העוקץ האסייתי: 5 סלטים מהמזרח הרחוק עם טוויסט ישראלי מפתיע

טליה הדר מכינה גרסאות ישראליות לסלטים אסייתים אהובים, שכוללים גם מרכיבים מקומיים מכאן: ממתכון הכרוב הקלסי ועד הלהיט הכי חם במסעדות

סלט גזרים צבעוניים. קראנצ'י ומהמם (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
סלט גזרים צבעוניים. קראנצ'י ומהמם (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
גרסאות ישראליות לסלטים מהמזרח הרחוק – כאלה שכוללים גם מרכיבים מקומיים מכאן, אבל לא מוותרים על הטוויסט הבועט של הטעמים משם.

 

 

טיפים להכנת הסלטים:

משתמשים בלמון גראס? לפני שקוצצים אותו, יש לדפוק עליו ו"לפצוע" אותו, כדי לשחרר את טעמיו.

צריך מירין לתיבול ואין? המירו כל כף מירין בכף חומץ אורז ובתוספת של 1 כפית דבש.

ממש רוצים להכין מראש? ירקות כמו גזר, כרוב, קולרבי וקישוא אפשר לחתוך עד יומיים מראש ולשמור במקרר, בכלי סגור עם מי קרח. לפני הרכבת הסלט, מסננים. גם את הרוטב אפשר להכין מראש ולשמור בנפרד. את ערבוב הסלט, כולל הוספת עלים ירוקים ואגוזים, יש לעשות סמוך להגשה.

 

סלט קולרבי חריף

בהשראת סלט הפפאיה התאילנדי, גרסה פשוטה, נגישה – ונפלאה.

 

סלט קולורבי חריף (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
    סלט קולורבי חריף(צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

     

    המרכיבים

    (3-2 מנות)

     

    • 2 קולרבי גדולים
    • 5-4 עגבניות שרי
    • 1/2-1/4 פלפל צ'ילי אדום נקי, פרוס דק
    • כ־1/4 כוס בוטנים קלויים וחצויים או אגוזי קשיו קלויים

     

    לרוטב

    • 4 כפות מיץ מלימון
    • 1/2 כפית שמן צ'ילי (או לפי מידת החריפות הרצויה)
    • 1/2 כפית דבש
    • 1 כף רוטב דגים
    • 1/2 שן שום, מגוררת דק
    • אפשרות: 1/4 כפית חמאת בוטנים

     

    ההכנה

    1. קולפים את הקולרבי וחותכים למקלונים דקים (ז'וליאנים). חותכים את העגבניות לרבעים. מעבירים לקערה ומוסיפים את פלפל הצ'ילי האדום. משאירים בצד כרבע מכמות הבוטנים (או הקשיו) ואת היתרה מוסיפים לקערה ומערבבים.

    2. הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו (עם חמאת הבוטנים, אם רוצים). יוצקים על הסלט ומערבבים היטב.

    3. מפזרים על הסלט את הבוטנים ששמרנו ומגישים (הסלט במיטבו כשהוא ממש טרי).

     

    סלט גזרים צבעוניים

    בסגנון הסלטים שפוגשים במסעדות אסייתיות – שורשים בריאים וקראנצ'יים עם רוטב טעים־טעים – אבל בגרסה שמתמקדת בגזרים. אפשר להכין אותו גם עם קולרבי וסלק טרי (לא מבושל) – אפשרות נוחה להגיע לתוצאה צבעונית גם אם אין גזרים בצבעים שונים.

     

    סלט גזרים צבעוניים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
      סלט גזרים צבעוניים(צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

       

      המרכיבים

      (4 מנות)

       

      • 4 גזרים, מומלץ בצבעים שונים
      • 1 כפית ג'ינג'ר קצוץ
      • 2 ענפי בצל ירוק, חתוכים גס
      • חופן עלי בזיליקום, קצוצים
      • חופן עלי נענע, קצוצים
      • 1/4 כפית פלפל צ'ילי אדום מגורר דק
      • 1/2-1/4 כוס אגוזי מלך טבעיים קצוצים

       

      לרוטב

      • 3-2 כפות מיץ לימון
      • 2 כפות רוטב סויה
      • 3 כפיות דבש
      • 1 כף חומץ אורז
      • 1 כף שמן שומשום
      • 1 כפית חמאת בוטנים
      • אפשרות חריפה: 1/2 כפית שמן צ'ילי

       

      ההכנה

      1. קולפים את הגזרים וחותכים למקלונים (ז'וליאנים). מעבירים לקערה ומוסיפים את כל שאר מרכיבי הסלט. מומלץ להשאיר בצד כמחצית מכמות האגוזים וכמה חתיכות בצל ירוק, לעיטור בשלב ההגשה.

      2. הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו. יוצקים על הסלט ומערבבים.

      3. מפזרים על הסלט את האגוזים והבצל הירוק שנותרו בצד ומגישים (הסלט במיטבו כשהוא טרי).

       

      סלט סשימי סלמון על אטריות שעועית

      דרך נפלאה להגיש סשימי סלמון, משום שהיא הופכת אותו למנה של ממש, מעבר לנשנוש טעים.

       

      סלט סשימי סלמון על אטריות שעועית (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
        סלט סשימי סלמון על אטריות שעועית(צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

         

        המרכיבים

        (3-2 מנות)

         

        • כ־200 גרם פילה סלמון טרי, ללא עור
        • 1 כף רוטב סויה

         

        לסלט

        • כ־1/4 חבילה (כ־50 גרם) אטריות שעועית או אטריות אורז דקיקות
        • 4 צנוניות קטנות, חתוכות למקלונים דקיקים
        • 6-5 גבעולי עירית, חתוכים למקטעים באורך 2 ס"מ
        • 1/2 1 כפות שומשום שחור
        • 1 כף שורש ג'ינג'ר חתוך למקלונים דקיקים
        • 1 שן שום, קצוצה דק
        • כ־1 כף קליפת לימון או ליים מגוררת

         

        לרוטב

        • 2 כפות רוטב סויה
        • 1 כף מיץ לימון
        • 1 כף דבש
        • 1 כפית ג'ינג'ר מגורר דק
        • 1/2 שן שום, מגוררת דק
        • 1 כף שמן שומשום
        • 2 כפות מים
        • אפשרות חריפה: 1/4 כפית שמן צ'ילי

         

        אפשרויות להגשה

        • חופן שבבי קוקוס קלויים ומסוכרים
        • 1 כפית פלפל צ'ילי ירוק קצוץ
        • מעט קליפת לימון מגוררת
        • מעט שומשום שחור

         

        ההכנה

        1. הסלט: מכניסים את האטריות (השעועית או האורז) לקערה עם מים רותחים, מכסים בצלחת וממתינים 10-5 דקות, לריכוך. מסננים ושוטפים במים קרים. מעבירים לקערה (מומלץ לגזור או לחתוך כל אטרייה לשתיים, להקלת האכילה).

        2. מוסיפים לקערת האטריות את שאר מרכיבי הסלט ומערבבים.

        3. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו. יוצקים על הסלט ומערבבים היטב. אם רוצים, מעבירים לכלי הגשה.

        4. פורסים את הדג לפרוסות בעובי 1 ס"מ. מניחים על הסלט. מזלפים עליו את כף רוטב הסויה.

        5. ההגשה: מפזרים על המנה קוקוס, צ'ילי, קליפת לימון ושומשום (אחד מהם, חלקם או כולם) ומגישים מיד.

         

        סלט סהרוני מלפפונים ועוף

        אני מניחה שכל מי שאי פעם אכל ברשת "ג'ירף" מכיר את הסלט של המלפפונים והעוף. בהשראתו, יצרתי מתכון עם טוויסט תאילנדי (רוטב הדגים והקשיו) וגם עם טוויסט קיצי – פרי עונתי נהדר (בחורף, משתמשים בפומלות או באשכוליות אדומות). מומלץ להיות נדיבים עם אגוזי הקשיו שמוסיפים לסלט המון קראנצ'יות ומשתלבים נהדר עם הרכות של העוף.

         

        סלט סהרוני מלפפונים ועוף  (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
          סלט סהרוני מלפפונים ועוף (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

           

           

          המרכיבים

          (4-3 מנות)

           

          לעוף

          • כ־200 גרם חזה עוף נקי
          • 1 כף רוטב סויה
          • 1 כף דבש
          • 1 כף שמן זית
          • 1/2 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
          • אפשרות: 1/2 שן שום קצוצה, 1/2 ענף למון גראס, דפוק וקצוץ

           

          לסלט

          • 3 מלפפונים גדולים
          • חופן גדול של עלי בזיליקום
          • חופן גדול של עלי נענע
          • כ־100 גרם אגוזי קשיו קלויים
          • 1 פרוסת לימון, קצוצה (עם הקליפה)
          • 1/2 פלפל צ'ילי אדום נקי, קצוץ
          • 1/2 שן שום, קצוצה
          • 1 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
          • אפשרות: 1 נקטרינה יציבה, פרוסה דק

           

          לרוטב

          • 3 כפות רוטב דגים
          • 1/2 שן שום, קצוצה
          • 1 כף מירין (אפשר להחליף ב־1 כף חומץ אורז + 1 כפית דבש)
          • 2 כפיות שמן שומשום
          • 1/2 כפית שמן צ'ילי
          • 2 כפות מיץ לימון
          • 1 כפית דבש

           

          ההכנה

          1. העוף: קוצצים דק את העוף ומעבירים לקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים. מניחים בצד עד להמשך השימוש (אפשר גם לאחסן עד לילה במקרר).

          2. הסלט: חוצים את המלפפונים לאורכם. עוברים בכפית קטנה לאורך חלקם המרכזי, שבו מרוכזים הגרעינים, ומוציאים אותם. פורסים את חצאי המלפפונים ומעבירים לקערה. מוסיפים את עלי הבזיליקום והנענע (בשלמותם או קרועים גס), את הקשיו (בשלמותם או חצויים. מומלץ להשאיר חלק בצד, לעיטור המנה המוכנה). מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.

          3. בישול העוף: מחממים מחבת על להבה גבוהה. מעבירים אליה את העוף עם המשרה שהצטברה בקערה. מבשלים תוך ערבוב, עד שהעוף עשוי וצבעו משתנה. מניחים בצד לצינון (אפשר להכין עד יומיים מראש ולשמור במקרר).

          4. בינתיים מכינים את הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו.

          5. הרכבת המנה וההגשה: מוסיפים את העוף הצונן לסלט, יוצקים את הרוטב ומערבבים. אם רוצים, מעטרים בקשיו ששמרנו. מגישים. 8

           

          סלט כרוב ומשמשים עם אצות וואקמה

          סלט אסייתי קלאסי, אורח קבוע במטבח שלי, אבל בתוספת אלמנטים מרעננים: אצות וואקמה ואדממה, וגם קישוא ופרי. בתום עונת המשמשים, אפשר להשתמש במנגו או נקטרינות, וגם במשמשים מיובשים.

           

          סלט כרוב ומשמשים עם אצות וואקמה (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
            סלט כרוב ומשמשים עם אצות וואקמה(צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

             

            המרכיבים

            (4-3 מנות)

             

            • כ־1/2 כוס פולי סויה קלופים או תרמילי אדממה
            • 1/4 כרוב לבן
            • 1 קישוא או זוקיני קטן, טריים
            • 4 משמשים טריים, קטנים וקשים
            • 1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ
            • 1 ענף בצל ירוק, פרוס דק
            • חופן גדול של עלי נענע
            • 3-2 כפות שומשום שחור
            • חופן אצות וואקמה מיובשות

             

            לרוטב

            • 2 כפיות גדושות ריבת תפוז/ משמש
            • 1 כף שמן זית
            • 2 כפיות שמן שומשום
            • 1/4 כפית שמן צ'ילי
            • 1 כף רוטב סויה
            • 2 כפות רוטב דגים
            • 2 כפות מיץ לימון
            • 2 כפות מים
            • אפשרות להגשה: אגוזים או בוטנים קלויים וקצוצים, כוסברה קצוצה

             

            ההכנה

            1. מבשלים את פולי הסויה הקפואים במיקרוגל, 3-2 דקות, לריכוך קל (אם מבשלים תרמילים, מוציאים מהם את הפולים). מעבירים לקערה.

            2. חותכים את הכרוב ואת הקישוא (או הזוקיני) לרצועות דקות. חותכים את המשמשים לחצאי פרוסות דקות. מוסיפים לקערה. מוסיפים את כל שאר מרכיבי הסלט, למעט האצות (מומלץ להשאיר מעט מהשומשום בצד, לעיטור המנה המוכנה).

            3. הרוטב: מערבבים בקערה את כל מרכיביו ויוצקים על הסלט. מערבבים.

            4. שמים את האצות בקערה נפרדת, יוצקים מים עד כיסוי ושורים כ־2 דקות, לריכוך. מוציאים את האצות, סוחטים קלות ומוסיפים לקערת הסלט.

            5. אם רוצים, מפזרים את השומשום ששמרנו ומוסיפים אגוזים או בוטנים וכוסברה. מגישים.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד