חופשת כריסמס בניו יורק: אורות מרהיבים בכל פינה ואווירה רומנטית

חג המולד, חנוכה והשנה האזרחית החדשה מלבישים את ניו־יורק בצבעים ובאורות בוהקים. שווה להתמודד עם הקור והשלג כדי לחגוג בעיר הגדולה דווקא בתקופה הזו

השדרה השישית. מגדלים מוארים, עצים מקושטים  (צילום: צביקה בורג)
השדרה השישית. מגדלים מוארים, עצים מקושטים (צילום: צביקה בורג)
רוקפלר סנטר לובש חג לקראת כריסמס (צילום: צביקה בורג)
רוקפלר סנטר לובש חג לקראת כריסמס (צילום: צביקה בורג)
שווה לההתמודד עם הקור כדי לחזות בעיר המקושטת (צילום: צביקה בורג)
שווה לההתמודד עם הקור כדי לחזות בעיר המקושטת (צילום: צביקה בורג)
 כדאי להתרכז במה שגלוי, מואר ומקושט על פני השטח המוכר (צילום: צביקה בורג)
כדאי להתרכז במה שגלוי, מואר ומקושט על פני השטח המוכר (צילום: צביקה בורג)
גם החנויות לובשות חג. בית הכלבו הענק של מייסיס (macys)   (צילום: צביקה בורג)
גם החנויות לובשות חג. בית הכלבו הענק של מייסיס (macys) (צילום: צביקה בורג)

למה לטוס דווקא עכשיו, בחורף, לניו־יורק הקפואה? בגלל שמחירי הטיסות ממש ברצפה (פחות מ־500 דולר, בחלק מחברות התעופה, בעיקר לפני חנוכה או החל מינואר), ובעיקר בגלל חג המולד המתקרב, חנוכה ואירועי השנה האזרחית החדשה, שמוסיפים לעיר צבעים ואורות.

 

מה לראות והיכן?

לא נגלה לכם פה מחדש את אמריקה, כי בקור הזה ובעונה הזאת של השנה, כדאי להתרכז במה שגלוי, מואר ומקושט על פני השטח המוכר. צמד השדרות המרכזיות של מנהטן, החמישית והשישית, לבשו חג בשבועות האחרונים: חלונות הראווה עוצבו בגוני אדום ולבן מסורתיים, עצי אשוח הוארו, משטחי החלקה על הקרח הופעלו, וההמונים צובאים על רשתות בתי הכלבו, כלי הבית והמתנות וכמובן - האופנה. חלונות ראווה מעוצבים תמצאו בעיקר בשדרה החמישית, לכל אורכה, כולל בית הכלבו של מייסיס (macys.com) וחנויות המותגים. השישית מעניינת יותר, בגלל הקרבה למרכז רוקפלר (rockefellercenter.com), שם ניצב עץ חג המולד המפורסם ביותר ולצדו משטח החלקה, וגם בגלל כיכר בריאנט (bryantpark.org), שבה פועל שוק חג מולד עם עשרות דוכנים וגם משטח החלקה גדול ומוצלח אף מזה של הרוקפלר.

 

עץ חג המולד המפורסם ומשטח ההחלקה. מרכז רוקפלר  (צילום: צביקה בורג)
    עץ חג המולד המפורסם ומשטח ההחלקה. מרכז רוקפלר (צילום: צביקה בורג)

     

    מי ברגל?

    טסתם עד ניו־יורק רק כדי לשוטט ברחובות, להיכנס לחנויות ולבלות במסעדות? חבל, כי כדאי לצקת קצת תוכן בחופשה, ואחת הדרכים הטובות לכך היא להצטרף לסיורי חינם מודרכים, ברגל. סיורי חינם מודרכים נפוצים בכל עיר גדולה בעולם כמעט. השיטה פשוטה: נרשמים לסיור לפי נושא שמעניין אתכם, ובסופו מעניקים למדריך טיפ, שעליו פרנסתו. בסיור עצמו, שלרוב נמשך כשלוש שעות, משוטטים באזור מסוים (למשל, צ'יינה טאון וליטל איטלי; סוהו וגריניץ' וילג'; סנטרל פארק או הארלם), וסופגים היסטוריה, פולקלור, סיפורים אנושיים ורכילות (למשל, הכרת המקומות שבהם מתגוררים סלבס).

     

    מגוון הסיורים בניו־יורק עצום, כמו מספר החברות שמפעילות סיורים כאלה. פשוט מקלידים בגוגל Free Tours in NY ובוחרים חברת טיולים שנראית לכם מתאימה או לפי המלצות ברשת, מדריך מסוים או מסלול שמעניין אתכם.

    למשל: freetoursbyfoot.com, freetour.com/new-york, bit.ly/2RyaFo1

    אגב, מובן שיש לא מעט סיורים בעברית.

     

    טיפ: רוב החברות מציעות גם סיורי אוכל וקולינריה, הכרוכים בתשלום (לרוב כ־60-45 דולר), שבמסגרתם עוברים בדוכני אוכל, מסעדות ושווקים באזור מסוים וטועמים. לרוב זה זול יותר מארוחה במסעדה, וגם מעניין ומגוון יותר. שווה לנסות.

    ועוד: לא רוצים להתנהל עם קבוצה? כל החברות מציעות גם סיורים מודרכים פרטיים, בתשלום.

     

    אל תשכחו להשאיר טיפ. נגני רחוב בכל פינה  (צילום: צביקה בורג)
      אל תשכחו להשאיר טיפ. נגני רחוב בכל פינה (צילום: צביקה בורג)

       

      גשר ברוקלין

      רוצים חוויה לאוסף? חצו ברגל את גשר ברוקלין (Brooklyn Bridge) היפהפה. הגשר המחבר בין דרום מנהטן לברוקלין נפתח לתנועה בשנת 1883, אחרי 13 שנים של בנייה שבהן נהרגו 27 מהפועלים שעסקו בבנייתו, ובהם מתכנן הגשר, המהנדס הגרמני ג'ון רובלינג.

      גשר ברוקלין נחשב לאחד היפים בעולם. אורכו 1,834 מטר, גובהו – מעל ה"איסט ריבר", שלוחה של האוקיינוס האטלנטי שמתחתיו – כ־40 מטר, ויש בו נתיבים לכלי רכב, רכבות, אופניים והולכי רגל בכמה מפלסים. הליכה על הגשר חושפת את נופי מנהטן המרשימים, גורדי השחקים והגשרים הסמוכים – גשר מנהטן וגשר ויליאמסבורג, שביחד מקבלים את ראשי התיבות  BMW (ברוקלין־מנהטן־ויליאמסבורג). בתום חציית הגשר מגיעים לברוקלין הייטס, שכונת היוקרה של הרובע הנמצא מול מנהטן, הכוללת בתים יפהפיים שנבנו ברובם במאה ה־19.

       

      אחד היפים בעולם. גשר ברוקלין  (צילום: צביקה בורג)
        אחד היפים בעולם. גשר ברוקלין (צילום: צביקה בורג)

         

        סנטרל פארק

        Central Park, הפארק הענקי שבלב מנהטן, נראה כמו שמורת טבע אבל הוא כולו מלאכותי, מעשה ידי אדם. את הפרויקט יזמה עיריית ניו־יורק באמצע המאה ה־19 ובמכרז על העיצוב והקונספט זכו אדריכלי הנוף פרדריק לו אולמסטד וקלברט ווקס. הפארק נפתח לציבור בשנת 1856, אורכו כארבעה ק"מ ורוחבו כ־800 מטר. יש בו כ־25,000 עצים, כמה אגמים ובחורף גם משטחים להחלקה על הקרח.

        הפארק מתנהל על פי חוקים וכללים קפדניים ותחת פיקוח הדוק, על מנת לשמור על הנוף, הטבע והחי. כיף לטייל בו, לשוטט לאורך השבילים המתפתלים, להביט באלמנטים הייחודיים (גשרים, פסלים, ספסלים) ולהתפעל ממגדלי היוקרה הסובבים אותו, שבמחיר מטר מרובע אחד בהם אתם יכולים לרכוש מכונית פאר. עוד בשטח הפארק: מוזיאון המטרופוליטן וגן חיות קטן.

        אתר הפארק: nycgovparks.org/parks/central-park

         

        הכי ניו-יורק שיש. סנטרל פארק  (צילום: צביקה בורג)
          הכי ניו-יורק שיש. סנטרל פארק (צילום: צביקה בורג)

           (צילום: צביקה בורג)
            (צילום: צביקה בורג)

             

            סנאים

            את המכרסם הקטן והחמוד בעל הזנב הפרוותי לא רואים בישראל, אבל הוא נפוץ מאוד ביערות וגם בערים גדולות בצפון אירופה, בלונדון, למשל. כמו עצי האשוח של חג המולד – הופעתו מכניסה מיד לאווירת החורף, החג וחו"ל בכלל (למרות שהסנאים שם כל השנה). איפה מוצאים אותם בניו־יורק? בסנטרל פארק כמובן, אבל גם בכמה מהכיכרות והפארקים שבלב העיר, למשל, בכיכר וושינגטון (Washington Square) שבשכונת גריניץ' וילג'.

             

            אפילו הסנאים ידידותיים בחורף  (צילום: צביקה בורג)
              אפילו הסנאים ידידותיים בחורף (צילום: צביקה בורג)

               

              אתרים ומונומנטים

              המקום שבו ניצבו מגדלי התאומים עד הפיגוע ב־11 בספטמבר 2001 הפך לאתר ענקי המשלב הנצחה וזיכרון לצד מוקדי תעסוקה, תחבורה, מסחר ומשרדים. חלק מהמגדלים החדשים, כולל הגבוה שבהם, כבר הושלמו, אחרים עדיין בשלבי תכנון ובנייה. אתר ההנצחה הכולל צמד בריכות ענק עמוקות, שמים זורמים לתוכן, ממוקם בנקודות שבהן ניצבו המגדלים הגבוהים. לצדן מרכז ההנצחה (911 Memorial Museum), שהכניסה אליו כרוכה ברישום מראש לשעת ביקור מסוימת ובתשלום (אתר: 911memorial.org/visit/museum). ממול – מרכז התחבורה החדש, World Trade Center Transportation Hub, שעיצב האדריכל סנטיאגו קלטרווה, במבנה מרהיב דמוי כנפיים.

               

              מהמם בעוצמתו השקטה. אתר ההנצחה לפיגוע התאומים  (צילום: צביקה בורג)
                מהמם בעוצמתו השקטה. אתר ההנצחה לפיגוע התאומים (צילום: צביקה בורג)
                 

                 

                מה עוד חדש במנהטן? האתר המדובר ביותר הוא ה־Vessel, מונומנט מרהיב שהוקם כחלק מפרויקט Hudson Yards, שיכלול מספר רב של גורדי שחקים למגורים ועסקים. את הווסל עיצב Thomas Heatherwick, שהוא אדריכל בריטי. יש במבנה 16 קומות, 154 מפלסים, 80 עמדות תצפית וכ־2,500 מדרגות. אפשר להתלהב מהמבנה מבחוץ, אפשר כמובן גם לטפס עד קצהו אבל יש להירשם מראש באתר או לרכוש ב־10 דולרים כרטיס המקנה כניסה חופשית.

                אתר: hudsonyardsnewyork.com/discover/vessel

                 

                טיפ ותיק: רוצים לראות מקרוב את פסל החרות? אין טעם להפליג לשם ביוקר. ממזח באטרי פארק (Battery Park), בקצה הדרומי של מנהטן, יוצאת מעבורת לסטטן איילנד (Staten Island Ferry), אי השוכן מול מנהטן. ההפלגה בחינם, והיא מאפשרת תצפית נהדרת מקרוב על פסל החירות. חבל אפילו לרדת מהמעבורת בסטטן איילנד, אין שם הרבה לראות. פשוט המתינו להפלגה חזרה.

                מידע נוסף: on.nyc.gov/2P3Uxcs

                 

                כל הג'אז הזה

                אינספור מופעים, אירועי תרבות, התרחשויות מוזיקה, תיאטרון ומחול נערכים מדי יום ברחבי ניו־יורק ובעיקר במנהטן, והביקוש, בדרך כלל, רב. לפני שמגיעים לעיר, כדאי להכין שיעורי בית: להיכנס לאתרי המידע הרלוונטיים, לבחור במה שמעניין ומתאים ולהזמין מקום מראש. המלצה אחת, לחובבי ג'אז ובלוז: Blue Note, בשכונת גרינוויץ', בפינת רחוב 3 מערב והשדרה השישית, ולא הרחק מכיכר וושינגטון. המועדון פועל מדי ערב ומארח אמני ג'אז ובלוז ידועים יותר ופחות. לרוב מדובר בשתי הופעות בערב, ב־20:00 וב־22:30, והמחירים משתנים בין האמנים השונים, המועד ואם ישובים ליד שולחן או ליד הבר. רצוי מאוד לרכוש כרטיסים מראש.

                כל הפרטים באתר: bluenotejazz.com

                 

                חם במוזיאונים

                קר? גשום? מושלג? תמיד תוכלו לברוח למוזיאון, שם - תחת קורת גג מחוממת ובתוספת דלפק לשמירת חפצים (מעיל, תרמיל גב), קפה־מסעדה ושירותים נקיים (!) – תספגו קצת ידע ותרבות. כדאי לדעת, שברחבי ניו־יורק רבתי פועלים כמאה מוזיאונים, יותר מ־30 מהם ממוקמים במנהטן. במה לבחור? לפי הטעם האישי או במה שקרוב למסלול הטיול שלכם באותו יום. פשוט נכנסים לאפליקציית המפות של גוגל, בוחרים במיקום שבו נמצאים, באפשרות של "אטרקציות בסביבה" ומקבלים מה שנמצא בטווח הליכה.

                • ב"מטרופוליטן", המוזיאון הגדול בניו־יורק, תוכלו לשוטט יום שלם אם תחליטו להתעמק באלפי המוצגים, אבל אפשר לעבור מאולם לאולם, לבחור היכן לעצור, והמגוון עצום: מתצוגות של שריוני אבירים, דרך פסלי רנסנס, אמנות אמריקאית ואוספים שונים ומשונים, לצד קלאסיקה (metmuseum.org).
                • גם ב"מומה" (MoMa), המוזיאון לאמנות מודרנית, אפשר בקלות לבלות חצי יום. אל תחמיצו את האגף האימפרסיוניסטי הומה האדם, וכולל את הציור המפורסם (והיקר) של ואן־גוך "ליל הכוכבים" (De Sterrennacht), שמאבטח ניצב לצדו בקביעות. כדאי גם לראות את "פנתר ורוד" (Pink Panther), העבודה המגניבה של ג'ף קונס מ־1988 (moma.org).
                • מוזיאון "וויטני", הממוקם סמוך לשוק האוכל הפופולרי של צ'לסי ולטיילת היי־ליין, קטן יותר ומתמחה באמנות אמריקאית, אבל גם בו תמצאו תצוגות מעניינות. למשל (ורק עד 12.1), תערוכת ענק של האמנית רייצ'ל הריסון, הכוללת בין השאר עשרות ציורי עיפרון צבעוניים של דיוקן הזמרת הבריטית היהודייה איימי וויינהאוס (whitney.org).

                 

                שימו לב: חלק מהמוזיאונים סגורים לפחות יום בשבוע (ה"וויטני", למשל, בימי שלישי). מצד שני, יש ימים שבהם פתוח עד מאוחר בערב (ה־MoMa למשל, בכל חמישי הראשון מדי חודש), כך שמומלץ לבקר מראש באתר המוזיאון ולבדוק.

                 

                אנדי וורהול ב־MomA  (צילום: צביקה בורג)
                  אנדי וורהול ב־MomA (צילום: צביקה בורג)

                  ה"מטרופוליטן"  (צילום: צביקה בורג)
                    ה"מטרופוליטן" (צילום: צביקה בורג)

                     

                    מה והיכן לאכול

                    כדאי לשקול לוותר על בילוי ארוך ויקר במסעדה, ולנסות מקומות עממיים יותר ופורמליים פחות כמו שוקי האוכל:

                    • שוק האוכל בצ'לסי (Chelsea Market). אתר: chelseamarket.com
                    • השוק הניו־יורקי של רשת איטלי (Eataly), בשדרה החמישית, ליד בניין הפלאטירון המשולש. אתר: eataly.com/us_en/stores/nyc-flatiron
                    • שוק האוכל במרתף מלון פלזה (The Plaza Food Hall), בקצה השדרה החמישית, סמוך לסנטרל פארק ומול חנות הענק של "אפל". אתר: theplazany.com/dining/the-plaza-food-hall
                    • והכי חדש: מרתף האוכל הספרדי (Mercado Little Market) בקניון Hudson Yards היוקרתי, הסמוך ל"ווסל" (Vessel).

                    אתר: hudsonyardsnewyork.com

                     

                    לא פורמלי, לא מאוד יקר. צ'לסי מרקט  (צילום: צביקה בורג)
                      לא פורמלי, לא מאוד יקר. צ'לסי מרקט (צילום: צביקה בורג)

                       

                      מצב טיסה

                      לא פחות מ־1.186 מיליון נוסעים עשו את דרכם בין נמלי התעופה של ניו־יורק (ניוארק וקנדי) ונתב"ג ב־11 החודשים הראשונים של 2019, רבים מהם ישראלים. אין ספק, אוהבים אצלנו את ניו־יורק, לפחות ואולי אף יותר מאשר כל עיר אחרת בעולם. שלוש חברות תעופה טסות היישר מנתב"ג לניו־יורק: "יונייטד" (14 טיסות בשבוע במטוסי בואינג 777–300 נוחים), "אל על" (22–16 טיסות בשבוע, במטוסי בואינג 787–9), ו"דלתא" (14 טיסות בשבוע, במטוסי איירבס 330–300). טיסות לא ישירות, דרך נמלי תעופה באירופה, מציעות חברות רבות ובהן בריטיש איירווייס, אייר פראנס, סוויס ווירג'ין.

                       

                      עוד מידע

                      אתר התיירות והמידע של העיר: nycgo.com.

                      אתר עצמאי, טרנדי, שיודע כל מה שחייבים לדעת על מה שקורה: newyorkled.com.

                       

                       

                      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                       
                      הצג:
                      אזהרה:
                      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד