הסחוס המנחוס: כיצד תאבחנו שחיקת סחוס ואיך ניתן לטפל בה?

כ־5,000 ניתוחים להחלפת מפרק הירך בגלל שחיקת סחוס, מתבצעים מדי שנה בארץ, 60 אחוז מתוכם לנשים. מהם הסימנים שצריכים להדאיג אתכם, ולמי כדאי לפנות?

הבשורה הרעה: הסחוס אינו מחדש את עצמו ואי־אפשר להחליף אותו. הבשורה הטובה: בעזרת טכניקות מתקדמות ניתן כיום להחליף את מפרק הירך כולו ולהשיב את איכות החיים למי שסובלים מהבעיה (צילום: Shutterstock)
הבשורה הרעה: הסחוס אינו מחדש את עצמו ואי־אפשר להחליף אותו. הבשורה הטובה: בעזרת טכניקות מתקדמות ניתן כיום להחליף את מפרק הירך כולו ולהשיב את איכות החיים למי שסובלים מהבעיה (צילום: Shutterstock)

זה כואב, זה פוגע באיכות החיים וזה בלתי הפיך. שחיקת סחוס במפרק הירך היא תופעה שכיחה בגיל השלישי (אבל לא רק) ויש לא מעט אנשים שסובלים מפגיעה בשני המפרקים בו־זמנית. ד"ר רמי כרדוש, סגן מנהל המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ומנתח בכיר בהרצליה מדיקל סנטר, מסביר כי העצמות במפרק מכוסות בסחוס, שמאפשר תנועה חלקה ללא כאבים. כשהסחוס נשחק - מופיעים הכאבים.

 

  • הבשורה הרעה: הסחוס אינו מחדש את עצמו ואי־אפשר להחליף אותו.
  • הבשורה הטובה: בעזרת טכניקות מתקדמות ניתן כיום להחליף את מפרק הירך כולו ולהשיב את איכות החיים למי שסובלים מהבעיה.

 

 

מה גורם לשחיקת הסחוס?

ד"ר כרדוש: "כאמור, התופעה נפוצה במיוחד אצל אנשים מבוגרים כתוצאה מ'בלאי' של הסחוס, אבל היא עלולה לקרות גם אצל צעירים. הגורמים לשחיקת סחוס עשויים לנבוע מפגם גנטי מולד, מאירועי טראומה, דוגמת שבר באזור המפרק או חבלה חזקה בזמן נפילה או תאונת דרכים. מחלות כגון ראומטואיד ארטריטיס או AVN, שגורמת לפגיעה באספקת הדם לראש הירך, עלולות גם הן לגרום לשחיקה".

 

האם ספורט עלול להאיץ את התופעה?

"פעילות אגרסיבית מוגזמת, כגון אגרוף או הרמת משקולות, עלולה לגרום שחיקה מוגברת של הסחוס, אך ספורט רגיל בחדר כושר אינו גורם מאיץ".

 

מה הם הסימנים?

"כאבים מסביב למִפרק, בעיקר במפשעה, הגבלה בטווחי התנועה - קושי לגרוב גרביים או לשרוך שרוכים, למשל, וכן צליעה. במקרים מסוימים אף קורה שהרגל הפגועה מתקצרת בכמה סנטימטרים".

 

למי פונים?

"בשלב ראשון יש ללכת לאורתופד, שאמור לשלוח את המטופל לצילום רנטגן אגן ומפרקי ירכיים. הצילום צריך להתבצע בעמידה. אם לפי פענוח הצילום אכן קיימת שחיקת סחוס במפרק, יוצע בשלב ראשון טיפול שמרני, שיכלול פיזיותרפיה, כדורים נוגדי דלקת, תוספי מזון כמו כורכום וגם הזרקות של חומצה היאלורונית - אותה חומצה שמשמשת לטיפולי הצערת פנים. רוב האורתופדים שמתמחים בבעיות מפרקים אמורים לדעת כיצד לבצע טיפול זה, אך יש לציין כי הטיפולים הללו יעילים יותר במקרי שחיקה של מפרק הברך – ופחות במפרק הירך".

 

ד"ר רמי כרדוש: "התופעה נפוצה במיוחד אצל אנשים מבוגרים כתוצאה מ'בלאי' של הסחוס, אבל היא עלולה לקרות גם אצל צעירים" (צילום: אור קפלן)
    ד"ר רמי כרדוש: "התופעה נפוצה במיוחד אצל אנשים מבוגרים כתוצאה מ'בלאי' של הסחוס, אבל היא עלולה לקרות גם אצל צעירים"(צילום: אור קפלן)

     

    ואם כל אלה לא עוזרים?

    "אם הטיפולים השמרניים אינם מקלים את הכאב במפרק הירך ואף ניכרת הידרדרות באיכות החיים של המטופל, רופאים ממליצים על ניתוח להחלפת מפרק הירך, שהיה ועודנו אחד הניתוחים המוצלחים ביותר בעולם הרפואה. בניתוח זה שמים מפרק מלאכותי, הבנוי משתי תותבות מתכתיות, עשויות טיטניום, וממשטח מפרקי מקרמיקה, שמחבר בין שתיהן".

     

    כמה ניתוחים להחלפת מפרק ירך מתבצעים בארץ מדי שנה?

    "כ־5,000 ניתוחים, 3,000 מתוכם לנשים".

     

    איך מתאימים תותבת למטופל?

    "בכל ניתוח שאני מבצע מביאים לי מבחר אדיר של תותבות בכל המידות, לאנשים בכל הגבהים ובכל הגדלים ואני בוחר את המתאימה ביותר".

     

    יש שתי שיטות לניתוח החלפת מפרק ירך. מהי השיטה הוותיקה יותר?

    "השיטה הישנה נקראת הגישה הצִדית או האחורית, שבה חותכים את השרירים של מפרק הירך ונגרמים הרבה יותר דימומים, נפיחות וכאבים חזקים באזור המנותח. יש לזכור שהשריר הוא האיבר החשוב ביותר לשיקום מניתוח החלפת מפרק ירך: אם חתכנו אותו, השיקום יהיה ארוך יותר, כואב וכרוך בצליעה לתקופה מסוימת - לשריר יש תפקיד חשוב מאוד בייצוב המפרק לאחר הניתוח, וברגע שחותכים אותו, יש סכנה לפְּריקוֹת, כלומר, המפרק עלול לברוח מהמקום שלו. התופעה מתרחשת בכאחוז אחד מכלל המנותחים".

     

    "כדי למנוע פריקות, המטופלים שעברו ניתוח בשיטה הישנה מתבקשים לשבת במשך שישה שבועות על הגבהה באסלה, להימנע מתנועות חדות, מפיסוק רגליים ומישיבה מזרחית".

     

    "בנוסף, אחד הדברים החשובים בניתוח להחלפת מפרק ירך הוא לדאוג לכך שבתום הניתוח אורך הרגליים שווה. בניתוח בגישה הצדית והאחורית, שבהן המטופל שוכב על הצד, לא ניתן לבדוק את אורך הרגליים לפני סיום הניתוח".

     

    ומהי השיטה החדשה?

    "הגישה הקדמית - בעולם היא מבוצעת כבר 15 שנה ואני באופן אישי מבצע אותה יותר משש שנים. מדובר בניתוח שנמשך כ־40 דקות, שבו המטופל שוכב על הגב והניתוח מבוצע תוך מעבר בין שני שרירים, ללא חיתוך של אף שריר. לכן כל הבעיות הכרוכות בחיתוך שריר - נפיחות, דימום, כאבים - אינן קיימות. כיוון שהשריר לא נפגע, הוא מחזיק טוב יותר את המפרק ואין חשש לפריקתו. כיוון שכך, המנותחים אינם מוגבלים בתנועה (או נאלצים לשבת על הגבהה באסלה) לאחר הניתוח".

     

    "יתרון נוסף לגישה הקדמית הוא היכולת של המנתח להכניס תותבת זמנית לקראת סיום הניתוח ולבדוק את אורך הרגליים, את טווח התנועות ואת יציבות המפרק. אם יש בעיה באחד מהפרמטרים הללו, ניתן לתקן אותה, לפני שמכניסים את התותבת הקבועה.

    "עם זאת, חשוב לציין שאם המנתח אינו מספיק מיומן בגישה זו, עלולים להיות סיבוכים רבים. לפני קביעת תור לניתוח, חשוב לברר מהי מידת ניסיונו של המנתח".

     

    מה משך השיקום לאחר ניתוח בשיטה הקדמית?

    "בשתי השיטות המטופל מתחיל ללכת יום לאחר הניתוח, אבל השיקום אחרי הניתוח בגישה הקדמית, שכולל פיזיותרפיה לחיזוק השרירים ועבודה על טווחי תנועות, הרבה יותר קל וקצר מהשיטות האחרות, וכמעט שאינו כרוך בכאבים. אני מקבל הרבה תגובות חמות ומעודדות ממטופלים, כאלה שעברו ניתוחים בשתי השיטות ובשני המפרקים, שמציינים שהשיקום בשיטה החדשה הרבה יותר קל. אומרים לי: 'חבל שלא עשינו את הניתוח הזה לפני הרבה שנים, לא ידענו שזה קל כל כך'. אחרי תקופה קצרה אנשים חוזרים לחיי השגרה שלהם, כולל ספורט, ושוכחים שעברו ניתוח".

     

    מהו משך החיים של המפרק המלאכותי?

    "בעבר היו תותבות שהחזיקו עד 11 שנים, כיום מייצרים תותבות ל־25 שנים ואף יותר".

     

     

    הכינותי מראש

     

    תחתונים מיוחדים לימים הראשונים אחרי הניתוח

    טווח התנועה לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך מוגבל יחסית, וכל החלפת תחתונים או מכנסיים כרוכה בכאב. מה עושים? מניסיונה של אחת מבנות המערכת, מצטיידים בשלב ראשון בחצאיות עם גומי שישמשו לימי ההחלמה.

     

    בשלב הבא, מכינים לפני הניתוח מלאי של תחתונים שניתן ללבוש אותם ללא הנפת הרגל: גוזרים את התחתון משני צדיו, מחוררים שני חורים קטנים בחלק העליון של כל צד, ושני חורים נוספים בחלק התחתון. משחילים שרוכי נעליים בין הצדדים וקושרים, כמו בגד ים עם קשירה צדית. כמה פשוט, ככה גאוני.

     

    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד