זהב, המתכת היקרה הנחשקת ביותר, ריתקה את דמיונו של האדם הרבה לפני שהוא החל לסחור בה. עד היום, נכרו בעולם 165 אלף טונות של זהב, כש-50% מהשימוש בזהב, בעת המודרנית, מתרכז בתכשיטים, 40% בהשקעות, ו-10% ממנו מוקדש לתעשיות שונות. במסע מסביב לעולם אחר אתרים עשויי זהב, מתגלה גם הפן המיתי והדתי של זהב: מבודהות ענק בהודו, דרך המבנה הקדוש ביותר לאסלאם בירושלים, ועד השימוש בזהב כדי להנציח ולסמל ניצחונות צבאיים.
איש מזהב: מקדש הבודהה המוזהב, בנגקוק
מקדש Wat Traimit שברובע צ'יינטאון בבנגקוק לא היה נחשב למעניין או מושך במיוחד, אילולא העובדה יוצאת הדופן הבאה: הוא מקום משכנו של פסל הזהב הגדול בעולם, הבודהה המוזהב, שגבוהו מעל שלושה מטרים ומשקלו מעל חמישה טונות.
הבודהה יושב בתנוחת המודרה המסורתית (ידו הימנית נוגעת בקרקע), והלהבה שעל ראשו מסמלת את ההילה שבאנרגיה הרוחנית. כמו כן, לצווארו שלושה קמטים, תנוכי אוזניו מוארכים (סמל למעמדו הקודם כנסיך) וכתפיו רחבות. הסברה היא שהפסל הורכב במאה ה-13, תחת שושלת הסוקוטאי. הזהב כוסה על-ידי טיח עד שהתגלה, עקב סדקים בטיח, ב-1954. כיום, מקדש הבודהה המוזהב מושך אליו עשרות אלפי תיירי חוץ ופנים בכל שנה.
המקדש המוזהב: הארימנדיר סאהיב בעיר אמריצר, הודו
במקום הקדוש ביותר לסיקיזם (דת שמקורה בחבל הפנג'אב בין הודו לפקיסטן) השקיעו המאמינים את כל יהבם וחלק ניכר מעושרם: לתוצאה קוראים "הארימנדיר סאהיב" (מקדש האל, בהודית) המוכר גם בשמו "המקדש המוזהב". בנייתו של מבנה מרשים זה, המצופה זהב, הסתיימה ב-1601 והוא שופץ שוב ב-1760. במאה ה-18, שימש המקום כזירת קרבות תכופה בין הסיקים לאפגנים, עד שבתחילת המאה ה-19 האזור אובטח, הזהב נשפך, ונוספו לו גם עיטורים בשיש ובזהב.
המקדש ניצב על אי מלאכותי בבריכה מים קדושים ("אמריט") ומושך אליו עולי רגל סיקים, כמו גם תיירים מהעולם כולו. הכניסה והלינה במקדש הן ללא עלות (עד שלושה ימים) וחדרי אוכל ענקיים מספקים אוכל לכל דורש – ובחינם.
זהב כחול-לבן: כיפת הסלע, ירושלים
בעיר שאוחדה לה יחדיו, לפחות על פי התיאוריה, שוכן אחד מהסמלים החשובים ביותר באסלאם: כיפת הסלע, הנקראת גם כיפת הזהב. כיפת הסלע, המהווה חלק ממסגד אל-אקצא, נחשבת לדוגמה ומופת אדריכליים ואמנותיים. בנוסף לערכה הסימבולי, הרי שגם ערכה ההיסטורי מבוסס היטב: היא המבנה המוסלמי העתיק ביותר בעולם, שנשתמר מבלי שנעשו בו שינויים מהותיים.
כיפת הסלע מורכבת ממבנה מתומן שבמרכזו כיפה, במרכזו של המבנה מצויה הצחרה – אבן השתייה. לפי היהדות, אבן השתייה היא הסלע שממנו נברא העולם, וגם המקום שבו התרחשה עקידת יצחק. לפי האסלאם, אבן השתייה היא המקום ממנו עלה מוחמד השמיימה.
מעל הסלע מתנוססת הכיפה, המורכבת משתי מסגרות עץ, ופנים הכיפה עשוי סטוקו וערבסקות בצורת צמחים ופרחים. מתחת לכיפה מצוי התוף, שעליו פסיפס העשוי לבני זכוכית קטנות – רבות מהן מצופות זהב. בחלקו העליון של התוף חלונות זכוכית צבעונית, שדרכם נשפך אור מוזהב על אבן השתייה המוגנת.
הזהב הרב, שממנו עשוי היה החיפוי החיצוני של הכיפה, הוחלף במאה ה-16 בעופרת. מאז עברה הכיפה מספר גלגולים, עד שהגיעה להילתה המוזהבת הנוכחית: עד 1964 נעשו במקום מספר שיפוצים, ביניהם החלפת כיפת העופרת באלומיניום מוזהב, ובין 1991 ל-1995, במסגרת סדרת שיפוצים נוספת, צופתה הכיפה בזהב.
כשהזהב זורם כמו כסף: הקפלה הסיסטינית, רומא
העיר (והמדינה) הקטנה והעשירה ביותר בתבל, לפחות על הנייר, נמצאת דווקא באיטליה השסועה: עיר הותיקן, חצי ק"מ רבוע גודלה על 800 תושביה, היא בית ליצירות המפורסמות ביותר בעולם. בזיליקת פטרוס הקדוש עוצבה על-ידי ברמנטה, מיכלאנג'לו, דלה פורטה, מדרנו וברניני. בקפלה הסיסטינית תוכלו למצוא עבודות של פרוג'ינו, בוטיצ'לי, רוסלי, סינורילי וכמובן את תקרת הקפלה המפורסמת של מיכלאנג'לו. רפאל ואנג'ליקו "מציגים" אף הם את עבודותיהם בין כתלי הותיקן, המדינה-עיר היחידה בעולם שהוכרזה על-ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמי, ומוגנת תחת "אמנת האג על נכסי תרבות בעת עימות מזוין".
מבין רבבות המבקרים בכל שנה, אין איש שמרשה לעצמו לפספס חווית אמנות מלאת הוד, ומי שהיה וביקר שם, יודע שהתעלות הנפש היא כמעט דתית: כולם, כאיש אחד, מרימים מבטם מלא כדי לחזות באחד מפלאי העולם הנדירים של עולם האמנות: התקרה של הקפלה הסיסטינית.
מיכלאנג'לו עבד על התקרה מ-1508 ועד 1512: ארבע שנים על 1,100 מטר רבועים של פרסקו, המורכב מסדרה של תשע סצנות הלקוחות מספר "בראשית". ביניהן המבול ותיבת נח, הפיתוי והגירוש של אדם וחוה מגן העדן, בריאת האדם ועוד. 20 דמויות של גברים עירומים, לא פחות, סובבות את הסצנות הקטנות יותר ומטרתן להסב את עין הצופה לסצנות.
קצרה כאן היריעה מלתאר את כל מה שהתקרה הנפלאה הזו מכילה, ולכן נתרכז בחלקיה המוזהבים של הקפלה: הרימו מבטכם אל המתרחש בין כל זוג של רגליים עירומות: כאן צייר מיכלאנג'לו סדרה של מדליונים עגולים בצבע אחד, זהב על רקע חום כהה. עשרות המדליונים מנציחים סיפורים שונים, הן מתולדות המכבים והן מתקופת התנ"ך. בשביל להבין את פרטיהם, הצטיידו במשקפת. זהב אמיתי ניתן למצוא בין ציורי הנביאים והסיביליות (נביאות המופיעות בספרים החיצוניים), המצויירים בקטן יותר מתחת לסצינות מבראשית. ואם בזהב עסקינן, תוכלו למצוא אותו גם בין תצוגות המדים הותיקים ששימשו את האפיפיור ומשרתיו ובמוזיאון לאמנות נוצרית, הנמצא בין כתלי הותיקן.
מחפשים זהב בקערה: הרפתקאות הזהב בג'יימסטאון, קליפורניה
עזבו את ניו יורק, צאו מלוס אנג'לס: העיירה הקטנה ג'יימסטאון, אוכלוסייה: 3,433 נכון ל-2010, מציעה לכם חווית זהב אחרת. במקום לבקר בעוד מונומנט ולשאת עיניים לפסלים גבוהי מבע, בעיירה אמריקאית זו מזמינים אתכם לייצר זהב, לא פחות. מדריך יקח את בני משפחתכם, יחד עם ציוד מתאים, חזרה לטכניקות ששימשו את מחפשי הזהב במחצית המאה ה-19. באתר שלהם הם מבטיחים שרבים מהתיירים לא חוזרים הביתה בידיים ריקות. המחיר, אגב, לא זול, ומתחיל מ-100 דולר לאדם.
טיולים דומים, במחירים משתנים, תוכלו למצוא באוסטרליה, באריזונה שבארצות הברית, ובמקסיקו.
כל מטיל זהב: בנק אוף אינגלנד, לונדון
אם יש משהו שהבריטים טובים בו, הרי זה מוזיאונים. הישראלי המצוי יכול להתעלם שנים מכל תערוכה המציגה בעירו, ולהפוך לשוחר תרבות ומדע מושבע ברגע שרגליו דורכות בהית'רו. מוזיאון Bank of England הוא לא אתר התיירות המובן מאליו כמו הנשיונל גאלרי או המאדאם טוסו, אך לחובבי הזהב הוא מספק חוויה אחת מרגשת במיוחד: בחדר 6 תגלו מטיל זהב אמיתי שניתן לגעת בו, להרים אותו ולהרגיש איך לרגע, גם לכם יש כ-350 אלף דולר בכף היד. עוד בחדר 6 המופלא: מטילי זהב רומאים נדירים ביותר, דוגמא לקילובר (מטיל השוקל קילו) וכן דוגמא ל-Ten Tola (מטילים המכילים 117 גרם זהב).
מה עוד תמצאו במוזיאון? ספרים ומסמכים היסטוריים על הבנק המפואר, הקיים מ-1694, מטבעות כסף ושטרות נדירים, וכן את הרובים המיושנים שפעם שימשו להגנתו של הבנק. היום הם כבר נעזרים באמצעים מעט יותר מתוחכמים.
הכל למען בעלי: אנדרטת אלברט, לונדון
אם אתם כבר בלונדון ובזהב חשקה נפשכם, קפצו לגני קנזינגטון, שם תמצאו את אנדרטת אלברט– צפונית מעט מה"אלברט הול". המונומנט המרשים הזה נבנה בפקודת המלכה ויקטוריה לזכרו של בעלה, הנסיך אלברט, שמת ב-1861 ממחלת מעיים. עלות הבנייה, על חשבון משלם המסים כמובן, עמדה אז על 120 אלף פאונד (כעשרה מיליון פאונד של היום - 60 מיליון שקלים).
ההשקעה העצומה השתלמה: המיני-מבנה, שגובהו 54 מטרים, תוכנן על-ידי האדריכל ג'ורג' גילברט סקוט בסגנון הגותי. הוא מכיל במרכזו פסל של אלברט יושב, פניו דרומה לכיוון ה"אלברט הול", ופסלים המייצגים את כל היבשות (מלבד אוסטרליה, שהודרה ממנו מסיבה לא ברורה). אלברט, כמובן, מצופה כולו זהב טהור.
מסביב לפסל של אלברט תגליף ועליו 169 דמויות. מעל חלקו הראשון של המבנה נמצאים שמונה פסלים המסמלים את ערכי הנצרות: תקווה, אמונה, צדקה, צניעות ועוד ועוד. מעליהם מלאכים מצופים זהב, זרועותיהם פרושות מעלה ומעליהם, בראש הבלאגן כולו – צלב גדול. מזהב, כמובן.
עמוד הניצחון של ברלין, גרמניה
כל תייר יודע: ביקור בברלין אינו שלם בלי קפיצת התרשמות לעמוד הניצחוןהמרשים. העמוד מנציח את הניצחונות הגדולים של הצבא הפרוסי במלחמת שלזוויג השניה, מלחמת שבעת השבועות ומלחמת צרפת-פרוסיה במאה ה-17. בראש הפסל עומדת אלת הניצחון, ויקטוריה. גובהו של הפסל 8.3 מטרים ומשקלו 35 טונות, והוא מכונה "אלזה המוזהבת". ראש העמוד שמעליו הפסל עשוי ארבעה חלקים של אבני חול, כשהרביעי מעוטר בזר עשוי זהב טהור. הפסל עצמו אינו עשוי מזהב, אך צביעתו כללה 300 ליטרים של צבע מוזהב, ופיסולו ארך שלוש שנים.
הפסל, למי מאיתנו קשיש מספיק כדי לזכור, כיכב בקליפ Stay Far Away, So Close של יו-2 מ-1993, וכן ב"מלאכים בשמי ברלין" של וים ונדרס. ב-2008, עוד הוא נישא על כנפי האופוריה מבחירתו כנשיא, ברק אובמה נאם שם בביקורו בעיר.
זהב לי וגם גן: המקדש המוזהב, קיוטו, יפן
המוקדש המוזהב(Kinkaku-ji) שבקיוטו נבנה ב-1397 כבית הפרישה של השוגון (השליט העליון של יפן) דאז. בנו הפך את המבנה למקדש זן, והיום הוא אתר תיירות שמושך אליו יפנים וזרים רבים כאחד. משלוש קומותיו, השתיים העליונות מצופות ומכוסות בזהב טהור. הגן היפני הצמוד אליו מספר את סיפור הבריאה הבודהיסטי באמצעות איים ואבנים – סיפור שזר אולי לא יבין, אך בנקל יתרשם מהעיצוב המוקפד.
המקדש כולו שופץ ושוחזר בחלקיו השונים, לאחר שנשרף כליל על-ידי נזיר שלקה בשכלו ב-1950. אל תסתפקו רק במבט מלא פליאה על הזהב מבחוץ, אלא היכנסו פנימה: לכל קומה סגנון ארכיטקטוני משלה – האחת נבנתה בסגנון המעמד המלכותי, השניה בסגנון המעמד האציל הלוחם והשלישית בסגנון הצ'אן הסיני.
המדינה מעל הכל: מצבת הזיכרון הלאומית, אינדונזיה
מצבת הזיכון הלאומית של אינדונזיה, המוצבת העיר ג'קארטה, היא מבנה מגדלי המתנשא לגובה 132 מטרים ובראשו להבה – כל זה כדי לסמל את מאבקה של אינדונזיה לעצמאות. מעלית מהירה לוקחת את המבקרים עד ללהבה זו, שם יוכלו להתרשם לא רק מהנוף, אלא גם מ-50 הקילוגרם של זהב טהור המצפים את הלהבה המפורסמת.
בתוך המבנה ניתן למצוא את "היכל העצמאות", המכיל כצפוי דגלים וסמלים שונים של המדינה, וכן מסמכים בעלי חשיבות היסטורית. אך לא לשם כך התכנסנו כאן היום: ב"היכל העצמאות" המרשים נמצאת גם הצהרת העצמאות האינדונזית, וזו ספונה מאחורי דלתות ברונזה כבדות, מצופות זהב טהור, והמעוטרות בפרחים המסמלים באינדונזיה נצחיות וטוהר. הדלתות נפתחות לאט לאט ובטקס דרמטי למדי, בעוד ההמנון נשמע ברקע. מפת אינדונזיה גדולה, עשויה אף היא זהב טהור, נמצאת בסמוך.
עוד טיולים מסביב לעולם:
>> הבתים הכי קטנים בתבל
>>הפסטיבלים הכי מוזרים