לא רק חומוס: 5 ממרחים שמשתלבים מצוין עם פיתה ומשדרגים כל מנה

גם אם המנגל של יום עצמאות יהיה שונה השנה, לא נוותר על המנהג הישראלי המסורתי: לנגב. רק שהפעם נפתיע עם ממרחים כמו כרובית צלויה או סלק מעודן

ניגוב פלפל, שורש סלרי ופפריקה מעושנת (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
ניגוב פלפל, שורש סלרי ופפריקה מעושנת (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

קבלו חמישה ניגובים מהירי הכנה,  טבעוניים ברובם, שמתלבשים על כל פיתה ומשדרגים כל מנה:

 

 

ניגוב סלק, אגוזי מלך, שום ורוזמרין

ממרח מעודן שיקפיץ כל כריך לדרגת גורמה.  מושלם כמצע לירקות צלויים וגבינות קשות

 

 

ניגוב סלק, אגוזי מלך, שום ורוזמרין  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
    ניגוב סלק, אגוזי מלך, שום ורוזמרין (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
     

    המרכיבים

    כלי בנפח כ־500 מ"ל)

     

    • 2-1 סלקים טריים
    • 1/2 כוס (50 גרם) אגוזי מלך
    • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
    • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
    • 1 שן שום
    • 1 כפית רוזמרין או מרווה, טריים וקצוצים או יבשים
    • מלח, פלפל שחור
    • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
    • במידת הצורך: 1/4–1/2 כוס (120-60 מ"ל) מים
    • להגשה: פטרוזיליה קצוצה, קליפת לימון מגוררת, שמן זית

     

    ההכנה

    1. שמים את הסלק בסיר, יוצקים מים רותחים עד לכיסוי, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה גבוהה כ־45 דקות, עד ריכוך. מסננים ומניחים לצינון. מצננים, קולפים וחותכים גס.

    2. מעבירים את הסלק לקערת מעבד המזון. מוסיפים את כל שאר המרכיבים, למעט שמן הזית, וטוחנים. מוסיפים את השמן תוך כדי טחינה ומעבדים עד שמתקבלת מחית חלקה. אם היא סמיכה מדי, מוסיפים מעט מים בהדרגה, תוך כדי עיבוד, עד לדרגת הסמיכות הרצויה. טועמים ומתקנים תיבול.

    3. מעבירים את מחית הסלק לצלחות הגשה. בוזקים פטרוזיליה וקליפת לימון מגוררת, ומזלפים מעט שמן זית. מגישים.

    • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 4 ימים.

     

    ניגוב חציל קלוי, בצל וערמונים

    מה שמייחד את הניגוב הזה משאר ניגובי החציל הוא מתקתקות הבצל המקורמל והערמונים, שהופכים אותו לממרח־מעדן. מושלם כמצע לקבבים.

    טיפ: נרתעים מקלייה על אש גלויה? אפשר לקלות את החציל גם בתנור. דוקרים את קליפתו במזלג ואופים 40-30 דקות בחום של 250 מעלות, עד שבשר החציל רך.

     

    ניגוב חציל קלוי, בצל וערמונים  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
      ניגוב חציל קלוי, בצל וערמונים (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

       

      המרכיבים

      (כלי בנפח כ־250 מ"ל)

       

      • 1 חציל
      • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
      • 1 בצל גדול, קצוץ דק
      • 2 שיני שום, קצוצות
      • מלח, פלפל שחור
      • 1 שקית (100 גרם) ערמונים קלופים בוואקום (להשיג ברשתות השיווק)
      • להגשה: עירית קצוצה, מלח גס, פלפל שחור גרוס

       

      ההכנה

      1. קולים את החציל על אש גלויה, 15-10 דקות מכל צד, עד שהוא משחיר ובשרו רך. חוצים את החציל לאורכו, מרוקנים את בשרו למסננת ונפטרים מהנוזלים.

      2. יוצקים למחבת 2 כפות משמן הזית ומטגנים את הבצל על להבה בינונית כ־10 דקות, עד הזהבה (אם הוא משחים מהר מדי, מנמיכים את הלהבה). מוסיפים את השום, מלח ופלפל ומטגנים עוד כ־5 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם, עד שהבצל משחים.

      3. מעבירים את תכולת המחבת לקערת מעבד המזון. מוסיפים את החציל והערמונים, וטוחנים. מוסיפים את יתרת שמן הזית (כ־3 כפות) תוך כדי עבודת המכשיר ומעבדים עד שמתקבלת מחית במרקם קרמי.

      4. מעבירים את המחית לצלחות הגשה, בוזקים עירית ומתבלים במלח ופלפל. מגישים.

      • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 4 ימים.

       

      ניגוב כרובית צלויה, כרשה ושום

      אוהבי הכרובית ישתגעו על הממרח הזה, שמרכז את הטעם המתקתק והנהדר של כרובית ושום צלויים. מושלם כמצע לסטייק או דג.

       

      ניגוב כרובית צלויה, כרשה ושום  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
        ניגוב כרובית צלויה, כרשה ושום (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

         

        המרכיבים

        (כלי בנפח כ־375 מ"ל)

         

        • 1 כרובית בינונית, מופרדת לפרחים
        • 1 כרשה, החלק הלבן בלבד, חתוכה למקטעים באורך 3 ס"מ
        • 6 שיני שום, בקליפתן
        • מלח, פלפל שחור
        • 1 כפית זרעי כוסברה כתושים
        • 1 כפית זרעי כמון כתושים או כמון טחון
        • 6 כפות שמן זית
        • 2 כפות חמאת שקדים או טחינה גולמית
        • 2 כפות מיץ לימון
        • במידת הצורך: 1/2-1/4 כוס מים
        • להגשה: זרעי כוסברה כתושים, זרעי כמון כתושים, פפריקה מתוקה, שמן זית

         

        ההכנה

        1. מחממים את התנור ל־200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

        2. שמים בתבנית את הכרובית, הכרשה והשום. מתבלים במלח ופלפל, זורים את זרעי הכוסברה והכמון ומזלפים 3 כפות משמן הזית. אופים כ־25 דקות, עד שהירקות מזהיבים ומתרככים. מכבים את התנור ומשאירים בתוכו את הירקות במשך כשעה (עד שהתנור צונן). קולפים את שיני השום.

        3. מעבירים את הירקות הצלויים לקערת מעבד המזון. מוסיפים את כל שאר המרכיבים, למעט יתרת שמן הזית, וטוחנים. מוסיפים את השמן תוך כדי טחינה, עד שמתקבל מרקם קצוץ דק־דק או קרם חלק. אם צריך – מוסיפים מעט מים, בהדרגה, תוך כדי עיבוד, עד שמתקבלת דרגת הסמיכות הרצויה. טועמים ומתקנים תיבול.

        4. מעבירים את מחית הכרובית לצלחות הגשה, בוזקים זרעי כוסברה וכמון כתושים, זורים פפריקה מתוקה ומזלפים מעט שמן זית. מגישים.

        • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 4 ימים.

         

        ניגוב פלפל, שורש סלרי ופפריקה מעושנת

        ממרח ספייסי, חריף־מתקתק, עם ארומה מעושנת. מושלם כמצע לקבבים, נקניקיות או שיפודים.

         

        ניגוב פלפל, שורש סלרי ופפריקה מעושנת  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
          ניגוב פלפל, שורש סלרי ופפריקה מעושנת (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

           

          המרכיבים

          (כלי בנפח כ־250 מ"ל)

          • 5 פלפלים אדומים
          • 1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות בגודל 3 ס"מ
          • 1/2-1/4 פלפלון צ'ילי
          • 2 שיני שום
          • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
          • 1/2 כפית פפריקה מעושנת
          • 2 כפות מיץ לימון
          • מלח, פלפל שחור
          • 1/4 כוס שמן זית
          • להגשה: כוסברה או פטרוזיליה, קצוצות

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

          2. שמים בתבנית את הפלפלים וקוביות הסלרי ואופים כ־25 דקות, עד שהפלפלים משחימים והסלרי מתרכך. מכבים את התנור ומשאירים בתוכו את הירקות במשך כשעה (עד שהתנור צונן).

          3. קולפים את הפלפלים ונפטרים מהגבעול, הזרעים והקליפה.

          4. מעבירים את הפלפלים והסלרי לקערת מעבד המזון. מוסיפים את כל שאר המרכיבים, למעט שמן הזית, וטוחנים. מוסיפים את השמן תוך כדי פעולת המכשיר ומעבדים עד שמתקבל ממרח קצוץ דק־דק. טועמים ומתקנים תיבול.

          5. מעבירים את מחית הפלפלים לצלחות הגשה ובוזקים מעט כוסברה. מגישים.

          • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 4 ימים.

           

          ניגוב דלורית צלויה, טחינה ויוגורט

          ממרח מפתיע, מתקתק־חמצמץ. לגרסה טבעונית או פרווה אפשר לוותר על היוגורט ולהוסיף כף אחת של חמאת שקדים. מושלם כמצע לדגים צלויים.

           

           

          המרכיבים

          (כלי בנפח כ־500 מ"ל)

           

          • 1 דלורית קטנה, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל 2 ס"מ
          • מלח, פלפל שחור
          • 2 כפות שמן זית
          • 2 כפות אורגנו, יבש או טרי וקצוץ
          • 2 כפות טחינה גולמית
          • 1 שן שום, קלופה
          • 1/3 כוס (80 מ"ל) יוגורט, מומלץ כבשים (אחוזי שומן לפי הטעם)
          • קליפה מגוררת מ־1 לימון
          • 2 כפות מיץ לימון
          • במידת הצורך: 1/4–1/2 כוס (120-60 מ"ל) מים
          • להגשה: יוגורט, גרעיני דלעת קלויים, תימין

            

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

          2. שמים בתבנית את קוביות הדלורית, בוזקים מלח ופלפל ומזלפים את שמן הזית. אופים כ־25 דקות, עד שהדלורית רכה.

          3. מעבירים את הדלורית לקערת מעבד המזון. מוסיפים את כל שאר המרכיבים וטוחנים למחית חלקה. אם המחית סמיכה מדי – מוסיפים מעט מים בהדרגה, תוך כדי עיבוד, עד דרגת הסמיכות הרצויה. טועמים ומתקנים תיבול.

          4. מעבירים את מחית הדלעת לצלחות הגשה. יוצקים עליהן מעט יוגורט ובוזקים זרעי דלעת ותימין. מגישים.

          • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 4 ימים.

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: מזל חסון)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: מזל חסון)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד