יש בתים שנועדו רק למגורים, ויש בתים שמעניקים חוויה מגוונת. כזה הוא הבית שהוקם לאחרונה בשימאדה, עיר במרכז יפן, בתכנון האדריכלים אטסושי ומאיומי קאוואמוטו (Kawamoto), שנולדו בעיר ועומדים בראש הסטודיו mA-style המתמחה בתכנון בתים פרטיים. המאפיין המרכזי שבו התמקדו האדריכלים הצעירים (בשנות ה-30 לחייהם) ושסביבו הקימו את הבית, היה הנוף הכפרי שבו טובלת שימאדה.

למעשה, שימאדה נראית ככפר יותר מאשר כעיר, ונהנית מצפיפות מגורים נמוכה במיוחד, מה שמאפשר לשדות חקלאיים - בעיקר מטעי תה ירוק (המהווה את הבסיס הכלכלי של התושבים) - להשתלב בין הבתים הקטנים הפזורים במרחב, ללא סדר וארגון נראים לעין. מיקום המגרש על צלע הר מתון אִיפשר לאדריכלים לחבר היטב בין הנוף לבית, והמשימה שהוטלה עליהם הייתה ליצור סיפור חווייתי שיעטוף את הבית ואת דייריו.

בלב עיירה ויער. הבית (צילום: Courtesy of mA-style architects)
בלב עיירה ויער. הבית (צילום: Courtesy of mA-style architects)

עוד אדריכלות יפנית מעוררת השראה

בבית הזה מתגוררים בני זוג בשנות ה-30 לחייהם, בנם והסבתא. בשיחה עם Xnet מסבירה אטסושי קאוואמוטו, כי הרצון להתייחס לנוף היה אחת הדרישות של הלקוח. "אנחנו מקווים שהתכנון של הבית אכן יאפשר לדיירים, שחיים באזור כבר זמן רב, להעריך מחדש את הקסם של הארץ הזאת", היא אומרת.

הבית מורכב משלושה חלקים מרכזיים, המרכיבים יצירה פיסולית שמתבלטת בנוף העיירה הודות למיקומה הגבוה. צורתו הכללית של הבית מזכירה דולמן (מבנה קבורה קדום שמאות כמוהו פזורים ברמת הגולן), המורכב משתי אבנים מאונכות הנושאות אבן אופקית. האדריכלים היפנים לא שמעו על דולמנים מימיהם; למעשה, כוונתם הייתה לתכנן מבנה שממסגר את המבט לנוף, כמו טלסקופ, ומכאן נגזר שמו של הבית - SCOPE, מהמלה הלטינית "טווח" (ראייה).

שני גופים אנכיים ומנסרה מעל

המבנה פשוט בעיקרו. הוא מורכב משני גופים אנכיים: הראשון הוא בלוק המתנשא לכל גובה המבנה ודרכו נכנסים לבית. הוא כולל את החדרים הפרטיים הדורשים אינטימיות: במפלס הקרקע חדר יפני מסורתי וחדר רחצה, ובמפלס העליון שני חדרי שינה. הגוף האנכי השני הוא קיר פשוט, שבמשותף עם הגוף הראשון נושא את המרכיב השלישי והאופקי. מרכיב זה מעוצב כמנסרה, שמשמשת כמפלס העליון של הבית. במנסרה ממוקמים החלקים המשותפים למשפחה - מטבח, אזור אכילה וסלון - ומשני קצותיה מרפסות הפתוחות לנוף. בחלק שבו מתמזגת המנסרה עם הגוף האנכי הגבוה, ממוקמות המדרגות הלולייניות המקשרות בין שני המפלסים. המנסרה מודגשת לא רק באמצעות צורתה ותנוחתה, אלא גם בחומריותה. בשונה משני האברים המבוססים בקרקע ומתאפיינים בבנייה בבטון חשוף, אפור וכמעט ללא פתחים, המנסרה בוהקת בלובנה ובפתח הרחב שהיא פוערת אל הנוף.

האדריכלים התאמצו לייצר כאן חוויה שלא תשעמם את דיירי הבית ואורחיו. הכניסה נעשית מהחלק האחורי, במקום שבו מוסתרים הנוף והסביבה. נכנסים למבואה קטנה וצפופה, שבמרכזה המדרגות המטפסות אל הקומה העליונה. העלייה במדרגות המתפתלות חושפת בהדרגה את המבקרים לאולם המרווח שבו ממוקמים הסלון והמטבח. בתום העלייה נתפס המבט לפתח החיצוני היחיד בחדר, הפעור לכל אורך החזית שבקצה גוף המנסרה.

אך לא רק אור טבעי חודר מבעד לפתח הגדול, שדרכו נחשף גם נוף הבתים, השדות והיער. בהמשך של אותו פתח, המורכב מקיר-מסך זכוכית עם דלתות הזזה מזכוכית, אפשר לצאת למרפסת שממנה משקיפים על הנוף ללא המסגור של הקירות, התקרה והרצפה. כך מתמזג בסופו של המסלול, שאותו יצרו האדריכלים, הבית הפרטי עם הסביבה הפתוחה והמשתנה ללא הרף לאורך שעות היום ועונות השנה.

קאוואמוטו התבקשה לתת טיפ קטן למי שעומד לתכנן את ביתו הפרטי, והיא ענתה: "חשוב שאנשים ירגישו ויבינו היטב את ההקשר של האתר בו הם באים להקים את ביתם". לשאלה אם יסכימו לתכנן גם בתים ללקוחות בישראל, היא השיבה מיד: "בוודאי! למרות שהתקשורת היא חסם קשה".

מוכנים לתכנן גם כאן. זוג האדריכלים (צילום: Courtesy of mA-style architects)
מוכנים לתכנן גם כאן. זוג האדריכלים (צילום: Courtesy of mA-style architects)

שטח מגרש: 337.15 מ''ר

שטח בנוי (בשתי הקומות יחד): 94 מ"ר