לשמוע את הדמעות של קובי מרימי: כך מנגישים לעיוורים סרטים והופעות

עיוורים שביקשו להשתתף בחוויית האירוויזיון, שמעו את מרימי שר אך לא יכלו לראות אותו פורץ בבכי חרישי. בדיוק לשם לכך נועדו המתארים הקוליים של הספרייה לעיוורים

אביגיל רז, שהנגישה עם אבי שחרון את אירוויזיון 2019.  "התגובות חיוביות ומרגשות" (צילום: נועה לבני, הספרייה המרכזית לעיוורים)
אביגיל רז, שהנגישה עם אבי שחרון את אירוויזיון 2019. "התגובות חיוביות ומרגשות" (צילום: נועה לבני, הספרייה המרכזית לעיוורים)

"קובי מרימי פורץ בבכי. הוא עומד על קודקוד הבמה ליד הקהל המריע, מקפץ בהתרגשות כשהוא מודה לקהל. אוחז בפניו, בוכה". כך תואר באוזני עיוורים וכבדי ראייה אחד הרגעים הדרמטיים של אירוויזיון 2019. כיוון שהבכי היה חרישי, לולא התיאור הקולי שליווה את השידור החי - עיוורים וכבדי ראייה היו נשארים מחוץ לעניינים, הם לא היו מבינים את הבדיחות ב"ארץ נהדרת" ואת הטון האמפתי של הראיונות עם מרימי לאחר ההפסד הצורם.

 

ומה לגבי רגעים הרבה פחות צפויים בתחרות השירה? "כולנו נדהמנו מהזיוף של מדונה, אבל החלטנו לא להגיד שום דבר, כי העיוורים שמעו את זה הכי טוב בעצמם", צוחקת אביגיל רז, שהנגישה עם אבי שחרון את תחרות הזמר הבינלאומית מטעם הספרייה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה. לרגל יום מודעות לאנשים עיוורים ובעלי לקויות למידה המתקיים היום(6.6) בררנו איתה איך בדיוק עובדת ההנגשה.

 

גם "לאשה" נגישה: האזינו לכתבה שהוקלטה על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה – המרכז לתרבות מונגש

 

האזינו לכתבה    (צילום: נועה ליבני)

האזינו לכתבה
צילום: נועה ליבני

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"כולנו נדהמנו מהזיוף של מדונה, אבל החלטנו לא להגיד שום דבר, כי העיוורים שמעו את זה הכי טוב בעצמם"

 

שניהם מתארים קוליים. במדינות המערב: מקצוע מוכר ומתגמל; בארץ: מקצוע שכנראה לא שמעתם עליו - רק השנה קיבל הכרה ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. במסגרת תפקידם הם צופים בהצגה או בסרט כמה פעמים, כותבים תסריט שנועד להשלים את הפערים הוויזואליים של היצירה ומקליטים את עצמם מקריאים אותו. עד כה הונגשו כך 180 סרטים ותוכניות ישראליות וכ־80 הצגות ומופעים.

 

האירוויזיון התגלה כאתגר. "היה בו שילוב חד־פעמי של שידור חי באורך ארבע שעות וחצי, שחלקו לא נחשף בפנינו. הליין־אפ השתנה בלי הפסקה וכלל המון קטעים לא מתוסרטים, שהיו תלויים ביכולת האלתור שלנו ובהתרשמות בזמן אמת", אומרת רז. "השתדלנו לא לדבר על חשבון השירים, אבל היה לנו חשוב לעזור לצופים להתמצא, לספר להם מי הזמרים, מה הם לובשים ואיזו עבודת וידיאו מוקרנת ברקע".

 

קיבלתם תגובות על העבודה שלכם?

"תגובות חיוביות ומרגשות. שמחתי לשמוע מהמנויים שהם שמעו את האירוויזיון והרגישו כמו חברים ובני משפחה שצפו בתחרות".

 

צפו באירוויזיון המונגש בתיאור קולי

 

לצד התיאור הקולי לעיוורים, חטיבת הדיגיטל של "כאן" הנגישה את האירוויזיון גם לחירשים ולאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית. המנגישים שנכחו בחזרות ובצילומים התחברו זה לזה. "זאת הפעם הראשונה שמנגישים את הכל במקביל, עבדנו יחד באולפנים, שיתפנו חומרים ועזרנו אחד לשני, אפילו הייתה לנו קבוצת ווטסאפ", אומרת רז.

"השתדלנו לא לדבר על חשבון השירים, אבל היה לנו חשוב לעזור לצופים להתמצא, לספר להם מי הזמרים, מה הם לובשים ואיזו עבודת וידיאו מוקרנת ברקע"

 

לדברי נופר גורן, מנהלת תחום הנגשת תרבות ומידע בספרייה, "המתארים הקוליים משמשים כעיניים של העיוור. תפקידם להעביר לו את המראות וההתרחשויות שהוא לא יכול לראות. כשעיוור הולך לקולנוע או להצגה, לרוב המלווה שלו מתאר לו באוזן את ההתרחשויות. המתאר הקולי המקצועי עושה זאת בצורה איכותית ומדויקת. 87 אחוז מהנשאלים בסקר של ביטוח לאומי אמרו שהתיאור הקולי גורם להם לרצות ללכת להצגות נוספות. בזכות התיאור, צופים עיוורים יכולים להתחבר יותר לחוויה התרבותית. כפי שאמר אחד המשתתפים בסקר: 'הבנתי את כל הפרטים שהחמצתי עד עכשיו'".

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד