יפה כמו פריז, זולה כמו ורשה: חופשת חורף בבודפשט

מחפשת יעד קרוב, זול וממכר? סגרנו לך את הפינה עם בירת הונגריה, עיר יפהפייה שמשלבת קלאסיקה אירופית, קולינריה מקורית ושופינג משתלם

סצנה קולינרית מפותחת ומרשימה, לינה זולה יחסית ואדריכלות קלאסית (צילום: GettyimagesIL)
סצנה קולינרית מפותחת ומרשימה, לינה זולה יחסית ואדריכלות קלאסית (צילום: GettyimagesIL)

המסע החורפי הזה החל כשגיסתי שתחיה החליטה להימלט מהבית ומהעבודה כדי להדחיק יום הולדת עגול, וחיפשה פרטנרית לנסיעה. עוד לפני שהיא סיימה להציע לי את הרעיון, המזוודה כבר הייתה ארוזה. הרי כשיש הזדמנות להשאיר מאחור וירוסים של חורף, חיתולים וערימות של כלים בכיור, מה ההתלבטות בעצם? היא הציעה את בודפשט, ואני זרמתי, כמו שעשו המוני ישראלים במהלך החורף האחרון.

 

 

כסף גדול

 

הונגריה לא הצטרפה לחגיגת האירו, כך שהמטבע המקומי הוא עדיין הפורינט. ערכו של הפורינט נמוך בעבורנו, הישראלים – שקל אחד שווה כ־78 פורינט, ולכן כמעט כל פריט קטן עולה כמה מאות או אלפי פורינט ונשמע נורא יקר. כדי לתרגם בקלות את המחירים המקומיים לערכי השקל, מומלץ להוריד את האפליקציה XE Currency.

 

אגב, קל להתמצא בשטרות ובמטבעות ההונגריים, היות שאין "אגורות" או חצאים – רק פורינטים שלמים ועגולים. את הכסף ניתן להחליף בנתב"ג לפני ההמראה (מומלץ לבצע הזמנה מראש, באינטרנט), או עם הנחיתה בבודפשט, או באחת מתחנות הצ'יינג' הפזורות בעיר.

 

ערכו של הפורינט נמוך בעבורנו, הישראלים – שקל אחד שווה כ־78 פורינט (צילום: Shutterstock)
    ערכו של הפורינט נמוך בעבורנו, הישראלים – שקל אחד שווה כ־78 פורינט(צילום: Shutterstock)

     

     

    לטייל ברשת

     

    את עבודת ההכנה לקראת הנסיעה ביצענו בעזרת קבוצת הפייסבוק "בודפשט למטיילים", שם אפשר למצוא אינסוף טיפים והמלצות לבתי מלון, מסעדות ואטרקציות וגם מה ללבוש, כמה קר עכשיו, איפה כדאי להחליף כסף ועוד. תוכלו גם להעלות לקבוצה את תוכנית הטיול שלכם, ולקבל הערות והמלצות שיסייעו לכם לשדרג אותה.

     

    מי שזקוקה לליווי בזמן אמת, תוכל לבקש להצטרף גם לקבוצת הווטסאפ, שם מתייעצים עם מי שנמצאים באותה עת בבודפשט ומסייעים זה לזה להתמצא בעיר.

     

     

    המלון הנכון

     

    נהר הדנובה מחלק את בירת הונגריה לשני חלקים עיקריים – בודה ופשט. כדי להיות קרובים למרכז העניינים, כדאי ללון באזור פשט, כמה שיותר קרוב לתחנת הרכבת התחתית Deak Ferenc. קווי הרכבת התחתית יובילו אתכם לכל מקום שתרצו.

     

    התגוררנו במלון Mercure City Center, שממוקם על המדרחוב השוקק ואצי אוצה (Vaci Utca) סמוך לסניפים ענקיים של רשתות אופנה מוכרות כמו זארה (בניין שלם!) ו־H&M, כך שיכולנו להעמיס שקיות ולהשליך אותן ישירות לחדר. נוח!

     

    כמובן, העיר מלאה בתי מלון מכל סוג, איכות, רמה ומחיר. חפשו באתרים הרלוונטיים (booking, למשל), רק אל תשכחו לבדוק היטב היכן ממוקם המלון: אם המחיר זול מדי, כנראה הוא רחוק ממרכז העניינים.

     

     

    אצא לי השוקה

     

    שני שווקים שכדאי לבקר בהם: השוק המקורה (Vámház krt. 1-3) הוא מתחם ענקי בן שתי קומות, שבו אפשר למצוא בעיקר אוכל, ירקות, תבלינים ומזכרות. בקומה השנייה תוכלו להתנסות במטעמים מקומיים, למשל לנגוש – בצק מטוגן, מלוח או מתוק, שעליו מעמיסים תוספות לא דיאטטיות בעליל לבחירתכן.

     

    שוק האיכרים Szimpla Farmers Market מתקיים בימי ראשון בבוקר (בשעות 9:00-14:00) ושם אפשר למצוא גבינות, נקניקים ומטעמים וליהנות מפינות ישיבה לא שגרתיות ובעיקר מאווירה כיפית ושמחה, שממש לא כדאי לפספס.

     

    אווירה כיפית ושמחה, גבינות ומעדנים. שוק Szimpla (צילום: Shutterstock)
      אווירה כיפית ושמחה, גבינות ומעדנים. שוק Szimpla(צילום: Shutterstock)

       

       

      להתעטף בכיף

       

      מזג אוויר הוא תמיד עניין של מזל, אבל בבודפשט בחורף – קר. קר מאוד. חשוב להתלבש בהתאם, כי הכי כיף לחוות את העיר דרך הרגליים, כלומר, בהליכה. גופייה תרמית, טייץ תרמי, גרביים עבים, כפפות, כובע, צעיף או "חם צוואר" ומעיל טוב – ואת מסודרת.

       

      כשהמעלות יורדות אל מתחת לאפס, כדאי לנצל את היום לבילוי במקומות סגורים ולהתנייד במוניות (בעזרת האפליקציה Taxify, ה"גט טקסי" המקומי, כדי שלא תיפלו בידי נוכלים). בונוס: השלג מחמיא לבודפשט ומצטלם נהדר.

       

       

      להכיר את העיר

       

      לצורך היכרות ראשונית עם העיר הצטרפנו ל"בודפשט עם תולי" (כך בפייסבוק), סיור רגלי חינמי עם מדריך ישראלי מקסים, שהראה לנו את האטרקציות המרכזיות בעיר: גשר השלשלאות, אנדרטת הנעליים (לזכר היהודים שנורו בגבם על ידי הנאצים, הושלכו לנהר ונסחפו עם זרם הדנובה), בניין הפרלמנט, כיכר העצמאות, בית הכנסת הגדול ועוד. הסיור כלל נגיעות היסטוריות, עצירות לצילומים בפינות פוטוגניות והפסקת נשנוש וקפה בבית קפה. תולי העביר לנו את הזמן בנעימים והמשיך לסייע לנו בהמלצות ובתשובות לשאלות בוערות במהלך השהות שלנו בבודפשט – בקיצור, מומלץ. ואל תשכחו להשאיר טיפ.

       

      מצמררת. אנדרטת הנעליים, גדת הדנובה (צילום: Shutterstock)
        מצמררת. אנדרטת הנעליים, גדת הדנובה(צילום: Shutterstock)

         

         

        להתנייד על גלגלים

         

        את רחובות בודפשט אמנם כדאי לחרוש ברגל, אבל אם תתעייפו תוכלו להשתמש בתחבורה הציבורית – אוטובוסים, רכבת קלה ורכבת תחתית. קל יחסית להתמצא בתחבורה הציבורית, ואם תסתבכו תוכלו כמעט תמיד למצוא מקומי דובר אנגלית, שיסייע לכן. בתחנות אפשר לקנות כרטיסים המתאימים לכל סוגי התחבורה.

         

         

        זמן קניות

         

        הלינה והאוכל בבודפשט זולים יחסית למחירים בארץ, אבל כשזה מגיע לבגדים ההבדל פחות משמעותי. אם מגיעים בעונת הסיילים, אפשר למצוא מציאות. מבחר המותגים גדול מאוד, והקניונים ענקיים ומזמינים.

         

        במדרחוב ואצי אוצה וברחוב האופנה המצטלב איתו תמצאו את הסניפים הגדולים והמרשימים ביותר של הרשתות המוכרות (ואפילו חנות גדולה ומפתה של קוס), אבל המחירים מעט גבוהים יותר ממחירי הקניונים.

         

        קניונים שכדאי לבקר בהם הם Arena Plaza ו־Arkad, ואם מגיעים בחורף, שווה לחפש את הלוקרים החינמיים המותקנים בהם ולדחוף לתוכם את השכבות המיותרות (בפנים חם). מלבד בגדים, בודפשט עמוסה חנויות למזכרות, לחובבי הז'אנר.

         

         

        הפסקת אוכל

         

        הסצנה הקולינרית בבודפשט מפותחת ומרשימה, ואפשר למצוא מסעדות מצוינות בכל פינה (יש גם מסעדות כשרות).

        • את הגולאש המקומי המוצלח ביותר מצאנו ב־For Sale, בר־מסעדה עמוס בתיירים מישראל, שהביקורות עליו נעות בין "מלכודת תיירים" ובין "לא לפספס בשום אופן" (2 ,Vámház krt). לדעתנו האישית - היה נדיב וטעים.

         

        • את עוגת הגבינה הטעימה ביותר אכלנו במסעדה Vendetta (על מדרחוב ואצי).

         

        בחלק מהמסעדות צריך להזמין מקום מראש, ולכן כדאי ללקט את ההמלצות בקבוצת הפייסבוק "בודפשט למטיילים" ולהתארגן בהתאם (בדרך כלל אפשר לבצע את ההזמנה דרך דף הפייסבוק של המסעדה המבוקשת).

         

        את הגולאש המקומי המוצלח ביותר תמצאו ב־For Sale, בר־מסעדה עמוס בתיירים מישראל (צילום: Shutterstock)
          את הגולאש המקומי המוצלח ביותר תמצאו ב־For Sale, בר־מסעדה עמוס בתיירים מישראל(צילום: Shutterstock)

            

           

          חיי לילה

           

          אל תפספסו בשום אופן את מתחם Gozsdu Udvar, מעין פסאז' מקסים ומואר עם המון בארים ומסעדות זה לצד זה. האווירה כיפית, ומכל פינה אפשר לשמוע זיופי קריוקי חינניים או מוזיקת ריקודים מקפיצה.

           

          דגמנו את Vicky Barcelona, מסעדה של מנות טאפאס שהופכת לדאנס־בר בשעות הלילה וגם את Rumpus Tiki Bar, בר קוקטיילים בסגנון הוואי שמגיש את הכוסות לצד עננה רוחשת של חנקן נוזלי, שהופך את הבילוי למסחטת לייקים פוטוגנית במיוחד.

           

          עוד בילוי לילי שאסור להחמיץ בשום אופן: שיט על נהר הדנובה. כן, זה תיירותי, זה נדוש והסירות נראות הכי אייטיז, אבל הנוף המואר של העיר עוצר נשימה. לא פחות.

           

           

          פינת שכשוך

           

          טבילה במרחצאות מקובלת מאוד בבודפשט, ורוב התיירים מקפידים לסמן וי גם על זה. לא התנסיתי בזה באופן אישי, אבל הפרטנרית שלי לנסיעה נהנתה מאוד מטבילה במרחצאות גלרט (Gellért Thermal Bath), וגם על מרחצאות סצ'ני שמענו ביקורות טובות (Széchenyi Baths) – שם ניתן לטבול גם באוויר הפתוח.

           

          מומלץ להגיע למרחצאות לקראת הערב, כדי לתת לגוף לנוח ממסעות היום ולהפשיר את האיברים הקפואים. שעות הפתיחה משתנות ולכן כדאי לבדוק באתר האינטרנט הרלוונטי לפני שמגיעים.

           

          חם גם ביום קר. מרחצאות סצ'ני (צילום: Shutterstock)
            חם גם ביום קר. מרחצאות סצ'ני(צילום: Shutterstock)

             

             

            טיול בבודה

             

            את הסיור באזור בודה כדאי לשמור ליום שבו מזג האוויר נוח יחסית, היות שמדובר באתרים גבוהים והאוויר בהם צונן במיוחד. אפשר לטייל שם עצמאית, לצלם את הנוף המרהיב ולקנח בקרמשניט המפורסם של הקונדיטוריה Ruszwurm (Szentháromság u. 7).

             

            האתרים המרכזיים באזור הם גבעת גלרט – נקודת התצפית הגבוהה והיפה ביותר על העיר; גבעת הטירה – ארמון שבו נמצאים הגלריה הלאומית, הספרייה הלאומית והמוזיאון לתולדות בודפשט; ומצודת הדייגים – שבמרכזה ממוקמת כנסיית מאתיאש, שהנוף שנשקף ממנה פוטוגני במיוחד.

             

             

            "ברך הדנובה"

             

            אחרי כמה ימים של שיטוט רגלי מפרך (אך מספק!) ברחובות העיר, הצטרפנו לטיול מודרך אל "ברך הדנובה" – כינוי למקום שבו נהר הדנובה מתעקל, עם המדריך דניאל בנאי (בפייסבוק: "בודפשט עם משפחת בנאי"). הטיול מתבצע במיניבוס קטן עם עוד שלושה זוגות מישראל, וכולל ביקור בכפר האמנים הפסטורלי Szentendre; כניסה לתערוכת המרציפן, לגלריית מיניאטורות מרשימה ולבית הכנסת הכי קטן בעולם; ביקור במבצר וישגרד (Visegrad) – מצודה מתקופת ימי הביניים; תצפית אל ברך הדנובה; גלישה במזחלת הרים (כיף!); ארוחת צהריים במסעדת אבירים ועוד כמה תחנות חביבות. זו הייתה הזדמנות מצוינת לתת לרגליים לנוח קצת ולהתרשם מהונגריה שמחוץ לבודפשט. דניאל המדריך, דובר עברית והונגרית, התגלה כנכס משמעותי כשסייע לנו בהמשך השהות שלנו בעיר (מחיר הטיול: 49 אירו לאדם).

             

             

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד