תציג בתל אביב עבודות של כ-15 אדריכלים ויוצרים משפיעים - חיים ומתים - בהם יוזף אלברס, מרסל ברויאר, וולטר גרופיוס וקונסטנטין גרצ'יץ'.

          לפני כחודשיים נפתחה במוזיאון ויטרה תערוכה בשם זהה, שגם אותה אצרה קוגלר. יש בה מיצגים עכשוויים, שחלקם נעשו במיוחד לתערוכה, והם מוצגים כציטוטים למגמות העיצוביות של סגנון הבאוהאוס - צורות פשוטות, ניקיון עיצובי, צבעוניות בסיסית ושימושיות. עדיין לא ברור אם התערוכה שמוצגת בשווייץ תגיע לארץ בשלמותה, או שבגלל החלל הקטן יחסית של הגלריה בתל אביב תוצג רק טעימה מייצגת ממנה. במוזיאון סירבו להתייחס לשאלות אלה בשלב זה.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד