מחירי הדיור שהאמירו בעשור האחרון במרכז תל אביב דחפו זוגות צעירים לחפש אפשרויות מוזלות בדרום ובמזרח העיר. אחד היעדים הפופולריים (שכבר הספיקו להפוך ליקרים בעצמם) היא שכונת ביצרון, ממזרח לאיילון. בני הזוג קרני חורש,
אדריכלית בוגרת בצלאל, ועודד, רואה חשבון במקצועו ומנהל קרן ההשקעות NGM, עברו מירושלים לתל אביב לאחר לימודיהם. הם כבר היו הורים לשני ילדים, נועם ומאיה, ותרו אחר בית "במקום שיש בו פרטיות ושמתאים לתקציב".
החיפוש התמקד בביצרון אחרי שחורש גילתה שהתב"ע (תוכנית בניין עיר) של השכונה מאפשרת להרחיב את דירות השיכון הישנות ולבנות על הגג. הרבה משפחות צעירות גילו את הפוטנציאל, היא אומרת, וכך "נוצרים מעין בתים פרטיים קטנים בתוך מרקם נעים וירוק, בסגנון שאינו נובורישי". ואכן, למרות תהליך ההרחבות המואץ בשכונה, והמגדלים החדשים שמקיפים אותה – היא שומרת על צביון שקט ומשפחתי.
לפני שש שנים מצאה חורש את מבוקשה: דירת 65 מ"ר בקומה השנייה של בית שיכון קטן, מול גינה ציבורית. תהליך אישור ההרחבה ארך זמן רב, משום שחורש נאבקה על פרשנות חדשה לתוכנית העירונית. כך נבנו בסופו של דבר 121 מ"ר למטה, ועל הגג נבנו 65 מ"ר ו-47 מ"ר של מרפסות. חורש שמחה במהלך התכנוני: "אנחנו הבית הראשון בשכונה שמימש את מלוא זכויות הבנייה, ולמעשה כל הבתים ששופצו אחרי הרוויחו מההתעקשות שלי". בנוסף מצאה פתרון יצירתי לקיר המשותף, הצמוד לבניין השכן: היא יצרה פטיו קטן, מלבני, שמכניס לשתי קומות הבית אור מחזית נוספת.
''לפני'': דירת 65 מ''ר בקומה השנייה של בניין קטן (באדיבות קרני חורש)
ואחרי. מדרגות מובילות לדופלקס, בשטח כולל של 186 מ''ר + 47 מ''ר מרפסות בקומת הגג (צילום: שירן כרמל)
המשפחה נכנסה לבית ב-2012, אך תהליך ההלבשה, עיצוב
פריטי הנגרות וקניית הרהיטים נמשך עד לפני כמה חודשים. גם תכנון הפנים מפגין מחשבה לא שגרתית. ראשית, את מדרגות הכניסה הזיזה חורש ממרכז חזית הבית אל צידו. "כך הצלחתי לייצר בפנים חלל אחד גדול, ולא כזה שמכתיב שני חדרים קטנים", היא מסבירה, ומוסיפה שגם דיירת הקומה התחתונה נהנית מההחלטה, שכן המדרגות חילקו גם את הבית שלה. כשעולים במדרגות מגיעים למבואה חיצונית שרוצפה באריחים מרוקאיים ותחומה בקיר שעליו צמח מטפס.
שביל מוביל מהשער אל המדרגות, שהוזזו לצד הבניין (צילום: שירן כרמל)
לפני דלת הכניסה מבואה מקורה, תחומה בקיר שעליו תטפס צמחייה (צילום: שירן כרמל)
שנית, כדי ליהנות מהמרפסות ומהנוף שנגלה לעין מהגג, החליטה למקם עליו את הסלון, המטבח ופינת האוכל. בקומה התחתונה נמצאים דווקא חדרי השינה והרחצה, ודלת הכניסה נפתחת אל פינת המשפחה ואל גרם מדרגות ברזל שמובילות מעלה.
המראה מדלת הכניסה (צילום: שירן כרמל)
פינת המשפחה והעבודה מוגדרת באמצעות במה, שכוסתה בפרקט "מפירוק". בצד אחד שלה, מתחת לגרם המדרגות הקליל, הועמד שולחן העבודה. בגבה קיר הבטון של הממ"ד, שבכוונה הושאר חשוף, ועליו נבנתה ספריית פלדה. על אחד המדפים מושען ציור פרי מכחולה של דודתו של עודד, הציירת רות עינת. על הקיר שמול הספה נתלה מסך טלוויזיה, ולידו נישות לשלטים וסרטים וארון חשמל שעוצב מפח צבוע ירוק-טורקיז.
