סיבוב טעימות: מה גילינו בביקור פתע במפעל של ארומה?

הצצה למפעל חומרי הגלם של "ארומה ישראל" חושפת גן עדן של מיצים, מרקים, ממרחים, רטבים, אנטיפסטי, ירקות ופירות טריים שעובד כמו מכונה משומנת

חומרי הגלם הכי טריים ואיכותיים שיהפכו למרקים ולמיצים בריאים  (צילום: יונתן בלום)
חומרי הגלם הכי טריים ואיכותיים שיהפכו למרקים ולמיצים בריאים (צילום: יונתן בלום)
ריקוד המכונה (צילום: יונתן בלום)
ריקוד המכונה (צילום: יונתן בלום)

דבר האחרון שהייתם מצפים למצוא במפעל חומרי הגלם של "ארומה ישראל" הוא את המושג "כיף". למילה "מפעל" יש אסוציאציה הרבה פחות מלבבת בדרך כלל – מראות של פועלים מיוזעים ואווירה אפרורית ומדכדכת קופצים מיד לראש. אבל את אלה לא תפגשו במפעל הזה, שממוקם בנקודת תצפית מרהיבה לעמק האלה. כולם כאן מחייכים, צוחקים, וזו לא הצגה – כנראה באמת כיף לעבוד כאן.

 

לצד ההומור יש גם תחושה של רצינות מקצועית: הם מבינים את האחריות שלהם להכין חומרי גלם איכותיים שיהפכו למרקים או לקיטים למיצים שכוללים תפוחים ולימון, סלק־גזר־סלרי, תפוזים ועוד - ויגיעו מפה לכל הסניפים בארץ, שם יסחטו אותם במקום למיצים, בסחיטה איטית. הכל כאן מתפקד ביעילות ובחריצות של כוורת יעילה במיוחד.

 

טיול בפרדס

בכניסה למתחם המפעלים, שמחולק לכמה מבנים גדולים וייעודיים, תפגשו, חוץ מעובדים חייכניים, המון ריחות. ריחות שיגרמו לכם להצטער על היום ההוא, כשנשבעתם להתנזר מפחמימות. התחנה הראשונה בדרך היא מפעל המאפים – עולם הקסם של הקרואסונים, העוגיות והלחמים של ארומה, שמוכנים כאן ונשלחים בהקפאה לכל הסניפים בארץ וגם משוגרים מעבר לים (בסניפים עצמם מתפיחים אותם במקום ואופים כדי לשמור על מקסימום טריות).

 

ניחוחות של מאפים טריים עם שוקולד מלטפים את האף, וכך גם של ריח הקפה הנישא מבית הקלייה. כמה צעדים אחר כך נמצא מפעל חומרי הגלם שמחולק לכמה אגפים, ושם, כמו חיילים ממושמעים, בטטות, דלעות, גזרים, תפוחים ותפוזים עוברים מסדר של קילוף, שטיפה וחיתוך – הכל באמצעות מכונות ענק שמתקתקות עבודה.

 

טכנולוגיה לצד יד אדם

הטכנולוגיה חשובה כאן כדי לספק מוצר איכותי בכל סניפי הרשת במקביל, אבל חשוב לא פחות הוא ההון האנושי – העובדים הם אלה שאמונים על סדר העבודה ומשגיחים על הכל עד לרמת הפרטים הקטנים ביותר. כל גזר או תפוז עוברים בקרה אנושית של כמה זוגות עיניים. לצד מכונת ענק שמקלפת את התפוזים בקצב מסחרר, עומדות כמה עובדות, חמושות בחלוקים, כובעים וכפפות ונראות קצת כמו סטודנטיות לרפואה. הן מוודאות שכל התפוזים עירומים מהקליפה שלהם, ואם המכונה פספסה – יש מישהי שדואגת לקלף ידנית את השאריות.

 

כל גזר, בטטה או תפוז עוברים בקרה אנושית של כמה זוגות עיניים (צילום: יונתן בלום)
    כל גזר, בטטה או תפוז עוברים בקרה אנושית של כמה זוגות עיניים(צילום: יונתן בלום)

     

    במפעל חומרי הגלם, הארומה שונה לגמרי ממפעל המאפים – זה מריח כמו פרדס או סלט פירות, וכל מה שמתחשק לכם זה מיץ תפוזים סחוט טרי. בזה הרגע ממש. כל הירקות והפירות מגיעים לכאן ישירות מחקלאים כדי לוודא שמדובר בחומרי גלם איכותיים וטריים. בחדר אחד ניצבות מכונות הקילוף והחיתוך – מפלצות ענק חמודות שמתחשק לקחת הביתה - והן דואגות לפרוס בטטות ענקיות לפיסות ידידותיות יותר למשתמש, שהם כמובן אתם, הלקוחות בסניפים.

     

    אנחנו עוברים בין האגפים השונים של המפעל, וכל תחנה כאן מתקתקת כמו שעון: באולם אחד, שהוא למעשה חדר קירור ענק, נמצאים כל משלוחי הפירות והירקות שהגיעו. הקור שומר על הטריות שלהם, עד שיגיע תורם במסדר. באולם אחר – דלעת עצומה בדיוק נפרסת לפרוסות דקות. יש מכונת שטיפה וחיטוי שמזכירה אמבטיית מתכת ענקית, וכמו ילדים ממושמעים, כל הירקות עוברים בתוכה לשטיפה קפדנית., קילוף, חיטוי, ניקוי ובישול.

     

    באולם אחד יש מכונת קילוף לגזרים שאפשר לעמוד ולבהות בה מקלפת במשך שעות (מתישהו יכריזו על הפעולה הזו כתרפיה), ובאגף אחר ניצבות מרקיות ענקיות, בגובה של כמעט מטר וחצי, ועובד חייכן וגדול ממדים (גבוה מספיק כדי להביט על הסירים מלמעלה) מכין את המרקים והרוטב לשקשוקה שמיד אחר כך עוברים לאריזות ואקום גדולות וגם לאריזות אישיות. כך הן נשלחות לסניפים, שרק צריכים לחמם אותן במרקיות, וכך גם נשמרים המתכונים הביתיים שלפיהם נרקחו המרקים. ארומה מציעים היום חמישה מרקים – מרק עדשים, מרק כתום, מרק מינסטרונה, מרק לוביה ומרק עגבניות (דיווח על הטעם – בהמשך).

     

    ההקפדה על הרכיבים הבריאותיים במפעל של ארומה עומדת מעל לכל, בלי אבקות מרק, רק תבלינים וחומרי גלם טריים. "אנחנו מקבלים את חומרי הגלם שלנו, שהם מאוד איכותיים, מהחקלאים שאנחנו עובדים איתם", מסביר לי אברהם, מנהל המפעל. "הירקות מגיעים לאולם ההכנות, עוברים חיתוך, קילוף, שטיפה וחיטוי, ומתפזרים לשני אולמות ייצור – מחלקה שבה אנחנו מכינים ואורזים את כל האנטיפסטי, הרבה קטניות, מארזי פירות והכנת שייקים למיניהם, יש הרבה מאוד מוצרים. במחלקות אחרות מתבצע בישול חם ובישול קר ואחר כך הם עוברים לאריזה ולפסטור אם צריך. רוב המוצרים שלנו הם ללא חומרים משמרים בכלל וללא צבעי מאכל. אחרי האריזה הם מופצים לכל הסניפים".

     

    סיפור על ג'ינג'ר וכורכום

    חורף 2019 הוא קשוח במיוחד, ואחד המוצרים המקוריים של ארומה הוא משקה הג'ינג'ר והכורכום שנמכר עכשיו בסניפים כמו לחמניות חמות, בזכות היתרונות הבריאותיים שלו ללקוחות מצוננים. הם רקחו מתכון מיוחד שמורכב משורשי ג'ינג'ר וכורכום טריים שנסחטו, דבש, לימון וקינמון – כל אלה נדחסים לקפסולות מיוחדות שמורכבות כאן במפעל ועוברות להקפאה ומשם משוגרות לסניפים. כל מה שהעובדים בסניף צריכים לעשות הוא להוסיף מים חמים (בקיץ אפשר גם לשתות אותו קר) וקיבלתם משקה טעים להפליא, שגם עושה טוב לגרון כואב.

     

    בעצם, התחושה במפעל הזה היא שלא צריך לרוץ לבית המרקחת כשהגרון מתחיל להציק – קצת מיץ פירות, קצת מרק חם ומשקה ג'ינג'ר וכורכום לקינוח, ואתם מסודרים. אפשר גם לבקש שיכינו לכם שייק פירות – חלק מהפירות והירקות הטריים שמגיעים למפעל ועוברים חיטוי, קילוף וחיתוך נארזים לתוך שקית אטומה ששומרת על הטריות שלהם, כשהם כבר מוכנים ומזומנים להפוך לשייק – העובדים בסניף פשוט לוקחים את השקית ושופכים את תכולתה לבלנדר.

     

    טעים, בריא ומנחם. בדיוק כמו שאוכל צריך להיות (צילום: יונתן בלום)
      טעים, בריא ומנחם. בדיוק כמו שאוכל צריך להיות(צילום: יונתן בלום)

      אחרי תהליך מקיף של קילוף, חיטוי, שטיפה וחיתוך, מגיע שלב הטעימות  (צילום: יונתן בלום)
        אחרי תהליך מקיף של קילוף, חיטוי, שטיפה וחיתוך, מגיע שלב הטעימות (צילום: יונתן בלום)

         

        הביקור במפעל חומרי הגלם של "ארומה ישראל" משאיר אתכם בעיקר עם חשק להתכרבל על הספה ביום חורף קר, עם מרק ומיץ פירות טרי. הריחות, הטעמים, חומרי הגלם הטריים, העובדים החייכניים - אפשר לשכוח כמעט לגמרי שמדובר במפעל ופשוט להתענג על החוויה. בפעם הבאה שהסערה תגיע, אני יודעת איפה תוכלו למצוא אותי - בסניף של ארומה ישראל.

         

        סבתא הייתה גאה

        אז כל ההסברים, ההדגמות וההצצה אל מאחורי הקלעים מאוד נחמדים, אבל הגיע הזמן למבחן הטעם. את היום הזה אנחנו מסיימים בסניף ארומה קרוב למפעל שממוקם בצומת שמשון. על השולחן שלנו נוחתים מרק עדשים ומרק כתום, משקה ג'ינג'ר וכורכום ושקשוקה טרייה שמוגשת בתוך מחבת חמה. המרקים חמים ומנחמים, הטעם שלהם ביתי ומעולה (הם אפילו מוסיפים פלח לימון לצד מרק העדשים), משקה הג'ינג'ר והכורכום טעים ונפלא והשקשוקה מצויינת. אפשר ממש לשכוח את העובדה שכל אלה מיוצרים במפעל – שלמרות הגודל והלוגיסטיקה לא מאבד לרגע את הטאץ' האישי. בסופו של דבר, הטעם הוא מה שחשוב – וכל העבודה הקשה של העובדים החרוצים משתלמת לגמרי. זה טעים, בריא ומנחם. בדיוק כמו שאוכל צריך להיות.

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד