"הרפואה צועדת לכיוון של ביטול הרופא ומעבר לטיפול בבית"

ד"ר רומן ליברזון, אורתופד, מספר בפני אילו אתגרים עומדת כיום הרפואה בתחום התמחותו - טיפול בכף רגל סוכרתית - מה צפוי בעתיד, וגם טיפים לשגרת בריאות

  (צילום: Shutterstock)
ד"ר רומן ליברזון, אורתופד, יועץ ומנתח בכף רגל סוכרתית ופצעים קשיי ריפוי.

 

מהי ההתמחות שלך ומדוע בחרת דווקא בה?

"אני בא ממשפחה של רופאים וכל חיי רציתי להיות רופא. כשלמדתי רפואה ברוסיה, רציתי להתמחות בכירורגיית ילדים, אבל בגלל אנטישמיות נדחיתי. מצאתי מקום התמחות במכון מחקר לאורתופדיה, אך גם שם לא נתנו לי לטפל במקרים רגילים והפנו אלי כל הזמן חולים עם סיבוכים. כך למעשה הגעתי להתמחות שלי בפצעים קשיי ריפוי. כשעבדתי במכון המחקר כתבתי יותר מ־50 פרסומים מדעיים, ואני חתום על שישה פטנטים בתחום הזה ברוסיה".

 

מהם ההישגים הבולטים בשנים האחרונות בתחום?

"ישנם לא מעט מטופלים הסובלים מחוסר באספקת דם לרגליים שפוגע בתהליך הריפוי של הפצע ואינו ניתן לטיפול בניתוחים וסקולריים וצנתורים. לכאן נכנסו בשנים האחרונות כמה טיפולים שנתנו מענה לבעיה הזאת: טיפול בתאי גזע; מכשיר חמצן לטיפול מקומי המשפר את הריפוי; ושימוש בזכוכית מרוסקת מיוחדת בתור מחליף עצם למקרים של חוסר עצם אחרי ניתוחים, גידול, טראומה קשה או זיהום".

 

ד"ר רומן ליברזון: חתום על שישה פטנטים בתחום (צילום: Shutterstock, אלבום פרטי)
    ד"ר רומן ליברזון: חתום על שישה פטנטים בתחום(צילום: Shutterstock, אלבום פרטי)

     

    בפני אילו אתגרים עומדת כיום הרפואה בתחום התמחותך?

    "הראשון: גישה "כלכלית" - זול יותר לקטוע רגל חולה מלטפל בה. השני: אין גישה סיסטמית לטיפול בכף רגל סוכרתית. אנחנו מטפלים בתוצאות אך לא בשורש הבעיה - פגיעה עצבית בכף הרגל".

     

    האם ישנה בעיה מסוימת בתחום ההתמחות שלך שכרגע אין לה מענה והייתי רוצה שיימצא כזה?

    "לצערי, אין כיום דרכים פשוטות, זולות ודיגיטליות לאבחון בשלב מוקדם יחסית, לפני סימנים מתקדמים של נוירופתיה. חשוב לזכור שלמעשה אין דרך לתקן את הפגיעה. הקטיעות בשלב הראשון של התפתחות כף רגל סוכרתית קשורות להתפתחות זיהום, אך לאחיות שמבצעות את רוב הטיפולים אין כלי עבודה פשוט, בטיחותי ויעיל לניקוי הפצע מהחיידקים. בשלב השני של התפתחות כף רגל סוכרתית, כאשר הפרעות באספקת הדם הן הסיבה לקטיעות, אין כלי לשיפור באספקת הדם, חוץ מניתוח או צנתור שכאמור לא תמיד אפשריים".

     

    איך ייראה העתיד לדעתך?

    "הרפואה צועדת לכיוון של ביטול הרופא. למעשה, כבר עכשיו רופא חייב להיצמד לפרוטוקול בכל עניין, אין מקום לחיפוש אחר פתרון אחר ולהכנסה של משהו חדש, וכל שנה הרגולציה הולכת ונעשית קשה יותר, כלומר בחירת דרך טיפול צרה יותר ויותר. מעבר לזה, בעתיד הקרוב מחשבים, תוכנות ורובוטים עומדים להחליף רופאים, כמו למשל רובוטים מתקדמים לביצוע ניתוחים שגרתיים. הבעיה בזה היא שלא יהיו אנשי מקצוע לפיתוח משהו חדש. מחשבים, אלגוריתמים ורובוטים טובים לשגרת טיפול - לא לפיתוח. מעבר לאלה, ישנה מגמה בולטת של מעבר לטיפול בבית, קיצור אשפוזים, העברת פעולות מרופאים לטכנאים ואחיות, ושימוש בטכנולוגיה לאבחנות בבית באמצעות אפליקציות חכמות ומכשור מתקדם".

      

    הכירו את המומחה
    • סטטוס: 61, גרוש ואב לארבעה (בן 36, בן 26, בת 25, בן 19).
    • מקום מגורים: נתניה.
    • שגרת הבריאות  שלי כוללת: מנוחה מקוצרת ועבודה ממושכת.
    • כשאני לא מטפל, אני: מטייל, מקשיב למוזיקה (בעיקר קונצרטים), רואה סרטים.
    • הדרך שלי להירגע היא:  לחשוב על העבודה שלי ועל החולים שצריכים אותי.

     

    3 טיפים לשגרת בריאות מנצחת:

    1. הימנעו ככל האפשר מסוכר.

    2. הפחיתו במשקל.

    3. נעלו נעליים מתאימות.

     

     מוגש מטעם מדיקל אונליין ואתר הבריאות מדיקו

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד