פרנץ' טוסט למתקדמים: עם פירות, עשבי תיבול או במילוי שוקולד

תוספת של שיק צרפתי לא מזיקה אף פעם, בטח לא כשמדובר בלחם מאתמול שמטגנים. אז מה אם אין שום קשר בין פרנץ' טוסט ובין ארץ הבגט, העיקר שזה טעים

כריך פרנץ' טוסט קפרזה (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
כריך פרנץ' טוסט קפרזה (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

תוספת של שיק צרפתי לא מזיקה אף פעם, בטח לא כשמדובר בלחם מאתמול שמטגנים עם כל מיני דברים טובים. אז מה אם אין שום קשר בין פרנץ' טוסט ובין ארץ הבגט, העיקר שזה טעים.

 

איזה לחם יתאים?

קודם כל: חלה, נסיכת הפרנץ' טוסטים (או לחם בריוש, אם במקרה יש לכם כזה). אחריה בסולם: לחם אחיד, בגט או ג'בטה. לחמים המכילים מעט קמח מלא יתאימו גם כן.

 

מה כל כך פרנץ' בטוסט הזה?

בעולם דובר האנגלית מקובל לקרוא למנה הזאת – פרוסות של לחם (עם עדיפות לשאריות מאתמול) טבולות בבלילה ומטוגנות – פרנץ' טוסט. אבל האמת היא שהוא בכלל לא צרפתי. עדויות למנה קיימות כבר מהמאה החמישית לספירה, בספר בישול ששרד מימי האימפריה הרומית, ובכל מקרה מדובר במאכל שמופיע בגרסאות שונות ברחבי העולם, תחת שמות שונים (בצרפת עצמה, אגב, הוא נקרא Pain Perdu – "לחם אבוד" – רמז לניצול שאריות של לחם שנידון לזריקה).

 

אז למה דווקא פרנץ' טוסט?  אגדה אחת אומרת שפרנץ' הוא שם משפחתו של בחור אמריקאי שהמציא גם הוא את המנה מחדש. אפשרות אחרת היא שכמו שצ'יפס נקרא בארצות־הברית פרנץ' פרייז ונשיקה לוהטת היא, כידוע, נשיקה צרפתית – המיתוג השיקי עשה את שלו גם במקרה הזה.

 

 

פרנץ' טוסט עם פירות אדומים

למנה הזאת חלה תתאים במיוחד, ולכן מדובר בפינוק קלאסי למוצאי שבת (כן, חלה קצת ישנה וקצת יבשה זה מושלם). אבל אתם יודעים: כל לחם, כל יום – רק למצוא את ההזדמנות המתאימה!

 

פרנץ' טוסט עם פירות אדומים (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
    פרנץ' טוסט עם פירות אדומים(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

     

    המרכיבים

    (4 מנות)

     

    • 12 פרוסות חלה דקות

     

    לבלילה

    • 4 ביצים
    • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
    • 1/2 כוס פירות יער (מסוג אחד או תערובת), טריים או קפואים (אין צורך להפשיר)
    • 1 כף סוכר
    • 2 כפות מים

     

    לטיגון: 50 גרם חמאה + 2 כפות שמן

    לפיזור: אבקת סוכר

     

     

    ההכנה

    1. הבלילה: שמים את הביצים בקערה וטורפים. מוסיפים בהדרגה את השמנת וממשיכים לטרוף לבלילה אחידה. מניחים בצד.

    2. שמים בקערת מעבד המזון (או הבלנדר) את פירות היער. מוסיפים את הסוכר והמים וטוחנים למרקם משחתי אחיד. מעבירים לבלילת השמנת־ביצים ומערבבים לאיחוד מלא.

    3. מחממים את החמאה והשמן במחבת גדולה על להבה בינונית.

    4. טובלים קצרות כל פרוסת חלה בבלילה, ומטגנים 4-3 דקות מכל צד. מכינים כך את כל הכמות. מגישים חם.

    • עם מה נגיש? עם אבקת סוכר (או תערובת סוכר וקינמון) ועוד פירות יער

     

     

    פרנץ' טוסט ביצת עין

    הגרסה העשירה ל"ביצה בקן" שעליה גדלנו.

     

    פרנץ' טוסט ביצת עין  (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
      פרנץ' טוסט ביצת עין (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

       

      המרכיבים

      (5-4 מנות)

       

      • 9-8 פרוסות חלה או לחם אחיד
      • 9-8 ביצים
      • לטיגון: תרסיס שמן או 4 כפות שמן רגיל

       

      לבלילה

      • 3 ביצים
      • מלח, פלפל שחור
      • 1 כוס (240 מ"ל) חלב

       

       

      ההכנה

      1. הבלילה: שמים בקערה את 3 הביצים, מוסיפים מלח ופלפל וטורפים. מוסיפים את החלב, תוך כדי טריפה, וטורפים למרקם אחיד.

      2. קורצים במרכז כל פרוסה, בעזרת קורץ עוגיות או כוס קטנה, חור בקוטר 3–4 ס"מ.

      3. מחממים מחבת עם מעט שמן על להבה גבוהה. טובלים כל פרוסת לחם בבלילה, פעם אחת מכל צד (לא להגזים, שהלחם לא יתפרק). מעבירים את הפרוסות למחבת ושוברים ביצה לחור שפתחנו במרכזן. זורים מעט מלח ופלפל על הביצה. מורידים את עוצמת הלהבה לבינונית, מטגנים 5-4 דקות, והופכים לצד השני. מכסים את המחבת ומטגנים עוד כ־2 דקות, להשלמת בישול הביצה. מכינים כך את כל הכמות. מגישים חם.

      • עם מה נגיש? לצד סלט ירקות קשים ואפשר גם עם עגבניות טריות מגוררות(כמו לג'חנון) 

       

       

       

       

      פרנץ' טוסט עשבי תיבול

      טעים כמובן, אבל איזה כיף שזה גם כל כך יפה!

       

      פרנץ' טוסט עשבי תיבול (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
        פרנץ' טוסט עשבי תיבול(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

         

        המרכיבים

        (6–7 מנות)

         

        • 14-12 פרוסות חלה או לחם אחיד
        • לטיגון: תרסיס שמן או כ־4 כפות שמן קנולה
        • 2/3 כוס עלים של עשבי תיבול, לפי הטעם (רוזמרין, תימין, מרווה, פטרוזיליה, אורגנו וכדומה)

         

        לבלילה

        • 4 ביצים
        • מלח, פלפל שחור
        • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
        • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה או שמנת לבישול

         

        ההכנה

        1. הבלילה: שמים בקערה מתאימה את הביצים, מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט וטורפים קלות. מוסיפים, בהדרגה ותוך כדי טריפה, את השמנת וטורפים למרקם אחיד.

        2. מחממים מחבת עם מעט שמן על להבה גבוהה. טובלים כל פרוסת לחם בבלילה, פעם אחת מכל צד (לא להגזים, שהלחם לא יתפרק). מניחים עשבי תיבול בשני צדי כל פרוסה ומהדקים קלות. מעבירים למחבת ומטגנים 4-3 דקות מכל צד. כשהלחם מתחיל להזהיב, מנמיכים את עוצמת הלהבה. מכינים ומטגנים כך את כל הפרוסות (אם יש צורך, מוסיפים מעט שמן). מגישים חם.

        • עם מה נגיש? למשל, עם שמנת חמוצה או קרם פרש, בתוספת עירית קצוצה

         

        כריך פרנץ' טוסט קפרזה

        מי שביקרו באיטליה, בטח זוכרים את הפניני, הכריכים המקומיים, ובמיוחד את אלה הקלויים לטוסט גבינתי עסיסי. גישת הפרנץ' טוסט עובדת מצוין גם עם המרכיבים של הקפרזה המסורתית – מוצרלה, עגבניות ובזיליקום.

         

        כריך פרנץ טוסט קפרזה (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
          כריך פרנץ טוסט קפרזה(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

           

          המרכיבים

          (5-4 מנות)

           

          • 12-10 פרוסות דקות של חלה או לחם אחיד
          • 3-2 כפות שמן זית
          • 120-100 גרם פרוסות מוצרלה, או כדור מוצרלה פרסקה פרוס
          • כ־3 עגבניות, פרוסות דק
          • עלים מ־3-2 ענפי בזיליקום טרי

           

          לבלילה

          • 4 ביצים
          • מלח, פלפל שחור
          • 1/3 1 כוסות (320 מ"ל) חלב

           

          ההכנה

          1. הבלילה: שמים בקערה את הביצים, המלח והפלפל וטורפים. מוסיפים את החלב תוך כדי טריפה, וטורפים למרקם אחיד.

          2. מחממים את שמן הזית במחבת על להבה גבוהה. טובלים פרוסת לחם בבלילה, פעם אחת מכל צד. מניחים עליה פרוסות מוצרלה, עגבנייה ועלי בזליקום. טובלים פרוסה נוספת משני צדיה, וסוגרים לכריך. מניחים במחבת, מורידים את עוצמת הלהבה לבינונית ומטגנים כ־4 דקות מכל צד, עד שהכריך מזהיב והגבינה נמסה. מכינים כך את כל הכמות.

          3. מצננים את הכריכים כדקה, חוצים לשניים ומגישים חם.

           

           

           

          רול פרנץ' טוסט במילוי שוקולד

          מיני־רולדות כיפיות, עם שוקולד חם במרכזן. גם במקרה הזה הלחם המומלץ הוא חלה (אפשר מעט יבשה וישנה).

           

           

          רול פרנץ' טוסט במילוי שוקולד (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
            רול פרנץ' טוסט במילוי שוקולד(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

             

             

            המרכיבים

            (4 מנות)

             

            • 12 פרוסות חלה דקות
            • 1/2 כוס ממרח שוקולד

             

            לבלילה
            • 3 ביצים
            • 1/3 1 כוסות (320 מ"ל) חלב
            • לטיגון: 50 גרם חמאה + 2 כפות שמן

             

             

            ההכנה

            1. הבלילה: שמים את הביצים בקערה וטורפים. מוסיפים בהדרגה את החלב וטורפים למרקם אחיד.

            2. מסירים את הקרום הקשה מפרוסות הלחם. מורחים את הפרוסות בממרח השוקולד (מצד אחד בלבד). טובלים את הפרוסות בבלילה, קצרות בלבד, ומגלגלים לגלילים הדוקים.

            3. מחממים את החמאה והשמן במחבת גדולה. מטגנים את הפרוסות על להבה בינונית מכל צדיהן (5-4 דקות בסך הכל), עד שהן מזהיבות. מגישים חם.

            • עם מה נגיש? עם תערובת סוכר־קינמון או פשוט נזרה מעט סוכר למעלה

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד