גרושה? זה הזמן לדאוג לכספי הפנסיה של האקס, שמגיעים לך

אם בהסכם הגירושים יש סעיף שמתייחס לחלוקת כספי הפנסיה, את חייבת לפעול למימושו עוד החודש. מהרי, לפני שיהיה מאוחר מדי

החוק החדש מבהיר כי ברגע שמתגרשים, זכותך לקבל את כל המידע על החיסכון בקרן הפנסיה (צילום: shutterstock)
החוק החדש מבהיר כי ברגע שמתגרשים, זכותך לקבל את כל המידע על החיסכון בקרן הפנסיה (צילום: shutterstock)

התגרשת בשנים האחרונות, או שאת מתכוונת להתגרש בחודשים הקרובים, חשוב שתדעי על החוק לחלוקת החיסכון הפנסיוני, שעשוי להשפיע מאוד על עתידך. הוא נכנס לתוקפו בפברואר 2015, אבל הבעיה היא שהוא מוגבל בזמן: יש בו סעיף שמאפשר לך לקבל את חלקך בפנסיה של הגרוש שלך רק עד סוף ינואר 2016.

 

בעיה נוספת היא שרק מעטים מהשופטים, עורכי הדין ונציגי קרנות הפנסיה באמת מבינים מה כתוב ב־48 העמודים שהוא כולל. ביקשנו משני מומחים בתחום - ד"ר תקוה רגר, מייסדת ויו”ר עמותת גרנית, שיזמה את החקיקה החדשה, ופרופ' מיכאל קורינאלדי, מומחה לדיני משפחה ומחבר הספר "שרשבסקי־קורינאלדי דיני משפחה 2015" - שיסבירו לנו במה מדובר. הנה תשובותיהם לשאלותינו.

 

מה קורה מבחינת זכויות הפנסיה כשמתגרשים?

החוק הישראלי קובע שבני זוג הם שותפים בכל הנכסים שנצברו לטובת התא המשפחתי במהלך החיים המשותפים. כשמתגרשים צריך לחלק את הנכסים האלה (דירה, מכונית, חסכונות בבנק, פיצויי פרישה, קרנות השתלמות, קופות תגמולים ותשלומי פנסיה עתידיים של שני בני הזוג) שווה בשווה.

 

"החוק החדש מבהיר כי ברגע שמתגרשים, זכותך לקבל את כל המידע על החיסכון בקרן הפנסיה. זכותך לקבל גם את התשלום החודשי של הפנסיה (מהחודש הראשון שבו בן הזוג לשעבר יצא לגמלאות) ישירות לחשבון הבנק שלך. למעשה, ברגע שיש לך הסכם גירושים מאושר על ידי בית משפט או בית דין רבני או שרעי הכולל סעיף שדן בזכויות הפנסיה, הגוף המשלם - קרן הפנסיה או חברת הביטוח - חייב לפתוח עבורך חשבון חדש בקרן הפנסיה או בקופת הגמל שבה חוסך בן הזוג לשעבר.

 

ומה היה קודם?

ג'ונגל אמיתי. הכי גרוע היה מצבן של נשים שהתגרשו מאנשי צבא וכוחות הביטחון או מעובדי השירות הציבורי, שנהנים מפנסיה תקציבית, מענקים והטבות אחרות. בזכות החוק החדש - הצבא, המשטרה ושירות המדינה נדרשים לספק לכל מי שהתגרשה מעובד שלהם את מלוא המידע על הפנסיה של הגרוש שלה. לרבות כמה כסף מגיע לו ולה, מה כבר נצבר לזכותה וגם מתי מקבלים את הכסף הזה.

 

זה אומר שגם אחרי שאני מתגרשת או נפרדת, אני נשארת שותפה שוות זכויות בקרן פנסיה של הגרוש?

לא. זה אומר שאת שותפה שוות זכויות בחיסכון שנצבר במהלך התקופה שבה הייתם נשואים או חייתם יחד. את לא שותפה במה שנצבר לפני תחילת החיים המשותפים וגם לא במה שנצבר אחרי שנפרדתם.

 

החידוש משפיע על כל מי שמתגרש?

לא. רק על מי שהיו נשואים או חיו יחד לפחות 120 חודשים.

 

מה עוד צריך לעשות כדי לזכות ביתרונות החוק החדש?

לדאוג שבהסכם הגירושים, המאושר על ידי שופט בבית הדין לענייני משפחה או על ידי דיין בבית הדין הרבני (או השרעי), יופיע סעיף שמתייחס לחלוקת כספי הפנסיה. כדי לממש את חלוקת החיסכון הפנסיוני בעתיד צריך להגיש לגוף שמשלם (קרן פנסיה או חברת הביטוח) את פסק הדין המאושר, העוסק בחלוקת הרכוש.

 

מה קורה אם התגרשתי כבר לפני כמה שנים ובהסכם הגירושים שעליו חתמנו אין סעיף כזה?

הפסדת. אם לא הכנסת סעיף כזה להסכם הגירושים, כבר אי אפשר לשנות את ההסכם החתום. ללא הכנסת סעיף כזה, הגוף שישלם לגרושך בעתיד את הפנסיה לא יכיר בך ולכן גם לא יספק לך במשך השנים הבאות נתונים על החיסכון הזה.

 

 

  • מבולבלות? בעמותת גרנית ישמחו להסביר לכן יותר במייל tikvar@zahav.net.il  או בטל' 053-2460866. קבלת הייעוץ מותנית בתשלום דמי חבר של 150 שקל לשנה.

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד