הכפר מג'דל שמס (מגדל השמש) נקרא כך בגלל מיקומו הגבוה הגורם לקרני השמש להאיר אותו ראשון. הכפר נוסד ב-1595 על ידי משפחות דרוזיות ובעבר גרו בו גם נוצרים ועלווים.
בביקורנו פגשנו את ג'אסן רבאח, יליד מג'דל שמס והבעלים של מלון נרקיס, שהציג בפנינו מקומות ואתרים שגם ילידי המקום לא מכירים. שוחחנו איתו קצת על ההיסטוריה של המקום, על הזהות, השייכות והמלחמה שקרעה משפחות שחלקן נשארו מעבר לגדר, בסוריה השכנה, על אותנטיות ואתניות – הלבוש, המנהגים, המורשת ועל קולינריה - כנאפה, עטייף ובקלוואה נוטפי סירופ ופיתות לבנה מגולגלת על אם הדרך.
כמובן שגם לנופים ולטבע העוטפים את הכפר היה חלק בעניין. שעתיים של סיור ברחובות, בין החנויות, בחצרות האחוריות ובשוק, יחד עם טיול ג'יפים בין המטעים, מאגרי המים, מורדות ההרים, חציית נחלים ותצפיות נוף – יוציאו מכם "וואו" גדול.
שתי אצבעות מסוריה
מתחילים בטיול רגלי בדרך החרמון, הרחוב הראשי המטפס במעלה ההר. בתי קפה, קונדיטוריות, חנות כלי נגינה מקוריים, תנורי עצים המוצגים על המדרכה שהם מצרך חובה ללילות המקפיאים. הלאה דרך הכיכרות עם הפסלים מלאי העוצמה שפיסל חתאר חאסן, אחד מהם של סולטן באשה אל אטרף, מנהיג המרד בסוריה.
מהכיכר פונים ימינה במורד הרחוב עד לגבעת הצעקות המפורסמת, שדרכה תקשרו המשפחות משני צידי הגבול טרם עידן הקווים הפתוחים, המיילים והסקייפ. כל הכפר יכול היה לשמוע מי ומה, לראות אם בוכייה שנאלצה להיפרד מבניה וכלה שמחכה לחתן (עלילת הסרט "הכלה הסורית" מתרחשת בכפר).
מכאן כבר המשכנו בג'יפ בין מטעי התפוחים והדובדבנים. הפריחות הוורדרדות החלו והן מתמזגות עם בריכות ההשקיה למרגלותיהן. חקלאי כפרי חוצה בטרקטור את נחל סער הגועש ואנחנו אחריו גולשים במורדות עמק יעפורי עד לברכת רם, העין הכחולה הכי יפה ברמת הגולן.
אתם מוזמנים לבקר גם בקלעת נמרוד (בתשלום), אחד המבצרים הכי מרשמים ויפים בארץ החולש על כל נוף הגולן, הגליל, הלבנון ועמק החולה. אולמות גדולים, מעבר סתרים מוצנע בחומה, שקיעה מרהיבה וטיול לאור עששיות.
איך מגיעים?
מצומת המצודות בקריית שמונה פונים לכביש 99 העובר דרך הכפר מסעדה או ממפל סער בפנייה לכביש 989 דרך מבצר נמרוד ונווה אטי"ב.
איפה לנים?
מלון נרקיס הוא הסנונית המלונאית הראשונה בכפר שהקים ראבח, קבלן בניין ועכשיו גם יזם תיירות. במלון 15 חדרים מרווחים ושש סוויטות גדולות, כולם צמודי מרפסת הפונה אל נוף הרי גולן ועמק החולה. החדרים מאובזרים בג'קוזי ומטבחון ומקושטים בתמונות של נוף האזור. בלובי פינות הסבה, בית קפה וחלונות גדולים המשקיפים לרחוב הראשי.
ארוחת הבוקר פתוחה גם לאורחים מבחוץ והיא מציעה בופה דרוזי – פיתות דקות כנייר, גבינת לבנה קרמית וחמצמצה מעליה שלולית שמן זית וזעתר, גבינה מלוחה (סוג של צפתית) שאת שתיהן מכינות נשות הכפר, חביתות ירק תפוחות, שקשוקה, חומוס-פול, פטוש, טבולה, סלט קצוץ דק ודגים מעושנים בסגנון עדות אשכנז.
גולת הכותרת היא הקישק – דייסה מסורתית שעשויה מגרגרי בורגול ויוגורט שיובשו בשמש, נטחנו לקמח דק, בושלו במים עם תפוחי אדמה והכל ביחד נטחן לדייסה סמיכה. סוג של יציקה מענגת על הבוקר. בסופי שבוע מגישים גם ארוחת ערב עם מנות דרוזית אותנטית.
מלון נרקיס , 04-6665666.
איפה אוכלים?
מסעדת עין אל-תינה: מחלונה הגדול של מסעדת עין אל-תינה (מעיין התאנה) משקיפים על הרי סוריה וגבעת הצעקות, ואך טבעי שהמנות המוגשות אל השולחן יהיו בהשראת המטבח השכן. על השולחן נערמו ברוחב לב מנות דרוזיות, סוריות וגם השישקבב המזרחי הבלתי נמנע. השיפודים היו משובחים, כך גם הדג פורל המעושן, אך עיקר העניין היה במנות הבלתי שגרתיות כסלט ערקובית הגלגל, כרובית מטוגנת עם רוטב טחינה מעל, מלפוף – עלי גפן מגולגלים בטעם חמצמץ עדין, סינייה עם טחינה ובשר וכוסה מחשי – קישואים ממולאים בשר כבש, אורז וצנוברים.
הארוחה נפתחת במגש עם שבעה סוגי סלטים וכן, יש גם חומוס סמיך וטוב ועם גרסת הבשר החמים מעל. בתום הארוחה מגישים נרגילה, צלחת מתוקים ותה וזה הזמן להשתרע על המרבץ ולהתענג. כשיגיע החשבון תגלו שהמחירים יותר מסבירים. 04-6983292, 052-6369439.
ממתקי אבו ג'בל:כל מי שהשתרך אי פעם בשיירה הבלתי נגמרת בעלייה לחרמון מכיר בוודאי את העוגות נוטפות הסוכר של אבו ג'בל הממוקם ברחובו הראשי של הכפר. עד שכלי הרכב מתקדם מטר כל המשפחה כבר ירדה, הספיקה לחסל מגש ועוד לארוז לנהג התורן וגם לקחת הספקה הביתה. קונצרט הקלוריות נפתח בכנאפה חמים, בקלאווה וקדאיף עמוסים באגוזים הם סימפוניה של טעמים, וכך גם קן לציפור במילוי פיסטוקים מתפצפצים, כדורי עוומה, כיסוני עטייף מתוקים מדבש וממתקי שומשום ובוטנים. יש גם סחלב חם מעולה.
דרך החרמון (בכניסה המערבית04-6871515 ,(.
כאן זמאן: עננת עשן בריח תפוחים מתוק תקדם את פניכם בכניסה לבית הקפה האוריינטלי המשמש גם כמועדון נרגילות. מתיישבים על הספות הנמוכות, פותחים שש-בש, מנשנשים פיתה-לבנה ומיד תרגישו שאתם משתלבים באווירה. 050-7194982.האוהל של סאניה: היא עומדת בפתח האוהל, פותחת במיומנות בצק דק, דק, מניחה על הסאג' הלוהט, מורידה אחרי דקה-שתיים, מורחת לבנה, מגלגלת ומגישה לנו בחיוך גדול. באוהל ספות וכורסאות קטיפה, תנור עצים מחמם וזיתים ותה צמחים על חשבון הבית.
דרך החרמון, בסמוך למלון נרקיס.
איך מגיעים?
מצומת המצודות בקריית שמונה פונים לכביש 99 העובר דרך הכפר מסעדה או ממפל סער בפנייה לכביש 989 דרך מבצר נמרוד ונווה אטי"ב.