המסדרון שמחבר בין חדר ההורים לחדרי הילדים (צילום: שירן כרמל)
מצדה השני תחומה הבמה במסדרון שמחבר בין חדרי השינה ורוצף באריחי בטון. שלושת הילדים – נועם (9), מאיה (6 וחצי) וגילי בן השנתיים – חולקים חדר גדול. כשיגדלו יעבור אחד מהם לממ"ד, וגם החדר הגדול תוכנן מראש לחלוקה, ויש בו שני חלונות נאים. כרגע מפרידה ביניהם כוורת איקאה פשוטה, שהונחה על רגלי עץ ו"מייצרת את הקו המנחה לחלוקה העתידית". את ארון הבגדים, המדפים ומיטת הקומתיים עיצבה חורש מעץ בירץ'. המיטה בנויה מפלטות "מרחפות" – העליונה תלויה מהתקרה והתחתונה מונחת על מגירות mdf שנצבעו בצהוב.
מיטת קומתיים בצד אחד של החדר (צילום: שירן כרמל)
ארון ושולחן כתיבה בצד השני (צילום: שירן כרמל)
הפטיו שמפריד בין הדירה לבית השכן מאיר את פינת המשפחה, את חדר ההורים ואת חדר הרחצה של הילדים, שניצל כך מאוורור באמצעות ונטה. "הילדים מתרחצים על הגינה", היא מחייכת. בעיצובו שולבו אלמנטים שחוזרים ממקומות אחרים בבית: על הרצפה אריחים מרוקאיים והכיור מונח על מגירות עץ אלון ו-mdf צבוע בצהוב.
חדר הרחצה של הילדים פונה לפטיו (צילום: שירן כרמל)
חדר ההורים נוצר כתוצאה מהזזת חדר המדרגות. הרצפה חופתה פרקט אלון כהה, ויש בו מקומות אחסון רבים, כמו ארון בעל דלתות גדולות במיוחד – גודלה של כל כנף 1.40 על 2.90 מטרים, ואחת מהן כוסתה במראה. חדר הרחצה הצמוד מוגבה מעט, ושתי המראות העגולות שמעל הכיור תלויות מהתקרה, על רקע התריסים.
חדר ההורים. פעם היה כאן גרם מדרגות (צילום: שירן כרמל)
המראות מעל כיור הרחצה תלויות מהתקרה, על רקע התריסים (צילום: שירן כרמל)
המדרגות שמובילות לקומת הגג נבנו ממשטח פלדה קליל ומעקה מרשת לולים שמוסגרה בפרופיל פלדה שטוח. במעלה המדרגות, על הקיר שמאחורי הספה, תלויה עבודה של האמן ירון אליאסי, שעשויה מפלסטיק ממוחזר.
עולים לסלון (צילום: שירן כרמל)
עוד בולטת בפינת הישיבה מנורה שיוצאת כזרוע מהקיר, בעיצובו של אסף ויינברום.
הקיר ממול שקוף אל הפטיו בחלקו, והיתר כוסה בעץ אורן (קורות הטפסנות של הבנייה), שנמשח בלכה.
הקיר שמול הספה שקוף בחלקו לפטיו, ובחלקו מכוסה לוחות עץ אורן שנמשחו בלכה (צילום: שירן כרמל)
מאיה במטבח (צילום: שירן כרמל)
במטבח ארונות תחתונים מעץ אלון, משטח עבודה משיש קררה ומדפים על קונסטרוקציית ברזל. במרכזו בולט אי שמורכב ממדפים תכולים, צינורות ברזל ומשטח אלון טבעי. הקומה חופתה בבטון לבן מוחלק, למעט המרפסות משני הצדדים – אחת בצד הסלון והשנייה לצד המטבח – שחופו בדק איפאה וקורו בפרגולות בטון ורפפות עץ. משתיהן נשקף הנוף האורבני של גוש דן, שאינו מפסיק להשתנות.
>> בבית הזה תוכלו לבקר בסוף השבוע הבא, במסגרת אירועי ''בתים מבפנים''. לרשימת הסיורים המלאה
.
- אריחים מרוקאיים: ויה ארקדיה
- רצפת בטון מוחלק: פלס דיזיין
- פרקט מפירוק: טכנוספירה רשפון
- ספות בפינת המשפחה ובסלון למעלה: הביטאט
- פינת אוכל: האסם
- מנורות צהובות: יאיר דורם
- שולחנות קפה: טולמנ'ס והביטאט
- שטיח: הביטאט
- כיסא עץ בשילוב צינור מתכת: היבינו