סאונה לווגינה - הטרנד הכי חם באמריקה יגרום לכם להזיע

גווינת' פאלטרו דיווחה לאחרונה בהתרגשות על טיפול חדש ששינה את חייה, ומאז התחילו האמריקאיות להכניס קיטור במקום לשחרר אותו. האם הוא בריא?

טיפול הקיטור מתבצע בד"כ יום או יומיים לאחר הווסת, באמצעות חליטות צמחים שונות (צילום: shutterstock)
טיפול הקיטור מתבצע בד"כ יום או יומיים לאחר הווסת, באמצעות חליטות צמחים שונות (צילום: shutterstock)
גווינת' פאלטרו הייתה הסלבית הראשונה שדיווחה לעיתונות על הטיפול החדש שגילתה, ושלדבריה, שינה את חייה. האמריקאים צהלו ורצו לברר איפה אפשר לקבוע תור, והאנגלים כצפוי, הסמיקו, גמגמו "TMI" (טו מאץ' אינפורמיישן) ומיהרו לשלב בדיחות על פאלטרו עם קומקומים, מגהצי אדים וקטרים. וכל זה למה? בגלל טיפול חדש ולוהט - Vaginal Steaming - טיפול קיטור בווגינה.

  

 

הטרנד האמריקאי החדש מבטיח, על פי העיתונות הפופולרית (אך לא המדעית), תוצאות מופלאות במגוון רחב של תחומים. כצפוי, הטרנד פופולרי במיוחד באזורים המקפידים להתחדש מדי דקה ורבע: ניו יורק וקליפורניה, ושם הוא משולב במכוני ספא, אצל מטפלים הוליסטיים ובאתרי נופש ובריאות. הטענה המעורפלת כרגע היא שמדובר בטיפול שהיה נפוץ מאוד בתקופות קדומות, אם כי כדרכם של טרנדים כאלה, איש מהמפרסמים אותו לא מציין באילו תקופות ומהיכן לקוח המידע הזה.

 

פאלטרו, במאמר שכתבה על הנושא, כנראה כחלק מקידום המכירות של מכון ספא קוריאני בסנטה מוניקה, מספרת שהיא הושבה על כיסא קטן, שנראה כמו כיסא מלוכה, בעת שאדים של צמחי מרפא, משולבים בקרני אינפרה אדומות, נשלחו לתוכה כדי לנקות את פנים הנרתיק והרחם ביסודיות.

 

50 דולר לטיפול

פאלטרו אינה היחידה שבמקום לשחרר קיטור מכניסה אותו פנימה. מספר גדול של מכונים המציעים את הטיפול תחת שמות שונים ובהם "ניקוי רעלים בקיטור", "סאונה אינפרה אדומה" ו"סאונה וגינלית" טוענים כי האדים העולים מתערובות מיוחדות של צמחי מרפא נועדו לטפל במגוון רחב של בעיות בריאות החל מדיכאון, דרך פטריות בנרתיק וכלה בבעיות פיריון. באותם פרסומים נטען גם כי בקוריאה הטיפול נקרא "צ'אי יוק" ובדרום אמריקה "באחוס".

 

על פי פאלטרו, הממליצה על הטיפול בטור האופנה והטיפוח שלה goop.com - הוא מוצע בקליפורניה תמורת 50 דולר לטיפול, אבל קחו בחשבון שכדאי לעשות אותו לעתים תכופות, אם כי לא בעת המחזור ולא בזמן היריון.

גווינת' פאלטרו. חלוצת הטרנד (צילום: gettyimages)
    גווינת' פאלטרו. חלוצת הטרנד(צילום: gettyimages)

     

    טיפולי הקיטור מתבצעים בדרך כלל יום או יומיים לאחר תום הווסת, באמצעות חליטות צמחים שונות, בהתאם לבעיה או התסמין שבהם מנסים לטפל. הרעיון הוא להרחיב באמצעות הקיטור את כלי הדם, לעודד את זרימת החמצן לאזור ולספק תחושת רגיעה בו, ולהרגיע את שרירי רצפת האגן, כדי לעזור לגוף לטפל בבעיות שאולי מתעוררות שם.

     

    כל זה נעשה תוך שימוש בעשבים כמו בזיליקום (שברפואה העממית משמש להרגעת העור, טיפול בגרד, בכאבים ובגזים); קלנדולה (ציפורני חתול, צמח פופולרי שמיוחסות לו סגולות ריפוי הכוללות איחוי רקמות פצועות, חיטוי נגד פטריות וחיידקים והפסקת דימומים קלים); אורגנו (שיש הטוענים כי הוא מרגיע את מערכת הנשימה והעיכול); לענה (שיש המשתמשים בה לטיפול נגד כאבי בטן, הקאות, לחץ דם גבוה ועוד); רוזמרין (תרופת סבתא ידועה נגד תשישות, דימומים, בעיות במחזור) ועוד.

     

    איך זה נעשה? לגיגיות רחבות של מים שהורתחו וצוננו לטמפרטורה מתאימה, ממש כמו טיפולי אדים לפנים או למערכת הנשימה, מכניסים כוס או שתיים של עשבי מרפא יבשים או טריים ומחכים עשר דקות; הנשים יושבות על שרפרפים עם פתח מתאים (שכבר נמכרים בארה"ב תחת השם Vagi-Stool) וכדי להעצים את הפעולה, עוטפות את האזור כולו במגבת.

     

    אתרי הבריאות והטיפוח ברשת חלוקים בדעותיהם בכל הנוגע לטיפול הקיטור בנרתיק:

     

    למה כן

    • מצדדים בשיטת הקיטור טוענים כי בעיות בריאות שטיפולי קיטור וגינליים עשויים לטפל בהן או לפחות להיטיב איתן רבות ומגוונות. למשל: כאבי מחזור, מחזור לא סדיר, בעיות פוריות, ציסטות, זיהומים בנרתיק, דלקות במערכת השתן, טחורים, צלקות ברחם.
    • הזרמת קיטור לנרתיק עוזרת לחמם את הגוף ומשחררת אזורים תפוסים ו"קרים" (הטרמינולוגיה לקוחה מעולם הרפואה הסינית). כלי הדם המתרחבים מגבירים את זרימת הדם לאזור, וזו מסייעת לגוף להילחם ולתקן בעצמו מפגעים החל בזיהומים פטרייתיים וכלה בשרירים רפויים מדי.
    • זרימת הדם המוגברת מעודדת את הגוף לייצר הורמונים ומסייעת לאזן מחדש את המערך ההורמונלי (אחרי היריון, טיפולי פוריות ואין ספור מצבים אחרים).
    • האדים מצמחי המרפא מחדירים לגוף את כל סגולותיהם הרפואיות (ראו למעלה) במהירות וביעילות, משום שהקיטור פותח את נקבוביות העור ומפנה נוזלים (דמויי ליחה) על מנת לאפשר קליטה של תמציות הצמחים.
    • אדי הצמחים מעודדים את הגוף להפריש רעלים החוצה בזיעה, ומזרזים תהליכי ניקוי פנימיים. אחרי טיפול כזה, בעיקר בפעם הראשונה, יש נשים שחוות התכווצויות ונטען כי מקור ההתכווצויות בתהליך הניקוי האמור.
    • בניגוד לשטיפות אינטימיות, שהתברר כי הן מפירות את רמת החומציות (PHׂ) של הנרתיק, שימוש בצמחי מרפא נכונים יסייע לשמור על איזון רמת החומציות.
    • † גם מי שאינה סובלת מבעיות בריאות מציקות, מודה כי מדובר בתחושה מרגיעה ומענגת. 40-25 דקות של שלווה, כמו בטיפול ספא.

     

    למה לא

    • המתנגדים טוענים כי עשבי מרפא, כמו תרופות צמחיות ותכשירים שנדמה לנו כי הם "טבעיים" ולכן יכולים להיטיב בלבד, עלולים להזיק לנו. יש להתייעץ עם רופא ולוודא שאינכן רגישות לתמציות הצמחים שבקיטור, אחרת גופכן יגיב בחריפות ממש כמו בכל מגע אחר עם חומר אלרגני.
    • כמו כל טיפול אחר בצמחים וחומרים שאינם נחשבים "תרופות" יש לברר את מהות החומר, ולוודא שאינו מתנגש, מעכב או משבש בכל צורה טיפולים תרופתיים אחרים שלכן.
    • מאחר שמדובר באזור רגיש ועדין מאוד של הגוף, יש חשש שחלק מהתמציות יגרמו אדמומיות ופריחה בעור (בשפתי הנרתיק, למשל).
    • קיטור הוא דבר מסוכן, ויש להקפיד לא לחשוף את העור העדין שלכן לאדים בטמפרטורה גבוהה מדי, שעלולים לגרום לכווייה.
    • חימום יתר של הנרתיק, בקרינה אינפרה אדומה, דווקא עלול לסייע לקנדידה, הפטרייה הנפוצה והמציקה כל כך, אנזימים שונים יפסיקו לתפקד בגלל החום וזרימת דם מואצת מדי עלולה לגרום לתחושת גירוד עוקצנית.
    • האיבר הנשי האינטימי מפריש באופן טבעי חומרי סיכה שמנוניים, שהאדים עלולים למחות. מים אינם מעניקים לחות לתאים שלנו (כפי שיודעת כל מי שאי פעם התקלחה). להפך, שטיפות תכופות עלולות לגרום ליובש, גירוי ופציעות בעור.
    • שימוש בעשבים שלא גודלו בצורה אורגנית עלול לחשוף אתכן לאדים המכילים כמויות ניכרות של חומרי הדברה ושאר רעלים שאתן ממש לא רוצות בגוף.
    • הנרתיק אינו זקוק לתהליכי ניקוי מיוחדים ויודע לנקות ולתחזק את עצמו באמצעות חומרים שהוא מפריש. יותר מזה: חלק מהטיפולים האלה (ובעיקר שטיפות אינטימיות, שהיו עד לאחרונה פופולריות מאוד) התגלה כמזיקים ומעודדים התרבות של טפילים ששגשגו אחרי שההגנה הטבעית של האזור הוסרה בשטיפה.

     

    "עוד סוג של רפואת אליל"

    לדברי ד"ר בני שכטר, מומחה לרפואת נשים ומיילדות וסקסולוג בשירותי בריאות כללית, מדובר בטרנד, שא -מנם מוכר אפילו משבטים אפריקאיים מסוימים, אבל הרפואה המערבית רואה בו סוג של רפואת אליל. "אין בכלל מחקרים או עבודות מבוססות שמוכיחות את יעילות הטיפולים האלה‭,"‬ הוא מדגיש. "מבחינה רפואית, זה עוד יותר מפוקפק מכל מיני טיפולים אחרים שאין להם ביסוס מדעי, כמו, נניח, הומיאופתיה.

     

    "אם למישהי זה נעים, אין סיבה שהיא לא תתנסה בזה, למרות שהטיפול הזה לא יועיל לה בשום צורה, הוא לא יטפל בפטריות או בדלקות ובטח לא בבעיות הורמונליות ובעיות פריון. זאת אופנה, כמו אין ספור אופנות אחרות, ומישהו בוודאי מרוויח מזה הרבה כסף. חשוב להזהיר מסכנה אחת: לא להתקרב יותר מדי לאדי הקיטור, כדי שלא תקבלו כוויות". ‬

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד