לחתוך או לא לחתוך: האם ברית המילה פוגמת בתפקוד המיני ובסקס?

הוויכוחים סביב סילוק העורלה שעל ראש הפין מתלהטים. האם זה מפחית את ההנאה מיחסי מין? טראומטי לנימול? מועיל בריאותית? ד"ר צחי בן ציון מסביר

רוב ארגוני הבריאות בעד המילה (צילום: Shutterstock)
רוב ארגוני הבריאות בעד המילה (צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות אני נשאל יותר ויותר על ידי הורים חילונים עם מודעות לרוח הזמן, אם זה בסדר לערוך לתינוק ברית מילה. קיים ארגון שמתנגד לטקס המילה מכמה וכמה טעמים, ובהם, כי מדובר בהטלת מום ברך הנולד ללא קבלת היתר ממנו וכי כל העניין עומד בסתירה לדפוסי הטבע. "זה מרגיש אקט לא מוסרי", אמרה לי אם הרה שמתלבטת בסוגיה, "לא נכון יותר להמתין? זה לא ימנע מהבן שלי להיפטר מהעורלה בגיל התבונה, אם ירצה בכך. ואני גם שומעת שרמת הסיפוק המיני נפגעת".

 

לפני שאבהיר את עמדתי בנושא - כרופא, פסיכיאטר וסקסולוג - בואו נבין מהי אותה עורלה שהמוהל מסיר. מדובר בקפל עור, סרח עודף דמוי שרוול, שמכסה את איבר המין. הוא מקופל מעל העטרה (ראש הפין) וכאשר יש זקפה - הפין מגיח מתוך השרוול ונמתח למלוא אורכו. בטקס ברית המילה כורתים את שרוול הכיסוי, ומאותו רגע איבר המין חשוף כל הזמן.

"גם אם מושמעים קולות לכאן ולכאן, אין מחקר חד־משמעי שמצביע על איזשהו נזק משמעותי שנגרם לתפקוד המיני בעקבות הסרת העורלה"

 

ויכוחים מתנהלים בין אנשי המקצוע, אם הסרת העורלה משנה במשהו את התפקוד המיני ואת ההנאה מסקס. יש האומרים, שהחישוף של הפין מפחית במידה מסוימת את רגישותו וכתוצאה מכך הסיכוי לשפיכה מוקדמת נמוך יותר וגם התפקוד המיני משופר. לעומתם, יש מי שקובעים שהעורלה שעוטפת את הפין תורמת לרגישותו ואז העונג בעת השפיכה גדול יותר.

 

סביב הוויכוחים נערכים מחקרים. מחקר שהייתי מעורב בו בדק אלפי גברים שנימולו בבגרותם, ולא מצא שינוי בתפקוד המיני בין פרק הזמן שלפני המילה ובין זה שאחרי. גם אם מושמעים קולות לכאן ולכאן, אין מחקר חד־משמעי שמצביע על איזשהו נזק משמעותי שנגרם לתפקוד המיני בעקבות הסרת העורלה.

 

ממחקרים רבים עולה, שלמילה יתרונות בריאותיים. בתוך הסרח העודף של מי שלא נימולו מצטברות לפעמים הפרשות - פנימיות (וירוסים וחיידקים) וגם חיצוניות (שאריות שתן). בעת המגע המיני קיימת היתכנות להידבקות במחלות מין. מבדיקות שונות במדינות אפריקאיות מוכות איידס, התברר שהמילה הפחיתה את שיעורי המחלה. אם הנתונים האלה יזכו לביסוס מדעי מוצק, ניתן יהיה לקבוע חד־משמעית שהמילה מפחיתה את הסיכון להידבקות במחלות מין בכלל, ואיידס בפרט.

 

ושוב, גם בעניין הזה קיימות מחלוקות ויש חוקרים שאומרים, שזה לא נכון. כך או כך, כיום ההמלצה של רוב ארגוני הבריאות בעולם היא כן לבצע מילה כאמצעי מניעה בריאותי. התחליף למוהל המסורתי באוכלוסייה הלא יהודית הוא מכשיר רפואי שמוצמד לאיבר המין, ואז העורלה נושרת מעצמה כעבור כמה שבועות, בדומה לנשירת חבל הטבור.

"כיום ההמלצה של רוב ארגוני הבריאות בעולם היא כן לבצע מילה כאמצעי מניעה בריאותי. התחליף למוהל המסורתי באוכלוסייה הלא יהודית הוא מכשיר רפואי שמוצמד לאיבר המין, ואז העורלה נושרת מעצמה כעבור כמה שבועות"

 

אז אם לחזור להקדמה שלי, התשובה שאני נותן לפונים אליי בנושא היא שרוב ארגוני הבריאות בעד המילה; שלא הוכח נזק כלשהו לנפשו של הילד בבגרותו; שאין גיבוי מדעי לטענה על נזקים לבריאות המינית והנאה מופחתת מסקס; וגם - שאני מלתי את שלושת בניי וגם נכדי לא נפקד מהמעמד. כמובן, ההחלטה היא של ההורים, אני רק על עצמי לספר ידעתי.

 

ולסיום:

 

ברית מילה? אחד הולך ברחוב, מציץ בשעונו ומגלה שהוא עומד. לשמחתו, מעבר לפינה הוא מבחין בחנות שבחלון הראווה שלה מוצב שעון ענקי. הוא נכנס, מוסר לבעל החנות את שעונו ומבקש שיחליף סוללה. האיש מתנצל: "אבל אני לא שען, אני מוהל". בעל השעון מביע את פליאתו: "אז למה הצבת שעון כזה גדול בוויטרינה?" המוהל עונה לו: "מה בדיוק אתה רוצה שאני אעמיד שם?" 

 

  • ד"ר יצחק (צחי) בן־ציון, מנהל המרפאה לבריאות מינית בבית החולים "סורוקה" ופסיכיאטר מחוז הדרום, שירותי בריאות כללית

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד