אימוש, תקני לי סרום: האם יש גיל מוקדם מדי להתחיל לטפל בקמטים?

האם עור צעיר מזדקן מוקדם יותר מבעבר? למה בעיות בעור מתחילות בגיל צעיר מאוד? ואיך זה קשור לרשתות החברתיות? מדריך הטיפוח השלם לאמהות ולנערות

בגיל צעיר העור לא זקוק לתכשירי לחות (צילום: Shutterstock)
בגיל צעיר העור לא זקוק לתכשירי לחות (צילום: Shutterstock)

עם עובדות קשה להתווכח: מותגי יופי רבים החלו בשנים האחרונות לייצר תכשירי טיפוח המיועדים לקהל יעד צעיר - יש הטוענים, צעיר מדי - והמגמה הולכת וצוברת תאוצה. "ייצור הקולגן מתחיל להתעכב כבר כשאת בשנות ה־20 שלך", טוענות הפרסומות, ומדגישות כי העור הצעיר של היום הוא לא העור הצעיר של פעם. זיהום אוויר כבד, סטרס, קרני UV, הידלדלות שכבת האוזון, דיאטות לא מאוזנות, צריכת יתר של מזון מעובד וסוכר - כל אלה משפיעים על הבריאות באופן כללי, ועל בריאות העור בפרט. האם זה אומר שבת העשרה שלך צריכה להצטייד בקרם אנטי אייג'ינג ולפתוח קופת חיסכון למימון טיפולי בוטוקס? יצאנו לבדוק.

 

 

האם העור הצעיר מזדקן מהר יותר מבעבר?

"משהו השתנה בשנים האחרונות. אני בהחלט רואה מגמה של בעיות בעור שמתחילות בגילאים צעירים מאוד, אפילו 8-7", מספרת חוה זינגבוים, קוסמטיקאית ובעלת מותג קוסמטיקה. "אני חושבת שיש לזה מגוון סיבות: תזונה לקויה, הורמונים במזון, חוסר מודעות להיגיינה ועוד. כבר בגיל בת מצווה הבנות מתחילות להתאפר ולהשתמש בתכשירי טיפוח", היא מוסיפה. "הן מסתכלות ביוטיוב ובאינסטגרם, לומדות משם ומשתמשות באיפור של האמא".

 

גם הלגה רקנאטי, קוסמטיקאית ובעלת מותג קוסמטיקה, מבחינה במגמת שינוי: "המצב היום חמור בהרבה", היא מספרת. "הילדים מגיעים לטיפולי קוסמטיקה בגיל צעיר מאוד". ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור ובעל מרפאת אסתטיקה, מוסיף: "במקביל להתארכות תוחלת החיים, גם גיל הפוריות התארך. לכן, יותר ויותר נשים סוחבות פצעי אקנה מגיל צעיר מאוד, אפילו 8-7, ועד גיל מבוגר יחסית, 50-40". עם זאת, ד"ר אלטס לא חושב שסגנון החיים העכשווי גורם להזדקנות מוקדמת של העור: "לעור צעיר יש יכולת לשקם את הנזקים שנגרמים לו", הוא מסביר. "בגיל צעיר אנחנו יכולים לא לישון טוב, לשתות ולהשתולל, והמנגנון של העור ישקם את עצמו ויצליח להתמודד. גם אם הנסיבות משתנות, היכולת ההגנתית של העור בגיל צעיר עדיין קיימת".

 

רוצות להיות כמו אמא. כבר בגיל בת מצווה הבנות מתחילות להתאפר ולהשתמש בתכשירי טיפוח (צילום: Shutterstock)
    רוצות להיות כמו אמא. כבר בגיל בת מצווה הבנות מתחילות להתאפר ולהשתמש בתכשירי טיפוח(צילום: Shutterstock)

     

    האם יש קשר בין הרשתות החברתיות ובין מצב העור?

    במותגי הטיפוח מודים שהתכשירים לדור הצעיר נרקחים תוך מחשבה על השימוש האינטנסיבי ברשתות החברתיות. "אנחנו ממצבים את סדרת 'Pep' כבחירה בשביל הדור שרוצה להצטלם ולתקן מיידית את העור", סיפרה איילין היגינס, סגנית נשיא לפיתוח מוצרים במותג "קליניק", בריאיון למגזין "קוסמופוליטן". "הדור הצעיר רוצה מוצרים שנראים טוב, עובדים מהר, פשוטים לשימוש, בני השגה ויושבים יפה מתחת לאיפור".

     

    חוה זינגבוים מבינה על מה מדובר: "הבנות רוצות להיראות טוב בסלפי ובאינסטוש", היא אומרת. "יש להן סגנון חיים של נשות עסקים חובקות עולם. הן עסוקות מהבוקר בתכנונים, טלפונים, מפגשים, לימודים, ויש לחץ להיראות נפלא כל הזמן. הרשתות החברתיות מוסיפות המון סטרס לחיים שלהן: מה אמרו עליי, איך נראיתי. אני ממש מרחמת עליהן. מצד אחד חייבים להיראות נהדר, ומצד שני אין על זה שליטה כי מישהו יכול לצלם אותי בלי ששמתי לב ולהעלות את זה לרשת. כתוצאה מהחשיפה הן מתחילות להשתמש בתכשירי יופי בגיל צעיר, כי הן חושבות שזה נראה טוב יותר בתמונות.

     

    לא משנה אם אמא מרשה או לא מרשה, הן מתאפרות ומתעסקות עם הפנים. הן לא בוחלות בדבר, משתמשות בתכשירים של אמא שלהן שלא מתאימים להן, ומעבירות מוצרים מאחת לשנייה בלי לשמור על היגיינה. אני מציעה לאמהות להיכנס לחדר של הבנות, לפתוח את המגירות ולראות מה קורה שם. האם זה מזוהם, האם יש בלגן, האם יש מסקרות שצריך לזרוק, ספוגיות מלוכלכות, מברשות שצריך לנקות. זה לא משחק".

     

    הבנות רוצות להיראות טוב בסלפי ובאינססטוש. יש לחץ להיראות טוב כל הזמן (צילום: Shutterstock)
      הבנות רוצות להיראות טוב בסלפי ובאינססטוש. יש לחץ להיראות טוב כל הזמן(צילום: Shutterstock)

       

      האם שימוש מיותר בתכשירי טיפוח עלול להזיק?

      "תכשירי טיפוח המתאימים לסוג העור לא יגרמו בדרך כלל נזק, ולא יגרמו לעור 'להתרגל' לשגרה המפנקת או 'להתמכר' למוצרים", אומרת ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ובעלת מרפאת אסתטיקה. "עם זאת, קרמים שומניים עלולים לסתום נקבוביות, ובגיל צעיר כשקיימת נטייה לאקנה או לקומודונים, הקרמים עלולים להחמיר את הבעיה", היא מוסיפה.

      כדי למנוע נזקים לעור הצעיר, כדאי לשים לב לנקודות הבאות:

       

      • בגיל צעיר העור לא זקוק לתכשירי לחות. עד גיל 28 העור רווי בחומצה היאלורונית, בלוטות החלב בשיא הפעילות שלהן והעור לא צריך עזרה (אלא במצבים ספציפיים כמו אטופיק דרמטיטיס או סבוריאה).
      • ניקוי אגרסיבי מדי עלול לפגוע בעור הפנים. מומלץ להשתמש בסבון פנים עדין ולא מייבש, בבוקר ובערב.
      • מומלץ להשתמש בתכשירי איפור וקוסמטיקה נטולי שומן.
      • שימוש בתכשירי טיפוח שאינם מתאימים לסוג העור עלול לגרום לפצעונים הנקראים "אקנה קוסמטית" - דרכו של העור להתנגד לטיפול. במקרה כזה יש להפסיק את השימוש בתכשיר.
      • שימוש בתכשירי איפור ובתכשירי קוסמטיקה לא מתאימים על פצעי אקנה קיימים עלול להחמיר את מצב הפצעים.
      • מרכיבים כמו חומצות אלפא הידרוקסיות ורטינול הנמצאים בתכשירי אנטי אייג'ינג לעור בוגר, עלולים לגרום יובש וקילוף של העור, ולכן לא מומלץ להשתמש בהם בגיל צעיר.
      • יש לשמור על היגיינה, לא להעביר תכשירי איפור, מברשות וספוגיות בין חברות ולחטא את צג הטלפון הנייד לעתים קרובות.
      • לנערות המשתמשות בתכשירי שיער מומלץ לחפוף לעתים קרובות ולאסוף את השיער לפני השינה כדי למנוע זליגה של החומרים אל עור הפנים.
      • חשוב להקפיד על הסרת האיפור לפני השינה.
      • מומלץ להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש ולמרוח תכשירי הגנה על האיברים החשופים (לא רק בים ובבריכה).
      • עישון מזיק (גם) לעור ופוגע מאוד במראה שלו. אם סרטן לא נשמע מספיק מפחיד, אולי הפחד מקמטים יעשה את העבודה.

       

       

      קרמים שומניים עלולים לסתום נקבוביות, ובגיל צעיר כשקיימת נטייה לאקנה או לקומודונים, הקרמים עלולים להחמיר את הבעיה (צילום: Shutterstock)
        קרמים שומניים עלולים לסתום נקבוביות, ובגיל צעיר כשקיימת נטייה לאקנה או לקומודונים, הקרמים עלולים להחמיר את הבעיה(צילום: Shutterstock)

         

        מה כדאי לעשות כשסימני האקנה מתחילים להופיע?

        1. כדאי לטפל בסימנים כמה שיותר מהר, כדי למנוע התפתחות של פצעונים דלקתיים.

        2. מומלץ לגשת לרופא/ת עור כדי לקבל אבחנה מדויקת של מצב העור והצעות לטיפול. עור אקנתי הוא לא בהכרח עור שמנוני, ושימוש בתכשירים לא מתאימים עלול לגרום לייבוש יתר.

        3. אם מדובר בפגעי עור קלים - ראשים שחורים ופצעונים לא דלקתיים שלא מראים סימני החמרה, ייתכן שטיפול אצל קוסמטיקאית יספיק כדי להחזיר את העור לאיזון.

        4. הטיפול הראשוני יכלול בדרך כלל מריחה של תכשיר מקומי על הפצעונים במטרה לנקות את הנקבוביות.

        5. אם הטיפול לא עזר, הניסיון השני יכלול בדרך כלל מריחת תכשירים חזקים יותר, המנקים את הנקבוביות וגם מקלפים בעדינות את העור.

        6. אם הפצעים לא מחלימים והופכים דלקתיים, לרוב ימליצו רופאי העור על טיפול אנטיביוטי אנטי דלקתי במינון נמוך. בדרך כלל הכדורים ניתנים בשילוב עם תכשיר למריחה מקומית.

        7. היה וכל הניסיונות לא הועילו, או במקרים של אקנה חמורה הנוטה להשאיר צלקות, הטיפול הנפוץ הוא ברואקוטן, כדורים המכילים נגזרת של ויטמין A.

        8. בחלק מהמקרים אפשר לשפר את מצב העור באמצעות מכשירים מבוססי לייזר או גלי רדיו, בדרך כלל בשילוב תכשירים למריחה.

        9. הוכח מחקרית כי קיים קשר בין צריכת חלב ובין הופעת פצעי אקנה בגיל צעיר, היות שחלב מכיל מרכיבים האחראים על זירוז ההתפתחות של מערכות הגוף. לעתים, הפחתה בצריכת חלב תביא להטבה משמעותית בפצעי האקנה. גם דיאטה דלת סוכר הוכחה כתורמת לשיפור במצב העור.

        10. לא הוכח כי צריכת מזון מטוגן ושומני קשורה להופעת אקנה, אבל מומלץ לעבור לתזונה בריאה ולבחון את ההשפעה האינדיבידואלית על מצב העור. ייתכן שתופתעו לטובה.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד