מדריך: למי פונים כשיש בעיה בעור הפנים - לרופאה או לקוסמטיקאית?

פצעונים, צלקות, פיגמנטציה, אדמומיות, גרד ורגישות בעור הם רק חלק מהתופעות שמותירות אותנו מבולבלות: למי כדאי לפנות? לפניכן המדריך המלא

הגבולות בין דרמטולוגיה וקוסמטיקה לפעמים לא ברורים (צילום: Shutterstock)
הגבולות בין דרמטולוגיה וקוסמטיקה לפעמים לא ברורים (צילום: Shutterstock)
 

תפקידה של עיתונאית טיפוח, אם תהיתן, מורכב יותר ממה שנדמה לכן. חוץ מהצורך הברור להיות עם היד על הדופק ולמצוא רעיונות מעניינים לכתבות ולאייטמים, אני מוצאת את עצמי באופן די תדיר עונה על שאלות שברומו של עולם, כמו איזו מסקרה לקנות או מה דעתי על מותגי קוסמטיקה כאלו ואחרים שלא הגיעו עדיין לישראל. וזה עוד החלק הקל. המתקדמות מבקשות ייעוץ אונליין לגבי תופעות שמתרחשות על פניהן, כולל הכוונה לבעלי המקצוע המתאימים.

 

לא שאני מתלוננת או משהו, אבל התשובות לא תמיד כל כך פשוטות. הגבולות בין דרמטולוגיה וקוסמטיקה, שהיו פעם ברורים מאוד, היטשטשו. מכשירים מתקדמים יש כמעט אצל כולם (רק בעוצמות שונות) ותכשירים שאינם דורשים מרשם מתיימרים לעשות פלאים למצבי עור שונים.

 

"רופאי וכמובן רופאות עור למדו לטפל במחלות עור ומין, ולכן כל מה שקשור לפריחות עוריות ומחלות עור קשור לתחום עיסוקם. לעומתם, אלו שעוסקים בקוסמטיקה למדו לשפר את מראה העור והתפקוד שלו, כולל פגמים בעלי משמעות אסתטית. חלק מהתחומים משיקים לשני המקצועות, כמובן", מסבירה רונית שגב, ביולוגית, חוקרת עור ובעלת מותג הקוסמטיקה "ביופור".

 

אפשר לחדד ולומר: רופאים אמונים על טיפול בסבוריאה, אקזמות, כוויות, פריחות מגרדות, אלרגיות עור והזרקות – אם התמחו בהן. קוסמטיקאיות (הרוב הנשי קובע!) מטפלות בקמטוטים (ולא קמטים!), נקבוביות פעורות, קומודונים, יובש בעור וסימני גיל נוספים. ומתי התחומים שלהם משיקים? במצבי אקנה, פיגמנטציה וצלקות שנגרמו כתוצאה מאקנה.

 

סבוריאה

איך תזהי? אודם, קשקשת וגרד באזורים כמו הגבות, צדי האף, השפתיים ואזורי השיעור בפנים.

למי לפנות? חד־משמעית: לדרמטולוג.

"זוהי מחלה דלקתית כרונית של בלוטות הסבום, שלעתים משלבת גם פסוריאזיס. הטיפול בה מצריך גם תרופות אנטי־פטרייתיות שדורשות מרשם רופא למשך זמן קצוב", מסבירה ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר. "יחד עם זאת, בין התפרצות להתפרצות אפשר להיעזר בתכשירים קוסמטיים מקלים להפחתת אודם מקומי וגירוי".

 

אקנה

איך תזהי? פצעונים דלקתיים, לעתים עם מוגלה.

למי לפנות? לקוסמטיקאית או לדרמטולוג, בהתאם לחומרת המצב.

"כיום יש לקוסמטיקאית אמצעים לשיפור משמעותי במצב העור. תוכנית טיפול מדויקת בתכשירים מתקדמים ומעקב צמוד של הקוסמטיקאית מובילים לתוצאות יפות", סבורה אורלי פלד, קוסמטיקאית ויושבת ראש מחוז מרכז של ארגון הקוסמטיקאיות. פלד מוסיפה שאם מדובר באקנה קשה, באקנה הורמונלית או בנטייה למוגלתיות, עדיף לערב דרמטולוג לטיפול תרופתי באנטיביוטיקה, בנגזרות של רטין A ובטיפולי לייזר.

 

אדמומיות וגרד

איך תזהי? התשובה בכותרת: כשהפנים אדומות ומגרדות.

למי לפנות? גם וגם.

גרד ואדמומיות חדשים, שנגרמו אחרי שימוש במוצר קוסמטי חדש, מחייבים חזרה אל הקוסמטיקאית ושינוי של תוכנית הטיפול. אם לא מדובר במוצר חדש יש לעשות אבחון מקיף אצל דרמטולוג, כי התופעה עלולה להעיד על בעיה רפואית בעור או אפילו על מחלה פנימית, כמו סוכרת או מחלת כליות.

 

קמטוטים וקמטים

איך תזהי? בעוד שקשה לפספס קמטים, הקמטוטים עדינים מהם ולמעשה הם הקמטים בראשיתם. לרוב הם מופיעים לראשונה מקצה האף לצדי השפתיים (קמטי מריונטה) ובצדי העיניים (קמטי מניפה).

למי לפנות? לקוסמטיקאית ולדרמטולוג (או לרופאים המתמחים בהזרקות).

"לקוסמטיקאיות יש עזרים טיפוליים שמאפשרים למגר קמטוטים עדינים ולתת מענה למרקם העור החיצוני, אבל רק רופאים מוסמכים לטפל בקמטים שבעומק העור – באמצעות הזרקות, מכשור ייעודי או פילינג עוצמתי", מציינת ד"ר מרסר.

 

פיגמנטציה

איך תזהי? כל אחת מזהה את הכתמים שלה – הן אם הגיעו בגיל מבוגר כתוצאה מחשיפה מוגברת לשמש והן אם צצו מסיבה הורמונלית. אגב, שימו לב: גם נמשים עלולים להתחבר זה לזה ולייצר מראה של כתם.

למי לפנות? גם לקוסמטיקאית וגם לדרמטולוג.

"החלק הכי חשוב בכתם הוא האבחון של סוג הפיגמנטציה. לכן הביקור הראשון אמור להיות אצל רופא עור ורק אחר כך אפשר לבחור את הטיפול המתאים", אומרת ד"ר מרסר.

רונית שגב מוסיפה: "לכתמי גיל עוזרות טכנולוגיות של IPL או לייזר או שיטות לקילוף נקודתי של הכתם. לכתמים שנוצרו מהשמש יש לשלב תכשירים לטיפול ביתי, שכוללים מרכיבים לקילוף ולדיכוי הייצור של המלנין, עם פילינג מקצועי במכון הקוסמטי, בתדירות שתיקבע בהתאם למצב הכתם".

 

צלקות

איך תזהי? לצלקת פנים רבות: היא עשויה להיות אדומה ותפוחה, להיות בגוון כהה יותר מהעור שסביבה או מנוקדת ו"מחוררת" כתוצאה מאקנה.

למי לפנות? לדרמטולוגים ולקוסמטיקאיות, בהתאם לסוג הצלקת.

צלקות שנגרמו כתוצאה מחבלה יש לבדוק בראש ובראשונה אצל רופאים. בצלקות שנגרמו כתוצאה מאקנה אפשר לטפל בעזרת תכשירים ומכשירים שנמצאים בשימוש אצל קוסמטיקאיות. אצל רופאים אפשר לטפל בהן בעזרת מכשור בעוצמה גבוהה יותר ופילינג רפואי חזק.

 

יובש

איך תזהי? כשהעור מתוח גם (ובעיקר) אחרי שטיפת הפנים, כשההזנה האינטנסיבית מקלה רק לדקות אחדות או כשהעור נוטה להיסדק ולהתקמט.

למי לפנות? לקוסמטיקאית.

הקוסמטיקאית תזהה קודם כל אם מדובר בעור יבש, כלומר, כזה שמפריש מעט חלב (ואז סביר להניח שיומלץ תכשיר לחות עשיר יותר מהקיים) או שמדובר בעור מיובש חסר לחות (ויותאם לו טיפול מתקדם).

 

 

טוב לדעת

בעקבות שאלות שהתעוררו בקרב קוסמטיקאיות, הקים ארגון הקוסמטיקאיות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן "קו חם" בנושא נגעים בעור.

אורלי פלד: "זוהי קבוצת ווטסאפ שבה קוסמטיקאיות יכולות לצלם נגעי עור ולהתייעץ לגביהם אונליין. פרופ' אבשלום שלום מבצע אבחון ראשוני - בודק אם מדובר בנגע שמהווה תמרור אזהרה ומחייב פנייה לרופא או בכזה שאין בו סכנה מיידית. מדובר בשיתוף פעולה שלא פעם מציל חיים".

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד