שוקולד למריחה

כ־500 גרם

שוקולד טעים שמתאים למריחה בכל כריך, אבל יהיה טעים במיוחד כשהוא על חלה מתוקה עם צימוקים. אם תוסיפו לו אגוזי לוז, תקבלו ממרח בסגנון "נוטלה".

המרכיבים

300 גרם שוקולד חלב (אפשר להחליף במריר, אם רוצים טעם "בוגר" יותר)

150 גרם חמאה

3 כפות גבינת שמנת בטעם טבעי

אפשרות: 1 כף אגוזי לוז טחונים לאבקה

ההכנה

1. שמים את השוקולד והחמאה בכלי מתאים וממיסים במיקרוגל בהדרגה (עוצרים ומערבבים מדי פעם), עד שאפשר לערבב לקרם חלק. מניחים לצינון.

2. מוסיפים את גבינת השמנת, ואם רוצים – גם את האגוזים, ומערבבים היטב לקרם אחיד.

  • איך שומרים?

עד 10 ימים, בצנצנת סגורה היטב במקרר. מוציאים כמה דקות לפני השימוש, כדי שהקרם יתרכך ויהיה נוח למריחה.

טונה ביתית

התחליף שלי לשימורי טונה. מנה מאודה שכולה בריאות. נסו להכין אותה גם עם סלמון.

המרכיבים

1/2 ק"ג דג טונה טרי, חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ

למשרה

2 לימונים

1 כוס שמן זית

1 כף פלפל אנגלי שלם

5 עלי דפנה

1 כפית מלח גס

4 שיני שום קלופות

1 כפית פלפל שחור גרוס

אפשרות: עלעלי תימין טרי או מיובש

ההכנה

1. מכינים סיר אדים כפול: סיר ובו מעט מים רותחים, עליו מניחים סיר נוסף כך שתחתיתו לא תיגע במים. מניחים את הטונה בסיר העליון ומאדים לפחות 50 דקות, עד שהטונה מבהירה.

2. מעבירים את הטונה למסננת ומניחים להגרת נוזלים במשך כשעה.

3. קולפים את הלימונים וחותכים אותם לקוביות קטנות. מעבירים לקערה, מוסיפים את כל שאר מרכיבי המשרה ומערבבים היטב.

4. מעבירים את הטונה הצוננת לצנצנת, יוצקים את המשרה וסוגרים היטב. אפשר להגיש מיד, אבל מומלץ לאחסן במקרר כיום, לספיגת טעמים מלאה.

  • איך שומרים?

במקרר, עד שבוע.

תרכיז לימון

כ־1/2 1 ליטרים

כשהסיר הגדול מונח על הכיריים וסירופ הלימון מתבשל לאטו, אני מריחה את הילדות שלי. אצל סבתא שלי במחסן היו תמיד בקבוקים סגורים עם תרכיזים של לימון ותפוז, שהרוו את כולנו במתיקות החורפית שלהם גם בקיץ. מומלץ מאוד להכין ולגלות כמה זה שונה מהתרכיז הקנוי.

  • טיפ: לפני הסחיטה, גלגלו את הלימונים על משטח העבודה תוך הפעלת לחץ עליהם, וכך תתקבל כמות גדולה יותר של מיץ.

המרכיבים

4 כוסות מיץ לימון (תזדקקו לכ־12 לימונים)

6 כוסות סוכר

ההכנה

1. סוחטים את הלימונים ומסננים את המיץ במסננת דקה מאוד, או במסננת מרופדת בבד.

2. שמים בסיר גדול את המיץ המסונן והסוכר, מביאים לרתיחה על להבה בינונית, מנמיכים אותה לנמוכה וממשיכים לבשל ברתיחה ותוך ערבוב. מדי פעם מוציאים את הקצף המצטבר על פני הנוזל. מבשלים כך כשעה ורבע, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהסירופ מסמיך ומקבל גוון זהוב.

3. מצננים לחלוטין ויוצקים לבקבוקים. סוגרים היטב ומאחסנים במקום חשוך.

4. כשרוצים, יוצקים מעט תרכיז לכוס, מוסיפים מים וקרח ומגישים.

  • איך שומרים?

כמה חודשים, במקום חשוך.

פסטרמה הודו

בקשו מהקצב חזה הודו זכר – הוא גדול יותר ומתאים מאוד לפסטרמה.

המרכיבים

1/2 1 ק"ג חזה הודו זכר

למשרה

1/4 כוס שמן זית

1/2 כוס מים

1/2 כוס סילאן

2 כפות דבש

3 כפיות מלח גס

2 כפות קטשופ

1 כפית פלפל שחור גרוס

5 כדורי פלפל אנגלי

5 עלי דפנה

5 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

1 כף פפריקה

ההכנה

1. המשרה: מערבבים היטב את כל מרכיביו. יוצקים על הנתח ומאחסנים כשעה במקרר.

2. מחממים את התנור ל־170 מעלות.

3. מעבירים את הנתח עם נוזלי המשרה לתבנית וצולים 40 דקות. יוצקים מהנוזלים על הנתח וצולים עוד 10 דקות. מוציאים, מצננים ומאחסנים במקרר שעה וחצי לפחות. מגישים.

  • איך שומרים?

עטוף במקרר, עד 5 ימים. אפשר להגיש קר או חם (מחממים במיקרוגל, או – בתוספת מעט שמן זית – במחבת).

שקדי מרק

צנצנת בנפח 1 ליטר

קוביות זהב מתפצפצות, מצוינות בעיקר במרק של סבתא.

המרכיבים

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

1 כפית אבקת אפייה

2 ביצים

2 כפות שמן קנולה

1/4 כוס מים

1/2 כפית מלח

לטיגון: שמן לטיגון עמוק

ההכנה

1. שמים בקערה את כל המרכיבים (למעט השמן לטיגון) ומערבבים היטב לקבלת בצק אחיד. מכסים ומשהים כ־30 דקות בטמפרטורת החדר.

2. מקמחים קלות משטח עבודה, מעבירים אליו את הבצק ומרדדים אותו לעלה דק (כ־2 מ"מ). חותכים את הבצק לריבועים קטנים.

3. מחממים את השמן בסיר עמוק. כשהשמן חם (בודקים בעזרת קצה גפרור או כף עץ: אם נוצרות מיד בועיות סביב המקל, השמן חם), מעבירים לסיר בעזרת תרווד כרבע מכמות ריבועי הבצק. מטגנים עד שהם זהובים משני הצדדים ומעבירים למסננת שרופדה בנייר סופג. מטגנים כך את כל הכמות.

  • איך שומרים?

עד 10 ימים בכלי סגור בטמפרטורת החדר, או כמה חודשים במקפיא.

קטשופ

כ־700 מ"ל

הכי טבעי, הכי בריא, וגם מזין. והכי חשוב: ילדים אוהבים אותו.

המרכיבים

1/2 ק"ג רסק עגבניות חלק, ללא חומרים משמרים וללא צבעי מאכל

1/4 כוס דבש

1/4 כוס סוכר חום

1 כפית אבקת שום

1 כפית צ'ילי טחון דק

1 כפית מלח

1/2 כוס חומץ 5%

1/2 כוס מים

ההכנה

1. שמים בסיר את כל מרכיבי הקטשופ, מביאים לרתיחה, ומבשלים על להבה נמוכה – תוך כדי רתיחה – עוד כ־8 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהסוכר נמס ומתקבל רוטב סמיך ומבריק.

2. מניחים לצינון מלא ומאחסנים בצנצנת סגורה היטב.

  • איך שומרים?

במקרר, עד 10 ימים.