תשכחו ממה שהיה בתקופתכם: 12 טיפים להורים למתגייסים

הילד קיבל צו ראשון? יש דברים שחשוב שהוא (ואתם) תדעו כבר עכשיו, ובעיקר: הדימיון בין הצבא היום לצבא שאתם ההורים שירתתם בו, קלוש ביותר

מי שמתייחס ברצינות לשלב ההכנה והמיונים, מגביר את הסיכויים להגיע לתפקיד שמתאים לו (צילום: אסף אופק)
מי שמתייחס ברצינות לשלב ההכנה והמיונים, מגביר את הסיכויים להגיע לתפקיד שמתאים לו (צילום: אסף אופק)

אוף, הרגע הזה, כשמגיע בדואר צו ראשון. הילדים שלנו אולי מחכים לו מאוד, אבל הלב מתכווץ, מזכיר שתכף הם יוצאים מהישג ידינו, מההשפעה שלנו. תכף, אבל לא עכשיו. כי יש דברים שחשוב לומר להם. דברים שאם ידעו אותם בזמן, יביאו לכך שהם ישרתו שירות צבאי שיתאים להם.

 

"יש הבדל רציני בין אלה שמתייחסים ברצינות למיונים שהצבא עושה ומתכוננים אליהם כראוי, לבין אלה שלא", אומר יובל עילם, מחבר הספר "הדרך לקרבי - הכנה לשירות צבאי משמעותי" (הוצאת "כתר"), ומנהל "המרכז החינוכי - יובל עילם" שבו הוא מכין כבר 30 שנה בני נוער לצבא (ולחיים). "כולם יודעים שלפני הצבא כדאי להכין את הגוף, אבל האמת היא שחשוב להכין גם את הנפש ל'כושר' שהיא פחות רגילה אליו: הצבת מטרות, קבלת החלטות, מאמץ, התמודדות עם אכזבות וכישלונות.

 

"מי שמתייחס ברצינות לשלב ההכנה והמיונים, מגביר את הסיכויים להגיע לתפקיד שמתאים לו; ומה שאנחנו עושים בצבא משפיע גם על מה שנעשה אחריו. כדאי לבוא מוכנים".

 

יובל עילם. "השעות הספורות בלשכת הגיוס קובעות את כל עתידם של הנערים בצבא" (צילום: איתן ריקליס)
    יובל עילם. "השעות הספורות בלשכת הגיוס קובעות את כל עתידם של הנערים בצבא"(צילום: איתן ריקליס)

     

    אז מה חשוב לדעת?

     

    1. שהצו הראשון חשוב כמו בגרות ופסיכומטרי

    "מכיוון שכבר אין היום צו שני, השעות הספורות בלשכת הגיוס קובעות את כל עתידם של הנערים בצבא", אומר עילם. "בסופן נקבע הפרופיל הרפואי שלהם, הקב"א (קבוצת האיכות) והצד"כ (ציון הדרך). הן שיקבעו אילו זימונים הם יקבלו, אילו תפקידים יופיעו במנילה והאם יוכלו להיות קצינים. על פי השעות האלה הצבא קובע מי הילד שלכם. אפשר ורצוי להתכונן לשעות הללו, כדי שהילדים יגיעו במיטבם".

     

    איך עושים את זה?

    "המפגש בלשכת הגיוס כולל שלושה חלקים", מסבירה ד"ר אתי אבלין, עובדת סוציאלית קלינית, סא"ל (מיל'), ששימשה כקב"נית ומפקדת המרפאה לבריאות הנפש בלשכת גיוס חיפה והיום מייעצת למתגייסים. "החלק הראשון הוא החלק הרפואי, שקובע את הפרופיל. בזימון לצו הראשון מקבלים גם טופס לרופא המשפחה. כדי שלא יזמנו את הנער שוב, יש להחתים עליו את רופא המשפחה שטיפל בנער עד כה, ועדיף גם לבוא עם תוצאות בדיקת שתן מקופת חולים.

     

    "הפרופיל נקבע על פי עניינים רפואיים שדווחו לרופא המשפחה: אם רופא המשפחה לא יודע שיש לך אסתמה, אין טעם להצהיר על כך לראשונה בצבא. קורה שהרופא הצבאי מגלה דברים שלא התגלו קודם לכן, ושולח לבדיקות.

     

    "החלק השני הוא המבחנים הפסיכוטכניים, שנעשים במחשב וקובעים את הדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני). הדפ"ר נע בין 10 ל־90, וקובע לאילו תפקידים הנער ימוין. למבחנים האלה ניתן להתכונן: יש באינטרנט מבחנים דומים, ויש אפליקציה שנקראת 'דפ"ר 90'.

     

    "אם נער אובחן כסובל מהפרעת קשב או לקות למידה, חשוב לשלוח אותו ללשכת הגיוס כדי לקבל מבחן מותאם. כדאי לבוא איתו גם לצו הראשון. כדי להשיג ציונים טובים, הזכירו לנער לא למהר, ושאם הוא מרגיש רע - שיגיד.

     

    "אצל בנים (ואצל הבנות שמבקשות להיות לוחמות) יש חלק שלישי: ריאיון עם מאבחנת פסיכוטכנית. הריאיון קובע את הצד"כ, הניבוי של יכולת הנער להיות ביחידה קרבית. הצד"כ הוא חלק מהקב"א - קבוצת האיכות שקובעת, כמו הפרופיל, מה התפקידים האפשריים לנער".

     

    "כדי להשיג צד"כ גבוה צריך להרשים ולהראות מוטיבציה גבוהה לשירות קרבי", מוסיף עילם. "אם הנער ביישן וצנוע, כדאי לעשות סימולציה עם הורה לפני הצו הראשון".

     

    ואחרי הרופא, המבחנים והמאבחנת?

    "אם אין הפניה לבדיקות נוספות, בסוף היום נקבעים הפרופיל והקב"א, והנער יכול לראות אותם באתר 'עולים על מדים'", אומרת אבלין.

     

    2. שה"מנילה" לא מה שהייתה

    בניגוד למסדרי הדמעות של העבר, היום כל מלש"ב (מועמד לשירות ביטחון) יודע לאן הוא הולך עוד לפני הגיוס. עילם: "הצבא רוצה ללכת לקראת המתגייס, ולשבץ אותו לפי העדפותיו, בהתאם לנתוני הקב"א והפרופיל. שישה עד תשעה חודשים לפני הגיוס נפתחת ה'מנילה' (דירוג העדיפויות) באתר 'עולים על מדים', ושם כתובות לנער האופציות שלפניו. אצל הבנים שהם בעלי פרופיל קרבי, המנילה מכילה בעיקר תפקידים קרביים, ואצל בנות ובנים בעלי פרופיל לא קרבי, הרבה תפקידים אחרים. הם אמורים לדרג את התפקידים לפי העדפותיהם.

    "לגבי בנים עם פרופיל קרבי, ככל שיסמנו בעדיפות גבוהה שהם רוצים להיות לוחמים, כך גדל הסיכוי לקבל מה שרצו. ניתן לשנות את ההעדפות שלושה חודשים לפני הגיוס. כחמישה שבועות לפניו הנער מקבל שיבוץ".

     

    ואם הוא לא ממלא את המנילה במחשב?

    אבלין: "הצבא ישבץ אותו איפה שהוא רוצה".

     

    3. שרק כשהנתונים סגורים, הנער יקבל זימונים

    "לפעמים הבדיקות הרפואיות מתארכות", אומרת אבלין. "לפעמים הרופא הצבאי מוצא משהו שלא מצאו באזרחות, ושולח את הנער לבדיקות. לפעמים הנער עצמו רוצה לערער על הפרופיל שנקבע לו. תמיד יש אופציה לערער על הפרופיל, אבל עד שהפרופיל לא נסגר סופית, הנער לא יקבל זימונים למיונים".

     

    4. שאם הזימונים גרועים, אפשר לעשות משהו בנידון

    "אם הנער או הנערה מגלים שהם מקבלים במנילה רק זימונים לתפקידים לא טובים, שווה להיכנס לנתונים באתר", אומרת אבלין. "יכול להיות שתגלו שהם נמוכים מאוד, ואז אפשר לפנות למיט"ב (אנשי הקשר מטעם הצבא), לבקש לערער או להיבחן מחדש, אבל הסיכוי לכך נמוך. עם זאת, אם הנער/ה רוצה להגיע לתפקיד מסוים שלא הוצע לו/ה, אפשר לכתוב מכתב. יעזור לצרף המלצות ממחנך, רכז קן בתנועה או מורה. הצבא מנסה ללכת עם המוטיבציה של המתגייסים, כך שאם יש חלום על תפקיד שלא הוצע במנילה, כדאי להילחם, ואפילו להציע לשנות תאריך גיוס בשביל התפקיד. כשהצבא רואה מוטיבציה, הוא מתחשב".

     

    5. שתמיד כדאי ללכת לזימונים, גם אם לא מעוניינים

    "אם מגיעים לנער זימונים, חשוב ללכת אליהם", אומרת אבלין. "גם אם הוא לא מעוניין, שווה ללכת - ולהגיד במיון שאינו מעוניין. כשהנער לא מגיע, מבחינת המערכת הוא לא משתף פעולה ולא יישלחו לו זימונים אחרים".

     

    6. שאם הנערה רוצה להיות קרבית, היא צריכה להודיע על כך

    הבת שלכם רוצה להיות קרבית? שתספר על כך לצבא בהקדם. "אפשר לומר לפקידה בלשכת הגיוס", אומרת אבלין, "ואז ישלחו אותה לריאיון עם מאבחנת לקביעת הצד"כ. עוד אופציה היא לשלוח מייל למיט"ב. אם יש לנערה פרופיל קרבי, יזמינו אותה לריאיון ולמיונים".

     

    ואז מה יקרה?

    "יש תפקידים רבים לבנות בתפקידי לחימה", אומר עילם. "מי שמבקשת להיות לוחמת מוזמנת ל'יריד' של היחידות הקרביות שפתוחות לבנות. לאחר היריד הנערה מדרגת את העדפותיה, ואחרי כמה שבועות מקבלת תשובה. בחלק מהיחידות הקבלה תלויה בגיבוש. אם הנערה לא קיבלה במנילה זימון לתפקידים קרביים, היא יכולה לבקש איתור לחיל הים או לחיל האוויר".

     

    7. שממש לא כדאי לוותר על יום המא"ה

    הבת שלכם קיבלה זימון ליום המא"ה? כדאי לה לעשות את המאמץ ולהגיע (במיוחד אם הנתונים שלה מלשכת הגיוס לא מרהיבים). "יום המא"ה (מיון, איתור והתאמה) הוא יום מבחנים שבודק בשטח את כל מה שקשור בתפקוד בקבוצה", אומר עילם. "באמצעות משימות, נבחנות בו יכולות כמו עמידה מול קהל, הדרכה, מנהיגות ופיקודיות. הוא נותן לצבא הרבה יותר מידע משנותן הריאיון האישי".

    "כיום, מזומנים ליום המא"ה כל הלא־לוחמים, בנות וגם בנים בעלי פרופיל לא קרבי", מוסיפה אבלין. "מי שלא באה אליו, עלולה להיות משובצת לתפקיד פחות טוב. חשוב במיוחד לבוא ליום המבחנים הזה אם הנתונים של הנערה נמוכים: יום המא"ה יכול לפתוח תפקידים שסגורים בהתחשב בנתוניה בלבד".

     

    8. שאפשר להגיע לסיירת גם בלי לעבור "יום סיירות"

    הילד שלכם חולם על שירות קרבי ביחידה מובחרת, אבל לא קיבל זימון ליום סיירות? זה לא סוף העולם. "הרבה בני נוער לא מקבלים זימון ליום סיירות כי הנתונים שלהם לא מספיק גבוהים", אומר עילם. "עם זאת, יום הסיירות ממיין רק לארבע יחידות: מטכ"ל, שלד"ג, 669 והשייטת. לכל שאר הסיירות אפשר להגיע בלי לעבור יום סיירות. איך? דרך המנילה: מבררים לאיזו יחידה שייכת הסיירת שבה הנער מעוניין, מדרגים את היחידה בעדיפות גבוהה, ובזמן הגיוס מבקשים לעשות גיבוש לסיירת שלה".

    אבלין: "בכל מקרה, כדאי להתקשר למיט"ב ולבקש להגיע ליום סיירות: קורה שהזימון לא הגיע בדואר. חשוב לדעת שנער שמגיע ליום סיירות וחותם ויתור, לא יכול יותר להגיע למיונים בסיירות. אם הנער קיבל זימון, עדיף לו לנסות להתחיל את היום ולהיכשל מאשר לחתום ויתור. אפילו אם הנער חתם ויתור, יש יחידות לוחמות מיוחדות שפתוחות בפניו".

     

    9. שאם הילדה רוצה גל"צ או להקה צבאית, היא צריכה לפנות

    אבלין: "מבחנים לגל"צ, ללהקות צבאיות ולתזמורת צה"ל לא קשורים לשאר המיונים בצבא, ולא מוצעים במנילה. נער/ה שרוצה להיבחן אליהם צריכים לפנות למיט"ב. סיכויי הקבלה של נער עם פרופיל קרבי קלושים".

     

    10. שכשהילד מקבל הזמנה לאוהל מתגייסים, כדאי ללכת

    "כחצי שנה לפני הגיוס הנערים מקבלים הזמנה ל'אוהל מתגייסים'", אומרת אבלין. "רובם זורקים את הזימון, וחבל: מדובר ב'יריד' שבו החילות מציגים את התפקידים. דרך האירוע אפשר לגלות תפקידים שלא ידעתם על קיומם".

     

    11. שאם אתם מפנטזים על עתודה, צריך פסיכומטרי

    "קבלה לעתודה בצבא לא חוסכת מהנער את המיונים לאוניברסיטה", מזכירה אבלין. "לכן, מי שמעוניין להירשם, צריך לעשות פסיכומטרי מספיק זמן לפני הגיוס ולפני ההרשמה לאוניברסיטאות, ולהגיע לציון המתאים". אגב, העתודה פתוחה רק לבעלי קב"א 52 ומעלה.

     

    12. שאם הילד בשנת שירות, הנתונים והזימונים מוקפאים

    הילד בחר להתנדב לשנת שירות או למכינה קדם צבאית? שום דבר מהמיונים שעבר לא הולך לאיבוד. "אם הנער/ה התקבל/ה לתפקיד או ליחידה, הזכות נשארת", אומרת אבלין. "הם יכולים לעבור מיונים נוספים בשנת השירות".

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד