בואו נתאזן: איך אפשר לנהל מערכת יחסים בריאה עם פחמימות וסוכרים

לחלי ממן אין ספק: סוכר הוא לא אויב, והכרזת מלחמה עליו רק תוביל אתכם לכישלון צורב. 10 צעדים שיעזרו לכם לחיות בשלום עם מתוקים - בלי להוציא אותם מהתפריט

לאכול מהכל, אבל לא הכל! חלי ממן (צילום: רונן פדידה)
לאכול מהכל, אבל לא הכל! חלי ממן (צילום: רונן פדידה)

את תפיסת העולם התזונתית שלי אני יכולה לסכם בשתי מילים: תפריט מאוזן. האני מאמין שלי, שמסתמך גם על ניסיון אישי, הוא לדעת לחיות במינון הנכון - לאכול מהכל, אבל לא הכל! אני לא מאמינה בהתנזרות, והניסיון שלי מלמד שכשזה מגיע לאוכל, הסיפור הזה ממש לא עובד.

 

אדם שרוצה לחיות בשלום עם הגוף שלו צריך לדעת כיצד להתמודד עם המציאות שאנחנו חיים בה – ולא להימנע ממנה. כשאנחנו מונעים מעצמנו דברים, אנחנו מובילים את עצמנו לתחושת חוסר עצומה. וזו, כפי שרבים מאיתכם ודאי מכירים, מובילה אותנו בהמשך להתנפלות חסרת רסן על כל המאכלים שחסכנו מעצמנו (בעיקר מאפים ומתוקים) וגוררת אותנו שוב ושוב למעגל בלתי נגמר של מניעה, חסך, זלילה, הלקאה עצמית וחוזר חלילה. לא פלא שמדיאטה לדיאטה אנחנו רק הולכים ומשמינים.

 

החוכמה היא לדעת מהם המאכלים שאנחנו אוהבים ולא מוכנים לוותר עליהם ולדעת להכניס אותם לתפריט במינון הנכון
עכשיו בואו נחזור לרגע למציאות. הסופר הוא המשפיען מספר 1 על המשקל והבריאות שלנו. כי מה שקונים – אוכלים. אבל במציאות הנוכחית כמעט בלתי אפשרי להיות בשליטה בתהליך הקנייה. מדפי הסופר מציעים שפע עצום, מגרה, צבעוני וזול של מזונות מוכנים, ובלא מעט פעמים אנחנו מתבלבלים ונסחפים. חוק סימון המזון, שבמסגרתו מוצר עם תכולת סוכר גבוהה אמור להיות מסומן במדבקה אדומה, יכול היה לסייע לרבים מאיתנו לחזור בשלום מהביקור הבא בסופר, אבל תאריך החלת החוק נדחה כידוע.

 

כדי להגיע לפתרון קבע עם הסוכר צריך למצוא את הדרך לנהל אורח חיים נכון ובריא לאורך שנים ולא רק לרגע. ב־99% מהמקרים אדם שאוהב לאכול מתוקים ומוציא את הסוכר לגמרי מהתפריט חוזר לאכול סוכר בסיום התהליך! החוכמה היא לדעת מהם המאכלים שאנחנו אוהבים ולא מוכנים לוותר עליהם ולדעת להכניס אותם לתפריט במינון הנכון. אז איך אפשר לנהל מערכת יחסים בריאה עם פחמימות וסוכרים?

 

1. אל תשתמשו במילה "אסור"

עצם השימוש במילה יגרום לכם תסכול. אפשר לאכול הכל! הרעיון הוא להסתפק בכמות הרצויה והנכונה. לכן בתפריטי הדיאטה שלי יש מנה מותרת (מנת פינוק) אחת של 600 קלוריות במהלך השבוע, בנוסף לכל הארוחות.

 

2. תשתחררו מהרעיון שאוכל הוא פרס, ובייחוד לא מתוק

אוכל הוא הרבה דברים אבל בטח לא פרס. אלא אם כן סיכון לפתח עששת או סוכרת נחשב בעיניכם לפרס. וכן, כדאי מאוד לנסות את זה גם עם הילדים. אם תאכל הכל, תקבל ממתק! הוא משפט שכדאי לא להוציא מהפה לעולם.

 

3. תפוח לא מרזה ועוגה לא חייבת להשמין

אל תשתמשו במונח של אוכל משמין ואוכל מרזה. אוכל לא משמין או מרזה - רק הכמויות. זה בדוק. תשאלו אנשים רזים.

 

אוכל לא משמין או מרזה - רק הכמויות (צילום: Shutterstock)
    אוכל לא משמין או מרזה - רק הכמויות(צילום: Shutterstock)

     

    4. תחשבו קטן

    מאחר שהסוד לניהול מערכת יחסים בריאה עם סוכר טמון במינון, אין צורך "לא להכניס את האויב הביתה". מה שכן, כדאי לקנות חטיפים מתוקים רק באריזות אישיות וקטנות שיבטיחו צריכה מדודה.

     

    5. קראו בעיון את התוויות שעל האריזות

    כך לדוגמה, יכול להיות מוצר עתיר סוכר עם סימון "בתוספת ויטמינים" בלי ציון מקביל של כמות הסוכר. זה מסר מבלבל שמעצים את הוויטמינים והופך מוצר לא בריא (בגלל הסוכר) ל"בריא" (בגלל הוויטמינים).

     

    6. רעבים? אל תלכו על מתוק

    כדאי לשמור את מנת המתוק לסיום הארוחה ולא כשרעבים. למה? כי כשתאכלו מתוק לקינוח בסיום הארוחה, תוכלו להסתפק במנה קטנה ולא תיישרו את כל העוגה. מנה אחת מותרת הכרחית לתהליך הירידה במשקל. היא אינה גורעת מקצב הירידה, להפך - היא מעניקה כוח ומוטיבציה להמשיך בתהליך כי היא מאפשרת ליהנות ממאכל אהוב ללא רגשות אשמה וייסורי מצפון. ולא פחות חשוב: אל תשכחו ליהנות מכל ביס.

     

    7. נסו לוותר לחלוטין על משקאות מתוקים

    פחית אחת של משקה קל מכילה 8־9 כפיות סוכר, שזאת הצריכה היומית המקסימלית שעליה ממליצות רשויות הבריאות. והיא הרבה פחות מספקת ממנה מדודה של מתוק.

     

    8. אמצו את התזונה הים תיכונית

    כלומר תפריט המבוסס על צריכה של דגנים מלאים, קטניות וירקות. מזונות אלה מכילים סיבים תזונתיים שמאזנים את רמות הסוכר בדם. מומלץ להוסיף לתפריט גם 2־4 מנות פרי טרי ביום בשילוב כמה שקדים או אגוזים. למה ביחד? ראו בסעיף הבא.

     

    9. צרפו תמיד לפחמימה מנת שומן

    הוא מאט את ספיגת הסוכר מהפחמימה ותורם לתחושת שובע למשך זמן ממושך יותר.

     

    10. נסחפתם עם המתוק? סלחו לעצמכם

    אל תיתנו לכעס לנהל אתכם אם אכלתם משהו שלא רשום בתפריט. הרגש הזה הוא הדלק שיוביל אתכם לאכול עוד ועוד. ולא רק מתוק.

     

    קבוצה חזקה

    השיטה של חלי ממן - קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, עובדת על חיזוק היכולת האישית ועל האמונה שכל אחד יכול להפחית במשקל. רוב האנשים שעוברים מדיאטה אחת לאחרת ומתקשים בירידה במשקל מאבדים את האמונה, ולכן ההצטרפות לקבוצות התמיכה של חלי, המעניקות חום, אהבה ואמונה, עוזרת בתהליך ההרזיה.

     

    יש לרצות לעשות שינוי, ואת השאר הקבוצה כבר תעשה. הקבוצה משמשת סוג של תחנת כוח לתדלוק כוחות ולמילוי מצברי מוטיבציה וידע. היא המקום לקבל עצות, טיפים ותמיכה מאנשים אחרים שעוברים תהליך זהה. 22,000 משתתפים פעילים בקבוצות מדי שבוע, והקבוצות פזורות בכל רחבי הארץ, מקריית שמונה ועד אילת.

     

    השיטה פועלת כך: לאכול 6 ארוחות קטנות ביום, להקפיד לשתות 12 כוסות מים, לא להישקל בבית, להגיע למפגש הקבוצתי, לפרגן לעצמך מדי שבוע מנה אחת מותרת, לומר מדי בוקר משפט חיובי (אני רוצה, אני מסוגל), להציב אתגרים מציאותיים, להאמין בעצמך ולזכור כי רק עם עשייה,סבלנות והתמדה – מגיעה ההצלחה.

     

    לפרטים: www.heli-group.co.il

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד