לפתוח את היום עם סקס או לדחות דווקא ללילה, מתי הכי כדאי לצחצח שיניים, באיזו שעה מומלץ לאכול משהו מתוק ומתי לצאת לצעידה - בבוקר או אחר הצהריים? כל התשובות לפניכם.
7:00 בוקר טוב
אם אתם נוהגים לסבול מידיים נוקשות בבוקר ומתקשים להזיז את האצבעות (מצב ראומטולוגי שנקרא "קישיון בוקר") – חממו את הידיים במים חמים ונסו כמה תרגילי כיפוף ויישור של האצבעות. קמתם עם אצבעות רדומות ותחושת "נמלים", בעיקר באצבע השלישית? האורתופד ד"ר אמיר אורון, מנתח מהמחלקה לכירורגיה של היד במרכז הרפואי "קפלן", מסביר שייתכן שאתם סובלים מלחץ על עצב שורש כף היד, שמכונה "תסמונת התעלה הקרפלית" ומציע לכם לפנות לבדיקה רפואית אצל אורטופד או כירורג כף היד. אם אתם חווים כאבי דורבן בעקבי הרגליים, בעיקר בדריכה הראשונה על הרגליים ובדקות ההליכה הראשונות (וגם לאחר מנוחה ממושכת), חכו עוד רגע לפני שתרדו מהמיטה ובצעו כ-20 מתיחות של כף הרגל, כדי למתוח את הרקמות. איך מותחים? כמו רקדנית בלט: "פוינט" מתוח ו"פלקס" משחרר, לסירוגין.
7:30 שחררו אנדורפינים
פעילות אירובית ממושכת כדאי לעשות בשעות הבוקר המוקדמות, אחרי ארוחה קלה (כוס קפה ותפוח, למשל) ולא בשעות הערב המאוחרות. הקרדיולוג פרופ' שמואל פוקס, מנהל מחלקה פנימית ב' במרכז הרפואי "בילינסון" וספורטאי בעצמו, מסביר שאחרי אימון גופני חשוב לאכול ולא כדאי לצאת בערב לריצה ארוכה, שאחריה אוכלים ארוחה כבדה עתירת פחמימות. מה כדאי לעשות בשעות הבוקר המוקדמות? לרוץ, לבצע פעילות אירובית, לרכוב על אופניים – תוך התחשבות בעומסי התנועה והאקלים. פעילות אירובית ממושכת (כמו צעדה) מרגיעה ועוזרת לשחרור האנדורפינים בגוף, מה שיסייע לנו לבלות יום רגוע ופרודוקטיבי יותר בעבודה.
8:00 מה יש לאכול?
אם תאכלו עוגייה או לחם לבד מיד בבוקר, כשרמות האינסולין שלכם בשיאן, אתם עשויים לפתוח לעצמכם את התיאבון לכל היום, מסבירה הדיאטנית הקלינית סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי "בילינסון". מומלץ להתחיל את הבוקר בצריכת חלבונים (גבינה, ביצה, ירקות וכד') או עם לחם מדגנים מלאים בכמות קטנה (פרוסה אחת או קרקר אחד מדגנים מלאים), כך שספיגת הפחמימות תהיה אטית יותר ולא תקפיץ את רמות האינסולין.
8:10 צחצוח? אחרי האוכל!
חשוב לצחצח שיניים בבוקר, גם בגלל הריח וגם בגלל הטעם. ד"ר גדעון לוי, מנהל יחידת פה ולסת במרכז הרפואי "קפלן", מסביר שצחצוח לאחר ארוחת הבוקר יעיל יותר מצחצוח מוקדם יותר, כיוון שהוא מותיר את הפה נקי עד לארוחה הבאה. אם אתם רוצים בכל זאת לנשק את בני הבית לשלום לפני שאכלתם ארוחת הבוקר, צחצחו פעמיים.
תרופות? רק אם הרופא אמר ליטול אותן עכשיו
אל תיקחו תרופות בבוקר רק מפני שנוח לכם לזכור זאת. ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה ומנהל היחידה למחקרים קליניים ב"מכבי שירותי בריאות", מסביר שישנן לא מעט תרופות שיש ליטול בשעות ספציפיות ולכן חיוני להתייעץ לגבי כל תרופה עם הרופא או הרוקח. "זייבן" לגמילה מעישון, או "פוסיד" (תרופה משתנת), למשל, יש ליטול הרחק משעת השינה ואילו "אומפרדקס" למניעת צרבת יש לקחת לפחות חצי שעה לפני הארוחה ורצוי בבוקר. אם יש לכם תרופות קבועות - ודאו את שעת נטילתן המומלצת עם הרופא או הרוקח.
8:30 איפה שמתי את המשקפיים?
עומדים לצאת מהבית? ד"ר גיא קליינמן, מנהל שירות הקטרקט במרכז הרפואי "קפלן", מזכיר שהרכבת משקפי שמש היא המלצה גורפת בעת חשיפה לשמש, במיוחד שמש חזקה כמו זו שאני חווים כאן, בארץ. מאחר שישנן עדויות עקיפות לקשר בין מחלות עיניים רבות לחשיפה לשמש, חשוב שתרכיבו את המשקפיים שלכם לפני שתתחילו את היום.
9:45 שמרו על הגב
כשאתם בעבודה, הקפידו לבדוק שסביבת המחשב שלכם בנויה בצורה ארגונומית נכונה ושאתם נהנים מתמיכה טובה למרפק. כדאי לוודא ששורש כף היד נמצא בקו ישר לאמה, כדי לא להגביר את הלחץ על העצב ולהאט את זרימת הדם. אחת לשעה, עצרו להתמתחות: קומו מהכיסא ומתחו את הידיים, הכתפיים והאצבעות.
11:30 אל תתאמצו. מצמצו
כשאנו עובדים מול המחשב אנחנו שוכחים למצמץ. מתברר שמספר המצמוצים שלנו בזמן עבודה מרוכזת יורד בכ-60%, מה שמוביל לירידה בכמות הדמעות המופרשת מן העין ובפיזורן על פני העין ועלול לגרום ליובש, אי נוחות, תחושת גוף זר, עייפות עיניים ואודם בעיניים בסוף יום העבודה. זוהי תסמונת הידועה בשם Computer Vision Syndrome וניתן למנוע אותה: כמו שמומלץ לעשות תרגילי מתיחה לשרירי הגוף, מומלץ גם למצמץ מדי פעם באופן יזום ומודע. אם אתם סובלים מ"עין יבשה", החזיקו במגירה שלכם בעבודה בקבוקון טיפות של דמעות מלאכותיות (עדיף ללא חומר משמר) והשתמשו בו בהתאם לחומרת היובש.
14:00 שלאפשטונדה, בייבי
אם אתם יכולים להרשות לעצמכם לשבור את היום, נסו לפרגן לעצמכם תמונה קצרה ומרעננת, בת שעתיים לכל היותר. פרופ' פוקס, מנהל מחלקה פנימית ב' במרכז רפואי "בילינסון", מספר שהוכח מחקרית שמנוחת צהריים מקטינה את שיעורי התמותה בקרב אנשים עובדים. פרופ' אשר טל, מהמרפאה להפרעות השינה במרכז הרפואי "סורוקה", מוסיף שאנשים שישנים פחות משבע שעות בלילה או יותר מעשר שעות, מסתכנים בתחלואה לבבית ובקיצור תוחלת החיים. שבע שעות הן משך זמן השינה האופטימלי. אם ישנתם פחות, תוכלו להשלים את החסר במנוחת הצהריים.
16:00 הזמן המתוק
אוהבים מתוקים? שמרו את המנה המתוקה היומית שלכם לשעות אחר הצהריים, שבמהלכן רובנו חווים מעין נפילה אנרגטית. רצוי מאוד לצרוך חטיף מתוק במנה מדודה (למשל, אריזה בת 100 קלוריות), שתספק את הצורך מבלי לגרום להשמנה. מעדיפים את המתוק שלכם בערב, אחרי שעות העבודה? המירו את המנה המתוקה שלכם בקינוח מתוק בסיום ארוחת הערב.
16:00-18:00 רוצים לישון טוב? צאו לצעידה
פעילות גופנית בשעות אחר הצהריים מומלצת מאוד ולא מדובר בהכרח על אימון בחדר הכושר. מי שסובל מהפרעת שינה ירוויח כפליים: פעילות גופנית בין השעות ארבע לשש אחר הצהריים משפרת מאוד את הסיכוי שתזכו לשנת לילה איכותית יותר. אחרי שבע בערב לא מומלץ לעסוק בספורט, כי כשרמות האדרנלין שלכם יהיו בשיאן תתקשו ליהנות משינה איכותית.
19:00 רדו לחוף הים, לראות את השקיעה
ובכל מקרה, אל תבלו בים בין 10:00 – 16:00, השעות החמות ביותר והמסוכנות ביותר ביום. החשיפה לקרני ה- UV (קרינה אולטרה סגולית שנמצאת בשיאה בשעות אלה) פוגעת בעור ועלולה לגרום לסרטן. גם בשעות אחרות אל תשהו בחוץ ללא קרם הגנה, כובע ומשקפי שמש והקפידו על שתייה מרובה.
20:15 חזרו לארוחת הערב של פעם
את ארוחת הערב הכי טוב לכם לאכול כשלוש שעות לפני שתשכבו לישון. אם אתם נוטים לסבול מצרבת (או ריפלוקס), קחו בחשבון שארוחה בשרית כבדה עלולה לגרום לכך ולפגום באיכות השינה שלכם. מה כדאי לאכול? ארוחה קלה ולא גדולה בנפחה, כמו ארוחת הערב הקלאסית של פעם: חביתה, סלט, גבינה, קצת טונה, ושתי פרוסות לחם מקמח מלא.
21:30 האורתופד ממליץ על בירה
יוצאים לבלות? האורתופד ד"ר אמיר אורון ממליץ לכם לשתות בירת חיטה עכורה (Hefeweissbier) שמכילה סיליקה, אשר משפרת מאוד את ספיגת הסידן בגוף, מחזקת את העצמות ועוזרת למנוע אוסטיאופרוזיס.
22:00 עוד משהו קטן
מוכרחים 'לחטוף עוד משהו קטן', לפני השינה? כשעתיים לפני השינה אפשר לאכול חטיף מתוק "מדוד" או קרטיב או פרי, אבל ממש לא כדאי לאכול דברים כבדים יותר.
יוצאים למשמרת לילה?
אם אתם עובדים במשמרות, דעו שנמצא כי עבודה כזו מגבירה את רמת התחלואה, כולל סרטן, כנראה בגלל רמת המלוטונין המשתנה והשינויים בשעון הביולוגי. זה הזמן להזכיר לעצכם לקבוע, כבר מחר, תור לבדיקת מעקב שגרתית אצל רופא המשפחה שלכם. הוא מכיר אתכם, את הגנטיקה המשפחתית שלכם ואת אופי עבודתכם, ויעזור לכם להיות עם היד על הדופק.
22:15 כבו את הטלוויזיה
רוצים לישון טוב בלילה? כבו את הטלוויזיה כשעה לפני שתלכו לישון, בגלל החשיפה לאור: כל דבר שמפיץ אור בהיר ומרצד נגד עינינו, עלול להפריע להפרשת המלוטונין, הנחוצה לשינה איכותית.
22:45 על הצחצוח הזה אל תוותרו
בשעות הלילה יורדת רמת הפרשת הרוק בפה ומאחר שלרוק יש אפקט של שטיפה וניקוי, קיים חשש שהחיידקים ינצלו את ההזדמנות ויחגגו. לכן, חשוב לנקות את השיניים משיירי מזון בעזרת קיסם או חוט דנטלי, ולצחצח את השיניים היטב לפני השינה.
23:00 רגע, העדשות
מרכיבים עדשות מגע? זה הזמן להסיר ולחטא אותן. כמות גדולה יחסית של זיהומים בקרנית נגרמת בשל שימוש לא נכון בעדשות, אומר ד"ר קליינמן. הקפידו להשרות את העדשות שלכם בנוזל ניקוי וחיטוי, לשטוף אותן בתמיסה ייעודית לפני הרכבתן, הימנעו משינה עם העדשות בעיניים ואל תשתמשו בהן יותא מהזמן המומלץ על ידי היצרן.
00:00 ערה?
מה עם סקס, אתם שואלים? ד"ר צחי בן ציון, פסיכיאטר וסקסולוג, מנהל המרפאה לתפקוד זוגי ומיני במרכז הרפואי "סורוקה", מסביר שרמות הטסטוסטרון שלנו נמצאות בשיאן בשעות הבוקר. אם אתם אנשי בוקר, ודאי ניצלתן את השעות המוקדמות לסקס מעורר וממריץ. אם אתם אנשי לילה, עכשיו הזמן הטוב שלכם לסקס אחרי חצות, כשכל הבית ישן ורק אתם ערים. לחלק מהאנשים, סקס לפני שינה עוזר לישון טוב יותר.
ששש... לילה טוב
אם אתם סובלים מבעיות שינה, מומלץ שתלכו לישון אחרי החשיכה, בין עשר לאחת עשרה בלילה ותקומו עם הזריחה, בין שש לשבע. זאת כדי לעזור לגופכם לעשות את ההפרדה הברורה בין יום ללילה: בחשיכה, הגוף מפריש מלטונין שמשרה שינה, ואילו אור השמש בבוקר מוריד את רמת המלוטונין בגוף. והכי חשוב: שיהיו לכם חלומות מתוקים!
סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר יוסי עזורי - מומחה ברפואת משפחה ומנהל היחידה למחקרים קליניים, "מכבי שירותי בריאות"; ד"ר אמיר אורון - אורתופד מנתח מהמחלקה לכירורגיה של היד במרכז הרפואי קפלן; סיגל פרישמן - דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי בילינסון; ד"ר גדעון לוי - מנהל יחידת פה ולסת במרכז הרפואי קפלן; פרופ' שמואל פוקס - קרדיולוג, מנהל מחלקה פנימית ב' במרכז הרפואי בילינסון; ד"ר גיא קליינמן - מנהל שירות הקטרקט במרכז הרפואי קפלן; פרופ' אשר טל - מהמרפאה להפרעות השינה במרכז הרפואי סורוקה; ד"ר צחי בן ציון - פסיכיאטר וסקסולוג, מנהל המרפאה לתפקוד זוגי ומיני במרכז הרפואי סורוקה.