5 מנות מוקפצות ומהירות על מחבת אחת - ועם מינימום שמן

במקום תבשילים שלוקח להם שעות, קלי מגר מכינה בקיץ מנות מוקפצות בכמה דקות. צריך רק מחבת, מעט שמן, ומרכיבים קלילים (אבל לגמרי משביעים!)

פסטה מוקפצת עם עגבניות שרי ופלפלונים  (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
פסטה מוקפצת עם עגבניות שרי ופלפלונים (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
בקיץ, אין ברירה, אני מקצרת את זמן הבישול - בלי תבשילים בסירים שדורשים שעות של בישול ומציפים את הבית בריחות כבדים (אם כי מעוררי תיאבון). אני משתמשת רק במחבת אחת, במינימום שמן, נעזרת בדברים שנשארו מאתמול (אורז, פסטה), ומסתפקת בצריבה-הקפצה-בישול קצר של המרכיבים.

 

כדי שהבישול יהיה קצר אך אפקטיבי, חשוב לחמם היטב את מחבת הצלייה, עוד לפני שמכניסים אליה שמן או כל מרכיב אחר. ואם כבר שמן, הנה טיפ חסכוני: במקום לצקת שמן למחבת, אני משמנת את המרכיבים שאותם אני עומדת להקפיץ (הירקות, העוף או הדג). כך אני משתמשת במינימום שמן, ומקבלת מנות קלילות וטעימות יותר.

 

רטרו: אורז מוקפץ עם עוף, אננס וקשיו

אם כבר יש לכם אורז מוכן (בכמות של 4 כוסות), אז נשארו לכם רק עוד 15 דקות עבודה בדרך לשילוב מנצח וטעים להפליא. אוהבי חריף מוזמנים להוסיף עוד קארי לתבשיל. אפשר להגיש את המנה באופן חגיגי יותר, בעיטור טבעות אננס שלמות שצורבים במחבת.

 

המרכיבים

 (‭6-4‬ מנות)

 

  • 2 כוסות אורז יבש (מומלץ אורז ארבוריו חצי עגול)
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • 3 כוסות מים רותחים
  • 4 פרוסות (‭400‬ גרם) חזה עוף או פרגית, חתוכות לקוביות בגודל 2 ס"מ
  • 2 כפות רוטב סויה, תמרי או רגיל
  • 1 כף דבש
  • מיץ מ-‭1/2‬ לימון
  • 8 גבעולי בצל ירוק עם החלק הלבן, חתוכים למקטעים באורך 2 ס"מ
  • 1 אננס טרי, קלוף וחתוך או 1 שימורי אננס, מסוננים וחתוכים לחתיכות בגודל 2 ס"מ
  • 3 כפות שמן
  • 1/4‬ כפית כורכום 1 כף קארי צהוב, אבקה או ממרח (או יותר, לפי הטעם)
  •  להגשה: ‭ 150‬ גרם אגוזי קשיו קלויים

 

ההכנה

‭.1‬ שוטפים את האורז תחת זרם מים ומעבירים לסיר. מחממים אותו עד שריחו עולה. מוסיפים מלח, פלפל ואת המים הרותחים ומערבבים פעם אחת. מנמיכים את הלהבה למינימום, מכסים את הסיר ומבשלים כ-‭15‬ דקות, עד שכל הנוזלים נספגים. מאווררים את האורז ומניחים בצד.

‭.2‬ בינתיים, שמים את נתחי העוף בקערה, יוצקים עליהם את הסויה, הדבש והלימון ומערבבים. מניחים בצד עד להמשך השימוש.

‭.3‬ מחממים היטב מחבת צלייה. בינתיים, מערבבים, בקערות נפרדות, את הבצלים הירוקים ואת האננס עם כחצי כפית שמן )בכל קערה(.

‭.4‬ מעבירים את הבצל הירוק למחבת, צורבים כ-‭30‬ שניות תוך ערבוב ומחזירים לקערה שלו.

‭.5‬ מניחים את חתיכות האננס על המחבת, צורבים כדקה מכל צד ומחזירים לקערה.

‭.6‬ מחממים במחבת את 2 כפות השמן הנותרות )אין צורך לנקות את המחבת( וצורבים את העוף משני הצדדים. כשהעוף מוכן, מוסיפים את הכורכום והקארי ומערבבים. מוסיפים גם את האורז והאננס ומבשלים תוך ערבוב מדי פעם, למשך ‭ 3-2‬ דקות, עד שהאורז נצבע בצהוב. מוסיפים מלח ופלפל.

‭.6‬ מעבירים את התבשיל לקערת הגשה, מפזרים את הבצל הירוק והקשיו ומגישים.

 

איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. לפני ההגשה מחממים במיקרוגל או במחבת.

 

אורז מוקפץ עם עוף, אננס וקשיו  (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    אורז מוקפץ עם עוף, אננס וקשיו (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

     

     

    טבעוני: אורז בר עם טופו, כרוב סגול ואפונה

    מתכון בריא וטבעוני, שטעים להגיש אותו גם כסלט קר.

     

     

    המרכיבים

    (‭6-4‬ מנות)

     

    • ‭1 1/2‬ כוסות (‭300‬ גרם) אורז בר או אורז אדום
    • מלח
    • 1 כף סוכר חום, סילאן או אגבה
    • 3 כפות רוטב סויה (רגיל או תמרי)
    • 1 חבילה (‭300-250‬ גרם) טופו, חתוך לקוביות
    • לטיגון: 2 כפות שמן
    • ‭ 1/2-1/4‬ כרוב סגול, פרוס דק למקלונים
    • 1 כוס עלי כוסברה, נענע או פטרוזיליה 1 כוס אפונה עדינה, מופשרת ומסוננת 1 בצל סגול, פרוס דק

     

    לרוטב

    4 כפות טחינה גולמית

    ‭ 1/3‬ כוס מיץ לימון

    3 כפות מים

    2 כפות שמן זית

    מלח, פלפל שחור גרוס

     

    ההכנה

    ‭.1‬ מרתיחים מים מומלחים בסיר (כמו לפסטה) ומבשלים את האורז ‭ 20-15‬ דקות, עד שהגרגירים מתחילים להתרכך ולהיפתח )נזהרים שלא יהפכו לעיסה(. מסננים ומעבירים לקערת ההגשה.

    ‭.2‬ בינתיים, מערבבים בקערה את הסוכר והסויה, מוסיפים את הטופו ומניחים ל-‭10-5‬ דקות.

    ‭.3‬ מחממים את המחבת לחום גבוה. מוסיפים כף מהשמן ואת הכרוב ומקפיצים אותו כ-5 דקות, עד שהוא צרוב משני הצדדים. מעבירים אותו לקערת האורז.

    ‭.4‬ מחממים שוב את המחבת )אין צורך לנקות(. מניחים בה את קוביות הטופו - שימו לב, שומרים את המשרה להמשך - ומקפיצים כ-5 דקות, עד שהן צלויות מכל הצדדים. מוסיפים לקערת האורז.

    ‭.5‬ מוסיפים לקערה את העלים הטריים, האפונה והבצל הסגול.

    ‭.6‬ הרוטב: מוסיפים לקערת המשרה של הטופו את כל מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב. אם צריך, מדללים במעט מים )כף בכל פעם(, לקבלת מרקם נוזלי.

    ‭.7‬ מגישים את המנה לצד הרוטב.

     

    • איך שומרים? את המנה ואת הרוטב בנפרד, עד 3 ימים במקרר.

     

    אורז בר עם טופו, כרוב סגול ואפונה  (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
      אורז בר עם טופו, כרוב סגול ואפונה (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

      אסייתי: נודלס עם דג וירקות ירוקים בקארי ירוק

      להכנת מנות עם ירקות ירוקים אני משתמשת בטכניקה שנקראת "בישול ירוק", שמטרתה לשמור על הצבע הירוק החי בירקות. לצורך זה חולטים את הירקות במים רותחים זמן קצר, ומעבירים אותם לצינון מיידי בקערה עם מי קרח. כך מתקבלים ירקות בצבע רענן, ולא בגוון אפרפר-דהוי. אגב, במתכון זה אני ממליצה לבשל את האטריות באופן דומה: קצת פחות זמן מהמלצת היצרן, לסנן ולעצור את הבישול בעזרת שטיפה תחת מים קרים.

       

      המרכיבים

      (‭6-4‬ מנות)

       

      • 3 נתחים (כ-‭400‬ גרם) פילה דג (לברק, דניס, מוסר ים), ללא עור
      • ‭ 300‬ גרם אטריות ביצים אסייתיות, מבושלות לפי הוראות היצרן

      לירקות

      • ‭15-12‬ גבעולי אספרגוס, ללא החלק התחתון, חתוכים ל-3 מקטעים
      • ‭ 15‬ תרמילי שעועית צהובה, נקייה מעוקצים
      • ‭ 15‬ תרמילי שעועית ירוקה, נקייה מעוקצים
      • 3 כפות שמן מלח, פלפל שחור

       

      לרוטב

      • 1 כוס נוזל (חלב) קוקוס ‭ 3-2‬ כפות משחת קארי ירוק (להשיג בחנויות אסייתיות)
      • 3 שיני שום, קלופות ומעוכות
      • 2 כפיות סוכר
      • 2 כפות עלי סלרי קצוצים דק
      • 4 כפות עלי כוסברה או פטרוזיליה קצוצים
      • להגשה: ‭ 1/4‬ לימון לכל מנה

       

      ההכנה

      ‭.1‬ הירקות: מביאים לרתיחה מים בסיר גדול ומכינים קערה עם מי קרח. מכניסים את האספרגוס למים הרותחים, חולטים דקה, מוסיפים את כל תרמילי השעועית וחולטים עוד כ-2 דקות. מעבירים לקערת מי הקרח, לעצירת הבישול. מעבירים למסננת ומניחים לייבוש.

      ‭.2‬ מחממים היטב מחבת צלייה. צורבים את הירקות עם כף מהשמן, עד שנראים בהם סימני צריבה. מעבירים לצלחת.

      ‭.3‬ הדג: מחממים שוב את המחבת )אין צורך לנקות(. משמנים את הדג משני הצדדים וצורבים אותו במחבת כדקה מכל צד. מעבירים לצלחת.

      ‭.4‬ הרוטב: באותה מחבת (אין צורך לנקות) מחממים את חלב הקוקוס עם הקארי, השום והסוכר ומערבבים. מוסיפים את הירקות, הדג ואת האטריות ומקפיצים כ-3 דקות. מכבים את האש.

      ‭.5‬ מוסיפים למחבת את הסלרי ועלי התיבול, מלח ופלפל ומערבבים. מגישים, מומלץ לצד לימון לסחיטה.

       

      • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים במיקרוגל או במחבת לפני ההגשה.

       

      טבעוני: אטריות אורז עם פטריות וירקות מוקפצים

      מנה אהובה עליי מאוד, והיא קלה ומשביעה. כדי להבטיח שהאטריות לא יהפכו לגוש דביק, אני ממליצה להשרות אותן בקערת מים קרים שעה לפחות (אפשר גם לילה במקרר) ואז לחלוט במים רותחים למשך דקה, אך אפשר להכין גם בהתאם להוראות היצרן.

       

      המרכיבים

      (‭6-4‬ מנות)

       

      • 1 חבילה אטריות אורז רחבות

       

      לירקות

      • 2 ראשי בוק צ'וי, מופרדים לעלים
      • 1 חבילה ברוקומיני או 1 ראש ברוקולי, מופרד לפרחים
      • ‭ 20-15‬ פטריות שמפיניון או פורטובלו קטנות, חצויות
      • 1 חבילה פטריות אוזן (פטריות יער), קרועות לחתיכות לאורכן
      • 3 כפות שמן

       

      לרוטב

      ‭1/2‬ כוס רוטב סויה, רגיל או תמרי

      2 כפות סילאן, דבש או סוכר חום

      4 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

      1 כף ג'ינג'ר מגורר דק 4 טיפות שמן שומשום

       

      להגשה

      • 6 גבעולי בצל ירוק, החלק הירוק בלבד, קצוצים
      • ‭ 1/2‬ כוס עלי כוסברה

       

      ‭.1‬ מכינים סיר עם מים רותחים וקערה עם מי קרח. חולטים את הבוק צ'וי כחצי דקה במים הרותחים, וחולטים את הברוקומיני כ-2 דקות. מעבירים את שני סוגי הירקות לקערת מי הקרח, לעצירת הבישול. מסננים.

      ‭.2‬ מחממים את המחבת היטב. מקפיצים את כל הפטריות כ-3 דקות. מוסיפים תוך כדי כ-2 כפות מהשמן, וצורבים רק עד שהן חרוכות קצת. מעבירים לקערה.

      ‭.3‬ משמנים בכף שמן את הבוק צ'וי והברוקולי וצורבים גם אותם קצרות. מוסיפים לקערה.

      ‭.4‬ באותה מחבת )אין צורך לנקות( שמים את מרכיבי הרוטב ומחממים עד סף רתיחה. יוצקים את הרוטב על הירקות שבקערה.

      ‭.5‬ מכינים את אטריות האורז לפי הוראות היצרן )או ראו ההמלצה שלי, בפתיח למתכון(. מסננים ומעבירים לקערת הירקות. מערבבים קצרות.

      ‭.6‬ מפזרים את הבצל הירוק והכוסברה ומגישים.

       

      • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. לפני ההגשה מחממים במיקרוגל או שמחממים במחבת, בתוספת מעט שמן.

       

      לאשה (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
        לאשה(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

         

        להיט לילדים: פסטה מוקפצת עם עגבניות שרי ופלפלונים

        מנה ססגונית ומפנקת, מהירה מאוד להכנה, שאפשר לאלתר בעזרת מה שיש בבית. טעימה מאוד גם כסלט קר ביום שאחרי.

         

        המרכיבים

        (4 מנות)

         

        • ‭10‬ פלפלוני בל צבעוניים, נקיים
        • ‭ 6-4‬ כפות שמן זית ‭ 500‬ גרם עגבניות שרי, מומלץ בצבעים שונים, חצויות
        • 1 חבילה פסטה קצרה, מבושלת לפי הוראות היצרן ‭ 6-4‬ שיני שום, קלופות וכתושות
        • 1 כף פפריקה מעושנת או מתוקה
        •  פלפל שחור גרוס, מלח
        • 1 כף עלי אורגנו מיובשים/טריים
        •  20 עלי בזיליקום טריים
        •  ‭ 60‬ גרם גבינת פרמזן, מגוררת

         

        ההכנה

        ‭.1‬ מחממים היטב את המחבת. מוסיפים את הפלפלים וכף משמן הזית ומקפיצים כ‭2- ‬ דקות, רק עד שהפלפלים צרובים אך לא מבושלים. מעבירים לקערה.

        ‭.2‬ מחממים מחדש את המחבת (אין צורך לשטוף). מקפיצים את העגבניות עם 2 כפות משמן הזית במשך כ-3 דקות על להבה גבוהה, כך שייצרבו אך ישמרו על צורתן. מוסיפים לקערה.

        ‭.3‬ מוסיפים למחבת את הפסטה המבושלת, את יתרת שמן הזית ואת השום ומקפיצים תוך ערבוב כ-2 דקות. מוסיפים את התבלינים ואת עשבי התיבול ומערבבים כדקה.

        ‭.4‬ מערבבים את הפסטה עם הפלפלים והעגבניות ומגישים מיד, עם גבינת הפרמזן.

         

        •  איך שומרים? עד יומיים, במקרר.

         

         

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלכס ליפקין, סגנון: מזל חסון ל"סולו")
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלכס ליפקין, סגנון: מזל חסון ל"סולו")
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד