הכתום החדש: פנקייק דלעת משגע ועוד 4 מתכונים חורפיים עם דלועים

שפע הדלועים בשווקים גרם לעמית דונסקוי לפרץ השראה במטבח, ולשילובם במבחר מנות: מטאבולה מפתיע, לטארט עזים מהיר ועד לקינוח מנחם שכיף לנשנש לצד התה

פנקייקס דלעת  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
פנקייקס דלעת (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

טיפ: את כל המתכונים בכתבה ניתן להכין עם דלעת רגילה (זו שנמכרת בשווקים בחלקים), או עם דלורית, שהמרקם שלה מעולה לבישול ולסלטים 

 

דלועים מכל הסוגים (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
    דלועים מכל הסוגים(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

     

     

    טאבולה דלעת עם דג מטוגן

    הורדתי את העגבניות האופייניות למתכון המקורי, הוספתי דלעת מגוררת, וקיבלתי סלט מושלם, עם טעם שונה לגמרי מהמקור ושילוב צבעים נהדר. הדלעת מוגשת במקרה הזה כשהיא טרייה, ללא בישול או אפייה, ויתאימו פה דלועים מכל הסוגים.

     

    טאבולה דלעת עם דג מטוגן  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
      טאבולה דלעת עם דג מטוגן (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

       

      המרכיבים (4 מנות)

       

      לסלט

      • 1/2 כוס (140 גרם) בורגול דק
      • 1 כוס (240 מ"ל) מים פושרים
      • 150 גרם דלעת, קלופה ומגוררת דק
      • עלים מ־2 צרורות פטרוזיליה, קצוצים דק
      • 1 בצל, קצוץ דק
      • 1/2 כוס עלי נענע, קצוצים דק
      • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
      • 3 כפות שמן זית
      • מלח, פלפל שחור

       

      לדגים

      • 4 פילטים של דניס (כ־200 גרם כל אחד)
      • מלח, פלפל שחור
      • 1/4 כוס (35 גרם) קמח
      • שמן לטיגון

       

      ההכנה

      1. הסלט: שמים בקערה קטנה את הבורגול, יוצקים עליו את המים, מכסים בניילון נצמד ומשהים כשעה בטמפרטורת החדר, עד שכל הנוזלים נספגים.

      2. מעבירים את הבורגול לקערת הגשה, מוסיפים את כל שאר מרכיבי הסלט ומערבבים בעדינות. מניחים בצד.

      3. הדגים: שוטפים את הדגים, מייבשים אותם, מתבלים במלח ופלפל ומצפים אותם בקמח מכל הצדדים.

      4. מחממים במחבת רחבה שמן לטיגון, מוסיפים את הדגים ומטגנים על להבה גבוהה כ־2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג.

      5. מחלקים את הסלט לצלחות הגשה. מניחים עליו את נתחי הדג החמים. מגישים.

      איך שומרים? את הדג - עד 24 שעות, במקרר. את הסלט לא מומלץ לשמור.

       

       

      סלט אטריות סיניות עם דלעת

      סלט חריף, בריא ומזין בטעם אסייתי. מומלץ להכין אותו עם דלעת ספגטי, אבל גם דלעת ערמונים או דלורית יעשו את העבודה. 

       

       

      סלט אטריות סיניות עם דלעת (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
        סלט אטריות סיניות עם דלעת(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

         

        המרכיבים (8 מנות)
        • 1 דלעת ספגטי או דלעת ערמונים או דלורית, חצויה ומרוקנת מגרעינים
        • 4 כפות שמן קנולה
        • או שמן חמניות
        • 1/2 כפית מלח
        • 300 גרם אטריות אורז דקיקות
        • 8 כוסות (2 ליטר) מים רותחים
        • 1 פלפל אדום
        • 1 פלפל ירוק
        • 10 צנוניות, בקליפתן
        • 1 מלפפון, בקליפתו
        • 1 כף פלפל ירוק חריף, חתוך לקוביות קטנטנות
        • 1/2 כוס עלי כוסברה קצוצים
        • 1/2 כוס בצל ירוק קצוץ
        • 1/2 כוס בוטנים קלופים, חצויים וקלויים

         

        לרוטב

        • 4 שיני שום, כתושות
        • 1 כפית שורש ג'ינג'ר מגורר
        • 4 כפיות סוכר
        • 5 כפות חומץ
        • 2 כפיות שמן שומשום
        • 3 כפות שמן קנולה
        • 2 כפות רוטב דגים
        • 4 כפות רוטב סויה
        • 3 כפות מיץ לימון

         

        ההכנה

        1 מחממים את התנור ל־180 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

        2. מניחים את הדלעת או הדלורית בתבנית, יוצקים עליה את השמן ומתבלים במלח. צולים כ־30 דקות, עד שהדלעת מתרככת. מוציאים ומניחים לצינון. מגרדים את בשרה אל קערה בעזרת מזלג, לקבלת שערות דקות.

        3. שמים בסיר קטן או בקערה את המים הרותחים, מוסיפים את האטריות ומשהים כ־8 דקות, עד שהן מתרככות. מסננים ומצננים.

        4. פורסים את הפלפלים והצנוניות לפרוסות דקות. חותכים את המלפפון לרצועות דקיקות.

        5. הרוטב: מערבבים היטב בקערית את כל מרכיביו.

        6. הרכבת הסלט: שמים בקערת הגשה גדולה את האטריות. מוסיפים את כל הירקות ואת הדלעת, יוצקים מעל את הרוטב ומוסיפים את הכוסברה, הבצל הירוק והבוטנים. מערבבים בעדינות ומגישים מיד.

         

        טארט אישי של דלעת וגבינת עזים

        השילוב בין הפריכות העדינה של בצק העלים (מומלץ על בסיס חמאה) עם המתקתקות של הדלעת הופך את המנה הזו למהממת במיוחד. תוסיפו לכך את העובדה שלוקח גג עשר דקות להכין אותה – ותבינו למה התאהבתי בה.

         

        טארט אישי של דלעת וגבינת עזים  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
          טארט אישי של דלעת וגבינת עזים (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

           

          המרכיבים (10 יחידות)

          • 600 גרם בצק עלים, מומלץ על בסיס חמאה, מופשר במקרר למשך הלילה
          • 400 גרם דלעת, קלופה
          • 1 גליל (200 גרם) גבינת עזים רכה (פרומעז, מה־עז וכדומה), פרוסה
          • 25 גרם חמאה מומסת
          • מלח

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־180 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים את שתי תבניות התנור בנייר אפייה.

          2. פותחים את גליל הבצק על הניילון שעטף אותו. קורצים בבצק עשרה עיגולים בקוטר של 12 ס"מ, בקורצן או בעזרת צלחת או רינג בקוטר המתאים. מניחים את עיגולי הבצק בתבניות.

          3. חותכים מיתרת הבצק 10 רצועות ברוחב 2 ס"מ. מניחים כל רצועה סביב עיגול בצק, בחלקו הפנימי, ומהדקים, כך שייווצרו דפנות מוגבהות.

          4. פורסים את הדלעת לפרוסות דקיקות בעובי 4-3 מ"מ, ומניחים על עיגולי הבצק בשכבות חופפות, בצורה של פרח. מניחים במרכז כל פרח פרוסה מהגבינה. מברישים בנדיבות בחמאה מומסת ומפזרים מעט מלח.

          5. אופים 30-25 דקות, עד שהטארט מזהיב. מגישים חם.

          איך שומרים? מכוסה במקרר, עד יומיים. לפני ההגשה מחממים ב־170 מעלות ל־5 דקות, ללא כיסוי.

           

          פנקייקס דלעת

          זה הפנקייק הכי טעים שאכלתי. הוספה של דלעת לבלילה מעניקה לו מתיקות נעימה וטעם ומרקם נהדרים של, ובכן, עוגה במחבת.

           

          פנקייקס דלעת  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
            פנקייקס דלעת (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

             

            המרכיבים (כ־15 יחידות)

            • 500 גרם דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות
            • 50 גרם חמאה, מומסת
            • 2 ביצים
            • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
            • 1/2 כפית מלח
            • 1 גביע (200 מ"ל) יוגורט, 3%-1.7% שומן
            • 1 כוס (140 גרם) קמח תופח
            • 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
            • 1/4 כפית קינמון טחון
            • לטיגון: מעט שמן קנולה או חמאה

             

            ההכנה

            1. מחממים את התנור ל־180 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

            2. מניחים בתבנית את קוביות הדלעת ויוצקים עליה מחצית מהחמאה המומסת. מניחים על הדלעת נייר אפייה ומכסים את התבנית ברדיד אלומיניום (ראו טיפ). אופים כ־30 דקות, עד שהדלעת מתרככת. מוציאים ומניחים לצינון.

            3. מעבירים את הדלעת לקערה גדולה ומועכים למחית חלקה (אפשר בעזרת מועך פירה או בלנדר מוט). מוסיפים את הביצים, הסוכר והמלח ומערבבים היטב. מוסיפים את היוגורט ואת יתרת החמאה המומסת ומערבבים. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והקינמון ומערבבים רק עד לקבלת עיסה אחידה ולא יותר.

            4. משמנים מחבת גדולה במעט שמן או חמאה, יוצקים בעזרת כף 5-4 תלוליות מהעיסה למחבת, ברווחים קטנים ביניהן, ומטגנים על להבה בינונית כ־2 דקות, עד שהפנקייקס מתייצבים והתחתית מזהיבה. הופכים את הפנקייקס ומטגנים כ־2 דקות נוספות. מוציאים לצלחת הגשה מרופדת בנייר סופג. מכינים כך את כל הכמות. מגישים חם, מומלץ לצד דבש או מייפל וגלידת וניל.

            • איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מחממים במיקרוגל.

             

            טיפ 1: לקבלת פנקייקס יפים ומעוצבים כמו בתמונה עושים אותם עם רינג: משמנים אותו היטב בשמן או בחמאה, מניחים על המחבת המשומנת, ממלאים בו 3 כפות מהבלילה, מטגנים עד שהבלילה יציבה מספיק להסיר את הרינג. הופכים ומטגנים גם מהצד השני.

            טיפ 2: כדי למנוע מגע של נייר הכסף (שאוטם את התבנית ומונע בריחת אדים) עם המזון המתבשל (כי בכל זאת, אלומיניום) - חוצצים ביניהם עם גיליון של נייר אפייה

             

            סוכריות דלעת

            אם תגררו את הדלעת – תקבלו ריבה סתווית נהדרת. אבל אם תשאירו אותה חתוכה לקוביות, תקבלו משהו בין סוכריות לממתק מנחם, שניתן להגיש בכיף כמו שהוא, לצד כוס תה.

             

            סוכריות דלעת . להגברת אלמנט היופי, כדאי לחתוך את הקוביות בסכין משוננת (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
              סוכריות דלעת . להגברת אלמנט היופי, כדאי לחתוך את הקוביות בסכין משוננת(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

               

              המרכיבים (כ־2 צנצנות בנפח כ־400 מ"ל)

              • 1 קילו דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל 2X2 ס"מ
              • 1 קילו (5 כוסות) סוכר
              • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון סחוט
              • 2 מקלות קינמון
              • 2 כוכבי אניס
              • 2 ליבות תפוחי עץ (החלק הפנימי, עם הגרעינים)

                

              ההכנה

              1. שמים בסיר גדול את הדלעת החתוכה ומפזרים עליה את הסוכר. מוסיפים את יתרת המרכיבים ומביאים לרתיחה על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב מפעם לפעם (כדי שתחתית הסיר לא תישרף). מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כשעה ורבע, עד לצמצום הנוזל והסמכתו ולריכוך של הדלעת.

              2. בינתיים, מעקרים את הצנצנות: יוצקים לתוכן מים רותחים עד פי הצנצנת, מרוקנים ומניחים אותן הפוכות על מגבת נקייה, לייבוש.

              3. יוצקים את הדלעת לצנצנות וסוגרים. מגישים קר או בטמפרטורת החדר, על תקן ריבה או כתחליף לממתק.

              • איך שומרים? עד 4 חודשים בטמפרטורת החדר. לאחר הפתיחה - במקרר.

               

              הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
              הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד