שעת ה-C: למה ויטמין C חשוב גם בקיץ ואיך הוא עוזר למראה צעיר?

לאחר שנחשפנו לחשיבות של ויטמין C בתקופה האחרונה, הגיע הזמן שתגלו מה הוא יכול לעשות למען הבריאות שלכם כל השנה. וגם: איזה ויטמין C הכי מומלץ ולמה?

מחקרים רבים מדגימים את תרומתו של ויטמין C לשורה של תהליכים בגוף, והוא אפילו מככב לא מעט בשורה של תכשירי קוסמטיקה בשל תרומתו לבריאות העור (צילום: Shutterstock)
מחקרים רבים מדגימים את תרומתו של ויטמין C לשורה של תהליכים בגוף, והוא אפילו מככב לא מעט בשורה של תכשירי קוסמטיקה בשל תרומתו לבריאות העור (צילום: Shutterstock)

סביר להניח שאם היינו מבקשים מכם לדמיין עכשיו את המילה ויטמין C בצבע, התשובה תהיה צהוב או כתום. סביר לא פחות להניח שהסיבה לבחירה הזאת נעוצה בעצות סבתא שלפיהן בפרוס החורף ראוי להרבות באכילת פירות הדר, שנחשבים לעתירי ויטמין C, כדי לסייע לגוף שלכם להתמודד עם נגיפי החורף.

 

האם הסבתות צדקו? ובכן, באופן חלקי – גם לגבי הצבע וגם לגבי הפונקציה. פירות ההדר הכתומים אמנם מכילים כמות נאה של ויטמין C אבל פלפל אדום וגויאבה יעשו עבודה טובה יותר. ומה בעניין הפונקציה? הקהילה הרפואית עדיין חלוקה בדעתה בעניין התרומה של הוויטמין הזה למניעת הידבקות במחלות חורף, כי חלק מהמחקרים הוכיחו שכן ואילו אחרים לא מצאו לכך הוכחות. עם זאת, מחקרים קליניים שנעשו במבוגרים ובילדים, מצאו שמתן ויטמין C בזמן מחלת חורף במינון של 1,000 מ"ג ביום מסייע להפחתת חומרת התסמינים ולקיצור משך המחלה.

 

אבל האמת היא שממש לא חייבים לחכות לחורף עם הוויטמין הזה. מחקרים רבים מדגימים את תרומתו של ויטמין C לשורה של תהליכים בגוף, ובשנתיים האחרונות הוא אפילו מככב לא מעט בשורה של תכשירי קוסמטיקה בשל תרומתו לבריאות העור. אז מה הוויטמין הזה יודע לעשות ולמה כדאי שתאמצו אותו בכל ימות השנה? הנה שבע סיבות מצוינות:

 

1. הוא מסייע למניעת סיבוכי סוכרת

רמות הסוכר הגבוהות בדמם של חולי סוכרת גורמות לעקה חמצונית המובילה לכך שרמות הוויטמין הזה בגופם נמוכות בהשוואה לאנשים בריאים. במחקרים שנעשו בשנים האחרונות נמצא כי הגברת הצריכה של ויטמין C בחולי סוכרת, בשילוב עם טיפול באינסולין, מסייעת להפחתת רמות הסוכר בדם ואף לעצירת הנזק לכלי הדם בחולים שאינם מאוזנים.

 

2. תורם לעיכוב יצירת תהליכי דלקת

הרדיקלים החופשיים הם אחד האויבים המרים של הגוף. מצב של עודף בהם בגוף מוביל ליצירת עקה חמצונית המגבירה את הסיכון למחלות דלקתיות כרוניות, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם וסוכרת. ויטמין C הוא אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים ביותר והוא מגן על הגוף מפני העקה החמצונית באמצעות תרומת אלקטרונים המנטרלים את הרדיקלים החופשיים.

 

3. מעורב במניעת אלרגיות ואסתמה

במחקרים שונים נמצא כי צריכה מוגברת של ויטמין C מפחיתה היארעות של אלרגיה ואסתמה – ולהפך. כמו כן נמצא כי ככל שרמות ויטמין C נמוכות יותר בדם - רמות מתווך הדלקת היסטמין (המופרש מתאי הפיטום במערכת החיסון במצבים של תגובה אלרגית) גבוהות יותר. נמצא כי הוויטמין תורם למניעת התגובה האלרגית בכך שהוא מונע את שחרור ההיסטמין מתאי הפיטום וכן מגביר את תהליך הפינוי שלו מהגוף.

 

4. מסייע בשמירה על לחץ דם תקין ובמניעת מחלות לב וכלי דם

לוויטמין C יש תפקיד חשוב בייצור L-קרניטין, חומצת אמינו המעורבת במנגנון הוויסות של ייצור מתווכי דלקת המשפיעים על כיווץ כלי הדם. מחקרים הראו כי רמות לחץ הדם של אנשים שמקפידים על צריכה נאותה של ויטמין C בתזונה או הנוטלים תוסף ויטמין C בקביעות נמוכות יותר בהשוואה לאנשים שצורכים רמות נמוכות של הוויטמין הזה. כמו כן, במחקר שפורסם ב-2015 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, נמצא שאנשים הצורכים כמות מרובה של פירות וירקות המכילים ויטמין C נהנים מסיכון מופחת להתפתחות מחלת לב ולתמותה מוקדמת.

 

5. משפר את הספיגה של מינרלים

לא מעט מאיתנו סובלים מחסר של מינרלים חיוניים כמו אבץ, ברזל וסידן, ואחת הסיבות לכך היא חוסר ספיגה מספקת שלהם בגוף. מחקרים רבים הדגימו כי שילוב של ויטמין C בתוסף או במזון יחד עם הצריכה של המינרלים האלה משפר את הספיגה שלהם בגוף. מסיבה זו מומלץ ליטול תוסף ברזל עם ירקות ופירות העשירים בוויטמין C.

 

6. מסייע לבניית הקולגן בעור

במחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition ב-2007 וכלל 4,250 נשים בנות 40-74, נמצא כי צריכה מוגברת של ויטמין C קשורה לנטייה מופחתת להופעת קמטים ולמראה עור צעיר יותר

כוכבי אנטי אייג'ינג צצים חדשות לבקרים, אבל הוויטמין הצנוע הזה בהחלט ראוי לתואר "מלך האנטי אייג'ינג" הנחוץ לכל עור בוגר. למה? כי הוא ממלא תפקיד מרכזי בייצור הקולגן, חלבון האחראי לאלסטיות ולמראה המתוח של העור. ויטמין C משמש כחומר המזרז את פעילות האנזימים האחראים ליציבות ולקשרים של מולקולות הקולגן, וכבונוס אף מגרה ישירות את ייצור הקולגן. במחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition ב-2007 וכלל 4,250 נשים בנות 40-74, נמצא כי צריכה מוגברת של ויטמין C קשורה לנטייה מופחתת להופעת קמטים ולמראה עור צעיר יותר.

 

7. תורם למניעת נזקי קרינת השמש

החשיפה לקרינה האולטרה סגולה (UV) של השמש גורמת לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים וכתוצאה מכך מתרחשת פגיעה ב-DNA של התאים, בקרומי התאים ובחלבוני העור. במחקרים נמצא כי הוויטמין מגרה את תהליכי החלוקה בתאים הפיברובלסטים (תאים האחראים לייצור סיבי הקולגן ולהתחדשות העור), ואף מגביר את יכולתם לתקן פגיעות ב-DNA של התא. כמו כן, הוא מסייע להבהרת העור בכך שהוא חוסם את פעילות הטירוזינאז - אנזים האחראי ליצירת המלנין, פיגמנט העור.

 

ועוד שלוש עובדות שכדאי לדעת עליו...

 

> לרבים מאיתנו יש חסר בוויטמין C. למרות שאנחנו חיים בחברת שפע, חסר בוויטמין C הוא דווקא תופעה שכיחה למדי. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בתזונה המערבית המעודדת צריכה מרובה של מזונות מעובדים וצריכה לא מספקת של ירקות ופירות.

 

> הוויטמין הזה רגיש מאוד לחמצן ולאור. כדי ליהנות מהיתרונות שלו בתזונה תצטרכו לאכול אותו כמה שיותר מהר. הוא נהרס כשהמזון נחשף לאוויר ולאור, וכשהמאכלים מבושלים יתר על המידה ומחוממים מחדש.

 

> יש כמה גרסאות לוויטמין C בתוספי תזונה. יש את הגרסה החומצית, שנקראת גם "חומצה אסקורבית", וכדאי לדעת שאחד מכל חמישה אנשים רגיש לחומצה אסקורבית במערכת העיכול. יש גם את הגרסה הלא חומצית של ויטמין C. מה שהופך את הוויטמין ללא חומצי הוא החלפת מולקולה של מימן במולקולה של מינרל, והתוצר נקרא "אסקורבט מינרלי. המינרל יכול להיות: נתרן, סידן או מגנזיום. לסובלים מיתר לחץ דם חשוב להקפיד לצרוך מינון מתאים בגלל הנתרן. צורה נוספת של ויטמין C היא "אסטר C", זו גרסה יותר יקרה ופחות יעילה מאחר שהרכיב העיקרי הוא סידן אסקורבט וויטמין C מחומצן.

 

>  יש דרך פשוטה לוודא שהגוף שלכם מקבל מספיק ממנו – תוסף ויטמין C בשחרור מושהה.

כשבוחרים ליטול ויטמין C עדיף לבחור בפורמולה של שחרור מושהה, מכיוון שבדרך זו הספיגה יעילה יותר. כשהגוף מקבל בבת אחת כמות גבוהה של ויטמין C הוא פולט את רובו מכיוון שהוא לא יודע מה לעשות איתו. לעומת זאת, בשחרור מושהה הגוף מקבל מנות קצובות במהלך היום ולא בבת אחת וכך מנצל ביעילות את הוויטמין. בנוסף, כמוסת השחרור המושהה מאפשרת לוויטמין C לעבור את חומציות הקיבה. הוא משתחרר בצורה מבוקרת במעיים וכך נוכח במחזור הדם במהלך רוב שעות היממה.

 

לפרטים נוספים  והזמנות >>

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד